Telefony Oppo a OnePlus už si v Německu nepořídíte. Důvodem jsou patenty

3
Telefony Oppo a OnePlus už si v Německu nepořídíte. Důvodem jsou patenty
Fotografie: Oppo
  • Nokia vyhrála soud týkající se dvou patentů se společností Oppo
  • Preventivně došlo k pozastavení prodeje telefonů a hodinek Oppo a OnePlus
  • Změny se zatím týkají výhradně německého trhu

Oppo a OnePlus, dvě oblíbené čínské značky, se dostaly do poměrně značných potíží u našich západních sousedů. Nově totiž ukončily prodej mobilních telefonů a chytrých hodinek. Samozřejmě k tomu nedošlo jen tak, ale z důvodu prohraného soudu. Ten probíhá mezi Oppo a Nokií a svárem je nedodržování dvou patentů, konkrétně SEP EP 35 57 917 a EP 20 80 193, jak informuje juve-patent.com.

Porušením patentů si je zřejmě Oppo moc dobře vědomo, protože z toho vyvodilo důsledky sotva pár dní po prohraném soudu, kdy ještě teoreticky mohlo být vše při starém. Zásadní proměnou prošly například německé stránky Oppa, ze kterých takřka vše zmizelo a vy se můžete dočíst, že produkty i informace o nich nejsou v současné chvíli dostupné. Výrobce pro uklidnění uživatelů dodává, že stávající produkty lze nadále bezpečně používat i přistupovat k podpoře.

Lehce odlišná situace panuje na webových stránkách OnePlus, které se tváří beze změny. Ovšem jen do chvíle, co si případný zákazník bude chtít koupit telefon. To totiž nejde. Totéž platí o chytrých hodinkách. OnePlus tak na německém trhu prodává sluchátka či příslušenství k mobilním telefonům.

V tuto chvíli se zdá, že Oppo přijalo preventivní opatření, která se týkají jen německého trhu a výhradně značek Oppo a OnePlus. Například Realme je prozatím nedotčeno. Soudní pře samozřejmě není u konce, Oppo se může odvolat, ale naopak se ve vzduchu vznáší také hrozba, že by se patentový spor mohl přesunout i do dalších evropských zemí.

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
číňan nevyrábí, číňan kopíruje :o))) a leckdo by i řekl : krade...
Janek Fanek
Janek Fanek
Jen tak oživit paměť, kolik patentových sporů vedl Samsung s Apple, kolik společností USA mezi sebou. Ovšem v případě čínských podniků je to o něčem jiném, tady přece vládne ideologie spojená s čínofobií. O tom, že to firmy z USA zahrály většinou do autu a zahojili se na zákaznících, je normální. To pro podniky umístěné na území ČLR neplatí. Pikantní je, že většina akcionářů je naprosto mimo Čínu a dost často z Evropy a také z USA, než to administrativa Washingtonu zatrhla. Ve většině případů jde o drobnosti, ale dá se na tom hezky vydělat, zejména když firma Nokia dnes již nic neznamená.
Juraj Slezák
Juraj Slezák
nic neznamena? zjavne netusite ze je to jeden z najvacsich vyrobcov co sa tyka infrastruktury mobilnych sieti. take oppo ci oneplus neznamena, su to cinske smejdy ktore nikto nechce a este aj kopiruju a kradnu. ale Nokia je pojem a vzdy bude, a nikto nic na tom nikdy nezmeni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze