Testujeme Samsung Galaxy Tab 10.1 – dojmy, fotografie, video

34

Před několika dny nám do redakce dorazil Samsung Galaxy Tab 10.1. První pořádný tablet s operačním systémem Android ve verzi Honeycomb. Zároveň je také prvním vážnějším konkurentem pro iPad2. Těšte se na fotogalerii a komentované video!

Samsung Galaxy Tab 10.1 - oficiální fotografie

Redakčnímu testu se podrobuje Samsung Galaxy Tab 10.1 ve verzi 16 GB a s 3G modulem. Pro začátek si trošku připomeneme výbavu. Už z názvu je patrné, že displej má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1280 x 800 pixelů. Jde tedy o největší tablet od Samsungu. Konkrétní rozměry najdete v tabulce níže, nyní zmíním jen hmotnost 565 gramů. V těle tiká dvoujádrový procesor Tegra 2 s taktem 1 GHz. V recenzi se na výkon určitě zaměříme a dáme tabletu zabrat i co se týče her. Operační paměť má kapacitu 1 GB. Galaxy Tab 10.1 se také řadí mezi první tablety se systémem Android 3.1 Honeycomb.

Galaxy Tab zabere na plochu celou krabici

Tablet je dodáván v pěkné krabici ve tvaru kvádru. Po otevření zjistíte, že zabírá celou plochu krabice a veškeré příslušenství je schováno pod ním. Objevíte sluchátka, datový kabel a koncovku nabíječky. Za zmínku stojí, že Gaalxy Tabu 10.1 chybí klasický microUSB konektor, Samsung zvolil svůj vlastní.

Samsung Galaxy Tab 10.1 patří mezi největší tablety

Během prvních dní jsem bedlivě začal sledovat výdrž. Li-Pol akumulátor nabídne velmi pěknou kapacitu 7000 mAh. Opět však platí obehraná fráze – záleží jak tablet používáte. tentokrát především, zda v něm máte SIM kartu či nikoliv. Pokud budete tablet používat bez SIM karty a tudíž jen přes Wi-Fi, vydrží baterie opravdu dlouho. Při střídmém používání i více než dva dny. Přesnější údaje uvedeme až v recenzi. Jakmile jsem však tablet „obohatil“ o SIMku, šla výdrž rapidně dolů. Většinou po jednom dni je vyžadováno připojení nabíječky.

Zadní strana je pogumovaná a příjemná na dotek

Pro někoho překvapením může být přítomnost integrovaného fotoaparátu, kterému dokonce nechybí automatické ostření a LED dioda. Ačkoli nabídne rozlišení pouze 3,15 megapixelů, výsledky předčily má očekávání. Zejména v případě detailů se Galaxy Tab 10.1 snaží. Na finální verdikt si však opět musíte počkat až do recenze.

Integrovaný fotoaparát pořizuje velmi pěkné snímky

Závěrem ještě pár slov k operačnímu systému. Trojkový Android se citelně liší od dvojkového. Zásadní je absence hardwarových tlačítek. Ty supluje neustále přítomná spodní lišta, kterou nelze schovat. Naštěstí to ale až tak nevadí, protože displej má poměr stran 16:10 a většina her či filmů je ve fromátu 16:9. Zachovány zůstaly pohotovostní obrazovky, ale třeba widgety nyní již nemají pevně danou velikost. Při procházení mezi obrazovkami jsem občas zaznamenal mírné trhání. Že by procesor nestíhal? Uvidíme po delším testování.

Ukázky prostředí: pohotovostní obrazovka, Android Market, seznam aplikací

Samsung Galaxy Tab 10.1 právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Samsung Galaxy Tab 10.1 – videopohled

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 10.1

Kompletní specifikace
Konstrukce172,9 × 256,6 × 8,6 mm, 595 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 3.1
Akumulátor7 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, 8 153 Kč
Diskuze ke článku
honza
Chci se zeptat proc se nezobrazuje facebook chat v prohlizrci?
ppp
V čem so podobny ipad a tendle ??????? dyt tak vypada kazde tablet
martin
Taky se tak neprodávají, mně se líbí víc tento minimalistický design a že ho má ipad mně vůbec netrápí. Nemá cenu se za každou cenu výrazně odlišovat, když líp to vymyslet nejde.
pudl
osobně jsem majitel jednoho z nových tabletů s Honeycombem. Jen dotaz - existují někde po internetu (kromě androidmarketu či appbrain) nějaké databáze s aplikacemi všeho možného specielně pro tablety s Androidem 3.1 ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze