Sony Ericsson Xperia Play v redakci: ptejte se! (blog)

25

Do redakce nám dorazil očekávaný Sony Ericsson Xperia Play. První telefon od švédsko-japonského výrobce, který je z velké části zaměřen na hraní her. Pro tyto účely nabízí výsuvný panel obsahující herní tlačítka známá z konzolí Sony. Takový telefon si zaslouží náležitou pozornost. Těšte se na pravidelně aktualizovaný blog.   (Aktualizováno 13. 5. 2011)

  
Sony Ericsson Xperia Play - oficiální fotografie

Telefon, o kterém se spekuluje několik let, je konečně tady. Nakonec nenese jméno PSPhone, ale zařadil se do početné rodinky chytrých telefonů Xperia. Přídomek Play pak dává nekompromisně tušit, jaká bude hlavní doména tohoto modelu. Reklamní propagace se sloganem „Android is ready to play“ pak už všechny pochyby zcela smazává. Velký 4 palcový displej a herní klávesy, které se snadno vysunou. Ideální kombinace ke hraní. Ovšem Xperia Play tímto jedním trumfem rozhodně nekončí. V zavřeném stavu se totiž jedná o velmi dobře vybavený telefon s nejnovější verzí operačního systému Android. Pokud si tedy zrovna nebudete hrát, můžete Xperii Play směle přimět k „tvrdé práci“. I na takové využití je připravena.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia PLAY

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62 × 16 mm, 175 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 854 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 400 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011,

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi, na Facebooku i Twitteru.

13.5.2011 – Výdrž a Benchmark

Často skloňovaným dotazem kolem Xperie Play je její výdrž. Výrobce ji osadil Li-Ion akumulátorem se slušnou kapacitou 1500 mAh a zároveň udával výdrž až 425 hodin v pohotovosti a 5 hodin nepřetržitého hraní. Jaká je realita? Telefon rozhodně nenecháváme odpočívat. Neustále probíhá instalace či odinstalace aplikací, přesouvání souborů z karty nebo na kartu a současně běží po většinu času i více programů. Nelze se tedy divit, že telefon vybijeme zhruba za 10 – 12 hodin. Z těchto hodnot vyplývá, že však bez větších problémů vydrží celý den v plném nasazení. Prozatím se nenašel čas hrát celých 5 hodin v kuse. Nicméně hraní her baterii opravdu nijak výrazně nezatěžuje a výrobcem udávaných 5 hodin zní velmi reálně.

S hrami souvisí i výkon, který jsme doposud měřili pomocí dvou různých benchmark testů. Mnozí z vás je jistě znají, neboť se dají volně stáhnout z Marketu. Z výsledků můžete vidět, že se Xperia Play řadí mezi nejvýkonnější stroje s jednojádrovým procesorem. Samotná čísla však mnoho neřeknou a proto jsme provedli porovnání se stále ještě vlajkovou lodí HTC, modelem Incredible S. Naměřené hodnoty jsou takřka stejné. Xperia Play vyhrává opravdu jen o několik málo bodů.

Výsledky benchmarků: Vlevo Xperia Play, vpravo Incredible S

11.5.2011 – Komentovaná prohlídka

Dnešní aktualizace se ponese v duchu kompletního představení, které proběhne prostřednictvím komentovaného videa. Ostatně jak je u našich článků zvykem. Během 15 minut se tak seznámíte se vším důležitým. V příštích aktualizacích se už opravdu zaměřím na výkon telefonu. Očekávat tak můžete výsledky různých benchmarků a ukázky her. Pokud byste měli nějaký tip, jaký benchmark či hru vyzkoušet, neváhejte a napište například do komentářů pod tento článek.

Sony Ericsson Xperia play – videopohled

9.5.2011 – Fotoaparát

V dnešní rychlé aktualizaci se podíváme na fotoaparát. Ten u Xperie Play disponuje rozlišením 5 megapixelů, automatickým ostřením a nechybí ani LED dioda. Odlišností od ostatních modelů je zejména absence hardwarové spouště, pro kterou z důvodu přítomnosti triggerů nevybylo místo. Pozměněna proto byla i aplikace fotoaparátu, kam se musela vměstnat softwarová spoušť. Fotografování sice není tak pohodlné, nicméně výsledné snímky přesto vypadají velmi dobře. Věrné barevné podání, ostrost i minimum šumu.


8.5.2011 – ukrytý trumf

Dva dny utekly jako voda a já se hlásím s dalšími několika řádky, ve kterých se s vámi podělím o další zkušenosti s Xperií Play. Půjdu rovnou na věc a splním, co jsem závěrem minulého příspěvku slíbil. Plastové materiály určitě nevzbudí u každého důvěru a v dnešní době kovových telefonů už vůbec ne. Nicméně Sony Ericsson udělal maximum pro pevnou konstrukci a výsledek se povedl. Nikde nic nezavrže a dokonce ani zadní kryt se při promačkání neprohýbá. Značnou pozornost si zaslouží i samotný výsuvný mechanismus. V zavřeném stavu má sice malou vůli a lze s ním pohybovat do stran, ale nejde o nic podstatného.

Výsuvný mechanismus zaslouží pochvalu

Vysunutí je snadné a zhruba od poloviny vám již pomůže pružina. Ve vysunuté poloze drží horní díl už zcela pevně a vůle se nedočkáte. Zásluhu na tom bezpochyby má dobře řešený mechanismus. Celý horní díl se totiž vysouvá v silných kolejnicích, které by ani po delší době neměly ztratit na své bytelnosti. Většinu z vás však jistě více zajímá opačná strana, kde se nacházejí herní tlačítka. V prvé řadě prozradím, že po vysunutí se telefon naprosto perfektně drží v ruce a ukazováčky obou rukou padnou přesně na oba triggery. Jde o klávesy L a R na pravém boku telefonu. Palce pak přesně dosednou na směrové klávesy, respektive na akční čtveřici kláves na pravé straně.

Levý a pravý trigger se tiskne pohodlně

Klasické klávesy vás nijak nepřekvapí. Sony Ericsson se vyhnul nějakým designován šílenostem a dal přednost praktické stránce. Tlačítka jsou tak dostatečně velká, mají optimální zdvih a kladou přiměřený odpor. Zvyknete si na ně během několika málo minut. Již dávno však víme, že tradiční joysticky, byly nahrazeny dotykovými plochami a ty jisté pochybnosti přinesly. V prvé řadě uvedu, že je rozhodně není nutné využívat ve všech hrách, přičemž málokteré je podporují. Nedocenitelné jsou u jakýchkoli stříleček, kde potřebujete konat například pohyb dopředu a zároveň do strany. Prozatím jsem dotykové plochy příliš neotestoval, ale po prvních minutách na mě zanechaly dobrý dojem. Jsou krásně citlivé a pohyb vaší postavy je plynulý. Celkem brzy vycítíte, jak moc hýbat vašimi palci. V akčních hrách pak nutná střelba probíhá pomocí triggerů. Vaše palce tak vůbec nemusí dotykové plochy (joysticky) opouštět.

Na závěr dnešního příspěvku se pokusím ujasnit, jaké hry Xperia Play dokáže spouštět. Přesněji řečeno s jakými platformami si umí poradit. Začnu samozřejmě platformou Android. Xperia Play si poradí s prakticky všemi špičkovými hrami. Pozor si musíte však dát na to, zda jsou upraveny pro ovládání skrze hardwarová tlačítka. V opačném případě budete muset využívat displej. Naštěstí však upravených her rychle přibývá. Tím ovšem zábava nekončí. Přítomnost Androidu a dostatečného výkonu vybízí k instalaci různých emulátorů. Naprosto bez problémů si na telefonu spustíte a nostalgicky zavzpomínáte na GameBoy Color či GameBoy Advanced. Dále existuje emulátor na hry pro Nintendo 64, ale jelikož se tato konzole přílišné popularitě netěšila, neočekávám o tento druh her velký zájem ani na Xperii Play. Zajímavěji vypadá emulace her z Nintenda DS. Jednak jde o mnohem kvalitnější hry, které by se svou kvalitou mohly zařadit nad Play Station 1 a navíc na tuto konzoli stále vycházejí nové tituly. Proto se o ní určitě ještě dočtete později.

Na herních tlačítkách si výrobce dal skutečně záležet

Naprostou samozřejmostí je možnost hrát hry z Play Station 1. Pro ty je Xperia Play nejideálněji vybavená. Nabízí dostatečný výkon a ovládací prvky pro pohodlné hraní. Přímo od výrobce je již jedna hra připravena. Také této platformě se tedy budu později podrobněji věnovat. V žádném případě však nečekejte, že si na Xperii Play zahrajete tituly z PSP či snad Play Station 2. Obě platformy jsou příliš náročné na to, aby je bylo možné na Xperii Play emulovat. Zatím ani žádný takový program neexistuje.

6.5.2011 – Rozbalení herní krabičky

Vítám vás u prvního příspěvku v tomto blogu. V následujících dnech se vám pokusím Xperii Play ukázat ze všech možných hledisek, přičemž nejvíce prostoru samozřejmě dostanou hry. Začnu ale pěkně po pořádku – krabicí. Ta je naprosto shodná s ostatními současnými modely. Tedy zbytečně velká a pro úplnost vyvedená v tyrkysově modré barvě. S napětím jsem čekal, jaké příslušenství si pro svůj herní model výrobce připravil. Po otevření jsem však zůstal vcelku zklamán. Datový kabel s nabíjecí koncovkou, špuntová sluchátka a paměťová karta s kapacitou 8 GB. Nic extra, žádné speciální příslušenství.

Herní modla všech hráčů v plné kráse

Zájem o krabici tedy rychle opadl. Popadl jsem datový kabel, který budu v následujících dnech mnohokrát potřebovat, krabici odložil do kouta a šel se věnovat samotnému telefonu. Ten je na první pohled velký a obávám se, že se nevyhnete přirovnání „buřt“ od okolí. Jeden můj známý s telefonem, poté co jsem mu jej ukázal, začal „pádlovat“. Ano Xperia Play je široká i dlouhá. Rozměry činí 119 x 62 x 16 milimetrů. Na dnešní poměry je i tloušťka 16 milimetrů poměrně dost a v ruce ji pocítíte, nicméně je si nutné uvědomit, že nejde o klasický telefon. Osobně se mi telefony s takovouto šířkou drží pohodlněji. Sony Ericsson navíc neopomenul použít prohnutý design a herní Xperia padne perfektně do dlaně.

Design zadní strany vypadá vskutku zajímavě

Pokud jste do této chvíle stáli, posaďte se. Nadešel čas říci si pár slov o hmotnosti. Xperia Play se svými 175 gramy patří mezi nejtěžší telefony na trhu. Výsuvný mechanismus s ovládacími prvky si vybral svou daň. Z části proto telefonu promíjím použití plastů. Představa, že by výrobce vsadil na kov a hmotnost by se přehoupla přes hranici 200 gramů je dostatečně odstrašující. Plasty jsou naštěstí pevné a nikde nic nevrže. Nyní však dodám, že se jedná o lesklé plasty, které navíc extrémně přitahují otisky prstů. Stačí ho jen vzít do ruky a je okamžitě upatlán. Nejhorší je to samozřejmě s displejem, který je často nutné dlouze leštit.

Díky větším rozměrům se telefon velmi dobře drží

V příští aktualizaci blogu se společně podíváme podrobněji na dílenské zpracování, během čehož se samozřejmě nevyhneme výsuvnému mechanismu a s ním spojeným herním tlačítkům. Také se poprvé lehce dotkneme her a povíme si, co že telefon může dokázat a co naopak nikoli.

Diskuze ke článku
FILIPSN007
Jak se hrají hry s těma dotykovýma plochama ? Je to opravdu tak super jak ta ženská v té reklamě říká ? Nedáme zápas ? NOVA2 Xplay a Itouch4g ? Kdyžtak mě máš na icq snow/FILIP007 (z piratesxxl.cz)
Jarmila
To je blog jak stehno, máte ho 4 dny a napsali jste jen tohle? :-DDDDDDDDDDDDDDDDDD Heeeeeeee
tybo
Na první PSP phone sem byl dost zvědavej, myslel sem že to bude opravdu bomba, ale nestalo se... V době kdy se snaží výrobci smartphonů předhánět novinkama : dual-core procesory (Nvidia Tegra, Exynos), vysokou RAM (768MB, 1GB), Technologií displeje (NOVA, IPS, Super Amoled) a 3D zobrazením, vysokou kapacitou baterie až 1 900mAh, vnitřní pamětí 8GB 16GB... atd atd. Místo toho dostanete (na dnešní dobu) průměrný Android s joypadem za nějakých 13 000 :-) Kéž by ten joypad měl LG O2X nebo Samsung Galaxy SII :-(
finger
A vidíš, Xperia Play zvládne prakticky všechny hry co Galaxy S 2 a OP2X, přidaná hodnota za kterou platíš je právě herní gamepad. Dual core CPU a gigový RAMky jsou pro mobil zatím zbytečný, protože stejně není skoro žádná aplikace kteá by je dokázala využít, jsou to spíš marketingový lákadla než reálný výhody, mě osobně vadí jen displej a slabá baterka nic víc nic míň ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze