Smartphony s 64 i 100megapixelovým senzorem dorazí ještě letos, zaznívá z Qualcommu

Smartphony s 64 i 100megapixelovým senzorem dorazí ještě letos, zaznívá z Qualcommu
  • Senzory s rozlišením 64 a 100 megapixelů budou pravděpodobně opět skládat několik pixelů do jednoho
  • Chystaný čipset Snapdragon 865 se pochlubí implementovaným nahráváním videí v HDR10+

Teprve nedávno jsme se dozvěděli, že řada novějších čipsetů Qualcomm by teoreticky dokázala „utáhnout“ až 192megapixelové rozlišení. V reálných podmínkách by to však pravděpodobně nebylo mnoha lidem ku prospěchu a telefony s fotoaparátem s tímto rozlišením by v nemohly být osazeny dalším, byť jen jednomegapixelovým, senzorem. Všichni ale tušíme, že k nárůstu rozlišení přeci jen dojde a současných 48 megapixelů bude brzy pokořeno.

O problematice se v rozhovoru pro server mysmartprice.com rozmluvil Judd Heape, produktový manažer společnosti Qualcomm, podle jehož informací někteří výrobci již pracují na implementaci senzorů s rozlišením 64 nebo dokonce až astronomických 100 megapixelů. Tyto fotoaparáty však budou pravděpodobně, obdobně jako je tomu u současných 48megapixelových snímačů, skládat čtyři pixely do jednoho, a nabídnou tak výsledné rozlišení 16, respektive 25 megapixelů.

Ne všichni jsou však nakloněni technologii skládání několika pixelů do jednoho. Odlišně k tomu přistupují výrobci zařízení, jako jsou Samsungy Galaxy S10, Pixely od Googlu nebo nejnovější iPhony. Tyto telefony využívají snímače s nižším rozlišením, který však pořídí více snímků a výsledkem by měl být menší digitální šum a vyšší úroveň detailů. Judd Heape rovněž uvedl, že připravovaný čipset Snapdragon 865 (toto označení zatím nemusí být zcela finální) by měl mít defaultně implementované nahrávání videí v HDR10+. Tím v současnosti disponují například nové Samsungy Galaxy S10.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze