Sony Xperia Z2
recenze

Sony Xperia Z2

Královna tělem i duší

Vlajkové lodě jsme se po menších průtazích dočkali také od Sony. Aktuálně je jí Xperie Z2, která navazuje na úspěšné základy loňských předchůdkyň. Nově je však tenčí, nabízí výkonnější hardware, přidává novější prostředí a další vychytávky. S tím se však vyšroubovala i cena a to až do závratných výšin.

Japonské Sony už více než rok svádí nevyrovnaný boj na poli vlajkových lodí, kde zatím stále vládne Samsung. Výrobce ze země vycházejícího slunce se však nevzdává a krůček po krůčku zlepšuje své nejlepší modely. Loni vše nastolila skleněná Xperia Z a od té doby Sony dodržuje kadenci, co půl rok, to nová vlajková loď. Aktuálně jsme tak již svědky novinky Xperia Z2, která nemá o nic menší ambice, než stanout na pomyslném vrcholu.

Předpoklady k tomu bezpochyby má. Nabízí 5,2palcový displej s menšími rámečky než starší modely, mírně se vylepšovalo i pod kapotou, kde je modernější procesor a silnější baterie, k dokonalosti byl, zdá se, doveden displej a nechybí oblíbená odolnost proti vodě a prachu. Nebýt velmi vysoké ceny, měli bychom zřejmě jasno již nyní. Takto je před námi celá recenze, která se pokusí případné slabiny či skryté trumfy odhalit.

Sony Xperia Z2 – oficiální fotografie

Technické parametry Sony Xperia Z2

Kompletní specifikace
Konstrukce146,8 × 73,3 × 8,2 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP55 / IP58
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostkvěten 2014,

Sony Xperia Z2 – videopohled

Obsah balení

Základní balení přináší klasickou sestavu, tedy nabíječku, USB kabel a špuntová sluchátka. Ta jsou však vcelku neobvyklá. Můžete s nimi běžně telefonovat, ale mikrofon byste na kabelu hledali marně. Je totiž umístěn přímo do jednoho ze špuntů. Při telefonování vás i přesto druhá strana slyší hlasitě i zřetelně, avšak je patrná značná ozvěna.

Obsah balení

Design a konstrukce

Po stránce vzhledu Sony prozatím nijak neexperimentuje a drží se designu, který nastolilo loni s modelem Xperia Z. Někomu může podoba přijít již lehce okoukaná, nicméně je jasné, že výrobce nemůže radikálně měnit design každý rok. Navíc Sony moc dobře ví, že se tzv. OmniBalance uživatelům líbí. Pro úplnost tedy uveďme, že obě strany telefonu jsou provedeny ze skla, které je odolné proti poškrábání. Po stranách se nachází tenká kovová vrstva, která je stříbrná, příjemně chladí a dodává telefonu větší punc luxusu. Tenké předěly mezi kovovými plochami a skleněnými zády či čelní stranou jsou pak z matného plastu, který je lehce měkčený a má decentně fialový nádech.

Sony úspěšně rozvíjí svůj loňský vzhled

Celkově hodnotíme vzhled více než kladně a Sony Xperia Z2 upoutá pozornost širokého okolí už v prvním okamžiku. V mnoha případech však jen pro svou velikost. Na výšku je totiž Xperia Z2 o téměř 3 milimetry vyšší než předchůdce. Výška hodně kontrastuje při srovnání s LG G2, které je se stejně velkým displejem o téměř jeden centimetr menší. Pojďme ale dále a Sony pochvalme. Ačkoliv má Xperia Z2 oproti Z1 větší displej, povedlo se zmenšit šířku telefonu a nepatrně také tloušťku. Kvitujeme rovněž pokles hmotnosti na již sympatických 158 gramů. Jak si Xperia Z2 stojí vedle konkurence, vám napoví tabulka níže.

Sony Xperia Z2

Pokud se podíváme na telefon z různých stran, najdeme nespočet krytek, konektorů a tlačítek. Na levém boku se nachází speciální konektor pro nabíjení přes kolébku či speciální nabíjecí kabel. Bohužel ani jedno se v základním balení nenachází, což je škoda. Pro účely nabíjení budete nuceni vždy otevřít krytku na téže straně, kde se vedle slotu pro micro SIM kartu nachází právě microUSB konektor. Ten na první pohled vypadá užší a protáhlejší než na jiných telefonech, nicméně jedná se opravdu o microUSB konektor a pasuje do něj běžný kabel s patřičnou koncovkou.

Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z1 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 LG G2
rozměry 146,8 × 73,3 × 8,2 mm 144 × 74 × 8,5 mm 146,4 × 70,6 × 9,4 mm 142 × 70,5 × 8,1 mm 138,5 × 70,9 × 8,9 mm
hmotnost 158 gramů 170 gramů 160 gramů 145 gramů 143 gramů
zvýšená odolnost ano - IP55/58 ano - IP55/58 ano - IPx3 ano - IP67 ne
typ SIM karty micro SIM micro SIM nano SIM micro SIM micro SIM

Na horní straně se nachází 3,5mm jack konektor, který je jako jediný nechráněný. Alespoň ve smyslu nějaké krytky. Výrobce jej už u modelu Z1 vyhodnotil jako často používaný a jeho ochranu integroval dovnitř konektoru. Pravý bok je místem další krytky, která je tentokrát již pro pořádek popsána. Skrývá se pod ní slot pro paměťovou kartu. Zhruba uprostřed pravého boku se nachází odemykací klávesa, která má opět typický oválný tvar, avšak mohla by být o malinko větší. Tiskne se nicméně pohodlně. Ještě níže se trochu netypicky nalézá dvojtlačítko regulující hlasitost. Jeho místo je přitom většinou mnohem výše a tak může někomu chvíli trvat, než si na to zvykne. Jako nedostatek bych to však neviděl. Pravou stranu zakončuje dvoupolohová spoušť fotoaparátu, která na lépe vybavených modelech Sony nemůže chybět.



Strany Xperie Z2 jsou posety tlačítky, konektory a krytkami

Na spodní straně se již nalézá pouze mikrofon a očko pro provlečení poutka. Čelní stranu z velké části zabírá displej, nad kterým je logo výrobce, čelní kamerka a nezbytné senzory. Pod displejem se pak nenachází v podstatě nic, tlačítka jsou dle očekávání přímo na displeji. Přeci jen tu však máme jednu novinku. V samých okrajích čelní strany, vždy nad a pod displejem, se nachází reproduktory. Xperia Z2 se může pochlubit stereo reproduktory a po vzoru HTC je umístila na ideální místa. Co nejdále od sebe, což prospívá stereo efektu, a na čelní stranu, tudíž si je takřka nikdy nezakryjete. Do horního reproduktoru je integrována informační LED dioda, která modrým blikáním upozorňuje na zmeškané události. Nelze však nastavit, na jaké události má upozorňovat. Alespoň není blikání časově omezeno. Jedinou možností je diodu vypnout a poté se rozbliká červeně jen při vybité baterii.

Na zadní straně, která je skleněná, zůstávají otisky prstů

Zadní strana je křišťálově čistá a narušuje ji snad jen čočka fotoaparátu v levém horním rohu doplněná o malou LED diodu. Velmi decentně pak působí logo Sony a Xperia. Především po prvním vybalení z krabice vás Xperia Z2 pohltí skleněnými plochami, ve kterých se uvidíte v celé své kráse. O to větší zažijete šok, jakmile vezmete telefonu na pár minut do ruky. Obě strany jsou obrovským magnetem na otisky prstů a hadřík k leštění by se měl stát nedílnou součástí vaší kapsy, ať už půjdete kamkoliv. Kromě otisků prstů Xperia Z2 také výrazně přitahuje prach a snadno se tak stane, že z královny krásy máte za pár chvil ošklivé káčátko.

Hodnotné materiály a nerozebíratelná konstrukce zapříčinily, že je Xperia Z2 pevná jako skála. Nic se nehne, ani nemůže. Nic nevrže, nic se neprohýbá, vše je jednoduše důkladně zpracováno. Troufám si tvrdit, že i nějaký ten pád by Z2 vydržela bez úhony, jen je nutno dávat pozor na skleněné plochy. Za toto si tak Sony zaslouží pochvalu. Na druhou stranu, nic jiného bychom u tak špičkového a drahého telefonu snad ani neočekávali.

Baterie a výdrž: pěkný nadprůměr

Baterie a výdrž na nabití nás u Xperie Z2 pozitivně překvapila. Sony dokázalo do tenkého těla dostat vcelku silný akumulátor s kapacitou 3 200 mAh, díky kterému Z2 předčí všechny významné konkurenty minimálně o 200 mAh. Rozdíl to samozřejmě není výrazný, ale každá mAh se počítá. Výsledná výdrž totiž není vůbec špatná.

Sony Xperia Z2

Při středně náročném používání, kdy je telefon neustále online, jas displeje řídí automatika, pohybujete se v místech s Wi-Fi či 3G, vyřídíte zhruba 20 minut hovorů a 10 SMS zpráv, přičemž si volné chvíle zkrátíte hodinkou čtením na internetu a hodinkou poslechu hudby, se dočkáte bezmála celých dvou dnů v pohotovosti a to není vůbec špatné. Abychom byli o něco konkrétnější, pokud vyndáte telefon první den v osm ráno z nabíječky, vydrží zhruba do večera dne druhého. Ke konci je nicméně nutno myslet na zadní vrátka a mít na paměti, že náročnější akce s telefonem se rychle projeví na úbytku zbylých procent.

Celkovou výdrž můžete sami značně prodloužit, neboť v telefonu nechybí režim STAMINA, který zakáže některé funkce, dokáže také navíc podtaktovat procesor. Při vypnutí obrazovky se navíc telefon může odpojit od internetu. Jako uživatel si můžete nastavit výjimky u aplikací, které chcete mít spuštěné. Pokud například telefon odhaduje, že vydrží ještě 2 dny, po zapnutí režimu STAMINA se odhad navýší na 10 dnů. Jde samozřejmě o nedosažitelný odhad, který však ilustruje, jak výrazně STAMINA energii šetří.

Provedli jsme samozřejmě náš standardizovaný test výdrže při přehrávání videa v kvalitě 1080p, s potlačenými aktualizacemi, připojením k Wi-Fi a síti 3G, přičemž zvuk byl nastaven na poloviční hlasitost a jas displeje na 50 %. Xperia Z2 se dostala na 7 hodin a 43 minut, čímž překonala například Samsung Galaxy S5 i HTC One (M8). Konkrétní hodnoty najdete v tabulce níže.

Nabíjení Xperie Z2 trvá do 80 % 1 hodinu a 49 minut, k úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 14 minut. V tomto ohledán Xperia Z2 předčí jen HTC One (M8), Samsung Galaxy S5 je rychlejší.

Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z1 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 LG G2
kapacita baterie 3 200 mAh 3 000 mAh 2 600 mAh 2 800 mAh 3 000 mAh
Stream videa (1080p) 7:43 hodin - 7:02 hodin 6:34 hodin 7:20 hodin
nabíjení do 80 % 1:49 hodin - 1:47 hodin 1:11 hodin 2:00 hodin
nabíjení do 100 % 2:14 hodin - 2:42 hodin 1:54 hodin 2:38 hodin

Zvuk: dva jsou víc než jeden

Po zvukové stránce je na tom Xperia Z2 velmi dobře, neboť ji zákonitě musí prospívat nové stereo reproduktory. Sony tak už konečně není nejhůře hrajícím otloukánkem. Reproduktory hrají jak dostatečně hlasitě, tak i kvalitně a hravě strčí do kapsy většinu konkurentů. Nedostižné však zůstává HTC se svým systémem BoomSound, protože Xperii Z2 chybí větší důraz na hloubky a zvuk nezní tak dynamicky.

Nad a pod displejem se nachází reproduktory

Kvalita výstupu do sluchátka je pak již výborná a není ji takřka co vytknout. Dodávaná špuntová sluchátka patří jednoznačně k tomu lepšímu, co dnes můžete nalézt v krabici spolu s telefonem, a uspokojí tak i náročnějšího posluchače.

Displej: konečně špičkový

Často byly špičkové Xperie kritizovány za horší displeje, které za většinou konkurence ztrácely, navíc se poměrně výrazně měnila kvalita displeje podle dodavatele a zákazník tak dopředu nevěděl, na jaký kus natrefí. Minulý čas je ale zcela na místě, neboť Sony šlo do sebe a v Xperii Z2 máme špičkový IPS displej s technologií TRILUMINOS. Těšit se můžete na vysoce kontrastní podání, skvělou čitelnost na slunci, samozřejmě za předpokladu neupatlaného displeje, a také na výborné pozorovací úhly. Samozřejmostí je čidlo pro automatickou regulaci jasu, které funguje bezchybně. Letos už vlajková loď od Sony snese ta nejpřísnější měřítka.

Displej je opravdu špičkový

Úhlopříčka displeje narostla na 5,2 palce, ale rozlišení zůstalo na hodnotě 1 920 × 1 080 pixelů. To schvalujeme, vyšší rozlišení by bylo zbytečné, neboť výsledná jemnost činí krásných 424 PPI. Hledání pixelů je tak ztrátou času.

Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z1 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 LG G2
úhlopříčka displeje 5,2 palců 5 palců 5 palců 5,1 palců 5,2 palců
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
jemnost 424 PPI 441 PPI 441 PPI 432 PPI 424 PPI
typ displeje TFT IPS TFT TN Super LCD 3 Super AMOLED Super LCD

Displej je samozřejmě chráněn odolným sklíčkem a navíc podporuje Režim pro rukavice. Snadno jej tak můžete v zimních měsících ovládat i v rukavicích a jinými předměty, což se hodí. Stejně tak displej reaguje na mokré prsty, což jde ruku v ruce se zvýšenou odolností.

Zvýšená odolnost: odolá větru dešti

Japonské Sony již zvýšenou odolností u svých vlajkových lodí nepřekvapí, nicméně Xperia Z2 jde zase o krůček dále. Splňuje stupeň krytí IP55/58. Co to znamená? Nabízí zvýšenou odolnost proti prachu, avšak není zcela prachuvzdorná. Mikroskopické částečky proniknout mohou. Mnohem lépe Xperia Z2 odolává vodě. Stupeň krytí IP 58 je totiž ten nejvyšší možný a záleží pak už jen na výrobci. Dle Sony Xperia Z2 vydrží po dobu 30 minut v hloubce až 1,5 metru.

S telefonem se tak můžete bez problémů sprchovat, ale také koupat a plavat. Vše by měl vydržet. Dbát však musíte na to, abyste vždy měli všechny krytky patřičně zavřené. Na toto vás telefon neustále upozorňuje. Časem to je poměrně otravné a tak jistě uvítáte možnost zákazu peskování.

Hardware: někdy i zahřeje

Nadešel čas otevřít kapotu a podívat se, co Xperia Z2 nabízí za hardware. Nacházíme zde čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 od Qualcommu s taktem 2,3 GHz. Jde o totožný typ, který nabízí HTC One (M8). Nadprůměrná je operační paměť RAM, která disponuje velkorysými 3 GB. Po zapnutí zbývají 2 GB, při běžné práci jsem se nedostával pod 1,5 GB RAM. O grafickou akceleraci se stará Adreno 330.

Vysoký výkon poznáte nejen na dění na displeji, ale také pocítíte na vlastní kůži. Telefon se při sebemenším zatížení zahřívá a díky skleněnému povrchu to poznáte mnohem dříve než u konkurence. Po zhruba 20 minutách hraní, natáčení videa či sledování videa bude horní část zadní strany celkem slušně topit. S tím je nutné počítat. V zimě to potěší, v létě nenadchne. Naštěstí to není tak výrazné, že by to přímo vadilo při držení telefonu.

Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z1 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 LG G2
Procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB 4× 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 4× 2,2 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB 4× 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4× 2,5 GHz Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 4× 2,26 GHz
paměť RAM 3 GB 2 GB 2 GB 2 GB 2 GB
Grafický akcelerátor Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330
interní paměť 16 GB 16 GB 16 / 32 GB 16 / 32 GB 16 / 32 GB
paměťové karty ano ano ano ano ne

Přejděme k úložišti, jehož papírová velikost činí šedě průměrných 16 GB. Reálně počítejte se 11,57 GB, ze kterých je zhruba 10,7 GB volných pro vaše soubory. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty s podporou až 128GB karet, z čehož vyplývá, že o nedostatku místa nemůže být řeč. Bohužel se nám nepodařilo žádnou staženou aplikaci přesunout na paměťovou kartu, což může být zejména u her trochu problém. Je ale možné, že se tato možnost objeví u dalších aktualizací, my jsme testovali telefon se softwarem Android 4.4.2, číslo sestavení 17.1.A.2.55.

Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z1 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 LG G2
AnTuTu 33 848 33 990 36 288 35 495 33 539
Quadrant 17 777 21 443 23 825 21 373 20 261
Nenamark 1 59,8 FPS - 59,4 FPS - 58,3 FPS
Nenamark 2 59,7 FPS - 59,4 FPS 60,0 FPS 58 FPS

Prostředí: fanoušci jako doma

Uživatelské prostředí Sony příliš nemění a vypadá tak již rok velmi podobně. Jednomu táboru se to bude zamlouvat, vše je totiž ostře střižené, přehledné a rychlé, druhý tábor si bude stěžovat na přílišnou jednoduchost a strohost.

V každém případě si pojďme prostředí projít. Základ stojí na operačním systému Android 4.4.2 KitKat, tedy vůbec té nejnovější verzi, kterou Google nabízí. Očekávaná samozřejmost ze strany Sony je tedy splněna. Přítomna je samozřejmě také nadstavba, která mění takřka úplně vše. Počínaje fontem písma, přes ikonky a animace.

Odemykací obrazovka je jednoduchá, nabízí možnost odemknutí nebo přímého vstupu do fotoaparátu. Pěkný je efekt odemčení. Tahem prstu, za kterým uvidíte jiskřičky, se dostanete na hlavní pohotovostní obrazovku. Tímto statusem může být z vaší vůle obdařena jakákoliv obrazovka, na kterou se vždy vrátíte po stisku tlačítka s domečkem. Na obrazovky si můžete přidávat widgety, aplikace, složky. K dokonalosti chybí jen možnost průchodu z poslední na první obrazovku. Sony však v tomto ohledu zdárně klame a to v případě, že máte zapnuté animace. V ten moment se zdá, že dále listujete mezi obrazovkami. Pravda je však taková, že pouze tahem posunujete animaci, nikoliv však obrazovky. Obrazovek, na které můžete umísťovat výše zmíněné objekty, je k dispozici maximálně sedm.

Odemykací obrazovka

Rovnou si řekneme, že Sony Xperia Z2 můžete odemknout buď klasicky tlačítkem na pravém boku, nebo je tu druhá, moderní možnost, kterou je dvojité poklepání na zamknutý displej. Než tuto funkci budete někomu předvádět, ujistěte se, že jste si ji v nastavení displeje aktivovali. Bohužel tu opět máme nedotaženost, kterou je nemožnost stejným způsobem displej i zamknout. Další vychytávkou je inteligentní režim podsvícení displeje, který ponechá displej rozsvícený, dokud máte telefon v ruce. Nestane se tak, že by displej zhasl v momentě, kdy někomu ukazujete například fotografii.

Pohotovostní obrazovky s widgety
Speciální režim, při kterém displej nezhasne, pokud telefon držíte v ruce

Prostředí Sony již tradičně obohacuje o mini aplikace, které vyvoláte skrze nabídku naposledy spuštěných aplikací. Ani tady tomu není jinak. Vybírat můžete z klasických aplikací, ale lze přidávat i další. Zkusili jsme otevřít 7 mini aplikací zároveň a telefon nic nenamítal. Nutno však podotknout, že mít spuštěno 7 mini aplikací na 5,2palcovém displeji, je již poněkud nepřehledné.

Mini aplikace

Informační lišta je standardně dvojího typu. Jedním prstem stáhnete klasický výpis zmeškaných událostí, dvěma prsty se dostanete k rychlému nastavení. K němu samozřejmě vede cesta i přes první lištu a vybrání druhé záložky.

Informační lišty

Hlavní menu je sestaveno do matice 4 × 5 ikonek. Místa kolem je ale spoustu a troufám si tvrdit, že s trochou práce by Sony docílilo mřížky 4 × 6. Pohyb v menu je horizontální, ikonky si můžete nechat různě přeskládat, nebo si je uspořádat dle své vůle.

Hlavní menu

V Sony Xperii Z2 se nově objevuje aplikace What´s New, která nabízí tipy na zajímavé hry a aplikace. Cesta k ní vede přes menu, widget nebo dlouhým přidržením tlačítka s domečkem. V ten moment máte na výběr vstup do What´s New nebo ke kartám Google Now.

Aplikace What´s New

Celé prostředí je krásně plynulé, nebyly jsme svědky žádného zapřemýšlení nebo neplynulé animace. Xperia Z2 je bezpochyby na pohled svižnější než Samsung Galaxy S5, a vyrovná se například HTC One (M8).

Multimédia

Hudební přehrávač je označován hrdě jako „Walkman“. A já říkám, může si to dovolit. Výrobce totiž neusíná na vavřínech, a jestli některé oblasti věnuje velkou pozornost a úsilí, tak je to například tento přehrávač. Už při vstupu do hlavní nabídky se zamotáme do směsice barev, obrázků či ikon. Hlavní nabídku kategorií si můžeme přizpůsobit k obrazu svému. Můžeme si na úvodní obrazovku připíchnout interprety, alba, seznamy skladeb a žánry. Když nás omrzí žánry? Stačí na ně najet prstem, podržet a přetáhnout je do koše.

Hudební přehrávač

Během linoucí se hudby máme na dosah ruky různá vylepšení zvuku od Clear audio volby, která by měla zvuk „očistit“ a přinést zřetelnější a kvalitnější hudbu. Mé poznatky jsou ale takové, že je to výrazně na úkor basů. Pak je tu ekvalizér se dvěma vlastnoručně nastavitelnými profily. I předdefinované profily mohou být upraveny, Sony se tak nechová jako diktátor a neříká, že toto nastavení je takto dané, s ním prostě nehnete. Dále profil Clear Bass s jehož pomocí bude hudba buď poměrně plochá, nebo nám utrhne uši.

V případě videopřehrávače se obraťte na aplikaci Filmy, která je opět moderně ztvárněná a přehledná. Zvládá přehrávat nač si jen vzpomenete. Samozřejmostí jsou formáty AVI a MKV a to včetně kodeků DivX a Xvid. Při zkoušení jsme narazili až u externích titulků s diakritikou. Zde má Xperia Z2 problémy právě s českými znaky a místo nich zobrazí pouze otazníky. Vše však vyřeší stažení jiné aplikace z obchodu Google Play.

Videopřehrávač

Aplikace a hry můžeme instalovat ze dvou marketů Google Play a Sony Select. Vyzkoušeli jsme například Real Racing 3 či nový Asphalt 8 a grafika byla výtečná, hra se nesekala, detaily byly skutečně úžasné. Nač si tedy pořizovat přenosnou kapesní konzoli, zvláště pak, když Z2 nabídne ohromný výkon a špičkovou grafiku, která teprve v budoucnosti ukáže svoji sílu a zatím na trhu nejsou hry, které by výkon naplno využily?

Výborně zpracovaná a zejména po stránce optimalizace perfektně vyladěná je galerie multimédií, výrobcem označená jako Album. Pomocí gest si volíme velikost miniatur od náhledů obrázků 1 × 1 až po opravdu miniaturní náhledy 8 × 8. I při opravdu bohatém obsahu, který čítá stovky obrázků a videí pohromadě, je načtení okamžité, bez jakékoliv prodlevy. Taktéž pohyb je zcela rychlý. Obrázky si můžeme prohlížet dohromady nebo postupovat podle alb. Navíc album svůj obsah čerpá i ze sociálních sítí, umí skrze Google mapy zobrazit lokaci pořízeného obrázku (pokud ve fotoaparátu nastavíme Geo Tagging).

Aplikace Album (Galerie)

Album se přátelí s jednoduchým editorem obrázků, nabízejícím úpravy typu ořez, efekty, otočení, filtry a zmenšení. Když si otevřeme obrázek, tak se objeví pár nových voleb. Ve spodní části vpravo je to hvězdička (tím obrázek přesuneme do „VIP“ skupiny), pak koš – tím jej smažeme a editační nástroj. Zvolené volby jsou užitečné, nemusíme zbytečně klikat a vysouvat další lišty, vše je hezky po ruce.

Fotoaparát: poradí si se 4K

Sony své vlajkové lodě obměňuje často a tak se příliš nedivíme, že se v nové Xperii Z2 nachází totožný fotoaparát jako v Xperii Z1, která byla představena loni v září. Opět tudíž máme co do činění s 20,7megapixelovým fotoaparátem. Sony použilo špičkový a technologicky vyspělý širokoúhlý 27mm objektiv GLens s vynikající světelností s clonovým číslem f/2.0, dále sáhl po novém obrazovém procesoru BIONZ a tím nejdůležitějším je čip o velikosti 1/2.3" s technologií Exmor RS pro lepší výsledky v noci a zhoršených světelných podmínek. Velikost čipu se ani zdaleka nepřibližuje například Nokii Lumia 1020, ta má ale ještě dvojnásobné rozlišení.

Sony Xperia Z2

Prostředí mnoho změn nedoznalo, nicméně nemuselo. Sony vše soustředí do základní volby, kterou je režim Super auto, jenž se o vše postará a případně na režim Ručně, kterým vám naopak nechá volnou ruku. I v režimu Super auto si ale můžete vybrat, zda preferujete snímky v poměru stran 4:3 nebo 16:9. Přístupné je také nastavení blesku, kde lze blesk ponechat automatice, vynutit jej, vypnout, použít potlačení červených očí, nebo nechat LED diodu permanentně svítit. V režimu Super auto se také dočkáte dvou samostatných spouští pro fotografování a záznam videa.

Režimy fotoaparátu

Pokud se rozhodnete ošéfovat si fotografie svépomocí, zvolíte režim Ručně. V něm si můžete vyvážit bílou, v mnoha krocích nastavit expozici, zvolit si rozlišení, přičemž 20,7megapixelů je vždy v poměru 4:3, širokoúhlého formátu docílíte v maximálním rozlišení 15,5 megapixelů. Samozřejmě nemůže chybět nastavení ISO od hodnoty 50 do 800. Zapnout můžete režim HDR nebo stabilizaci obrazu.

Mezi dalšími režimy vás zaujmou Kreativní efekty, kde můžete použít zajímavé filtry, a také režim Efekt AR, který obsahuje rozšířenou realitu. Vaše scéna tak může být obohacena o pravěkou sopku, vegetaci a dinosaury. Hodit se dále může režim Timeshift burst-série, který zaznamená několik snímků před stiskem spouště, při stisku a po stisku. Získáte tedy mnoho fotografií ve velmi krátkém časovém sledu, ze kterých si vyberete tu nejlepší. Výčet pak zakončuje Panorama.

Verze systému na testované Xperii Z2

Prostředí jsme si popsali důkladně, nyní se zaměřme na fotografie. Po displeji to byla další část, která Xperie od Sony pálila. Zdá se však, že i tady je minulý čas na svém místě, protože Xperia Z2 pořizuje velmi kvalitní snímky. Potěší opravdu věrné barevné podání a rovněž úroveň detailů dosahuje vysoké kvality. Ke slévání dochází jen u hodně vzdálených objektů, kdy je již vidět méně šetrný postprocessing. Rovněž snímky za slabšího světla jsou použitelné a netrpí nadměrným šumem.

Spolehnout se na Xperii Z2 můžete v případě pořizování makro snímků. Skvěle vyfotí text, vizitku, ale také detaily, které jsou vždy ostré. Chválit musím rychlost spouště i ostření. Však se již níže podívejte na sadu zkušebních fotografií.

Ukázkové fotografie

Testovací snímky na ruční režim ve 20,7 Mpx
Testovací snímky – automatický režim – 8 Mpx
Panorama

Sony Xperia Z2 samozřejmě nepostrádá čelní kamerku, která však zatím nepodléhá vlně selfie. Nabízí standardní rozlišení 2 Mpx a výsledné snímky svou kvalitou příliš neuchvátí. V nastavení můžete využívat samospoušť, detekci úsměvu či HDR. Zvolit lze také nižší rozlišení 1,7 Mpx, které je v poměru 4:3. Celkově lze čelní kamerku doporučit spíše jen pro použití při videohovorech. V případě videa dokáže čelní kamerka zaznamenat video v kvalitě 1 920 × 1 080 pixelů.

Snímek z čelní kamerky – 2 Mpx

Záznam videa

Opomenout nemůžeme ani záznam videa, ve kterém Xperia Z2 exceluje. Standardně nabízí záznam v rozlišení 1080p s 29 snímky za vteřinu. Kromě běžných úprav v nastavení najdete i možnost natáčet zpomalené video v rozlišení 1080p s 59 snímky za vteřinu. Mezi režimy si můžete zvolit rovněž video Timeshift, kde telefon natáčí se 63 snímky za vteřinu a po natočení si vyberete úsek videa (klidně celé video), který bude zpomalen. Komu by to stále bylo málo, může sáhnout po záznamu 4K videa, tedy v rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů, které je však dostupné přes speciální režim. V tomto případě počítejte s 28 snímky za vteřinu.

Prostředí videokamery

Kvalita videí je na velmi dobré úrovni a záznamům pomáhá funkce SteadyShot, což je stabilizace obrazu. Videa poté nejsou jen barevně věrná a ostrá, ale rovněž působí plynulejším dojmem bez patrného třesu obrazu, o čemž se můžete přesvědčit z našich ukázek. Drobnou kaňkou na kráse je jen menší zahřívání zadní části telefonu při delším záznamu videa a to nejen ve 4K rozlišení.

Sony Xperia Z2 (testovací video) – 1080p, 29 FPS, SteadyShot

Sony Xperia Z2 (testovací video) – 1080p, 29 FPS bez SteadyShot

Sony Xperia Z2 (testovací video) – 2150p, 28 FPS, SteadyShot

Sony Xperia Z2 (testovací video) – 1080p, 58 FPS

Telefonní seznam: věrnost bílé

Sony změnilo podobu prostředí již loni z černé na bílou a zatím zůstává odstínu věrné. Perfektně funguje synchronizace, ale naštěstí Sony nijak zběsile nebazíruje na propojení kontaktů se sociálními sítěmi. Sdíleny jsou tak jen kontakty, další údaje a fotografie. K novému kontaktu se nabízí ta nejširší nabídka detailů, které náš kontakt může obsahovat. Tituly, křestní jména, sekundární jméno, rozmanité množství e-mailů, typů čísel. To vše tu je. Ani takový šejk by neměl problém přidat si čísla na všechny milenky a manželky se všemi jejich jmény. A nakonec kontakt nebude ochuzen ani o vlastní vyzváněcí melodii či obrázek.

Kvalita zvuku při hovoru je na velmi vysoké úrovni. Hlas je čistý a srozumitelný, navíc dostatečně hlasitý. Problém s porozuměním neměla ani opačná strana. Připomeňme, že v základním balení najdete speciální špuntová sluchátka, která mají mikrofon integrovaný do sebe. I v tomto případě lze telefonovat, zvuk je subjektivně ještě hlasitější, avšak protistrana vás uslyší s menší ozvěnou.

Zprávy

V české softwarové klávesnici si zkraje zvolíme, zda chceme QWERTZ nebo QWERTY klávesnici. Na výběr jsou pak dále tři barevné vzhledy (bílá, šedá a černá klávesnice). U černé klávesnice jsem měl největší frekvenci překlepů a chyb, lépe se mi osvědčila šedá nebo bílá. Kdo pamatuje doby tlačítkových telefonů, nostalgicky může přepnout na alfanumerickou klávesnici. Má dobré rozestupy a psaní s její pomocí je poměrně svižné.

Zprávy a nastavení klávesnice

To platí i pro QWERTZ(Y) klávesnice, jejichž ergonomie je dobrá a při psaní na nich jsem nezaznamenal větší problémy. Pokud chceme dodat našemu textu větší váhu a nejsme si jisti naším pravopisem, využít můžeme automatické opravy slov, návrhy slov či upozorňování na chyby. Také nechybí odpočítávání znaků od 160 či psaní moderním stylem „Swipe“. E-mailový klient spadá do běžného standardu a od ostatních telefonů s Androidem se nijak neodlišuje. Pracuje s pop3 a imap4 protokoly, umí push synchronizaci, zvládá složky i přílohy. Samozřejmě nechybí ani propracovaný klient pro Gmail.

Gmail

Organizační funkce: kde jsou poznámky?

Kalendář se nese v přísně upjatém kancelářském stylu, bez jakýchkoliv výstředností, různé barvy ani jiné grafické vychytávky zde nemají prostor. Naopak monopol zde drží šedo/bílo/světlé pozadí. Přesto tento styl je mi blízký. 70 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné rozklikávání. U každého dne navíc vidíme tenkou linku, podle její vyplněnosti vidíme, zda událost zabírá celý den nebo jen část dne. Linka je však natolik tenká, že buď budete muset vyhledat lupu, nebo se na displej dívat ze vzdálenosti pár centimetrů. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Kalendář

Poněkud marně jsme v telefonu hledali poznámkový blok, který jednoduše chybí. Namísto něj přibyl správce souborů v podobě aplikace File Commander. Neztratila se naopak aplikace Náčrt. Jedná se o aplikaci zaměřenou na malování s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů), dále barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr.

Novinka nás nepřipraví ani o prohlížení kancelářských dokumentů. Práci s dokumenty obstarává program OfficeSuite, nicméně je zastoupený pouze v základní verzi. Z toho plyne, že dokumenty si přečteme, ale už je neupravíme. To umožňuje až verze pro. Licence na tuto verzi pak stojí 4,99 euro. U takto „levného“ zařízení se nedá přítomnost základní verze odpustit a je opravdu škoda, že na rozdíl od konkurence není umožněno i vytváření a úprava dokumentů už v základu.

Výkon GPS modulu je lehce nadprůměrný, v ruce jsem měl i mnohem rychlejší telefony. Fixace satelitů, zejména při vypnutých datech a tzv. studeném startu, trvá často kolem 15 až 20 vteřin. I při zapnutých datech je čekací doba o něco delší a trvá zhruba deset vteřin. Delší čas přisuzuji skleněné konstrukci. Řidiči se budou muset spolehnout na aplikaci Google mapy. Sony žádnou bonusovou aplikaci nepřichystalo. V případě Google Map potěší široké možnosti nastavení, možnost vyhledat trasu pro auto i pěší, v Praze a Brně potěší také plné vyhledávání MHD spojení včetně času odjezdů. U navigace ale zamrzí, že nefunguje off-line, za každých okolností musíte být připojeni k internetu, což je zejména v zahraničí hodně omezující.

Alternativou je aplikace Navigation s mapovými podklady od Garminu. Ta je k dispozici ve 30denní zkušební době, během které ji můžete neomezeně využívat a stahovat mapové podklady. Bohužel ani tato aplikace neřeší problémy se stahováním dat. Při prvním spuštění jste totiž upozorněni, že při každém spuštění dojde ke stažení zhruba 25 kB. Tento neduh odezní až v případě, že si aplikaci zakoupíte.

Datové funkce: plnohodnotné LTE pro ČR

Datová nabídka slučuje to nejlepší z dnešních technologií. Od prastarých technologií GPRS a EDGE, přes technologie HSPA+ 42 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s, až po nadějnou a pomalu vzkvétající technologii LTE s maximální rychlostí 150 Mb/s. Potěší, že Xperia Z2 podporuje všechny potřebné frekvence pro český trh, kterými jsou 800, 900, 1 800 a 2 600 MHz. Nebyly vynechány ani Wi-Fi bezdrátové sítě a/b/g/n/AC či Bluetooth 4.0. K dokonalosti nám v telefonu chybí infračervený port pro ovládání domácí elektroniky. Ten Sony stále ignoruje.

Internet a datové funkce

Prohlížení internetu si pro sebe vyhradil pouze jediný prohlížeč, a to Chrome. Proti němu nic nemám, synchronizace je perfektní. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování je bez diskuze příkladná a obstojí v porovnání s nejlepší konkurencí. Další komunikace s ostatními zařízeními probíhá přes NFC, díky kterému můžete rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory dotykem a hlavně i bezkontaktně platit.

Závěrečné zhodnocení

Sony navazuje na svou mladou řadu Z dalším modelem, který rozhodně neudělá žádnou ostudu. Je zase o něco hezčí a vylepšení jsou sice decentního rázu, nicméně na potřebných nebo minimálně vítaných místech.

Xperia Z2 sice povyrostla, ale máme tu větší displej a vysokou odolnost proti vodě a částečnou proti prachu. Naopak klesla hmotnost, což je příjemnou zprávou. Materiály jsou znovu sklo, kov a plast. Vše k sobě krásně lícuje, telefon je pevný jako skála. Sony přidalo stereo reproduktory, které ideálně umístilo a výsledný efekt stojí za to.

Japonský výrobce konečně zapracoval na displeji, který je typu IPS a již snese jen ta nejpřísnější měřítka. Stále jej také lze ovládat v rukavicích či mokrými prsty. Zamlouvá se nám rozhodně také výdrž, kde se pozitivně projevilo nasazení silnější baterie. Na scéně je navíc i propracovaný STAMINA režim, kterým lze celkovou výdrž značně prodloužit.

Prostředí se nese v duchu nejnovějšího Androidu a známé nadstavby od Sony. I zde jsou však drobnůstky, které potěší. Řadím mezi ně možnost odemknout telefon dvojitými poklepáním. Celé prostředí je pak ukázkově plynulé a výkonný procesor spolu s nadprůměrnými 3 GB RAM zajišťuje výkon pro jakoukoliv moderní hru. Za vyzdvihnutí stojí fotoaparát, kde šlo Sony do sebe a výsledky konečně snesou i nejpřísnější měřítko. Třešničkou na dortu pak může být schopnost záznamu 4K videa.

Sony Xperia Z2

V další výbavě nic podstatného nechybí. Telefon nabízí propracovaný kalendář, přehledný seznam kontaktů s patřičným provázáním na různé sítě. Velmi pohodlná je klávesnice. Potěší podpora LTE se všemi potřebnými frekvencemi a nic vám nebrání v pokrytých oblastech využívat to nejmodernější.

Pokud bychom měli telefonu přeci jen něco vytknout, bude to například povrch, který je extrémně náchylný na otisku prstů a prach. Následně také rozměry, které je například oproti LG G2 se stejně velkým displejem výrazně větší a z vlajkových lodí je Sony bohužel největší. Vadit může absence infraportu nebo i menší interní paměť s nemožností zatím přesouvat aplikace na kartu. Nejvýraznějším záporem ale zůstává cena, která atakuje téměř 19 000 Kč, a to je opravdu hodně. Konkurence je bez výjimek o něco levnější.

Konkurence

Konkurentů má Sony Xperia Z2 hned několik a všichni jsou stejně vážní. Začněme HTC One (M8). To nabízí v podstatě totožnou výbavu avšak v jiném kabátku. Konstrukci má zaoblenou a lépe se drží. HTC nabízí také propracovanější prostředí. Xperia Z2 boduje větší pamětí RAM, kvalitnějším fotoaparátem nebo zvýšenou odolností. HTC je nicméně zhruba o 2 000 Kč levnější.

HTC One (M8)

Zapomenout rozhodně nemůžeme na Samsung Galaxy S5. Jeho konstrukce však není tak kvalitní, neboť byly použity jen plastové materiály. Galaxy S5 nicméně fotí minimálně srovnatelně, je rovněž voděodolné, nabízí nespočet doplňkových funkcí a je levnější. Xperia Z2 boduje větší RAM pamětí, vyšší odolností nebo kvalitnějším zvukem.

Samsung Galaxy S5

Mezi konkurenty lze zařadit také starší LG G2, které nabízí mnohem kompaktnější tělo a jen nepatrně slabší hardware. Navíc je o celých 7 000 Kč levnější, což stojí za zvážení. Xperia Z2 může kontrovat zvýšenou odolností, větší pamětí RAM, kvalitnějším fotoaparátem, podporou 4K videa nebo stereo reproduktory.

LG G2

Konkurentem se již brzy stane také Nokia Lumia 930, jejíž trumfem bude nižší cena či integrované bezdrátové nabíjení. Nalákat může také jiný operační systém Windows Phone 8.1.nebo PureView fotoaparát s optickou stabilizací. Také cena bude startovat o mnoho tisíc níže.

Nokia Lumia 930

Na samotný závěr zbývá zmínit konkurenci z vlastní stáje, kterou je Sony Xperia Z1. Ta nabízí velmi podobný vzhled i výbavu. Starší model nicméně nefotí tak dobře, nenabízí stereo reproduktory a má menší RAM. Citelný je však cenový rozdíl, který činí 4 500 Kč. Pokud tedy aktuálně vlastníte Xperii Z1, přecházet na novější model se vůbec nevyplatí.

Sony Xperia Z1
sony-xperia-z2
Klady
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • mini aplikace
  • podpora 4K videa
  • špičková kvalita pořízených videí a účinná stabilizace
  • odolnost (stupeň krytí IP55/58)
  • kvalitní sluchátka v balení
  • stereo reproduktory
  • výborný displej s kontrastními barvami a skvělou čitelností
  • 3 GB RAM
  • vysoce výkonný procesor
  • perfektně vyladěné prostředí
Zápory
  • poměrně vysoká cena
  • tělo telefonu je magnetem na prach a otisky prstů
  • větší rozměry
  • aplikace a hry nelze přesouvat na paměťovou kartu
Diskuze ke článku
LG
G3G3G3G3
Lukáš Vojtek
Držím ho v ruce a upřímně.... Nejlepší, dokonalý telefon pro dospělého člověka. Krásný, funkční, pevný, vynikající foťák...prostě jsem nadšen!
Ricky
Krásny telefón.
rrr
šly ty aplikace přesouvat na pam. kartu u z1 nebo bude nějaká aktualizace která to vyřeší

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze