Srovnání fotoaparátů: HTC One X vs. HTC Incredible S

10

HTC na své nové řadě One vyzdvihuje vysoce kvalitní fotoaparáty. Očekáváme tedy posun kupředu, neboť fotografování patřilo mezi slabé stránky telefonů HTC. Výjimku však byl model Incredible S, který fotil velmi dobře. Otázkou tedy je, jsou nová HTC One opravdu nejlépe fotící modely tohoto výrobce?

Pokud jen trochu sledujete dění mezi mobilními telefony, jistě vám neuniklo, že telefony HTC nedokázaly pořizovat nijak kvalitní snímky. Stačí vzpomenout na růžové nádechy, které dokázaly všechny snímky spolehlivě pokazit. Loňský rok sice růžové utnul tipec, nicméně celková kvalita fotografií nebyla stále příliš dobrá. Jedinou výjimkou byl model Incredible S, který jakoby snad ani nebyl dílem HTC, alespoň co se týče fotoaparátu. Nejenže jeho snímky netrpěly růžovým nádechem, ale byly ostré, poměrně detailní a barevně věrné.

HTC Incredible S - nejlépe fotící HTC

Letos se představila zbrusu nová řada One, která se pyšní údajně špičkovými fotoaparáty. Alespoň dle slov HTC. Naše recenze ukázaly, že fotoaparáty se rozhodně zlepšily, avšak na dnešní špičku stále poměrně dost ztrácejí. Dokázaly se ale stát nejlépe fotícími modely od HTC? Tudíž překonaly model Incredible S? Přesně na tyto otázky se v dnešním foto srovnání zaměříme.

HTC One X - vlajková loď pro rok 2012

Nebudeme dlouze zabředávat do porovnání obou modelů. Dělí je od sebe celý rok a je tak logické, že výbavou si příliš konkurovat nemohou. Navíc loňský model Incredible S se trochu paradoxně nedočkal masivnějšího rozšíření a HTC před časem ukončilo jeho výrobu a nový jej tak již takřka neseženete. Pro dnešní srovnání je důležité, že oba modely nabízejí fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů a automatické ostření. Než se podíváme na konkrétní snímky, stručně si shrneme změny v aplikaci fotoaparátu, byť většina nejdůležitějšího nastavení zůstala zachována.

Aplikace fotoaparátu a nastavení

Oba telefony od sebe dělí rok vývoje a ten se razantně promítl do podoby samotné aplikace fotoaparátu. V některých ohledech kladně, v jiných ale změna potřeba nebyla. Začněme výhodami novějšího modelu. Bezpochyby je to rychlejší náběh fotoaparátu i čas k pořízení prvního snímku. Incredible S se najednou zdá být velmi pomalý. Další výhodou One X je možnost vyfotit až 20 snímků v rychlém sledu za sebou. To Incredible S neumí. Hodí se i rychlé tlačítko, pomocí kterého okamžitě začnete natáčet video. Během natáčení navíc můžete stále fotografovat. O takové vymoženosti si Incredible S může nechat jen zdát.

Podoba aplikace fotoaparátu u Incrediblu S

Různá nastavení jsou rozmístěna vždy na jedné straně displeje. Rozmístění má nicméně lepší Incredible S, kterému se vše včetně spouště vměstnalo na pravý bok displeje. V nouzi tak můžete fotografovat a obsluhovat aplikaci jen jednou rukou. To u One X není možné, neboť důležitá nastavení se nachází na levém boku. V nastavení obou modelů nechybí změna rozlišení, hodnota ISO, vyvážení bílé či různé scény. V případě One X přibyla i funkce HDR. V recenzi nás svými výsledky ale příliš nenadchla a v dnešním srovnání ji proto necháme vypnutou. Už třeba z důvodu, že Incredible S HDR neumí.

Podoba aplikace fotoaparátu u One X

Srovnání

Než budeme porovnávat jednotlivé snímky, řekneme si, jak byly oba telefony nastaveny. V prvé řadě rozlišení – u něj nebylo co řešit, neboť oba telefony mají 8 megapixelů. Trochu horší byl poměr stran, protože jsme chtěli pořizovat širokoúhlé snímky. One X nabízí poměr 16:9, Incredible S velmi podobný poměr 5:3. Abychom byli přesní, rozlišení fotografie u One X činí 3264 x 1840 pixelů, zatímco u Incrediblu S to je 3264 x 1952 pixelů. Další nastavení bylo ponecháno na automatice a blesk zcela vypnut. Výjimkou je pouze poslední fotografie, kde byl naopak blesk nutností. Zbývá dodat, že snímek vlevo patří vždy Incrediblu S, zatímco pravý snímek One X.

Objektivy fotoaparátů: vlevo Incredible S, vpravo One X

1. Test – exteriér

Tradičně začneme snímky z exteriéru. Dubnové počasí nám přálo a my měli k testování takřka ideální podmínky. Na první pohled vypadají výsledné snímky obou HTC velmi podobně. Jsou ostré po celé ploše i barevně věrné. To je dobré znamení, že HTC fotoaparáty řady One opravdu vylepšilo. Pokud si však snímky přiblížíme, zjišťujeme, že úroveň detailů je podobná. U Incredible S je možná mírně lepší, ale výsledek sráží posptrocessing, kvůli kterému jsou detaily rozpité. Na prvním snímku je u Incredible S mírně lépe čitelný nápis názvu tramvajové zastávky, jinak jsou ale kvůli rozpitosti detaily srovnatelné s One X, u kterého je naopak více patrný nezpracovaný šum. Podobnou situaci pozorujeme na šestém snímku s nápisy na výlohách obchodů. Naopak na sedmém snímku (radnice) se detaily daří lépe vykreslovat modelu One X.

1. snímek: Povšimněte si především detailů hovořících ve prospěch Incrediblu S

Díky slunečnému počasí bylo možné velmi dobře otestovat i silnější protisvětlo. Ačkoliv jsem očekával vyrovnané výsledky, One X si se sluncem příliš dobře neporadil. Výrobce zřejmě počítá s tím, že si uživatel vždy přepne na HDR. Při použití automatiky tak má navrch Incredible S, který neprodukuje přepálená a tmavá místa. Taktéž obloha s mraky je lépe vykreslená. Velké zaváhání One X je vidět také na třetím snímku, kdy slunce zahalilo fotografii do růžového nádechu.

2. snímek

Na závěr testu exteriéru zmíním jednu nespornou výhodu One X a tou je mnohem širší záběr scény. Na ukázkových snímcích si můžete povšimnout, že rozdíly jsou opravdu velké.

3. snímek: Ostré slunce zahalilo snímek One X do růžové

4. snímek, na kterém jsou opět vidět přepaly u modelu One X

5. snímek: One X opět nešetrně pracuje se světlem a snímek je přesvícen

6. snímek

7. snímek: barevně i detaily lehce vede Incredible S

8. snímek

2. Test – interiér

Situace se obrací hned při testu interiéru a lepší snímky produkuje One X. Citelný vliv na jeho lepší fotografie bude mít světelnost f/2.0, díky které dokáže One X pohltit více světla a snímek nabízí více ostrosti a živější barvy. Incredible S má velkou tendenci k rozmazávání a jeho barvy působí mdle.

9. snímek: interiéry sedí lépe modelu One X

10. snímek

3. Test – makro

Díky automatickému ostření můžeme oba telefony využívat k fotografování blízkých předmětů nebo textu. Výkony obou HTC jsou v tomto ohledu velmi vyrovnané. Incredible S podává o malinko lepší barvy, One X zase nabídne hlubší detaily.

11. snímek

12. snímek: V případě makra jdou detaily lépe One X

13. snímek

14. snímek

4. Test – tma

V závěrečné části se zaměříme na fotografování v nočních hodinách. Na první dvou snímcích není použit blesk. Obě HTC produkují snímky, které nejsou vyloženě rozmazané, je ale důležité udržet své ruce v klidu. Celkově lepší výkony podává Incredible S, na jehož snímku sice šum je, ale rozhodně není tak výrazný jako v případě One X. Úplně poslední snímek je pořízen v naprosté tmě. O něco málo silnější blesk nabídne One X, který osvětlil celou fotku, zatímco Incredible S se zaměřil pouze na předmět ve středu. Ostrost je pak velmi podobná.

15. snímek

16. snímek: Za tmy se One X potýká s vysokou hladinou šumu

17. snímek: Úplná tma, více světla produkuje One X

Závěr

Dostali jsme na závěr dnešního foto srovnání dvou HTC. K jakému výsledku jsme dospěli? Nová řada One opravdu fotí vcelku dobře, jenže stejné a mnohdy dokonce lepší výsledky podává rok starý model Incredible S. Výrobce tedy trochu přeceňuje schopnosti své nové řady One a vše spíše hraje na nové funkce, které usnadňují fotografování.

Pokud jste tedy do této doby přistupovali skepticky k fotografickým schopnostem telefonů HTC, můžete být již klidní. Nová HTC řady One dokáží produkovat velmi slušné snímky ve všech podmínkách, jen by jim prospěla šetrnější komprese. Vězte také, že loňský model Incredible S pořizuje stejně kvalitní snímky a navíc lépe hospodaří se světlem. Problémy mu dělá jen interiér s umělým světlem, kde naopak vévodí One X s lepší světelností.

Diskuze ke článku
bobolbc
Zde bych s recenzí redaktora příliš nesouhlasil, viz fotka Šaldova náměstí, kde se mí fotka staršího HTC zdá být mdlá a nevýrazná, naopak htc x one jí má detailnější, jak většinu fotek, i když si holt někdy neporadí s protisvětlem.. a poslední fotka-Ericsson a2628s nostalgie, taky jsem jeden kousek kdysi vlastnil ještě od Oskara:)
Romualdo
Zdravím Vás,
musím pochválit za perfektní článek.
Takovéto praktické srovnání je to nejlepší, jen tak dál.

Ještě se zeptám jestli budete provádět u HTC One X podrobný test výdrže baterie jako u Galaxy Nexusu, popřípadě kdy ??
Alda
Zdravím...
Zdá se mi to,nebo mají fotky ext. pořízené One X (snímek 2,4,6..) nádech do růžova?? Jinak si ho asi koupím, tenhle kousek mě opravdu zaujal :-)
lendo
ja myslim ze fotky su az moc porovnatelne a netrufam si povedat, ktory mobil foti lepsie, to htc sa moc neposunulo

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze