Sony Xperia U v redakci: výkon, elegance a svítící proužek

56

Na redakční test před několika dny dorazila Sony Xperia U, která spadá do série letošních modelů řady NXT. Nabídne zajímavý design, kompaktní rozměry, silný hardware, 5 megapixelový fotoaparát a svítící proužek. Jaké na nás zanechala první dojmy?

Sony Xperia U – oficiální fotografie

Osloví designem

Xperia U byla představena spolu s větším modelem P na barcelonském veletrhu na konci února. Po necelých třech měsících se oba modely dostaly na pulty českých obchodů a zavítaly i do naší redakce. Model U patří dnes mezi menší telefony, avšak designem jako by z oka vypadl vyšším modelům P a S. Sony se stále drží svého ergonomicky prohnutého designu, který zavedlo už před několika lety. Design je celkově silnou stránkou tohoto japonského výrobce. Xperia U vás osloví hned na první pohled svými ostře střiženými hranami, které v záplavě zakulacených placek působí jako živá voda. Telefon působí dospěle a elegantně.

Design se nese v letošním stylu Xperií NXT

Dalším výrazným prvkem designu je průhledný proužek pod displejem. V něm jsou schovány piktogramy senzorových tlačítek nad proužkem. Mnohem důležitější ale je, že je proužek podsvětlen a dokáže zářit mnoha barvami. Jako celek to působí velmi stylově a troufám si říci, že se Sony trefilo do černého. Barva podsvětlení závisí buď na zvoleném schématu, ale pokud si například budete prohlížet fotografie, bude se proužek zbarvovat do barvy, která na zobrazeném snímku převládá. Pod proužkem je ještě brada s logem Xperia, která je snadno vyměnitelná. Pozitivní je, že na svém místě drží pevně, sama se nehýbe a nevrže. Kvalita konstrukčního zpracování je na velmi dobré úrovni, výtku mám jen k levému boku, jehož dolní část při stlačení lehce povrzává.

Ostré hrany a prohnutá záda jsou poznávacími znameními

Pod kapotou dřímá síla

Mile překvapí také základní balení, kde kromě obvyklých doplňků najdete i auto nabíječku a fólii na displej. Ačkoliv telefon přichází na trh nyní, musíte se smířit se starším Androidem 2.3.7 Gingerbread s nadstavbou od Sony. Ta se nijak neliší od loňských modelů, což má své výhody. Prostředí je skvěle odladěné a krásně rychlé. O to se stará dvoujádrový procesor STE U8500 s taktem 1 GHz. Podporou je 512 MB RAM i silná grafika Mali-400MP. Dlužím vám ještě informaci o aktualizaci na Android 4.0.4, která by měla dorazit v průběhu června.

Malé rozměry telefonu se podepsaly na displeji. Nicméně velikost Reality LCD panelu s technologií BRAVIA se zastavila na 3,5 palcích, což je dostatečná hodnota. Navíc k tomu připočtěme velmi jemné rozlišení 854 × 480 pixelů a dostaneme kvalitní podívanou. Čitelnost na slunci zlepšuje antireflexní vrstva a krycí sklíčko je odolné vůči škrábancům.

Svítící, průhledný proužek působí velmi stylově

Paměťové karty, kde jste?

Na chvilku se ještě vrátíme k zevnějšku a mrkneme se na boky Xperie U. Na levém se nachází jen micro USB konektor, HDMI konektor byl u nejnižšího modelu oželen. Náplastí může být funkce USB host. Stačí mít patřičnou redukci a k Xperii U si připojíte například flash disk. S externím diskem bez napájení si už neporadí. Tato funkce jistě přijde vhod, protože se dostávám k zřejmě největší slabině této novinky. Tou je interní paměť. Papírově je k dispozici 8 GB, nicméně reálný prostor pro data je pouze 3,7 GB a další necelé 2 GB jsou vyhrazeny pro aplikace. Asi nemusím říkat, jak rychle místo vyčerpáte. Po nainstalování dvou velkých her je paměť takřka plná. To se Sony vůbec nepovedlo.

Na pravém boku se nachází všechna hardwarová tlačítka. Pokud to vezmu od shora, jde o odemykací klávesu, kolébkové tlačítko regulující hlasitost a spoušť fotoaparátu. Všechny se tisknou jistě a kladou přiměřený odpor. Spoušť fotoaparátu je dvoupolohová a pokud ji zmáčknete i při zamčeném telefonu, dojde k pořízení fotografie.

Do ruky padne pohodlně

Samotný fotoaparát disponuje 5 megapixelovým rozlišením, automatickým ostřením i přisvětlovací LED diodou. Prostředí je stejné, jako u loňských Xperií, tedy přehledné a nabízející poměrně bohaté možnosti nastavení. S čím se ale nemohu smířit, je žalostný výběr rozlišení. Pokud chci pořizovat širokoúhlé snímky, je na výběr maximálně 3 megapixelové rozlišení. Naopak plusem je snadné pořízení panoramat, která navíc mohou být i ve 3D. Níže se můžete podívat na ukázkové snímky, které jsou vcelku kvalitní, ale opět se setkáváme s kompresí a občasnými přepaly.

Ukázkové fotografie z exteriéru

Pořizování panoramat je velmi snadné

Sony Xperia U v redakci právě testujeme. Pokud máte jakýkoliv dotaz, určitě neváhejte a napište nám do diskuze pod tímto článkem. Odpovíme vám přímo tam, nebo odpověď zahrneme do chystané recenze.

Sony Xperia U – videopohled

Technické parametry Sony Xperia U

Kompletní specifikace
Konstrukce112 × 54 × 12 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2012,
Diskuze ke článku
ms
1230 mAh baterie na dvoujádrový procesor? To nemůže vydržet ani den...
PCKarlos
Mě by zajímalo, jak je to s tím svítícím proužkem. Má i funkci "notifikace zmeškaných událostí" ? Pokud ano, jak to celé funguje (intenzita blíkání pruhu, barva, délka celé notifikace) ? Díky za odpověď.
Choper
Děkuji za video, na které sem se těšil. Mám dotaz, zdali dodáváná sluchátka jsou Sony Ericsson LiveSound™ MH1, design vypadá podobně, pokud ano, tak sluchátka v hodnotě 1100kč potěší, děkuji.
Jakub
Moc pěkný a povedený telefon sony se povedl až na ty karty.. Ale dizajn je opravdu špička :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze