Šéf ČTÚ v dubnu zřejmě skončí, může za to fiasko s aukcí

8

Před několika dny Český telekomunikační úřad oznámil ukončení aukce volných kmitočtů digitální dividendy bez vybrání vítěze. Ti, co se těšili na nového operátora, tedy zažívají opravdové rozhořčení. Vypadá to, že i vláda na tento krok tuzemského regulátora bude reagovat.

V pátek 8. listopadu vydal ČTÚ tiskovou zprávu o ukončení dražby. Ještě ten samý den se s předsedou úřadu Pavlem Dvořákem sešel ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ten včera v rozhovoru pro hospodářské noviny řekl: „Včerejší reakce a vysvětlení pana předsedy mě příliš neuspokojily. Jsem přesvědčen, že by z tohoto neúspěchu měl pan předseda Dvořák vyvodit jasnou osobní odpovědnost. Po tomto výsledku naprosto nelze předpokládat, že bych pana předsedu Dvořáka navrhoval, aby pokračoval ve funkci předsedy rady ČTÚ,“ dodal. Celý rozhovor s Martinem Kubou vyjde v podělí v HN.

ČTÚ

Pro odchod šéfa ČTÚ se vyslovil i předseda poslaneckého podvýboru pro elektronické komunikace Jan Husák ze strany TOP 09. „Situace je opět výhodná pro stávající operátory. Čím později se uskuteční nějaká nová aukce, tím déle zde nebude pořádná konkurence. O to víc vytahají operátoři peněz lidem z kapes kvůli přemrštěným cenám,“ řekl.

Dvořák ve svém vyjádření přerušení aukce zdůvodnil tak, že dosavadní průběh aukce nesplnil požadavky, který si stát ve své telekomunikační strategii vytyčil, a to rychlá dostupnost LTE sítí pro občany ČR a případný vstup dalšího plnohodnotného operátora na trh. O tento post se ucházela skupina PPF nejbohatšího Čecha, dolarového miliardáře Petra Kellnera. Její představitelé jsou prý i nadále přesvědčeni, že ČTÚ v budoucnu nastaví podmínky aukce tak, aby čtvrtý operátor nakonec přece jen vznikl.

Pavel Dvořák má mandát na funkci šéfa ČTÚ ještě do konce dubna. Není jasné, jestli do té doby ještě úřad vyhlásí novou aukci. V tomto ohledu ale nemůžeme být příliš optimističtí. Záležet bude na tom, zda se jen upraví dosavadní podmínky nebo se bude parametricky měnit znění podmínek v širším rozsahu. Jedinou jistotou je, že nová dražba bude vyhlášena ještě letos. Jestli však bude i tento rok zdárně dokončena, je zatím takzvaně ve hvězdách.

Zdroje: zpravy.e15.cz, byznys.ihned.cz

Diskuze ke článku
Borec
Žeňte ho sviňským krokem. A pořádně vymáchat v proutěném koši ve Vltavě !
Adam
To zvíře na fotce u článku je sysel nebo křeček? :D
Jiri
zřejmě nedostal do kapsy tolik, kolik požadoval a nebo dostal za to, že to odpískal :D
Jiri
zřejmě nedostal do kapsy tolik, kolik požadoval a nebo dostal za to, že to odpískal :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze