Se sítěmi 3G se loučí i O2. Poslední vysílač se vypne v listopadu

Se sítěmi 3G se loučí i O2. Poslední vysílač se vypne v listopadu
Fotografie: O2
  • Vypínání 3G vysílačů u O2 proběhne ve třech termínech roku 2021
  • Náhradou budou sítě 5G, jejich pokrytí hodlá operátor zlepšit
  • Praha bude pokryta v horizontu několika týdnů

Mobilní sítě 3. generace byly před 15 lety snem, který se nám, českým uživatelům, nikdy pořádně nesplnil. Operátoři tak dlouho váhali s pokrytím, až dorazila další generace mobilních sítí a pokrytí nestihlo dosáhnout rozumného měřítka. Současný stav je tedy takový, že 3G najdeme v drtivé většině měst, mizí za jejich hranicemi. Z důvodu plošného pokrytí sítěmi 4G a nástupu 5G sítí se však 3G sítě stávají takřka zbytečné. Celou situaci přiblížila již i Asociace poskytovatelů mobilních služeb a jako první k vypínání přikročí Vodafone. Dlouho ale nebude otálet ani O2.

„Zahajujeme historicky nejrozsáhlejší modernizaci naší mobilní sítě. Během následujících let postupně ve spolupráci se společností CETIN vyměníme technologii na všech základnových stanicích. Cílem projektu je přinést našim zákazníkům ještě rychlejší a spolehlivější 4G (LTE) mobilní internet a zároveň spustit v modernizovaných lokalitách síť 5G. Naše síť tak bude připravena na další nárůsty spotřeby dat a připojení dalších zařízení, například pro práci z domova, pro rozšířenou nebo virtuální realitu, pro chytré systémy řízení dopravy a podobně. To všechno s nejpřísnějšími bezpečnostními standardy, jaké nám garantuje CETINem vybraný evropský dodavatel technologie pro mobilní síť, společnost Ericsson,“ říká Jan Hruška, technický ředitel společnosti O2.

Vypínání sítí 3G v případě O2 bude rozděleno do tří fází v průběhu roku 2021. Jako první přijde na řadu Praha, většina okresů se připojí až na sklonku roku.

  • Praha: k 31. 5. 2021
  • Olomoucký a Zlínský kraj: k 31. 8. 2021
  • zbylé lokality ČR: k 31. 11. 2021

O2 bude pokračovat v rozvoji 4G sítě a ve výstavbě 5G sítí. O2 nyní sítí 5G pokrývá centrum Prahy, Kolína, Bíliny a Plzně. Do konce prvního čtvrtletí příštího roku plánuje operátor pokrýt celé území hlavního města Prahy nejrychlejší 5G sítí. V pokrývání bude pokračovat i v dalších okresních městech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze