Testujeme Alcatel One Touch 997D: velmi nadějný dual SIM

98

Těsně před Vánoci se na našem trhu objevil nejvybavenější Alcatel všech dob. Model One Touch 997D se zároveň stává nejlepším telefonem s podporou dvou SIM karet na našem trhu. Počítejte s velkým displejem, kvalitní konstrukcí, optimalizovaným prostředím, dvoujádrovým procesorem a nevídaně bohatou softwarovou nabídkou. Opravdu to vypadá na nadějný telefon.

Alcatel One Touch 997D - oficiální fotografie

Alcatel se letos na podzim navrátil na český trh a to v plné parádě. Připravil hned devět modelů a všechny modely, které nabízejí Android, nabídnou podporu dvou SIM karet. Pomyslným vlajkovým modelem je dnešní One Touch 997D, ke kterému se někdy přidává přívlastek Ultra.

Alcatel One Touch 997D Ultra – videopohled

Pokud si na začátek lehce zavzpomínáme, jistě si Alcatel vybavíme. Na přelomu století patřil mezi nejoblíbenější výrobce v Evropě, navíc pocházel z Francie. Za deset let se však mnohé změnilo. Alcatelu se přestalo dařit, stáhl se z mnoha trhů a mobilní divize byla včetně práva na užívání značky odprodána čínské společnosti TCL. Nicméně i nadále těží ze svého jména i loga, která stále ztělesňuje jistou popularitu, kterou si Alcatel v České republice vybudoval.

Z přední strany není Alcatel nijak zvlášť zajímavý

Kvalita zaručena

V případě čínských výrobců v redakci často zodpovídáme dotazy směřující na kvalitu takových telefonů. Alcatel One Touch 997D se řadí rozhodně k těm lepším a hravě konkuruje zavedeným výrobcům. Tělo je sice celé plastové, nicméně vše přesně lícuje, nic nevrže. Telefon působí celkově robustně, za což mohou především rozměry. 129,8 milimetrů na výšku, 68 milimetrů na šířku a 11 milimetrů je tloušťka. Alcatel se tedy nesnažil o nějakou extrémní miniaturizaci. Stejně tak hmotnost 143 gramů je vyšší, ale rozhodně byste ji nehádali. V ruce působí Alcatel lehčím dojmem.

Zadní strana vypadá přeci jen lépe

Slušným lákadlem modelu One Touch 997D je také 4,3palcový displej. Rozlišení sice nijak neoslní, jde o 800 x 480 pixelů, nicméně v rámci střední třídy jde o dostatečnou hodnotu. V souvislosti s displejem je nutné zmínit, že velikost ukrajují tlačítka na displeji. Alcatel se uchýlil k tomuto řešení navzdory tomu, že pod displejem zbyla spousta místa, kam by se tlačítka vešla. Namísto tlačítek se v širokém prostoru nachází informační dioda, která zmeškané události indikuje bílým svícením.

Čtyřkový Android a porce navíc

Operačním systémem je Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich s decentní úpravou od Alcatelu. Ten si změnil například grafickou podobu ikonek a informační lištu vylepšil o rychlé spuštění některých funkcí. Již výše jsme si řekli o přítomnosti tlačítek na displeji, která ale například při sledování videí zcela zmizí. Znakem přiblížení čistému Androidu je například pevně umístěný widget vyhledávání na každé pohotovostní obrazovce. Těch je mimochodem pět a počet je neměnný. Nespornou výhodou je, že celé prostředí dokáže pracovat i v horizontálním režimu, a to včetně pohotovostních obrazovek, což se mnohdy může hodit.

Prostředí Androidu 4.04 dokáže pracovat i na šířku

Plynulost zajišťuje dvoujádrový procesor MediaTek MT6577 spolu v kombinaci s 1GB RAM. Prostředí na vaše povely reaguje svižně, jedinou výtku mám k náběhu seznamu aplikací, která se téměř vždy lehce seká, ale vždy čekáte maximálně vteřinu. Ostatní úkony již běží plynule včetně animací. Odladění je tedy až na maličkosti příkladné.

Benchmark testy

Nyní se dostáváme k softwarové nabídce, kterou Alcatel naprosto zastíní všechny ostatní výrobce. U většiny telefonů si během prvních dní stahujete aplikace, které budete takřka denně potřebovat. To v případě Alcatelu One Touch 997D nebude zapotřebí, vše již má v základu od výrobce. Dnes vypíchneme ty nejdůležitější v abecedním pořadí, podrobně se však o aplikacích rozepíšeme v recenzi. Najdete tu plnou verzi antivirového programu od AVG. Dále šikovnou aplikaci Apps on SD sloužící pro přesun aplikací na kartu. Hodit se může Barcode Scanner pro skenování čárových a QR kódů. Nechybí vlastní cloudový prostor Cloud Backup od Alcatelu, aplikace Currency Converter zase nabízí převod mezi drtivou většinou měn na světě. V základu najdete aplikace GPS Info a GPS test. Jistě využijete aplikaci Nákupní seznam nebo Ringdroid, ve které během chvilky sestříháte vaší oblíbenou písničku za účelem tvorby vyzvánění.

Tím jsme prosvištěli pouze aplikace. Jenže Alcatel myslí i na odreagování a připravil pořádnou porci her. Za mnohé z nich byste museli utratit několik set korun, jenže tentokrát je budete mít zcela zadarmo. Vypíchnout mohu špičkové tituly od Gameloftu – Asphalt 6, Assassins Creed nebo Block Breaker 3. Před prvním hraní jen stáhnete potřebné soubory. Za softwarovou nabídku má Alcatel opravdu výrazné plus.

Skvělý zvuk, průměrný fotoaparát

Na zadní straně si dal Alcatel záležet. Kombinace bílé a stříbrné imitace kovu, do které je zahrnuta čočka fotoaparátu spolu s reproduktorem, vypadá dobře. Alcatel se navíc chlubí SRS zvukem, který opravdu funguje velmi dobře. Reproduktor hraje hlasitě a nechybí mu basová složka. Menší zklamání přinesl fotoaparát. Očekávání od 8 megapixelového fotoaparátu vzala brzy za své. Snímky sice nevypadají vyloženě špatně, ale neuškodila by jim lepší ostrost. Nejvíce však zamrzí rozmazaný levý horní roh. Ostatně se podívejte na ukázkové fotografie.

Prostředí fotoaparátu
Ukázkové snímky

Alcatel One Touch 997D (testovací video) – exteriér, 720p

Schované SIM karty

I v prvních dojmech nakousnu podporu dvou SIM karet. Třeba už jen z důvodu, že Alcatel One Touch 997D nabízí nejlepší výbavu spojenou s podporou dvou SIM karet. Umístění slotů SIM karet ale příliš šťastné není. Oba se nacházejí vedle baterie a navíc jsou těsně nad sebou. Pro výměnu jakékoliv SIM karty tedy musíte vyjmout baterii a navíc vždy vytahovat obě karty zároveň. V telefonu pod položkou Nastavení nechybí správce karet SIM, kde si nastavíte, jaká SIM karta má k čemu sloužit, či zda se má telefon vždy ptát, skrze jakou SIM kartu chcete operaci provést. Druhá SIM karta také podporuje datové přenosy, avšak jen ve 2G sítích. S 3G si rozumí jen primární SIM karta. Obě SIM karty dokáží být současně na přijmu. Podrobněji se oběma SIM kartám budeme věnovat v recenzi.

Alcatel One Touch 997D v nás zanechal velmi dobré první dojmy. Mohl by řádně zamíchat vodami střední třídy. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se. Odpovíme vám přímo do diskuze pod článkem nebo odpověď zahrneme do psané recenze.

Technické parametry Alcatel OneTouch 997D Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce129,8 × 68 × 11 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 1,45 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostprosinec 2012, 5 997 Kč
Diskuze ke článku
basta
"nejvybavenější Alcatel všech dob" to mi musíte tu recenzi zhnusit hned na začátku? To znamená co? "všech dob" že za Marie Terezie se ještě nevyráběly Alcately v takové výbavě? Nebo mezi válkami?

Každý rok každá firma vyrobí model, který je nejvybavenějším modelem od druhohor nebo ještě lépe od velkého třesku abyste nás OHROMILI. :(
Znalec rohů
Mě se zdá, že rozmazaný je levý horní roh, no ale možná už špatně vidím.
Vit
Nevim jestli to maji spatne eshopy nebo vy ve specifikaci ale ram vsude uvadeji mensi nez 1gb
vwcalifornia
Koupil jsem tento mobil hned 1.den co se objavil v prodeji ,a za dva dny vrátil , reproduktor při vyzvánĕní jenom chrčel a fotit v místnosti byla úplná tragedie , jinak snad ostatní funkce dobré , stotožňuji se s názorem na "mobilmánii" jaký mobil určitĕ nekupovat letos na vánoce .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze