Tento 7 let starý Android dostává poslední aktualizaci. O jakého výrobce jde?

6
Tento 7 let starý Android dostává poslední aktualizaci. O jakého výrobce jde?
Fotografie: Fairphone
  • Fairphone 2 došel na konec svého životního cyklu
  • I po 7 letech dostává stále bezpečnostní aktualizace
  • Jeho výrobce tak překonal své sliby

Když přišla firma Fairphone s myšlenkou tzv. „udržitelného telefonu“, nikdo ji nebral moc vážně. Jedna věc je brát při výrobě telefonu důraz na ekologické principy, ale možná ještě důležitější je snaha prodloužit životnost telefonu na co nejdelší dobu. Čím déle jej totiž vlastníte, tím méně telefonů si koupíte, a tím menší bude vliv na životní prostření.

Aby se toto podařilo splnit jsou zapotřebí dvě věci. Snadná opravitelnost zahrnuje snadnou výměnu důležitých částí, pokud možno v domácích podmínkách. A pak je tu také příslib dlouhých aktualizací. V případě Fairphoneu 2 mělo jít původně o 5 let, ale nakonec se podpora protáhla na neuvěřitelných 7 let. Na telefonu se Snapdragonem 801 a 2 GB RAM tak běží Android 10 s nejnovějšími bezpečnostními záplatami.

Ale všechno jednou končí a jak společnost informuje ve svém blogu, v březnu tento telefon obdrží poslední aktualizaci. Bude samozřejmě fungovat i nadále, ale nebude chráněn proti nejnovějším hrozbám. Společnost proto nedoporučuje používat jej pro aplikace s citlivým obsahem, jako je například mobilní bankovnictví. Dále jej můžete využívat například v off-line režimu, případně jej ekologicky recyklovat. Proto vám za něj firma nabízí 50€ šek na pořízení dalšího zařízení.

Doufejme, že se podobně velkorysé podpory dočkají i následující zařízení, tedy telefony Fairphone3 a Fairphone 4. Zároveň je to hozená rukavice pro ostatní výrobce, která zcela zjevně ukazuje, že u bezpečnostních aktualizací není stáří přístroje ani jeho výkon překážkou pro pravidelné aktualizování.

Fairphone Fairphone 2

Rozměry143 × 73 × 11 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor2 420 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak když mají 4 modely za ty roky, tak není problém 😂
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Sláva, dostává Android 10, zatímco jiné dostávají 13. Poněkud zaostalé, abych tak řekl.
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 10. 1. 2023 13:18
"Zároveň je to hozená rukavice pro ostatní výrobce, která zcela zjevně ukazuje, že u bezpečnostních aktualizací není stáří přístroje ani jeho výkon překážkou pro pravidelné aktualizování."

Pěknej kec. Radši nějakýho Samsunga A53 s celkově lepším hw a za podstatně míň peněz. Ano. Ne s 7 rokama ale jen pěti, co se záplat týče.
Je to fakt plácnutý nesmysl pisálků. Fairphone má tak dlouhou podporou z toho důvodu, že naopak očesal výbavu na podprůměrnou a napálil vysokou cenu. Obojí jaksi neumí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze