Sony Ericsson Xperia arc v redakci: první dojmy a fotografie

17

Velmi očekávaná novinka - Xperia arc konečně přichází a rovnou do naší redakce. Odstraňuje staré chyby, zlepšuje výdrž, přichází s inovativními funkcemi, skvělým vzhledem a především je znát markantní nárůst výkonu oproti Xperii X10. Je na co se těšit! Více již v prvních dojmech.

Xperia arc byla představena již na veletrhu CES v Las Vegas. Na arc jsou kladeny vysoké nároky a s modelem jsou spojena velká očekávání. Především každý doufá, že tento model přijde i s vylepšenou podporou ze strany výrobce a staré chyby zůstanou minulostí. Oproti původní Xperii X10 přináší množství různých vylepšení i novinek. Zaujme svým dotykovým displejem, který povyrostl na úhlopříčku 4,2". Zobrazovací technologie je podpořena enginem BRAVIA a rozdíl je opravdu znát i přesto, že displej je klasické technologie TFT s LED podsvícením. Operační systém pokročil o několik řad rovnou na nejnovější verzi Androidu 2.3 Gingerbread. Přestože procesor pod označením Scorpion nabídne stejnou frekvenci 1 GHz jako předchůdce, rozdílem je čipset – nyní od Qualcommu MSM8255. Fotoaparát o stejném rozlišení 8,1 MPx se pyšní snímačem s technologií Exmor R avizující lepší výkony za zhoršených světelných podmínek.

Sony Ericsson Xperia arc

Technické parametry Sony Ericsson Xperia arc

Kompletní specifikace
Konstrukce125 × 63 × 8,7 mm, 117 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,2" (854 × 480 px)
Fotoaparát8,1 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 335 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2011, ?

Jaké jsou první dojmy z nového zařízení? Skvělé. Hned při prvním dotyku mě zaujaly opravdu bleskurychlé reakce, odladěnost celého prostředí, svižnost. Dále budu směřovat pozornost k samotnému dotykovému displeji s technologií BRAVIA engine, která podle mého pozorování a srovnání s původní Xperií X10 přináší mnohem lepší jas displeje a barevné podání. Čitelnost i na ostrém slunci, kdy je jas na poloviční hodnotu, je příkladná.

O samotném vzhledu lze říct, že arc je krasavec. Hmotnost celého zařízení je opravdu nízká, přičemž svůj vliv na tom mají plastové materiály. Škoda, že stříbrný lem kopírující boky zařízení není kovový, ale vyroben z plastu. Zadní kryt po vzoru původní Xperie působí opět křehkým a čistým dojmem. Jedná se o kus tenkého plastu, který se prohýbá a má rovněž nepatrnou vůli – lze s ním pohybovat a nesedí úplně přesně. U takto špičkového zařízení a defacto nejlépe vybaveného produktu Sony Ericssonu bychom očekávali trochu lepší materiály. Kromě zadního krytu je však zpracování příkladné a tenkost designu úchvatná.

Sony Ericsson Xperia arc

I přes malý objem v pase se pod zadním krytem schovává baterie nevídané kapacity 1 650 mAh typu Li-Pol. Na výdrži je to znát, přesto nejsou hodnoty nijak ohromující. Zatím se s výdrží dostávám na hodnotu jednoho až jednoho a půl dne, ale zlepšení je oproti Xperii X10 je znát. Na konci dne má baterie většinou kolem 50 %, a to novinku nijak nešetřím.

Jako náruživý fanda mobilní fotografie jsem se těšil na avizovanou technologii Exmor R. Co nového přinese? Nakonec ve mně převládají smíšené pocity. Nový snímač nabídne opravdu velmi dobrou citlivost a zároveň méně šumí. Ale obrazová kvalita je pouze o chlup lepší oproti původní Xperii a osobně jsem očekával lepší obrazovou kvalitu fotek. Exmor R se podílí hlavně na mírném zlepšení světlosti fotografií za zhoršených světelných podmínek, jinak ale ke kvalitě fotek nepřispívá.

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Porovnání videa - Sony Ericsson Xperia arc vs. Nokia N8

Na závěr malé videoporovnání. Podívejte se a srovnejte kvalitu videa, natočeného Xperií arc s Nokií N8. Který telefon natáčí kvalitnější video? Doporučujeme přepnout na HD rozlišení, aby byl rozdíl patrný.

Veškeré další informace se dočtete v podrobné recenzi, kterou pro vás chystáme. Jakou funkci máme vyzkoušet? Co by Vás zajímalo? Máte-li jakékoliv dotazy ohledně Sony Ericssonu Xperie arc, ptejte se nás v diskuzi.

Video ze Sony Ericsson Xperia arc vs. Nokia N8 – srovnání kamer

Diskuze ke článku
AlesakBB
Nevím jak fotky ale s videem je N8 je o kus vepředu, exmor neexmor :)
Shef
Jj, staci se podivat na travu, ta je ve videu u Nokie pekne "ostra". U SE je to slite dohromady, ale na prvni pohled jsou ta videa celkem srovnatelna...
Adam
Nevíte prosím někdo, kdy se dostanou nové SE Arc a Neo do prodeje u operátorů? Četl jsem,že by měly být v nabídce 02, ale nevím od kdy, a docela spěchám s prodloužením smlouvy a jeden z těchto 2 telefonů jsem chtěl. Pokud někdo ví, děkuju za odpověd.
lekkart
V clanku su dve chyby. Arc bol predstaveny na CES v Las Vegas a ma iba 1500 mAh batériu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze