Sony Xperia XA1
recenze

Sony Xperia XA1

Ve stínu ostatních
45

Sony nám před měsícem na letošním MWC představilo slibně vypadající vlajkovou loď, ale to nebylo vše, co si japonský výrobce do Barcelony přivezl. Ukázala se tam třeba také nová Xperia XA1, které se nám nyní dostala do rukou na recenzi. Pojďme se tedy podívat, co si pro nás Sony ve střední třídě letos přichystalo a zda vůbec nová XA1 stojí za vaši pozornost.

Sony se po nějaké době opět pouští do boje ve střední třídě, kde teď takřka panuje válka. Stále více vlastností a funkcí z vlajkových lodí se dostává i do levnějších telefonů, ať už se jedná o displeje s vyšším rozlišením, kvalitní fotoaparáty či čtečky otisků prstů. Sony do toho však opět jde po svém a přináší nám nástupkyni modelu Xperia XA z loňského roku. Nová Xperia XA1 nabízí procesor Helio P20, inovovaný design, USB-C, Android 7.0 a 23Mpx fotoaparát, a to vše dokonce za lehce nižší cenu. Pomohou však tyto vlastnosti XA1 zazářit mezi konkurencí?

Mobilní telefon Xperia XA1 zapůjčila společnost Sony Mobile CZ

Sony Xperia XA1

Obsah balení

  • Sony Xperia XA1
  • Nabíjecí adaptér
  • USB-C/USB-A kabel
  • příručky

Technické parametry Sony Xperia XA1

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 67 × 8 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát23 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P20, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:58 hodin
DostupnostQ2 2017,

Sony Xperia XA1 – videopohled

Design a konstrukce: vysoká fešanda

Designový jazyk Sony se ani u XA1 příliš nezměnil. Tvary se přitom inspirovaly jednoznačně u předchozí Xperia XZ a X Compact. Ostře řezaný kvádřík má tedy nyní zaoblené boky pro lepší úchop, díky čemuž přecházejí záda a předek telefonu plynule do rámu, což dává velmi dobrý dojem celistvosti. Nová Xperia zkrátka působí robustním dojmem, a to i přesto, že je tu hlavním materiálem plast s velmi příjemnou úpravou, která působí na dotek trochu jako pryž a jen tak se nezapatlá.

Právě díky tomu a větší váze 143 gramů padne telefon hezky do ruky a nikdy jsem neměl strach, že by mi z ní měl vypadnout. I tak jsem však našel pár věcí, na které si musím postěžovat. Nejprve jsou tu ošklivé předěly mezi plasty v rozích telefonu, které u naší černé varianty tolik nerušily, ale u těch světlejších – u nás se prodává také zlatá, bílá a růžová – určitě pěkné nebudou. Dále zamrzí, že tu opět chybí pro Xperie typická certifikace zvýšené odolnosti IP či čtečka otisků prstů, kterou spousta konkurentů s podobnou cenou už má.

Poslední má výtka je potom důvodem, proč vypadá telefon tak neskutečně protáhle – rámečky. Boční jsou snad ještě tenčí než u loňského XA a nutno říct, že to vypadá opravdu fenomenálně. Dokonce se mi tento styl líbí mnohem více než zaoblené hrany ve stylu Samsungu. Skvělý dojem bohužel kazí horní a dolní rámečky, které jsou dokonce větší než u starších Xperií s mírně větším displejem a stero reproduktory. Tady zkrátka nemají naprosto žádné opodstatnění a Sony tedy nic neomlouvá.

Extrémně tenké boční rámečky vypadají opravdu fenomenálně.

Jinak ale musím opět zdůraznit, jak pohodlně se XA1 drží a ovládá v jedné ruce. Brada telefonu nijak extra nepřekáží a ostré rohy také nebyly problémem. Navíc se i celkový design často líbil všem kolem mě a několikrát jsem slyšel otázku, co že to mám za pěkný telefon, přičemž samozřejmě následoval lehký úšklebek s poznámkou, že vypadá jako nudle. Ach ta proklatá brada a čelo. Nebýt jich, byl by design neskutečně atraktivní, a nezbývá než doufat, že se letos Sony konečně vzpamatuje alespoň u nástupkyně XZ.

Sony Xperia XA1

Pokud dokončíme prohlídku zařízení a půjdeme po obvodu zařízení, narazíme na tradiční vypínací tlačítko, nad kterým se výjimečně nachází kolébka hlasitosti. Obojí leží přesně na místech, kde vám přirozeně spočine palec, mají příjemný stisk a rozhodně raději vidím umístění kolébky nad vypínacím tlačítkem než pod ním, jak bylo u Xperií dosud zvykem. Daleko pod těmito tlačítky najdete také namačkávací tlačítko spouště fotoaparátu, které si Xperie díky bohu zatím stále zachovávají. Vespod máme poté samozřejmě nabíjecí konektor v podobě USB-C, na levé straně čeká šuplíkový slot pro nanoSIM a microSD kartu. Nahoře už se potom schovává jen 3,5mm jack pro sluchátka.

Líbilo se nám:

  • pěkný design
  • příjemný materiál
  • pohodlně se drží a ovládá
  • prakticky neexistující boční rámečky

Nelíbilo se nám:

  • chybí čtečka otisků prstů
  • ošklivé spoje plastů
  • obrovský dolní a horní rámeček

Displej: pokulhává za konkurencí

Mezi obřím čelem a bradou telefonu leží samozřejmě displej. Ten má 5 palců, ale bohužel stále jen HD rozlišení. Nemějte mi to za zlé, barvy vykresluje pěkně, pozorovací úhly jsou skvělé a regulace jasu vždy rychle a svědomitě odpoví na změnu světla. Samotný rozsah jasu však není z nejlepších, na přímém slunci je čitelnost poměrně mizerná a HD rozlišení v dnešní době prostě už nestačí ani u zařízení za 7,5 tisíce. Pochválím však perfektní využití 2.5D skla, díky němuž je radost po telefonu patlat, a užitečná je rovněž pěkně výrazná notifikační LED diodka schovaná v levém horním rohu, byť její chování nelze nijak upravovat.

Sony Xperia XA1

Líbilo se nám:

  • pěkné barvy
  • dobré pozorovací úhly
  • příkladné použití 2.5D skla
  • notifikační LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • pouze HD rozlišení
  • malý rozsah jasu
  • horší čitelnost na slunci

Zvuk: nepříjemná lež

Velkým zklamáním se jednoznačně stal zvuk, jelikož nám Sony tak trochu lže. Při pohledu na přední stranu by každý řekl, že jsou tu stereo reproduktory, ale opak je pravdou. V bradě se totiž ukrývá jen mikrofon, zatímco úplně vespod telefonu máme malou mřížku, kde se nachází jediný reproduktor – tedy stejně jako loni. Ten bohužel není nijak zvlášť hlasitý a zejména hraje vcelku podprůměrně. Zvuk z něj vycházející je plochý, bez basů a většinou zní dokonce až plechově, i když hlasitost není na maximum. Pro kvalitní zvukový výstup tedy nutno použít 3,5mm jack, který je na mnohem vyšší úrovni.

Sony Xperia XA1

Líbilo se nám:

  • kvalitní 3,5mm jack výstup

Nelíbilo se nám:

  • nízká hlasitost reproduktoru
  • až podprůměrná kvalita zvuku

Baterie: potlesk je na místě

Naopak největším překvapením se stala baterie. Ta má možná jen 2 300 mAh, ale co zní dokázalo Sony vymáčknout, je obdivuhodné. Telefon stačí v 9 ráno vypojit z nabíječky a až se vrátíte druhý den v 11 večer, zbude vám stále nějakých 10 % šťávy. To se však týká jen normálního používání s neustálým připojením k internetu a psaní na chatu, třemi hodinkami poslouchání hudby a sem tam chvilkou sledování YouTube, focení, navigace či hraní méně náročných her. Pokud telefonu zatopíte, jde výdrž samozřejmě rychle dolů.

Sony se podařilo z malé baterie vymáčknout maximum.

V našem redakčním testu výdrže už si Xperia tak dobře nevedla. Streamování HD videa přes Wi-Fi za polovičního jasu vydržela 7:38 hodin. I tak je však tento výkon na tak malou kapacitu baterie úctyhodný, jen nabíjení pomocí USB-C není z nejrychlejších: z 0 na 100 % to XA1 trvá průměrně 1:58 hodin, přičemž za 30 minut se stihne nabít na nějakých 25 %. Velmi ovšem vítáme speciální technologii inteligentního řízení nabíjení pro až dvojnásobné prodloužení životnosti baterie.

Líbilo se nám:

  • na danou kapacitu úžasná každodenní výdrž
  • USB-C
  • technologie pro prodloužení životnosti baterie

Nelíbilo se nám:

  • delší čas nabíjení

Hardware: umí zazlobit

Pod kapotou nám tu pobrumlává procesor MediaTek Helio P20 s 3 GB RAM (1,7 GB volných po prvním spuštění), který si s chodem a plynulostí prostředí umí poradit velmi dobře… Tedy pokud vše funguje, jak má. Pohyb v systému je většinou bezproblémový a otevírání aplikací ani náročnější multitasking telefon nezadýchají. Avšak průměrně tak jednou za dva dny se některá aplikace zkrátka tvrdohlavě zasekla a nešlo s ní nic dělat, což měl v oblibě obzvláště třeba Gmail.

Občas se vyskytlo také nevysvětlitelné zaseknutí telefonu na několik sekund, kdy se samozřejmě snažíte okamžitě patlat po displeji, zda něco náhodou nebude fungovat. A pak se telefon probere a začne si dělat, co ho napadne: zamkne se, odemkne se, otevře multitasking, přejde na domovskou obrazovku nebo otevře nějakou aplikaci, a to vše během pár sekund. Dotyky se zkrátka zaregistrují, ale systém zareaguje až se zpožděním.

Restart byl ovšem nutný naštěstí „jen“ dvakrát, což je ale na nový telefon i tak až moc. Jinak se vždy vše samo po chvilce čekání vyřešilo. Třeba s takovým zahříváním však problém žádný nebyl a na závěr je nutno zmínit, že tu máme samozřejmě také 32GB interní úložiště (cca 22 GB k dispozici), které lze doplnit o microSD kartu až do kapacity 256 GB. O místo tedy nouze určitě nebude.

Líbilo se nám:

  • většinou plynulý chod prostředí
  • slot pro microSD karty

Nelíbilo se nám:

  • spousta chyb v systému, které znepříjemňují život

Systém a prostředí: elegantní posun k čistotě

Na úložišti má domov krom aplikací samozřejmě také systém, kterým se v XA1 stal Android 7.0 Nougat schovaný za klasickou nadstavbou od Sony. Ta je však vcelku mírná a jde vidět, že se Sony stále snaží o její odlehčení. Doby výrazných změn oproti čistému Androidu jsou pryč. Nyní je nadstavba mnohem umírněnější než třeba ekvivalent od HTC a dalších, byť aplikace tu má Sony stále vlastní. Launcher připomíná dnes již starší Google Launcher (jak vzhledem, tak i umístěním Google Now na levé straně), zamykací obrazovka má špetku vlastní elegance a menu nastavení si Sony také překopalo vlastní ikonografií. Multitasking a notifikační lišta s rychlými nastaveními jsou však prakticky totožné s čistým Androidem.

Stále tu máme dost aplikací přímo od Sony, ale už jich není tolik jako kdysi. Je tu vlastní aplikace pro volání, zprávy, galerie, počasí, výborný hudební přehrávač či třeba email. Takový kalendář už má ale na starosti Google, stejně jako internetový prohlížeč, kterým je tu samozřejmě Chrome. Najde se tu však také pár aplikací navíc jako Movie Creator pro úpravu videa, Náčrt pro kreslení nebo Efekt VR pro známé prvky rozšířené reality v aplikaci fotoaparátu. Překvapením tu potom může být dvojice aplikací Amazon Shopping a AVG Protection, které jdou naštěstí smazat.

Líbilo se nám:

  • elegantní a čisté prostředí
  • Android 7.0

Fotoaparát: bez chyb není

Pojďme se podívat také na fotoaparát, který se na papíře mezi konkurencí skutečně vyjímá. Má totiž hned 23 Mpx, tedy stejně jako mnohem dražší Xperia XZ či X Compact. Fotografie umí udělat tento fotoaparát opravdu pěkné, detailní a s věrnými barvami, ale často bývají napoprvé lehce rozmazané, ať už se snažíte, jak chcete. Musíte tak fotit na více pokusů, takže na něj není úplné spolehnutí. V interiérech za umělého osvětlení má potom obzvláště velké problémy s ostřením a nechce udělat detailní fotku za nic na světě. Situaci tentokrát nepomáhají ani změny na nižší rozlišení, což u starších Xperií často napomohlo k řešení podobných problémů. Když tedy odečteme počet megapixelů, tak už fotoaparát z davu moc nevybočuje.

Zklamalo rozhodně natáčení videa maximálně ve Full HD při 30 FPS – alespoň těch 60 FPS by bylo hezkých, když už si Sony nechává 4K pro ty nejdražší modely. Přední 8 Mpx kamerka také není žádné extra překvapení. Pro skutečně krásné snímky potřebuje opravdu to nejlepší možné osvětlení, které většinou mít nebudete, takže budou fotky často spíše průměrné, ale má vcelku široký úhel záběru, což se rozhodně hodí. Aplikace fotoaparátu je stále stejně jednoduchá, jako vždy má mnoho režimů včetně toho manuálního a navíc nalezneme na telefonu tradiční namačkávací tlačítko spouště, které vždy vítáme.

Líbilo se nám:

  • umí vykouzlit pěkné fotografie
  • dobrá aplikace fotoaparátu
  • přední kamerka má širší úhel záběru
  • hardwarová spoušť fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • na výsledky fotoaparátu nemůže být úplné spolehnutí
  • kvalita fotografií za horšího světla či v interiéru
  • pouze Full HD video při 30 FPS

Konektivita: vše důležité

XA1 v oblasti konektivity nic závažného neschází. Přítomna je rychlá Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, NFC a samozřejmě také kompletní LTE. Pochválit lze A-GPS, která se vždy rychle a spolehlivě našla na mapě a nikdy s ní nebyly problémy. Co už na chválu není, je příjem telefonního signálu, který stále kolísal i v centru Prahy. Občas dokonce vypadl úplně a snad nikdy jsem neviděl, že bych měl maximum čárek na ukazateli.

Sony Xperia XA1

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi
  • spolehlivá GPS
  • NFC

Nelíbilo se nám:

  • neustálé kolísání signálu

Zhodnocení: až moc chyb

Xperia XA1 mi přišla jako skutečně sympatický telefon, který se ale nevyhnul mnoha chybám. Robustní konstrukce, subjektivně hezký design, výborně se drží, titěrné boční rámečky každého uhranou, máme tu Android 7 a malá baterie svou výdrží obrovsky překvapila. Na druhou stranu jsou tu však obří rámečky nad a pod displejem, který má jen HD rozlišení, reproduktor hraje podprůměrně, výkony fotoaparátu nejsou úplně spolehlivé (byť fotografie umí udělat skutečně pěkné), běh systému se neobešel bez vcelku vážných problémů a oproti konkurenci tu chybí třeba taková čtečka otisků prstů.

Sony Xperia XA1

To jsou často celkem velké nedostatky a za 7,5 tisíce se dají v dnešní době sehnat vybavenější telefony, kterých najdete spoustu. Nová Xperia XA1 tak v porovnání s nimi stále více bledne. Mě osobně sice typický „Sony design“ s tenkými bočními rámečky učaroval, ale to je asi tak všechno. Pokud sháníte telefon s podobnou cenovkou, doporučil bych se porozhlédnout jinde.

Konkurence

Huawei P9 Lite (2017)

Předně je tu pohledný Huawei P9 Lite (2017), který je prakticky ve všech ohledech lepší než nová Xperia a dostanete jej za naprosto totožnou cenu.

Huawei P9 Lite

Zmíníme také loňskou verzi P9 Lite. Ta za letošní moc nezaostává se svým Full HD displejem, dobrým fotoaparátem či čtečkou otisků prstů. Její cena se nyní přitom pohybuje kolem 6 tisíc.

Alcatel Idol 4

Za 6 tisíc můžete mít také Alcatel Idol 4 s pěknou konstrukcí, tenkými rámečky, Full HD displejem, výbornými stereo reproduktory a v balení dostanete i VR brýle. Třeba takový výkon a výdrž baterie ovšem za Sony zaostávají.

Mobilní telefon Xperia XA1 zapůjčila společnost Sony Mobile CZ

sony-xperia-xa1
Klady
  • téměř neexistující boční rámečky
  • robustní konstrukce
  • skvěle se drží
  • Android 7.0 Nougat
  • pěkné prostředí
  • na danou kapacitu výborná výdrž baterie
  • slot pro microSD karty
Zápory
  • obří dolní a horní rámeček
  • vcelku závažné chyby v systému
  • jen HD rozlišení displeje
  • pomalejší nabíjení
  • podprůměrný zvuk
  • chybí čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Pesedm
A co na to Dave ? :--))
Jméno
Jooj, Sony zase mierne sklamalo... A to už som si myslel, že s XA1 okrem batérie (ktorá je nakoniec napodiv dobrá) nemôžu nič pokaziť.
brejn
Horní a spodní rámeček je teda šílený :/
Lukáš
Hele další Sony. A další co vypadá úplně stejně jako sto předchozích. Stejně hnusně, neforemně a neergomonicky, ano je to daší Sony telefon. Tady to navíc vyšperkovali šmejdským procesorem, no kdo to koupí, hlásí se někdo... nikdo... nedivím se. Stejně totiž vypadaly telefony od Sony před dvěma, třema lety, furt ta samá písnička. Já měl za to, že Samsung se drží jednoho designu, ale i ten už se rozvášnil. Sony to je jako zaseknutý gramofon, bez jakékoliv inovace a nápadu. Kdo tohle dnes kupuje...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze