Sony Ericsson K550i: starý pardál v novém hávu
recenze

Sony Ericsson K550i: starý pardál v novém hávu

17

Elegantní mid-end s kvalitní výbavou a 2 Mpx fotoaparátem Cyber-shot. To je nová K550i, která by se však dala označit za převlečený model K750i. Nabídne shodné funkce v líbivém obalu a přidává několik vylepšení v rámci nového uživatelského prostředí. Vyplatí se připlácet za K550i nebo vsadit na ověřenou kvalitu v podobě K750i? To prozradí naše dnešní recenze.

Příchodem K550i nastává na českém trhu vcelku zajímavá situace. Věčný nezmar v podobě velmi oblíbeného modelu K750i se totiž stále dobře prodává a Sony Ericsson jej tak zatím z trhu nestahuje. Do této situace přichází K550i, který má v hierarchii Cybershot telefonů spadat o úroveň níže, než je K800i. Jako na potvoru však disponuje stejnou funkční výbavou, jako bývalý high-end K750i, který je o 2 tisíce levnější.

Výrobce tak poněkud střílí do vlastních řad a nutí zákazníky vybírat mezi dvěma prakticky shodnými telefony. K550 je tenčí, má novější verzi uživatelského prostředí a několik nových vylepšení. K750i zase přináší shodnou výbavu za nepoměrně nižší cenu. V cenové kategorii kolem 7 tisíc Kč je však velmi těsno a velkou konkurencí bude novince například také Nokia 6233, která má kromě fotoaparátu v mnohém navrch.

Technické parametry

Rozměry102 × 46 × 14 mm
Hmotnost85 g gramů
Barevné kombinace černá, bílá
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Hlavní displej aktivní TFT, 176 x 220 bodů, 262 tisíc barev
Paměť 76 MB
paměťové karty Memory Stick Micro (karta není součástí balení)
Operační systém-
Organizační a další funkcevícepoložkový adresář, emailový klient, push-email, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizace s PC a serverem, kalkulačka, webový prohlížeč Netfront, RSS čtečka
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA) s podporou rozdělení podle ID3 tagů, FM rádio s funkcí RDS, Track ID, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, streaming, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 bodů), automatické zaostřování, LED diody, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť
video 176 x 144 bodů, 3GP, vyvážení bílé, barevné efekty
Datové funkce GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0 (konektor Fast-port), infraport
Baterie a výdržLi-pol 950 mAh
Reálná výdrž: 3 dny v síti GSM při běžném používání
Cena a dostupnost7 100 Kč
březen 2007

V kompaktní krabici naleznete

  • český návod a příručky
  • stereofonní headset s konektorem Fast-port
  • USB kabel
  • cestovní nabíječku

Sony Ericsson W880i Plusy

  • elegantní design
  • 2 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a LED diodami
  • EDGE
  • slot pro paměťové karty M2
  • okamžité reakce telefonu
  • kvalitní webový prohlížeč Netfront a RSS čtečka
  • kvalitní uživatelské prostředí
  • kvalitní hudební přehrávač a FM rádio s RDS a funkcí TrackID

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • vrzající konstrukce
  • nepraktické uchycení krytu baterie a paměťová karta pod ním
  • od fotoaparátu jsme očekávali víc
  • nekvalitní video
  • průměrné rozlišení displeje
  • hodila by se také podpora sítí 3.generace li>

Pro koho je Sony Ericsson K550i?

  • pro uživatele hledajícího dobře vybavený mid-end klasické konstrukce
  • pro ty, kteří potřebují Sony Ericsson s EDGE
  • pro zájemce o K750i hledající odlišný vzhled a stejné funkce
  • pro ty, kteří s telefonem rádi fotí, ale nechtějí vyšší model K800i


VIDEO: Sony Ericsson K550i ze všech stran, design a konstrukce

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [25 MB / avi(xvid/mp3)].

Design a konstrukce – elegán, ale jinak

Designéři Sony Ericssonu mají svá období. Zatímco jeden čas razí u celé řady telefonů design jednoho druhu, asi po roce se vždy pojetí vzhledu od základu změní. Podobnou změnu jsme mohli pozorovat také začátkem letošního roku, kdy se designéři zhlédli v tenkých alfanumerických klávesách a kruhovitého uspořádání funkčních kláves. Stejné znaky nese i nový K550i, který se od nižšího mid-endu K510i designem výrazně odlišuje.

Telefon je vyráběn ve dvou barevných variantách, a to bílé a černé. Rozdělení mezi ženskou a mužskou část je poměrně jasné, zatímco muži preferují černou, ženám se víc líbí bílá varianta. My jsme měli zapůjčenou novinku lesklým povrchem nesoucím černou barvu. Na telefon jsem neslyšel po dobu testování žádné výrazně negativní nebo pozitivní ohlasy. Svým vzhledem zaujme, ale na trhu jsou i mnohem elegantnější a hezčí přístroje. K550i potěší minimálními rozměry a hlavně poměrně tenkou konstrukcí s tloušťkou pouze 14 milimetrů. Telefon potěší také relativně nízkou hmotností 85 gramů. Nosit jej tedy můžete bez problémů všude s sebou v kapse.

Na lesklém povrchu přední strany se sice zachytávají otisky prstů, avšak nijak výrazně. Čas od času to ale člověk nevydrží a ušmudlanou část vyleští. Černou plochu doplňují stříbrné klávesy a lem kolem displeje. Výrobce nezapomněl umístit na přední stranu svůj název a nechybí ani nápis Cyber-shot ve spodní části, dávající tušit kvalitní fotografické funkce.

Boky telefonu jsou neobvykle bohaté na tlačítka a jiné prvky. Pokud začneme nalevo ve spodní části, narazíme na neobvykle umístění konektor Fast-port, sloužící k připojení kabelu, sluchátek i nabíječky. Zatímco dříve sídlil tradičně vespod, nyní jej výrobce přestěhoval stejně jako u W880i na levý bok. Piktogramy nad ním značí, že se paměťová karta skrývá až pod krytem baterie, tedy nic pro notorické měniče karet. Levou stranu završuje multimediální klávesa, spouštějící přehrávání hudby nebo rádio.

Pravá strana nese kromě nadmíru zapuštěné klávesy pro ovládání hlasitosti také kulatou dvoufázovou spoušť fotoaparátu a dva neobvyklé prvky navíc. Jedná se o posuvné zámky krytu baterie, po jejichž odemčení je možné kryt odklopit na bok. V pravém dolním rohu čeká pro příznivce přívěšků a šňůrek příslušné poutko. Zatímco dolní strana je zcela prázdná, na té vrchní sídlí okénko infraportu a malé vypínací tlačítko, které vás přenese i k výběru profilu.

Na zadní straně si dal Sony Ericsson záležet a vcelku úspěšně připomíná fotoaparát. V dolní části se dokonce nachází náznak vybrání a lišta pro pohodlnější držení, jako tomu je u klasických fotoaparátů. Při fotografování však v tomto místě člověk telefon nedrží a jedná se jenom o kosmetické přiblížení fotoaparátům. Pěkně ztvárněné je také okolí čočky fotoaparátu. Zvláště oceňujeme absenci baťůžku, kterou trpí K750i a K800i. Modul fotoaparátu zde naopak vystupuje jen minimálně, prostorové úsporná je také posuvná krytka. Ta má ideální tuhost, v kapse se neotevře náhodně, ale úmyslně ji lze otevřít pohodlně. U posuvné krytky se nachází také reproduktor a dvojice vysoce svítivých LED diod.

Postesknout si musíme nad nepraktickým způsobem krytu baterie. Pokud by posuvné zámky na boku přispěly k lepší konstrukci, vzali bychom je na milost. Bohužel však musíme konstatovat, že kryt baterie vrže, a to dosti nepříjemně. Při psaní i pouhém držení tak telefon vydává nepěkné vrzající a skřípající zvuky. Po uvolnění zámků lze zmíněný vrzající kryt odklopit na stranu a nalézt pod ním kromě baterie také slot pro paměťovou kartu Memory Stick Micro (M2). Proč výrobce zvolil toto řešení, nám zůstává záhadou. Každopádně to může odradit ty, kteří karty pravidelně mění.

Celkově nás po stránce konstrukce K550i příliš nepřesvědčil. Odhlédneme-li od vzhledu, působí možná až příliš plastově a vrzání při každém dotyku nepůsobí dvakrát příjemně. Nešikovné je také umístění paměťové karty až pod kryt baterie, který se navíc nezvykle odnímá. Telefon na druhou stranu potěší kompaktními rozměry a nízkou hmotností ve spojení s kvalitní funkční výbavou.

Klávesnice – opět tenké proužky

Jak jsem se již zmínil v prvních pasážích recenze, Sony Ericsson se zřejmě v poslední sobě rozhodl vybavovat své telefony alfanumerickou klávesnicí v podobě tenkých proužků. Po modelu W880i se s nimi setkáváme i zde. Na rozdíl od hudebního hubeňoura jsme však měli z klávesnice hned zkraje poměrně dobrý pocit. Pohodlí je sice nižší než v případě klasických velkých tlačítek, bez problému však lze na první pokus napsat bezchybně SMS zprávu. Klávesy nejsou vratké a poskytují poměrně dobrou odezvu. Alfanumerická klávesnice je tak ve skutečnosti lepší než vypadá a během několika chvil si lze plně zvyknout.

Pochvalu si zaslouží funkční blok kláves. I přes poněkud neobvyklé tvarování se všem klávesám dostalo náležitého prostoru a stisk všech je pohodlný. Zpočátku se mi však občas stávalo, že jsem při stisku levé kontextové klávesy stiskl i neobvykle velké tlačítko pro spuštění prohlížeče. Po chvilce jsem si na to dával pozor a v průběhu testování již problém nenastal. Dobře zpracovaná je i čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Její směry jsou dobře přístupné a navigace tak pohodlná. Celá klávesnice je kvalitně podsvětlena silným sytě modrým světlem.

Zvuk – od fotoaparátu tóny znějí

Vestavěný reproduktor je umístěn blízko modulu fotoaparátu na zadní straně. Je dostatečně hlasitý, kvalitou však nevyniká. Zvuk sice není ani na nejvyšší hlasitost zkreslený, ale reproduktor podává spíše plechový zvuk bez basů a místy s nepříjemnými výškami. Pro účely vyzvánění však dostačuje více než dobře.

S telefonem je dodáván také klasický stereo headset, který slouží také jako anténa rádia. Klasická špuntová sluchátka se svou kvalitou reprodukce zařadí někam k průměru, rozhodně nečekejte kvalitu Walkman sluchátek. Po instalování molitanových násad však pro běžný poslech poslouží kvalitně. K telefonu svá sluchátka nepřipojíte, chybí totiž redukce na 3,5 mm Jack.

Displej – handicap v rozlišení

Displejem K550i rozhodně nezklame, ale ani nepřekvapí. Opět se totiž setkáváme s TFD zobrazovačem s rozlišením 176 x 220 bodů a 262 tisíci barvami. Telefonu by slušel zobrazovač s vyšším QVGA rozlišením, které se pomalu usazuje i v této třídě telefonů. Použitý displej se vyznačuje dobrou čitelností na slunci, ovšem jen při správném natočení. Jinak totiž pohodlnému čtení brání lesklé sklíčko displeje.

Hlavní menu, ovládání – - známá klasika

Je téměř již zbytečné zmiňovat, že K550i dostal do vínku již delší dobu používanou 2.verzi uživatelského prostředí. Ta přináší možnosti omezeného multitaskingu, RSS čtečku, nový internetový prohlížeč a další užitečné funkce. Nové uživatelské prostředí s novými funkcemi v něm je zároveň jedinou výraznou změnou oproti populárnímu modelu K750i. Podrobně jsme se novému prostředí věnovali například v recenzi Sony Ericssonu K800i, nyní tedy pouze stručněji.

Po zapnutí se vás Sony Ericsson obligátně zeptá, zda chcete spustit i radiovou část nebo zůstat offline. Tento dotaz lze v menu vypnout. Pro oba režimy však potřebujete mít vloženou SIM kartu, bez ní si zavoláte pouze na tísňové linky.


Pohotovostní režim s velkými a malými hodinami | návod po prvním spuštění | aktualizační služba | stav telefonu

Pohotovostní režim poskytne vše, co je pro informování uživatele důležité. Přehledné ikonky v záhlaví doplňuje datum v dolní části displeje. Hodiny mohou být buď klasicky malé umístěné nad datem, nebo zvětšené přes půl displeje. Přehlédnout takový font je pak zhola nemožné. Na pozadí může být buď tapeta přidružená k tématu anebo vlastní, s možností použít animovaný GIF (avšak nikoliv Flash či video). Všechny čtyři směry kurzorového kříže lze nastavit na téměř libovolnou položku v menu.


Praktické a velmi kvalitně zpracované menu činností ulehčuje a zrychluje práci s telefonem

Dříve než vstoupíme do menu, sluší se zmínit velmi praktické a dobře zpracované „menu činností“. To lze vyvolat speciálním tlačítkem umístěnou nad korekční klávesou „C“. Skládá se ze čtyř záložek, z nichž tři v podobě seznamu nových událostí (zprávy, zmeškané hovory), vlastních zkratek a záložek internetového prohlížeče známe již od dob modelu K750i. Kouzelná čtvrtá záložka s názvem spuštěné aplikace se objevila poprvé u top-modelu K800i a nechybí ani zde. Zobrazují se zde funkce a JAVA aplikace běžící na pozadí, minimalizované. Rovnou ale podotýkám, že kromě JAVA aplikací se dá takto minimalizovat pouze zlomek funkcí a nabídek (emailový klient, hudba, rádio, apod.) Současně lze mít spuštěno opravdu velké množství aplikací bez známky zpomalení, zamrzí však nemožnost minimalizovat webový prohlížeč. Za menu činností jako celek si Sony Ericsson zaslouží pochvalu, možnost minimalizovat aplikace a funkce je navíc u „hloupých“ telefonů ojedinělá.


Hlavní menu v podobě matice | výběr schématu

Hlavní menu je klasicky v matici 3 x 4, doplněné o „bublinové“ animace při zvýraznění položky. Další úrovně menu jsou textové, jejich položky animovaně rolují z horní části displeje. Animace nelze nijak vypnout, deaktivují se samy při více spuštěných aplikacích na pozadí. I s nimi je ovšem pohyb v menu rychlý, telefon vás nenechá čekat téměř nikdy. Sekundu si počkáte jen tehdy, než se zobrazí hlavní menu. Podobu nabídky lze měnit pomocí grafických témat, v paměti testovaného telefonu však bylo pouze jedno základní.

Fotoaparát – autofocus a dvě mega.

Největším lákadlem mid-endu K550i je zařazení do Cyber-shot edice. Po premiéře v modelu K800i se tak novinka stává druhým telefonem, u kterého výrobce toto prestižní označení použil. Fotoaparát lze jednoduše aktivovat odsunutím krytky čočky nebo stisknutím spouště. Zobrazí se důvěrně známé kvalitní prostředí fotoaparátu, se kterým se pracuje na šířku. Oproti ostatním modelům však nepřináší nic nového, v praktickém pruhovém menu nalezneme pouze záložku scény, z které lze rychle vybírat i klávesovými zkratkami.


Prostředí fotoaparátu je plně v duchu modelu K800i

Potěší režim panorama, zklamáním je naopak absence funkce Best-Pic, kterou se může chlubit K800i. Kromě nejvyššího 2 Mpx lze nastavit i dvě nižší rozlišení (1megapixel a VGA). Zvuk závěrky nelze utlumit, všechny zvuky fotoaparátu však ztichnout po aktivaci tichého profilu.


Nápověda | rámečky | scény

Díky přítomnosti automatického zaostřování si můžete dopřát také makrofotografii a celkově lepší výsledky portrétních fotografií. Focení probíhá klasicky pomocí spouště, která se nachází ideálně pod ukazováčkem. Po namáčknutí telefon zaostří, načež je možné spoušť domáčknout a snímek se vyfotí. Od stisknutí spouště po uložení snímku uplynou zhruba 3 vteřiny. Na momentky nebo focení pouze v přírodě je možné automatické zaostřování vypnout. Při zhoršených světelných podmínkách pomůže dvojice velmi silných LED diod, xenonový blesk z K800i zde nehledejte.


Fotografie - exteriér za ideálních světelných podmínek


Fotografie - exteriér - zataženo

Při hodnocení snímků jsme si nemohli nevšimnout, že K550i produkuje skoro navlas stejné výsledky, jako K750i. Výrobce vzal zřejmě modul z bývalého top-modelu a instaloval ho do nynějšího mid-endu. Kvalitou snímků se určitě K550i zařadí mezi nejlepší v kategorii 2 Mpx fotomobilů, od telefonu s logem Cyber-shot jsme ale čekali mnohem víc. Na snímcích je patrné zrno a digitální šum, který se objevuje i za dobrých světelných podmínek. Dobře patrné je to na tmavších oblastech nebo modré obloze. Fotoaparát má také občas sklony k přepalům. Pochvalu si však zaslouží za kvalitní podání barev, vynikající ostrost a dobré výsledky u nočních scén. Díky automatickému zaostřování také nemá (po přepnutí do příslušného režimu) problém s makrofotografií.


Fotografie - makro


Interiér: umělé osvětlení, LED diodový blesk z kratší a delší vzdálenosti

Sony Ericsson K550i se tak může pochlubit jedním z nejlepších fotoaparátů v dané cenové kategorii a nabídne navlas stejné funkce i kvalitu jako K750i. Logo Cyber-shot v nás ale vzbudilo očekávání výsledků podobné kvality, jakých dosahuje K800, avšak s nižším rozlišením. Bohužel, nic takového se nekoná a musíme se spokojit "pouze" s kvalitou z K750i.

VIDEO (3GP, 900 KB)

Se Sony Ericssonem K550i můžete natáčet i video, stačí jej přepnout do příslušného režimu. Kvalitou se však zařadí spíše na chvost dnešních telefonů, konkurenti nabízejí ve stejné cenové kategorii několikanásobně lepší rozlišení i kvalitu. Videa z K550i v rozlišení 176 x 144 bodů tak budou sloužit spíše pro posílání v MMS zprávách než prohlížení v počítači.

Hudební funkce – lepší než leckterý Walkman.

Co se hudby týče, zde K550i příjemně překvapí. Kromě kvalitního hudebního přehrávače nabídne i FM rádio s RDS a dokonce také užitečnou funkci TrackID, kterou jsme teprve nedávno začali vídat u Walkman telefonů stejného výrobce. Začněme ale od hudebního přehrávače, který umí třídit skladby podle ID3 tagů a samozřejmě umí hrát na pozadí. Nechybí prostorový režim, vlastní seznamy skladeb, ani 5-ti pásmový ekvalizér s manuální volbou i funkcí Megabass. Pokud si však budete chtít z K550i udělat hudební přehrávač, budete muset zainventovat do paměťové karty Memory Stick Micro. Po vybalení z krabice je k dispozici totiž jen 70 MB vnitřní paměti a na kartu se zapomnělo.


Hudební přehrávač je kvalitní a umí běžet na pozadí

Po připojení hedsetu, který slouží jako anténa, je možné poslouchat i stereo FM rádio. Jak je u Sony Ericssonu zvykem, nechybí nesmírně užitečná funkce RDS. To informuje o naladěné stanici a případně také o přehrávané skladbě. Pokud se ale chcete o přehrávané písni dozvědět víc, stačí použít síťovou službu TrackID. Telefon nahraje úsek hudby z rádia nebo zachycené diktafonem a odešle na server. Po pár vteřinách se otevře webový prohlížeč a v případě úspěchu se zobrazí název skladby, interpret i album. Originální, užitečné a překvapivě dobře funkční. Úspěšnost rozpoznávání zahraničních skladeb byla takřka stoprocentní, v české hudbě server poznal pouze starší mainstreamové skladby. V hudebních funkcích si tak K550i vedla lépe, než například nedávno recenzovaný model W880i, kterému chybí FM rádio. U K550i zamrzí absence paměťové karty a pouze obyčejný headset.


TrackID | FM rádio s RDS

Multimédia – DJ ve třech disciplínách.

Pro veškerá multimédia má K550i přichystanou paměť přes 70 MB, dále rozšiřitelnou paměťovými kartami Memory Stick Micro (M2). Kartu však s telefonem nedostanete. Paměť telefonu i karty lze spravovat v přehledném správci souborů. Prohlížeč obrázků nabízí kromě standardních zobrazení také pohled na snímky podle časové osy, rozdělené na dny a měsíce, kdy byly pořízeny. V aplikacích objevíme také aplikaci pro bezdrátový tisk fotografií na kompatibilních tiskárnách HP. U všech novějších Sony Ericssonů navíc nalezneme možnost přímo z telefonu blogovat a odesílat tak na web fotografie s komentáři.


Práce s fotografiemi a jejich možnost odeslání do blogu

Kromě fotoaparátu, o kterém bude řeč v následující kapitole, se můžete zabavit klasickým multimediálním příslušenstvím, přítomným ve všech posledních Sony Ericssonech. Jedná se o známé tri VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, jejichž názvy napoví vše. V sekci zábava nalezneme dále diktafon, vzdálené ovládání počítače přes Bluetooth a také videopřehrávač. K550i nabízí pouze jednu hru, která však nijak nezaujme. Jedná se o Puzzle slider. Díky přítomnosti technologie JAVA s podporou 3D zobrazení lze bez problémů další hry a aplikace nahrát. Při testování rychlosti Javy jsme navíc dostávali slušné výsledky, a to hlavně díky nižšímu rozlišení displeje.


Jediná hra - Puzzle Slider | MusicDJ | PhotoDJ | VideoDJ

Telefonní seznam a volání – opakování matkou moudrosti

Při popisu telefonního seznamu se již minimálně rok soustavně opakujeme. Není se čemu divit, Sony Ericsson nabídne špičkově zpracované funkce pro volání a organizaci kontaktů. K550i pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů, dále omezených počtem 2500 čísel. Omezení však neplatí pro další položky, takže si ke každému kontaktu kromě pětice telefonních čísel můžete zapsat tři emailové adresy, jednu webovou adresu, titul, společnost, poštovní adresu do zaměstnání a domů a samozřejmě také poznámku a narozeniny, které se objeví automaticky v kalendáři. Sony Ericsson si však na české uživatele stále nevzpomněl a opět musíme vytknout chybné řazení jmen s písmenem s háčkem na začátku jména. Váš kolega jménem Čenský se tak v telefonním seznamu bude nacházet až za panem Zahradníčkem, což přehlednosti nepřidá.


Seznam jmen | detail kontaktu a jeho úprava

Každému kontaktu lze přiřadit obrázek, který se zobrazí během příchozím hovoru. Totéž platí pro video, jež zastoupí obrázek a jeho zvuk se použije jako vyzvánění. K550i jinak může vyzvánět buď klasickým dvaasedmdesátihlasým polyfonním MIDI nebo hudbou ve formátu MP3/AAC. Zvukový projev je trochu plochý, ale jinak kvalitní a poměrně hlasitý. Sony Ericsson zvládá také skupiny volajících, ty ovšem slouží pouze k hromadnému posílání zpráv, nelze u nich nastavit nic jiného.


Hovor | kontextové menu při odesílání vizitky | paměť pro kontakty | řazení kontaktů | protokol volání

K pokročilý možnostem patří možnost řadit jména v seznamu podle křestního jména nebo podle příjmení. K550i ale neumí pracovat s kontakty na SIM kartě a paměti telefonu zároveň, vždy je nutno vybrat pouze jednu paměť. Chování telefonu lze upravit vyzváněcími profily, které lze po vzoru Nokie rychle přepínat pomocí vypínacího tlačítka na vršku telefonu. Možnosti ovládání hovoru jsou zcela standardní, nechybí hlasité handsfree ani diktafon, který nahraje probíhající hovor až do vyčerpání kapacity paměti telefonu či paměťové karty.

Zprávy – RSS a email pro stálé spojení

Co se zpráv týče, nabídka se příliš nemění. Uspořádání je stejné jako u ostatních Sony Ericssonů, po vzoru modelu K800i se změnila jen grafika editorů. V psaní textů pomáhá povedený slovník T9, který si pamatuje vámi preferovaná slova a navíc doplňuje některá často používaná slovní spojení. Standardně píše bez diakritiky, zvolit si však můžete i psaní s ní. Tvorba textů je tak o mnoho snazší. Editor SMS zpráv zůstal beze změny, stále jsme se nedočkali odpočítávání znaků. To se objeví až těsně před naplněním počtu znaků dílčí zprávy. Počet uložitelných SMS zpráv je závislý pouze na velikosti volné sdílené paměti.


Menu zpráv | psaní textové zprávy | možnosti v průběhu psaní

MMS zprávy se vytvářejí v novém editoru po vzoru modelů Z610i nebo K800i, funkčnost a intuitivnost ale zůstala. Odesílat a přijímat zprávy lze až do velikosti 300 kB. Psaní nových SMS i MMS lze minimalizovat a díky menu činností se k editoru později vrátit. Kvalitní je také emailový klient, který si až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých emailů i s přílohami. Druhá verze uživatelského prostředí přinesla také známou podobu psaní i čtení zprávy: obojí stylizované do žlutého listu papíru. Novinkou je navíc možnost zmenšit si písmo pro čtení emailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také emailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat.


Vytváření MMS zprávy | RSS čtečka

Po vzoru dalších Sony Ericssonů nalezneme v nabídce zpráv i povedenou čtečku RSS zpráv, umožňující stahovat nové zprávy manuálně i automaticky v nastaveném intervalu. O novinkách na zvolených RSS kanálech vás telefon upozorní ikonkou v záhlaví. Při kliknutí na určitou zprávu se otevře prohlížeč a po chvilce již můžete číst nový článek. Všechny námi vyzkoušené kanály fungovaly bez problému.


Emailový klient

Organizační funkce – Cyber-shot i manažer

K550i se může pochlubit stejnou nabídkou organizačních funkcí, jako vyšší Cyber-shot model K800i. Nechybí přehledný kalendář s denním, týdenním grafickým a měsíčním pohledem. Zadávat lze jeden typ poznámky (schůzka). Zadávání je rozděleno do dvou záložek, přičemž ta druhá umožňuje kromě vyplnění místa a popisu události zvolit také opakování a vybrat celodenní událost. Zadávání je přehledné a díky druhé záložce lze s událostmi pracovat skutečně podrobně. Za zpracování kalendáře si Sony Ericsson zaslouží pochvalu. Někomu však může vadit omezená kapacita na 250 záznamů, běžnému uživateli však bohatě dostačí.


Kalendář a praktická funkce světlo

Ostatní organizační funkce se nesou v duchu ostatních týmových kolegů, nic nového zde v podstatě ani vymyslet nelze. V nabídce tak nalezneme úkolovník, poznámky, časovač, stopky i kalkulačku. Důležité údaje si můžete pod heslem uložit do paměti kódů, k dobrým mravům patří také opakovaný budík, Sony Ericsson nám jich naservíroval rovnou pět. Kalendář, úkoly, poznámky i kontakty lze bez problému synchronizovat se serverem i počítačem. Díky přítomnosti LED diod nalezneme v nabídce organizačních funkcí užitečnou funkci Světlo. V paměti telefonu se tentokrát bohužel nenachází JAVA aplikace pro světový čas a převod jednotek.

Datové funkce – EDGE aneb Čech zaplesá

Sony Ericsson K550i se může pochlubit také slušnou datovou výbavou. K počítači je možné jej připojit přes kabel (součástí balení) nebo Bluetooth 2.0, nechybí ani obstarožní infraport. Většině českého obyvatelstva jistě přijde vhod přítomnost EDGE. Obyvatelé Prahy, Brna a západní Evropy si naopak postesknou nad nepřítomností sítí UMTS. Ty nabízí například levnější model K610i, který se ale nevyznačuje tak kvalitním fotoaparátem.


Webový prohlížeč v režimu na výšku

Třešinkou na dortu každého dražšího Sony Ericssonu je webový prohlížeč Netfront, s kterým je možné bez problémů prohlížet plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.


Zobrazení na šířku je pro surfování po webu ideální. Škoda jen nižšího rozlišení displeje

Pro pohyby po stránce není použit kurzor myši, ale tradiční skákání po odkazech, které je však zvláště u složitých stránek trochu nepraktické a zdlouhavé. Ne vždy se mi tak na složitých stránkách podařilo hledaný odkaz vybrat a přejít na něj. Celkově se ale prohlížeč povedl a díky dobrému rozlišení displeje si klidně můžete při čekání na tramvaj surfovat po plnohodnotném internetu. Sony Ericsson je jedním z mála výrobců (kromě Motoroly), který vybavuje své telefony bez operačního systému kvalitním webovým prohlížečem. K dokonalosti snad chybí jen možnost prohlížeč minimalizovat, s tím si zatím poradí jen chytré telefony.

Zhodnocení – funkce sem , milimetr tam

Sony Ericsson K550i je cenově i funkčně zařazen v sérii Cyber-shot pod model K800i. Má mu být cenově dostupnější alternativou ve střední třídě. K550i opravdu přináší podobné funkce v kompaktnějším balení a za nižší cenu. Rozdílů oproti K800i je však po bližším prozkoumání více a navíc je zde silná konkurence ve vlastních řadách – prakticky shodně vybavený K750i. Bývalý top model sice nenabídne nové uživatelské prostředí, ale fotí stejně a navíc je o téměř tři tisíce levnější. Což je pořádný rozdíl. K550 to bude mít na trhu poměrně těžké, skutečně dobré prodeje se dostaví možná až po uzavření legendární kapitoly jménem K750i. Jinak je K550i velmi sympatický a kvalitní telefon, na kterém zamrzí pouze vrzající plasty a absence paměťové karty v základním balení.

sony-ericsson-k550i
Klady
  • elegantní design
  • 2 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a LED diodami
  • EDGE
  • slot pro paměťové karty M2
  • okamžité reakce telefonu
  • kvalitní webový prohlížeč Netfront a RSS čtečka
  • kvalitní uživatelské prostředí
  • kvalitní hudební přehrávač a FM rádio s RDS a funkcí TrackID
Zápory
  • vrzající konstrukce
  • nepraktické uchycení krytu baterie a paměťová karta pod ním
  • od fotoaparátu jsme očekávali víc
  • nekvalitní video
  • slabší rozlišení displeje
  • hodila by se také podpora sítí 3.generace
Diskuze ke článku
Kovboj
rozhodně se přikláním ke koupi k550 protože je rychlejší podporuje Multitasking a je hubnenější a mě osobně víc vyhojuje čteřsměrné tlačítko než joystick. Cea je pro mnoho lidí rozhodující, ale za dva měsíce SE už určitě K750 nebude prodavat acena K550 by mohla být pod 6000.
quattro
Cyber-shot vs. QuickShare
VVT Design
No ja som vlastnikom K550i,ale nikde nevidim slot pre pamatovu kartu.Myslim,ze ste sa pomylili v recenzii.
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Jak je uvedeno v recenzi, slot se ukrývá pod baterií.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze