Sony Xperia Z2: podrobné první dojmy ze špičkové krásky z Barcelony

Sony na veletrhu MWC v Barceloně představilo svou novou vlajkovou loď, která je opět větší, lepší a vychytanější než předchozí generace v podobě Xperie Z1. Krásný design a vodědolnost ale zůstává. My jsme telefon přímo na veletrhu podrobně vyzkoušeli a zde jsou naše první dojmy, fotogalerie a videpohled.

Sony Xperia Z2 jsme vám podrobně představili v našem dřívějším preview, ve kterém se dozvíte všechny důležité informace. Hned po tiskové konferenci jsme vám přinesli i video a fotogalerii této novinky i tabletu Xperia Z2 Tablet. Jaká je ale nová vlajková loď v reálu?

Sony Xperia Z2

Stejná, ale stále krásná. A lehčí.

Jedním slovem krásná. Sony se opět design se skleněnými plochami povedl a nemá cenu zastírat, že z vlajkových lodí jednotlivých výrobců se nám společně s HTC One líbí asi nejvíce. Vzhled je prakticky shodný s Xperií Z1, i když drobné rozdíly najdeme. Například výrazný pruh nad displejem, ve kterém se skrývá dobře viditelná barevná LED dioda je jiný.

Rozměry se i přes větší displej prakticky nezměnily, telefon je dokonce lehčí a tenčí než předchůdce, což je podivuhodné vzhledem k většímu akumulátoru. Elegantní a štíhlé kovové tělo se díky zaobleným hranám dobře drží, pocit je zcela shodný s držením Xperie Z1. Počítat ale musíte s většími rozměry, 5,2 palcový displej si jednoduše svoje místo žádá a pokud si takto velký telefon kupujete, je potřeba si to dopředu rozmyslet.

Sony Xperia Z2 – první pohled z MWC 2014

Hraje stereo, tlačítka se ale moc nepovedla

Xperia Z2 je opět voděodolná, na všech konektorech kromě 3,5mm Jacku tak naleznete plastové krytky, které ale působí, stejně jako u Xperie Z1, masivně a odolně. Výhradu bych měl k bočním tlačítkům. Vypínací tlačítko je o něco menší a hlavně tužší. Pokud chcete telefon odemknout, je nutno jej poctivě a silněji stisknout a ne vždy to je příjemné. Zkoušeli jsme to na 10 různých telefonech a situace byla všude stejná. To samé lze říci i o malé klávese pro regulaci hlasitosti, která neposkytuje dobrou odezvu, je mělká a stisk gumový. Doufejme, že toto bude ve finálních kusech vyřešeno lépe.

Velký 5,2palcový IPS displej je špičkový. Nabídne dobré barvy, pozorovací úhly i jas - nemáme, co bychom vytkli. Sony hodně propaguje stereo reproduktory, které se nachází nad a pod displejem. Zvuk vychází i dírkami na spodní hraně, není to tedy dokovací konektor, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ten se nachází, jako vždy, na boku. Reproduktory ale příliš neohromí. Ano, jsou kvalitnější a hlasitější než u Xperie Z a Z1 a telefon hraje obstojně, výkon, kterým se Sony chlubí, ale v porovnání s ostatními telefony větší nemají. Všechny naše telefony, které máme s sebou na rušném výstavišti hrály na maximální hlasitost hlasitěji.

Kvalitní prostředí i fotoaparát

Prostředí postavené nad Androidem 4.4 je dokonale plynulé a rychlé, zde žádné výtky mít nelze, Sony zapracovalo na jedničku. Vyzkoušeli jsme také fotoaparát, který má opět rozlišení 20,7 Mpx a níže přinášíme první testovací fotografie. Je potřeba mít ale na paměti, že jde stále o prototyp a výsledky se určitě časem zlepší. Velkým lákadlem novinky bude natáčení videa v rozlišení 4K, které rovněž naleznete níže.

Testovací fotografie ze Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 (testovací video) – 4K, interiér

Testovací video ve 4K rozlišení ke stažení (42,7 MB, mp4)

Telefon bude dostupný od března 2014, cena bude v podobných mezích, jako u Xperie Z1, když vstupovala na trh. Lze tedy očekávat 17 - 18 tisíc Kč v oficiální distribuci.

Technické parametry Sony Xperia Z2

Kompletní specifikace
Konstrukce146,8 × 73,3 × 8,2 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP55 / IP58
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostkvěten 2014,
Diskuze ke článku
JaroB
Krása...:D

ako som už písal inde....Z1 bola pre mňa veľkým sklamaním hlavne keďže som mal Xperiu Z. Tak som sa rozhodol po dlllhej dobe, že to bude jediný TOP SONY ktorý si nekúpim. Takže som si kúpil to NAj čo bolo vtedy na trhu a to LG G2 v bielej farbe. Milujem ten minimalistický dizajn G2 ale na šírku sa drží úplne hrozne,malé rámčeky sú vtedy na škodu. Ale vymením ho hneď za Z2 hlavne kvôli pamäti a vodeodolnosti.

Dizajn je u Z2 dokonalý a aj spracovanie je určite to naj aké je možné vyrobiť. Všetky nedostatky a chyby Z1 boli odstránené a k tomu ešte nejaký ten bonus. No nekúp to :))

Aj keď cena 690€ je trocha mimo ale za momentálnu špičku sa musí zaplatiť
JaroB
ešte pre upresnenie. Vo videu spomínate, že je škoda toho, že sa SONY nepodarilo vtesnať väčší displej do rovnakého tela.
Opak je pravdou. Aj napriek zväčšeniu displeja je Z2 užšia a tenšia ale dokonca aj ľahšia a to napriek väčšej baterke! Jedine kde zákonite musela ísť hodnota hore je výška a to hlavne kvôli veľkému 2.3" fotočipu ktorý sa niekde jednoducho zmestiť musí.

Takže za mňa palec hore. Z2 je užšia,ľahšia,tenšia a hlavne dizajnovo vyváženejšia.
Filip Krejdl
Filip Krejdl
Doufám, že bude Compact verze. :-)
JaroB
Ešte k tým reproduktorom. Čo si myslíte prečo nikdy nebude tak hlasný reproduktor u vodeodolného telefónu ako u bežného???

Správne. Je tam membrána.Takže asi toľko ku vašej poznámke k hlasitosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze