Takhle by měl vypadat iPhone! První dojmy z Oppo R9s a R9s Plus

26

Oppo u nás nepatří mezi nejznámější výrobce, a proto jsme na MWC v Barceloně nepromeškali příležitost vám některé zástupce této značky představit. Zaměřili jsme se na modely Oppo R9s a R9s Plus, které byly představeny na konci minulého roku. Vypadají opravdu skvěle a už podle nadpisu možná tušíte, u koho se silně inspirovaly.

Značku Oppo rozhodně nelze označit za „obyčejnou čínskou kopírku“. Přišla s mnoha zajímavými inovacemi a netradičními řešeními (například otočný fotoaparát modelu Oppo N1), za což si zaslouží uznání. Ostatně se to projevuje také na jejich oblíbenosti na domovském čínském trhu, kde tomuto výrobci patří první příčka! V posledním roce zaznamenal obrovský růst a překonal nejen Xiaomi, ale také Huawei.

Oppo R9s a R9s Plus – MWC 2017

Oppo se však nebojí ani zmíněného kopírování a model R9s se v mnoha ohledech inspiroval u iPhonu od Applu. Po designové stránce jsou tyto modely velmi podobné a inspiraci najdeme i v aplikaci fotoaparátu nebo přepínání mezi aplikacemi, které jsou těžko rozeznatelné od iOS. Inspirace je vidět také v kvalitě konstrukce, která je jednoduše bezchybná a opravdu precizní.

TIP! Oppo R9s by mohl být prvním telefonem se super rychlým nabíjením

Na druhou stranu se však může i Apple přiučit právě od Oppo – například model R9s Plus je rozměrově téměř shodný s iPhonem 7 Plus, ale na rozdíl od něj nabízí 6palcový displej zabírající 79 % čelní plochy. Menší 5,5palcový model je pak ve všech ohledech menší než pluskový iPhone. Například plastové předěly antény jsou u Oppo velmi jemné a téměř neviditelné, což designu také pomáhá a musím uznat, že Oppo na mne v tomto směru udělalo dojem.

Oppo R9s

Oppo na tom není špatně ani po stránce výbavy, i když o high-end se nejedná. Menší z dvojice, model R9s, má 5,5" Full HD displej, pod kterým se nachází čtečka otisků prstů sloužící zároveň jako senzorová domovská klávesa. Uvnitř se nachází čipset Qualcomm Snapdragon 625 s osmijádrovým procesorem, 4 GB paměti RAM a 64 GB vnitřní paměti. Větší model R9s Plus má displej s úhlopříčkou 6 palců a Full HD rozlišením, uvnitř pak najdeme čipset Qualcomm Snapdragon 635, 6 GB RAM a 64 GB vnitřní paměti. Potěší ochrana displeje sklem Gorilla Glass 5.

Oppo R9s Plus

Operační systém je bohužel pouze Android 6 Marshmallow, nicméně výrobce jej výrazně přestavěl a pojmenoval ColorOS 3.0, takže to ani nepoznáte. Při testování se systém jevil velmi svižný a po grafické stránce odpovídal tomu, na co jsme z Číny zvyklí. Zmínit musím technologii rychlého nabíjení VOOC Flash Charge, která dokáže menší z dvojice (3 010 mAh) nabít za cca 40 až 50 minut. Větší model má baterii o něco větší (4 000 mAh) a nabíjení se tedy trochu protáhne.

Oppo si dává velmi záležet na kvalitě fotografií a dokonce si nechalo u Sony vyvinout vlastní fotočip Sony IMX398. Hlavní fotoaparát s 16Mpx rozlišením nabízí světelnost objektivu f/1.7, a to už slibuje velmi slušné výsledky i při horším světle. Několik testovacích snímků jsme zkoušeli pořídit a vypadaly velmi dobře, ale to je samozřejmě ovlivněno kvalitním nasvícení celého stánku. Určitě se však budeme snažit modely Oppo R9s a R9s Plus dostat také do redakce, protože na nás udělaly opravdu dojem. Přeci jen Oppo není v Číně první jenom pouhou náhodou.

Technické parametry Oppo R9s

Kompletní specifikace
Konstrukce153 × 74,3 × 6,6 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 010 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 10 000 Kč

Technické parametry Oppo R9s Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce163,6 × 80,8 × 7,4 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 653 MSM8976Pro, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 010 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
hjuik
Má pravdu Pan redaktor,mít to ios je to dokonalé.Měl by se apple inspirovat tím designem,vypapat takhle 8čka,tak není o čem:-) Případně upustit od voděonolnosti,vrátit jack a koupil bych bez váhání :D :D
Petr
To si děláte srandu?

Těch pár mm rozdílu 3-5 u 5,5" je dáno tím že iPhone má kulaté Touch ID a vnitřnosti o kterých se tomuto Oppu může leda tak zdát co do HW - a jinak nevšiml jsem si že by Oppo nabízelo funkce jako 3D Touch s velkým vibračním motorkem, kompletní pokrytí všech sítí, duální fotoaparát, NFC, voděodolnost.
To už vůbec nezminujeme poté jiné funkce.

Chce to trochu srovnávat srovnatelné pane redaktore.
Lukáš
Pěkné zařízení, kam se na to iphone hrabe. Jak designem, tak konstrukčně... k čemu tam ten Johny Ive je, to ví asi jen on, design už neumí a kdejaký telefon je hezčí. Jsem na osmičku zvědav, já to zapíchl u pětky, protože šestky a sedmička je marnost nad marnost. Vzhledem k tomu, že je Oppo největší prodejce v Číně a Apple až kdesi, se není čemu divit.
Petr
Pro redaktora

Těžko říct kdo koho kopíruje....
To si děláte srandu? Apple tenhle design - potažmo aplikaci fotoaparátu a design prostředí používá řadu let – Opo je sprostá kopírka firma co nedokáže přijít s vlastním řešením.
Doufám že žaloba přijde brzy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze