Sony Xperia go představen: odolný krasavec s Reality displejem

13

Odolné telefony vždy patřily do oblasti škaredých cihliček, jež si pořídí jen zákazníci, pro které jsou nejdůležitější funkce, nikoliv vzhled. Sony si ale řeklo, že je načase nabídnout obojí v jednom a rozšiřuje oblíbenou řady Xperia o dva nové kousky – Xperia go a Xperia acro S. Zde si pořádně rozebereme první přístroj.

Poptávka po odolných telefonech neustále roste, což dokazují průzkumy po celém světě. Pro mnohé je odolnost smartphonu velmi důležitou vlastností a výrobci se snaží přinést tuto vlastnost i ke stylovým přístrojům, které jsou jinak velmi křehké. Důkazem budiž například snaha Panasonicu s modelem ELUGA a nyní se do závodu přidává také Sony.

Hezký a odolný

Xperia go v sobě kombinuje půvab a stylový vzhled řady Xperia s vysokou odolností vůči vodě a prachu, což potvrzuje certifikát IP67. Přístroj by měl bez problémů vydržet tekoucí vodu i přímé ponoření, stejně jako velmi zaprášené prostředí. Přitom si zachová velmi malé rozměry s tloušťkou pouhých 9,8mm a hmotností 110g.

Přední stranu zabere velký Reality displej s úhlopříčkou 3,5 palce a docela nízkým rozlišením 480 x 320 pixelů. Displej je podpořen enginem Bravia a schopností dobře rozpoznat i doteky mokrých prstů. Navíc má zvýšenou odolnost díky mineralizovanému sklu, takže by jej pád na dlažbu neměl rozhodit.

V těle přístroji naleznete dvoujádrový procesor o taktu 1 GHz, operační paměť o velikosti 512 MB a 8GB interního úložiště s možností jej rozšířit microSD kartami až o 32 GB.

Multimédia v kapse

Nové Xperii nechybí 5 Mpx fotoaparát s přisvětlovací LED diodou a schopností natáčet HD video (720p). V nabídce navíc najdete velmi podrobné nastavení a bohaté funkce včetně 3D Panorama, detekce obličeje, digitálního zoomu, redukce červených očí, stabilizace videa a dalších prvků. Vepředu naleznete také malou kamerku pro videohovory.

Hudební a filmové nadšence potěší speciální huby Music Unlimited a Video Unlimited, které nabízí přístup k filmům, seriálům a velké hudební knihovně. V České republice bohužel zatím dostupné nejsou. Přístroj podporuje technologii xLoud a 3D Surround Sound, nechybí FM rádio, konektor 3,5 mm Jack, Bluetooth, aGPS a Wi-Fi. O správný běh aplikací se postará operační systém Android 2.3 Gingerbread, Sony ale slibuje brzkou aktualizaci na Ice Cream Sandwich.

Vše pohání baterie o kapacitě 1305 mAh, která udrží přístroj v pohotovostním režimu až 520 hodin. Bez přetržení si zavoláte šest a půl hodiny.

Sony Xperia go by měla dorazit na celosvětový trh ve třetím čtvrtletí letošního roku v černé, bílé a žluté barvě. Cena zatím nebyla odhalena.

Technické parametry Sony Xperia go

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 60,3 × 9,8 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 3,5" (480 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 800 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 305 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012,
Diskuze ke článku
roman
Cenu odhadujem do 300€... ;)
Fre ddy
Co je to klasická konstrukce?
Jakub (jiny nez obvykle)
Z jedne strany Xperia U nema karty, z druhe strany tohle ma 320x480 display. Mam z toho az pocit, ze se Sony se snazi lidem naznacit ze si maji koupit drazsi model.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze