Sony Xperia XZ Premium: nejlepší Japonec se Snapdragonem 835

V rámci barcelonského veletrhu osvěžilo Sony svou nabídku hned několika novými modely. Tím nejvýše postaveným je Xperia XZ Premium, která by měla být vůbec tím nejlepším telefonem, který Sony kdy vyprodukovalo. Navazuje na současnou vlajkovou loď, avšak navrch přidává procesor Snapdragon 835, displej s 4K rozlišením nebo záznam videa s plynulostí 960 FPS.

Sony Xperia XZ Premium

Na první pohled byste novinku možná ani nepoznali, neboť Sony použilo svůj osvědčený vzhled z Xperie XZ. S ohledem na větší displej narostly také rozměry zařízení a chválit můžeme jen boční rámečky, které jsou tenké. Naopak prostoru nad a pod displejem je tradičně poměrně dost. Osobitý a snadno rozpoznatelný vzhled Xperií však Sony nelze upřít. Vlastní cesta je dnes mezi chytrými telefony už velkou vzácností. Na vzhledu však tentokrát možná tolik záležet nebude. Japonský výrobce se totiž rozhodl svou novinku osadit hned několika lákadly, kterými hodlá konkurenci ukázat záda.

Sony Xperia XZ Premium

Jak vypadá zpomalené video na Xperii XZ Premium

Již tradičně si Sony nejvíce pochvalovalo svůj fotoaparát, který nás však ve finále vždy nechával po recenzích vcelku chladnými. Snad to změní nový 19megapixelový senzor vyvinutý díky zkušenostem Sony z vývoje fotoaparátů a vymění tak oproti minulým Xperiím pár megapixelů za lepší kvalitu. Vše stojí na novém systému Motion Eye, který využívá snímací čip Exmor RS, jenž známe z kompaktních fotoaparátu Sony. Tato technologie má zaručit až 5× vyšší rychlost snímaní obrazu a přenosu dat, což nás vede k hlavní schopnosti nového fotoaparátu – natáčení videa v dechberoucích 960 snímcích za sekundu.

Sony Xperia XZ Premium

Vylepšení se však dočkalo samozřejmě i pořizování fotografií. Máme tu nyní o 19 % více pixelů pro lepší výkony za špatného světla, technologii Bionz pro přesnější detekci pohybujících se předmětů a dokonce i objektiv G lens se dočkal pár úprav.

Xperia XZ Premium navazuje na svého předchůdce Z5 Premium svým displejem, který opět disponuje 4K rozlišením. Tentokrát se nám ovšem přidává k tomuto jemnému 5,5palcovému panelu také technologie HDR, na kterou Sony sazí nejen u svých televizorů Bravia, ale třeba také Playstationu 4 Pro.

Sony opět vylepšilo také audio složku své nejvýkonnější Xperie. Můžeme se tak stále těšit ze dvou stereo reproduktorů na přední straně, které jsou doplněny nativní technologií DSEE HX od Sony.

Pod jemným displejem tepe absolutní vrchol řady procesorů od Qualcommu. Xperia XZ Premium se tak stane jedním z prvních telefonů s novým Snapdragonem 835. Ten zaručí nejen solidní výkon, ale třeba také rychlé LTE gigabitové třídy díky novému modemu. Návratu se potom dočkávají například chytré funkce jako Smart Stamina, Bater Care a technologie Qnovo pro zlepšení životnosti baterie, jako tomu bylo u původní Xperie XZ.

Baterie se bude dobíjet samozřejmě již přes USB-C a potěší i funkce rychlonabíjení, která souvisí s procesorem od Qualcommu. Nadále marně čekáme na bezdrátové nabíjení, které Sony ani tentokrát nenasadilo.

Xperia XZ Premium bude k dispozici koncem jara ve dvou barevných variantách – stříbrné (Luminous Chrome) a černé (Deepsea Black). Náš předběžný odhad předpokládá zahájení prodeje na přelomu května a června, za což bude moci například i nasazení nejnovějšího procesoru. V případě ceny se budeme bavit o částce jistě přesahující 20 tisíc korun.

Technické parametry Sony Xperia XZ Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 77 × 7,9 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 19 990 Kč
Diskuze ke článku
Dave
Letos asi nejlepší telefon na světě pochybuju že ho S8 nebo iPhone překonají jinak v posledním odstavci máte malou chyb místo XZ Premium je tam XZ Performance.
Rumik
960 fps??? Sen....
ICE
"Xperia XZ Performance bude k dispozici koncem jara ve dvou barevných variantách" (To asi myslíte XZ Premium, že?).

Zatím mě Barcelona velmi potěšila.
Nádherné Blackberry,
Pěkně zpracované levné smart Nokie
Velmi nadějně vypadají Sony XZ

jediné zklamání je ta Nokie 3310, hlavně po stránce systému Series 30+
PavelD
Ten fotak vypada slibne, ale jak znam Sony, tak vse pohrbi agresivnim postprocesingem do JPG ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze