Sony připravuje Exmor RS, vylepšení fotoaparátu pro Xperie

2

Japonský výrobce Sony si u patentových úřadů v Evropě a USA zaregistroval novou ochranou známku Exmor RS. Díky tomuto kroku na internetu ihned vyvolal vlnu spekulací o tom, co se za tímto označením skrývá. Dočkáme se vylepšených fotoaparátů u smartphonů řady Xperia?

Mnoho z vás určitě zná technologii Exmor R. Sony s ní již dlouhá léta vybavuje své digitální fotoaparáty a kamery. V loňském roce s ní tehdy ještě spojený Sony Ericsson spolu s technologií Bravia Mobile Engine pro vylepšení displeje, která pochází pro změnu z televizí, vybavoval prakticky každý dražší telefon. Ti z vás, kteří nevědí, o co se jedná, zajisté nepohrdnou malým vysvětlením. Technologie Exmor R je integrována přímo ve snímačích fotoaparátů. Přispívá k mnohem lepšímu zachycení světla senzorem, takže telefony s ní vybavené předvádějí nesrovnatelně lepší fotografické výsledky v hůře osvětlených prostorách než konkurenční přístroje. Velmi dobře to ilustruje následující video z MWC 2011, kde byla tato technologie prezentována.

Některé z telefonů řady Xperia, obohacených o senzor Exmor R

Sony si tedy nedávno u evropského patentového úřadu (OHIM) a jeho americké obdoby (USPTO) zaregistrovalo ochrannou známku "Exmor RS". Zatím není jisté, o co přesně by se mělo jednat. Z jedné strany zaznívají spekulace o tom, že by mělo jít jen o jakousi evoluci stávajícího senzoru Exmor R, tedy v praxi ještě lepší snímky při zhoršených světelných podmínkách. Jiné hlasy ale říkají, že Sony pod touto značkou začne vyrábět zcela nové CMOS snímače, které by měly přinést znatelné vylepšení ve všech parametrech mobilní fotografie, zdaleka nejen co se týče lepší světelnosti.

Nové logo Exmor RS a dokument potvrzující registraci ochranné známky

Byl by to celkem logický krok. Japonskému výrobci, který byl kvalitou svých fotoaparátů v mobilech v minulosti pověstný, totiž před nedávnem velmi výrazně odskočila Nokia se svou technologií PureView, která znamená opravdovou revoluci v mobilním focení. Byla za to dokonce oceněna i Evropskou asociací EISA v anketě EISA Awards 2012-2013. Je tedy jen na Sony, jak na tuto hozenou rukavici odpoví. Mnohem raději bychom ale viděli výrazně lepší postprocessing a méně drastickou kompresi fotografií, která výsledné fotografie Xperií z poslední doby sráží pod úroveň konkurence. Uvidíme, zda se Sony vrátí někdy na pozici nekorunovaného krále fotomobilů, na které byl v dobách Cyber-Shotů.

Zdroje: xperiablog.net

Diskuze ke článku
kazan
No vylepsit by to mely,predevsim potlacit vysoky šum a zbytecnou kompresy.Chvily sem mel xperii acr a fotoaparat me fakt nepresvedčil.Exmor r sice posbíral za tmy hodne světla ale na ukor celkem znatelnyho šumu.C905 co sem mel fotil líp...tam nebyl šum zadnej.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze