Sony Ericsson Aino: nový multimediální skvost

3

Naprosto čerstvá novinka od švédsko-japonského Sony Ericssonu s originálním jménem Aino. Nový model se může pochlubit zajímavým designem, 8 Mpx fotoaparátem, velkým displejem, Wi-Fi, anebo schopností dálkově ovládat PS3.

Sony Ericsson Aino vsází na oblíbenou vysouvací konstrukci. Zastánci klasického ovládání pomocí kláves tak mohou být klidní. Nicméně novinka disponuje i dotykovým displejem. Ten nabídne na ploše tří palců nezvyklé rozlišení 240 x 432 pixelů a paletu 16 miliónů barevných odstínů. Díky vysouvací konstrukci lze počítat s velmi příjemnými rozměry (104 x 50 x 15.5 mm) a ani hmotnost 134g u takovéhoto telefonu není nijak katastrofální. V prvních chvílích by mohla zamrzet malá vnitřní paměť (55 MB), ovšem Sony Ericsson situaci zachraňuje 8GB kartou microSD v základním balení. Ano čtete správně, Sony Ericsson upouští od svých doposud typických karet Memory Stisk Micro.


Sony Ericsson Aino - oficiální fotografie

Zadní straně modelu Anio dominuje integrovaný digitální fotoaparát disponující rozlišením 8,1 Mpx. Nechybí blesk a samozřejmostí je automatické ostření. Při focení využijete 16x digitální zoom, stabilizátor obrazu a pro lepší zdokumentování i funkci Geo tagging, která k fotografiím přidá aktuální polohu. Modernímu multimediálnímu telefonu taktéž nemůže sházet podpora aGPS. Pakliže vás omrzí fotografování, můžete se zaposlouchat do svých oblíbených písniček. Sony Ericsson v oficiální zprávě slibuje výborný audio výstup zajišťující naprosto čistý zvuk. Pro poslech je připraven i profil A2DP. Anio nabídne také dva výkonné stereo reproduktory, kterými bez problému ozvučíte i větší místnost. Velký displej přímo nabádá ke shlédnutí nějakého filmu.


Sony Ericsson Aino - oficiální lifestylové fotografie

Poměrně zajímavě se jeví funkce dálkového ovládání Playstation 3. Systém, který byl původně vyvinut pouze pro konzoli PSP, se nyní dostává právě do modelu Aino. Umožňuje uživatelům přístup a kontrolu nad multimediálním obsahem Playtstation 3. Spojení lze provést pomocí místní sítě a nebo pomocí internetu, nejste-li zrovna doma. Již výše jsem se zmínil, že si Aino rozumí s bezdrátovým spojením Wi-Fi. Nechybí však ani podpora sítí třetí generace v pásmech 850/1900/2100 MHz. Pro české uživatelé je stále důležité, že telefon zvládá i připojení prostřednictvím GPRS/EDGE. Prohlížení webových stránek bude zajišťovat známý prohlížeč NetFront.


Sony Ericsson Aino - oficiální fotografie

Sony Ericsson Aino nebude patřit mezi „chytré“ telefony. Svým zaměřením tak bude konkurovat například LG Crystal nebo Samsungu Ultra Touch. Pro příznivce mobilního hraní je přichystána Java a nechybí ani pohybová senzor. V základní softwarové výbavě se objeví i aplikace pro snadný přístup na portál YouTube. Aino bude k dispozici ve dvou barevných kombinacích: Luminous White a Obsidián Black.

Pokud se vám čerstvá novinka od Sony Ericssonu zalíbila, můžete si ji nadělit například pod vánoční stromeček. Aino by se měl objevit právě v průběhu 4. čtvrtletí. Předběžná cena pro český trh je oficiálním zastoupením výrobce stanovena na 12 990 Kč včetně DPH.

Technické parametry

Rozměry 104 x 50 x 15.5 mm
Hmotnost134 gramů
Konstrukce vysouvací
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz
DisplejTFT, dotykový, rozlišení 240 x 432 px, 16777216 barev, úhlopříčka 3,0"
Paměť55MB + paměťové karty microSD
Otevřený operační systémne (vlastní UI)
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, stopky, úkoly, časovač, e-mailový klient
Multimédia JAVA 2.0 včetně 3D, multimediální přehrávač, FM rádio s RDS, YouTube, dálkové ovládání PS3
Fotoaparát8,1 Mpx (3264 x 2448 pixelů), autofocus, LED diody
nahrávání videa
VGA kamerka pro videohovory
GPSintegrovaná aGPS
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.0 (včetně A2DP profilu), GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, Wi-Fi
Baterie a výdržLi-Ion ? mAh
Doba hovoru: 780 minut
Pohotovostní doba: 380 hodin (GSM), 367 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost 12 990 Kč
4. čtvrtletí 2009
Diskuze ke článku
marek
tak tohle je mazeeeec !!!! AINO rulezzz !!!! :-) to sami SATIO (predtim IDOU) .... sony ericsson je zpaaaatky....spolecne s W995 a Yarin pedstavil velmi dobrou novou paletu telefonu...sem zvedavej na live videa platformy A300
ondra
Dobrý den, měl bych otázku. Jaký je prosím rozdíl mezi GPS a A-GPS jelikož jsem se dočetl že to obsahuje aGPS ale nic o GPS příjímači.
Předem děkuji za odpověť.
Michal Pavlíček
Funkce aGPS je vlastně jednoduše řečeno "vylepšené" GPS. Telefon si při navigaování stáhne přes GPRS data o polohách staelitů, čímž se urychlí celý proces navigování. Jinak je to naprosto totéž, jako kalsické GPS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze