Sony Ericsson Aino v redakci: živé fotografie a HD video

1

Do redakce nám dorazil zbrusu nový Sony Ericsson Aino s dotykovým displejem, 8 Mpx fotoaparátem a bohatými multimediálními funkcemi. Jak se novinka povedla? Podívejte se na první živé fotografie, HD videa a přečtěte si první dojmy.

Sony Ericsson Aino vzbudil hned po modelu Satio nejvíce pozornosti při svém oficiálním představení. Pozornost si určitě zaslouží, vždyť se jedná o první "hloupý" dotykový telefon výrobce, navíc napěchovaný nejlepšími multimediálními funkcemi nebo dobře integrovaným Facebookem. Pojďme se podívat na Aino blíže.

TIP: nejen kompletní technické informace naleznete v preview Sony Ericssonu Aino

Aino padne dobře do ruky a i přes poměrně vysokou papírovou hmotnost 134 gramů nepůsobí těžce. Design s prohnutou boční lištou vyvolává vzpomínky na model K800 s tímto charakteristickým prvkem. Celkové zpracování i výsuvná klávesnice jsou perfektní, i přes téměř výhradně plastové díly.

Aino zaujme v první řadě třípalcovým dotykovým displejem, u kterého nejsou žádná tlačítka. Bohužel je to zřejmě nejzbytečnější dotykový displej, který jsme u mobilu viděli. Lze jej použít pouze v režimu na šířku při zasunuté klávesnici, a to pouze v rámci speciálního multimediálního menu, které se zasunutím vždy automaticky aktivuje. Dotykový displej využijete pouze pro fotografování, prohlížení fotografií, přehrávání videí, hudby nebo poslech rádia. Veškeré další funkce je nutno ovládat výhradně skrze výsuvnou klasickou klávesnici. V drtivé většině případů je tak dotykovost displeje k ničemu. Zapomeňte na dotykové ovládání webového prohlížeče či rolování kontakty, to Aino jednoduše neumí.

Tento krok výrobce vůbec nechápu. Sony Ericsson zřejmě neměl dost času ani prostředků k přizpůsobení prostředí pro ovládání pomocí prstů a tak zvolil toto polovičaté řešení. Aino tedy sice je dotykový telefon, ale dotykový displej je více méně k ničemu. Displej je sám o sobě velmi kvalitní. Je kapacitní a na dotyk reaguje ukázkově. O to je větší škoda jeho nevyužitelnosti.

Prostředí menu je klasické a až na pár maličkostí uživatele Sony Ericssonů ničím nepřekvapí. Potěší vestavěné GPS, Google Mapy a navigační aplikace. Jedničku z hvězdičkou si zaslouží integrace Facebooku, který má jednak svého propracovaného klienta, ale hlavně lze novinky z Facebooku nechat zobrazovat přímo v pohotovostním režimu (více na videu). Veškeré multimediální i další funkce podrobně probereme v již připravované recenzi.

Sony Ericsson Aino je bezpochyby zajímavý telefon, který je tím nejlepším, co Sony Ericsson může mezi "hloupými" telefony nabídnout. Na druhou stranu je škoda nevyužitého dotykového displeje. Již nyní se můžete těšit na podrobnou recenzi, kterou pro vás chystá kolega Michal Pavlíček.

Další fotografie