Oppo oslnilo, ukázalo modul foťáku s 5násobným optickým zoomem

5

Čínské Oppo je aktuálně čtvrtým největším výrobcem chytrých telefonů na světě a jako takové nemohlo chybět na důležitém barcelonském veletrhu. Nového telefonu jsme se ale nedočkali. Namísto toho Oppo ukázalo unikátní technologii duálního fotoaparátu s 5násobným optickým zoomem, který se vejde do tenkého těla telefonu.

Oppo

Na první pohled se může zdát, že všichni čínští výrobci jen kopírují zavedené značky, avšak mnohdy může být opak pravdou. Průkopníkem nových technologií je již několik let také čínské Oppo a svou roli potvrdilo i na letošním veletrhu MWC 2017 v Barceloně. Představilo modul duálního fotoaparátu s 5násobným optickým zoomem. Celé zpracování se však zásadně liší od současné konkurence u Applu nebo Asusu. Druhý fotoaparát je totiž skrytý v těle zařízení pod úhlem 90°.

Oppo

Mechanismus v těle telefonu je složen z 50 malých částí, které operují v prostoru o výšce pouze 5,7 milimetru, díky čemu by nemělo dojít k nárůstu rozměru u současných smartphonů. Celý systém pracuje s teleobjektivem, který se otáčí ve svislé poloze uvnitř přístroje a promítá světlo do rotujícího hranolu. Mechanismus hranolu je nesmírně citlivý a dynamicky upravuje svůj úhel s přesností na tisícinu stupně. Pokud bychom chtěli být konkrétní, jedná se 0,0025°. Výsledkem tohoto poměrně složitého mechanismu je 5násobný optický zoom, při kterém nedochází ke ztrátě kvality. Jistě víte, že při sebemenším přiblížení vzrůstají nároky na stabilizaci obrazu a Oppo dodává, že tento problém řeší nová generace optické stabilizace obrazu.

Oppo
Ukázka 5násobného optického zoomu

V tuto chvíli čínský výrobce neukázal koncové zařízení, ani neoznámil jeho budoucí odhalení. Nezbývá než doufat, že se reálného nasazení nového fotoaparátu dočkáme co nejdříve.

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
pepa
hustýýýý 8-)
Tom
Super
Pepan
To bylo řešení, které Sony používalo kdysi v kompaktech a pořád jsem si říkal proč to nedají do Xperii. Sem si myslel, že asi málo místa.
Ale ne, to jen Sony je jako vždy neochotné příliš zlepšovat foťáky v mobilu.
Holub
Jen faktická poznámka k překladu části:
"Celý systém pracuje s teleobjektivem, který se otáčí ve svislé poloze uvnitř přístroje a promítá světlo do rotujícího hranolu."
Systém pracuje s teleobjektivem, který je umístěn svisle uvnitř přístroje a světlo do něj přichází přes hranol s nastavitelným úhlem. Díky zoomu optické soustavy v těle přístroje dosahuje Oppo bezztrátového zoomu v tenkém těle mobilu......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze