Tenčí a lehčí než iPad 2: Samsung přepracoval Galaxy Tab 10.1

3

Být lepší za každou cenu? U Samsungu to zřejmě opravdu platí a rozhodl se přepracovat před měsícem představený Samsung Galaxy Tab 10.1. Nyní je tenčí, než iPad 2 a nový je též design zadní strany. Podívejte se, jak přepracované dílo vypadá.

Samsung se v poslední době pustil opravdu tvrdě do Applu a nechává se inspirovat jeho nejlepšími nápady a designem. Některé nové levnější telefony řady Galaxy designově velmi připomínají iPhone 4 a na poli tabletů je souboj ještě tvrdší. To dokresluje i poslední krok Samsungu. Ten svůj nový tablet Galaxy Tab 10.1 představil teprve před měsícem na veletrhu v Barceloně, ale už jej stačil přepracovat. Korejci k tomu přikročili poté, co Apple představil svůj nový iPad 2. Hardwarově je celkově horší, než nová vlajková loď od Samsungu, který by se mohl poměrně klidně těšit na solidní prodeje. Problém byl ale v tloušťce. Zatímco Galaxy Tab 10.1 měl v pase 10,9 milimetrů, Apple iPad 2 je se svými 8,8 milimetry mnohem štíhlejší. Nebyl by to ale Samsung, kdyby se opět Apple nepokusil trumfnout.

TIP: podívejte se na živé fotografie a komentované video původní verze z Barcelony

Původní Samsung Galaxy Tab 10.1 před redesignem

Za měsíc o 2 milimetry tenčí v pase

Za zhruba měsíc se mu to opravdu povedlo a výsledkem je přepracovaný Samsung Galaxy Tab 10.1, který je při stejné výbavě o více než 2 milimetry tenčí. V extrémně krátkém čase muselo být kompletně přepracováno šasi a umístění konektorů i dalších prvků. Samsung Galaxy Tab 10.1 je tak nyní opravdu tenčí, než iPad 2 a v pase má nyní pouze 8,6 milimetrů! Snížila se i hmotnost, kterou se Samsungu rovněž podařilo dostat pod úroveň Applu, a to na 595 gramů ( Apple iPad 2 má hmotnost 613 gramů). Jak to Samsung v tak krátké době zvládl opravdu nevíme a doufáme, že za oběť nepadla baterie. Na druhou stranu Samsung uvádí kapacitu baterie 6800 mAh, což je téměř stejně, jako měl v únoru představený Galaxy Tab 10.1 (6860 mAh).

Nový Samsung Galaxy Tab 10.1 po inovaci: oficiální fotografie

Hubenější tělo, horší fotoaparát

Korejcům se tak podařil opravdu mistrovský kousek a nyní může poměrně s jistotou tvrdit, že nabízí nejen vybavenější, ale i tenčí a lehčí tablet, než může nabídnout Apple. Přepracován byl navíc i design tabletu. Zatímco původní únorová verze měla designově nepříliš povedenou zadní část z plastu, který působil na dotek velmi levně. Současná nová verze má záda o poznání elegantnější a jsou stejná, jako u menší verze Tab 8.9. Celková výbava tabletu zůstala na první pohled stejná a opět se můžeme těšit na dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz nebo Android 3.0, ale na ten druhý odhalíme, že o některé zajímavé funkce přišla. Původní verze Tabu 10.1 v Barceloně totiž disponovala 8 Mpx fotoaparátem a nahrávání Full HD videa. Přepracovaná verze má pouze 3 Mpx fotoaparát. Podle některých informací dokáže nahrávat dokonce pouze 720p video. Proč ta zhoršení a omezení? Na vině bude menší tloušťka. Do tenkého těla se zřejmě 8 Mpx modul jednoduše nevešel. Přední snímač má však rozlišení 2 Mpx pro HD videohovory. Líbí se vám novinka více nebo méně, než její varianta před inovací?

Nový Samsung Galaxy Tab 10.1 po inovaci: oficiální fotografie

Bude i 64GB verze?

Samsung Galaxy Tab 10.1 by měl na světové trhy dorazit 8.června jak ve verzích pouze s Wi-Fi, tak s telefonním modulem a podporou HSPA+ s rychlostí až 21 Mbit/s. Cena bude činit 499 dolarů v přepočtu zhruba 8 700 Kč včetně DPH za 16GB verzi a 599 dolarů (10 400 Kč) za 32 GB verzi. Proslýchá se, že je v přípravě též 64GB varianta, pro kterou však zatím nebyla cena stanovena. U všech variant však máme i microSD slot pro další rozšíření paměti. V tabletu tak bude možné mít teoreticky téměř 100 GB paměti.

Nový Samsung Galaxy Tab 10.1 po inovaci má tloušťku pouze 8,6 milimetrů

Článek doplňujeme o nové informace

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 10.1

Kompletní specifikace
Konstrukce172,9 × 256,6 × 8,6 mm, 595 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.1
Akumulátor7 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, 8 153 Kč
Diskuze ke článku
super
Naozaj pekný re-design !
Cheetah007
Uz i korejci? myslel jsem že ubohosti jako kopírování designu se týká jen číny...smutné ale na ipad žádny amsung nemý a nikdy mít nebude...nejde jen o design ale i tom na čem běží...android se iOS nemůže vyrovnat...je výborný to ano ale intiúitivita a příjemnost ovládání díky iOS je na 9.7" iPadu nedostižné!!!
Michal Pavlíček
Kvality iOS v iPadu jsou nepopiratelné. Nicméně zatracovat zcela nový Android, který zatím veřejnost neměla možnost vyzkoušet mi přijde poněkud unáhlené. Prostředí Androidu 3.0 Honeycomb by mělo být a podle všeho i bude velmi dobře připravené právě pro tablety. Brzy se o tom již přesvědčíme.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze