Sony Xperia Z3: první dojmy z používání (video)

74

V redakci od pátku testujeme novou Xperii Z3, vlajkovou loď výrobce pro druhou polovinu roku 2014. Jaké jsou naše dosavadní dojmy z praktického používání? Jaký je displej, zvuk, konstrukce nebo výdrž baterie? Má telefon nějaké slabiny? Přikládáme také fotografie z fotoaparátu a výsledky benchmarků.

Sony Xperia Z3 byla představena teprve nedávno v Berlíně, kde jsme ji poprvé vyzkoušeli. Neobvykle brzy se společně s její menší kolegyní, Xperií Z3 Compact, dostala k nám do redakce na plnohodnotný test. Jaké jsou naše první dojmy po pěti dnech používání?

Takřka výhradně pozitivní. Tímto konstatováním bychom mohli i skončit, protože Xperia Z3 je opravdu hodně povedený telefon, ve kterém hraje vše krásně dohromady.

Sony Xperia Z3

Kov, tenké tělo a výborný úchop

Sony u Xperie Z3 nešlo cestou převratů a novátorských funkcí či řešení, ale k dokonalosti vypilovalo to, co započalo s modelem Z1 a Z2. Hlavní změnou je odlišný design a zpracování bočního kovového rámu. Ten je nově zakulacený a rozdíl oproti hranatým tělům dosavadních Xperií je nasnadě. Telefon se opravdu velmi dobře a jistě drží, a to i přes o téměř milimetr menší tloušťku.

Plastové rohy, které nejsou zcela zarovnané s kovovými částmi, sice nepůsobí tak exkluzivně, jako předchozí model, ale funkčně ničemu nevadí. Kromě ztenčení těla se Sony podařil i důležitý krok směrem ke snadnějšímu ovládání. Kolem displeje jsou totiž rámečky mírně tenčí. Stále to sice není ideální, ale každá desetinka milimetru se počítá. Telefon je také znatelně lehčí, rozdíl 11 gramů je i v ruce znát.

Sony Xperia Z3 – první dojmy z používání

Design působí stále exkluzivně a velmi elegantně, za což kromě kovového rámu mohou i skleněné plochy. Zamrzí, že rám ani na zadní straně nijak nevystupuje nad povrch skla, takže telefon leží přímo na něm. Co to znamená, asi už tušíte. Také Xperia Z3 bude velmi náchylná na poškrábání. V průběhu prvních pár dnů už se nám na zadním krytu první vlasové škrábance objevily. Stačí nešikovně posunout telefon po stole a neštěstí je na světě.

Krytky, které zde Sony kvůli certifikaci IP68 zachovalo, působí velmi solidně a bytelně, zejména u microUSB konektoru bude ale neustálé odnímání otravné, doporučuji tak zakoupit kolébku.

Displej: prostě nádhera

Naprosto špičkový je displej. FullHD rozlišení na 5,2 palcích, IPS technologie, TRILUMINOS a různé vychytávky způsobují skvělé pozorovací úhly, živé, ale přitom realistické barvy, dobrou čitelnost na přímém slunci a skvělou jemnost. Live Colour LED a X-reality vylepšení jsou tak zřejmě opravdu v praxi poznat. Co víc si přát?

Potěší také výrazná bílá notifikační dioda v horním levém rohu, jejíž chování ale nijak ve výchozím nastavení neupravíte. Displej můžete odemknout dvojitým poklepáním, na které telefon reaguje okamžitě, rychleji než u Nokií nebo LG. Bohužel ale na rozdíl od korejské konkurence nelze displej dvojitým poklepáním také zamknout. Pozitivem je možnost ovládat telefon v rukavicích.

Jak hraje a fotí? Skvěle

Na čem Sony zapracovalo, je zvuk. Pryč jsou doby, kdy hrály Xperie ze všech vlajkových konkurentů nejhůře. Xperia Z3 potěší svými stereo reproduktory, které hrají výborně. Stereo efekt je výrazný, naladění reproduktorů nadprůměrné, basy rovněž nechybí a Xperii Z3 se v případě vlajkových lodí nebojím zařadit hned za HTC One (M8), které je sice stále nedostižné, ale Xperia Z3 se nemusí vůbec stydět. Kromě slušného zvukového podání potěší, že je zvuk i dostatečně hlasitý.

Další disciplínou, kde Xperia Z3 potěší, je fotoaparát, i když zcela ideální to opět není. Fotoaparát je papírově stejný, jako u Xperie Z2, i když pár vylepšení, o kterých jsme psali v preview, by se našlo. Potěší například G Lens objektiv se širokým záběrem 25 mm.

Snímky jsou povedené a hodné vlajkové lodi. Jsou ostré po celé ploše, telefon si poradí i se světelně složitými scénami a nechybí ani detaily. Ty jsou ale zejména u jednolitějších ploch (typicky u trávy) degradovány postprocessingem a opět dochází k rozpívání, což je klasický neduh Xperií. Telefon se to snaží zachránit živějšími barvami a vyšším kontrastem, aby byly snímky v reálu líbivější. A daří se mu to, většina uživatelů bude s fotkami bezvýhradně spokojena.

Takto fotí Sony Xperia Z3 (exteriér)
Interiér
Makro
Interiér s externím osvětlením, s bleskem a bez blesku

Testovací videa

Nechybí záznam videa ve 4K a velmi povedená aplikace pro focení, ve které nechybí i spoustu kreativních režimů.

Sony Xperia Z3 (testovací video) – 4K, exteriér

Sony Xperia Z3 (testovací video) – 4K, exteriér

Sony Xperia Z3 (testovací video) – 1080p, exteriér

4K video ke stažení (70,69 MB, mp4)

Slušná výdrž a odladěné prostředí

Sony u své novinky zvýšilo výkon, zároveň ale nasadilo o 100 mAh menší baterii, a to kvůli tenčímu a lehčímu tělu. Zatím se ale zdá, že rozdíl s dobrou výdrží nijak nezahýbe a při průměrném používání se lze bez problému dostat na dva dny výdrže, v případě intenzivního provozu se telefon vždy dožije večera. Podrobnější výsledky ale samozřejmě přineseme až v recenzi.

Výsledky benchmarků

Špičková je i optimalizace Androidu 4.4.4 s uživatelskou nadstavbou od Sony. Reakce jsou svižné, animace plynulé, prodlevy minimální. Celé prostředí je navíc velmi vkusné, s důrazem na grafiku, kde je to potřeba a naopak s čistými linkami tam, kde je vyžadována jednoduchost.

Podoba prostředí

Sony Xperia Z3 na nás tedy dělá výborný dojem a až na pár zaváhání v oblasti fotoaparátu nebo snadného poškození skleněných ploch si jde zatím za velmi kladným hodnocením. Telefon nadále testujeme a připravujeme pro vás podrobnou recenzi.

Technické parametry Sony Xperia Z3

Kompletní specifikace
Konstrukce146,5 × 72 × 7,3 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostříjen 2014,
Diskuze ke článku
Adam
Nic nove,stale to iste dokolecka.Fotky stale naprd,oproti konkurencii ani nehovorim.Prilis velke telo na displej.
Displej stale o hovne.tie ich triluminos a nevem co,oproti konkurencii zaostava stale.
Ziadne zmeny
Jeden fon za druhym a secko na jedno kopyto,ziadne vylepsenie,som rad ze uz nie som sony fanusik :D ze som presiel inam.A to som mal od sony snad 10fonov po sebe,same ich,,novinky,,

Vyse roka mam LG G2 a musim povedat ze stale nemam dovod menit za nieco novsie,lepsie,pretoze zatial niet,ani jeho nastupca nie je,G3 je len upgrade G2

Fotky na G2 su uplne super,video super,displej krasny, 5,2 palca v 137mm malom tele,oproti zbytocne natiahnutej Z3.Takisto bateria mi zo vsetkych fonov vydrzi jednoznacne najdlhsie

alambert
takže bitku o Z3 Compact vyhrál Honza jo? :-D
readytogo
Sony vylepsuje svoje mobily- o tom niet pochyb. Avsak podla mojho nazoru by mala nahodit "dvojku" rychlost- minimalne,lebo konkurencia na to slape rychlejsie.
Jirka
Podle mě je tento soník boží.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze