Nokia ve 4Q 2012 po dlouhé době v zisku. Prodala přes 4 milióny Lumií

8

Předposlední lednový čtvrtek si pro zveřejnění svých konečných finančních výsledků za poslední čtvrtletí vybrala i Nokia. Tržby finskému výrobci stále klesají, avšak dokázal se navrátit do černých čísel a poprvé po roce a půl je v zisku. Potvrdila se také předběžná informace o více než 4 milionech prodaných Lumií.

Nokia logo

Předběžné finanční výsledky jsme vám přinesli již začátkem ledna. Tehdy sama Nokia oznamovala, že očekává po delší době návrat do černých čísel. Dnes finský výrobce odtajnil kompletní tiskovou zprávu, která domněnky potvrzuje. Vyloženě důvod k jásotu však není. Meziročně totiž Nokii klesly tržby o 20 %. Z 10 miliard eur na 8,04 miliard eur za poslední čtvrtletí. I přesto se Nokii podařil návrat do černých čísel a zisky činí 439 miliónů eur. Přesně před rokem to přitom byla ztráta 954 miliónů. Pokud se podíváme na celoroční čísla, není to pěkný pohled. Tržby klesly v roce 2012 o 22% na 30,1 miliard eur a provozní ztráta dosáhla 2,3 miliard eur, zatímco v roce 2011 byla „jen“ 1,1 miliarda eur.

V tiskové zprávě se samozřejmě objevila také prodejní čísla, ty však Nokia odtajnila již před dvěma týdny. Zrekapitulujeme si to tedy jen ve stručnosti. Celkově Nokia prodala 86,3 miliónů mobilních telefonů. Z toho bylo 9,3 miliónů dotykových telefonů řady Asha. Lumií bylo 4,4 miliónů, avšak oproti třetímu čtvrtletí, kdy se jich prodalo 2,9 miliónů, jde o nárůst. V tabulkách se ještě objevil odcházející Symbian. Telefon s tímto systémem si zvolilo 2,2 miliónů lidí.

Závěrem je nutné zopakovat to, co jsme již psali v dřívějším článku a co sama Nokia uznává. Ačkoliv se nyní podařilo dostat do černých čísel, vyhlídky příliš dobré nejsou. První čtvrtletí bývá slabší a je tak velmi pravděpodobné, že se Nokia opět dostane do ztráty. Velmi bude záležet na cenové politice finského výrobce a rovněž na případných novinkách, které představí v Barceloně.

Zdroje: results.nokia, phonearena.com

Diskuze ke článku
Ami
Já jsem sice "zarytý" Sony fanoušek (ovšem to neznamená, že neumím hodnotit objektivně), jelikož jej používám už několik let, ale s Nokií pojilo to, že Sony využívalo taktéž Symbian, ovšem poupravený, kterému bych se ani nyní nebránil......
Sony je známo, že dokáže udělat vždy něco, co se desingově vymyká ostatní zaryté konkurenci, a přesně takto to je u Nokie, která umí udělat opravdu desingové krásky, a Lumia 920 je toho důkazem. Je sice těžší, ale dle mého je to velmi kvalitní telefon. Nokia určitě má na to, aby se přinejmenším vytáhla zpět mezi TOP výrobce, jen by to chtělo vdle mého trošku vylepšit marketing a rychlost uvádění výrobků na trh. Teď mě nejspíše ukamenujete, ale zdálo se mi, že Nokia, když uvedla Lumii 920, tak jej dala jako exkluzivitu některým operátorům a co vím, kousků Lumie nebylo zrovna závratné množství... Je to dobrý telefon, který v době svého představení dosahoval na špičku se svou výbavou...
Peete
... a co vím, kousků Lumie nebylo zrovna závratné množství... Když pořád vycházejí články o tom, jak je na tom Nokia mizerně, tak by si taková firma(opravdu gigant) neměla ani představit neuspokojovat zákazníky, natož si to dovolit :-/
Oliver
Nokia ma jednu zasadnu chybu, a to je Windows...
Tom
Přesně. Vidím to tak, že MS vydá WP 9, který bude ještě mnohem lepší, Nokia představí Lumii 930 a místo 4.4 mil jich prodá 8.8 a bude to zase o kousek lepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze