Snapdragon X Plus s 8 jádry představen, hraje především na cenu

Snapdragon X Plus s 8 jádry představen, hraje především na cenu
Fotografie: Qualcomm
  • Snapdragon X Plus s 8 jádry se soustředí na prodloužení výdrže a podporuje umělou inteligenci
  • Procesor je zároveň cenově dostupnější vzhledem k ústupkům po stránce grafického i procesorového výkonu

Qualcomm oficiálně oznámil rozšíření svého portfolia řady Snapdragon X o 8jádrový Snapdragon X Plus (10jádrová varianta přitom byla představena již v dubnu). Stejně jako jeho sourozenci v řadě, i on se má soustředit na prodloužení výdrže, podporuje umělou inteligenci, ale zároveň je cenově dostupnější vzhledem k ústupkům po stránce grafického i procesorového výkonu.


Základem je stále CPU Qualcomm Oryon, ovšem právě pouze v 8jádrové variantě. Jak dodává gsmarena.com, má také o 12 MB méně mezipaměti CPU (celkem 30 MB) a méně výkonnou grafickou akceleraci, která ovšem i tak umožňuje připojení až tří externích monitorů. V řeči konkrétních čísel by to mělo znamenat cca o 50 % horší grafický výkon a 20% pokles procesorového výkonu oproti 12jádrovému Snapdragonu X Elite, o němž si můžete více přečíst v našem preview.

S osmijádrovým procesorem Snapdragon X Plus nyní přinášíme více uživatelům transformativní zážitky s umělou inteligencí a nejlepší výkon ve své třídě plus bezprecedentní výdrž na nabití našeho energeticky úsporného vlastního procesoru Qualcomm Oryon. Jsme hrdí na to, že můžeme spolupracovat s předními světovými výrobci OEM a maloobchodními partnery, abychom rozšířili naše portfolio,“ řekl Cristiano Amon, prezident a výkonný ředitel společnosti Qualcomm Incorporated.

Uvedení osmijádrového procesoru Snapdragon X Plus společností Qualcomm navazuje na neuvěřitelnou energii a dynamiku počítačů Copilot+, která začala v květnu. Jejich přelomová platforma odemyká celodenní výdrž baterie, nebývalý výkon a efektivitu a díky výkonnému NPU přináší zážitky se systémem Windows poháněným umělou inteligencí ještě většímu počtu lidí. Společně se společností Qualcomm budeme pokračovat ve spolupráci napříč ekosystémem Windows, abychom posunuli hranice možností počítačů Copilot+,“ dodal Pavan Davuluri z Microsoftu.

Vybrané počítače s osmijádrovým procesorem Snapdragon X Plus budou k dispozici už ode dneška, půjde například o ASUS Vivobook S 15 či Dell Inspiron 14, objeví se však jistě v mnoha dalších.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze