Samsung zažívá krizi. Zisky ze smartphonů jsou nejnižší za dva roky

12
Samsung zažívá krizi. Zisky ze smartphonů jsou nejnižší za dva roky
  • Smartphonům Samsungu se stabilně nedaří
  • Jejich výpadek už dokonce přestala pokrývat divize polovodičů
  • Provozní zisk divize mobilních telefonů činil 1,35 miliardy dolarů
  • Společnost Samsung však přesto vykázala nejvyšší zisk v historii

Hospodářské výsledky zveřejnil také Samsung, který následuje Apple. A stejně jako u něj to není hezký pohled. Samsungu se totiž nedaří prodávat chytré telefony, což se samozřejmě nepříjemně promítá do financí. Příjmy za 4. čtvrtletí roku 2018 činily 53,2 miliardy dolarů a provozní zisk je velmi slušných 9,7 miliardy dolarů. Stále však jde o nejhorší kvartál od 2. čtvrtletí roku 2017. Samsung však, alespoň zatím, truchlit nemusí. Celkově se mu rok 2018 povedl a vykázal provozní zisk necelých 53 miliard dolarů.

Nejvíce nás samozřejmě zajímá divize mobilních telefonů, která zažívá neustálý pád. Příjmy za poslední tři měsíce roku 2018 vyšplhaly na 21 miliard dolarů, přičemž provozní zisk této divize je pouze 1,35 miliardy dolarů. Jde o nejhorší výsledek od 3. čtvrtletí roku 2016, tedy za více než 2 roky. Slabší výsledky divize mobilních telefonů během roku 2018 vyvažovala divize polovodičů, ale to již pro poslední čtvrtletí roku 2018 až tak neplatilo. S celkovým poklesem zájmu o mobilní telefony klesá i poptávka po součástkách.

Samsung při vyhlídce do 1. čtvrtletí roku 2019 v tomto ohledu nepřinese velké změny a divizi polovodičů kvůli tradičnímu sezónnímu výpadku. Nijak zásadně se zřejmě nezlepší ani situace kolem mobilních telefonů, neboť klíčové novinky se představí až koncem února. Samsung však očekává lepší časy v druhé polovině roku, kdy se má zvednout zájem jeho partnerů o procesory a především OLED panely.

Diskuze ke článku
pan kokodak
to nebude jenom problem samsungu. Ted uz si lidi nebudou menit telefony co 2 roky. Inovace jsou minimalni a kdyz uz, tak ne uplne podstatne. Pred X rokama byly skoky vetsi. Ted uz kazdy mobil foti obstojne, displeje jsou OK a vykonu pro normalni populaci je az az. Nepotrebuji vubec na nic o 20pct vyssi vykon.
Podobna situace byla v segmentu pocitacu, bylo obdobi kdy ten vyvoj byl prekotny a pak nastala doba, kdy i 5 roku stare PC v pohode obslouzilo zakladni a stredne narocne veci. /nemluvim o hernich PC/

Inovace v mobilech je veskera zaadna, jestli je vyrez nebo prustrel, to zajima minimum geeku, baterky ted nevydrzi 2x tolik, telefony nejsou lehci ale naopak cim dal tezsi a nejake AI serepeticky v soucasne fazi vyvoje nikoho moc nezajimaji.
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Neměli vyrábět S8, to je tak kvalitní mobil, že i po dvou letech běží tak svižně jako když jsem ho kupoval.
Lukáš
No a jestli představí tu hrůzu s výřezem, co má být S10, tak to teprve zažijí propad. Telefony už málo kdo mění každý rok. Když vidím jaké hrůzy se dnes prodávají, tak ani není z čeho vybírat.
Absolut NoFak
Ale blbost, to je jen takové nadechnutí před příchodem ohebného Galaxy F, který se budeprodávat tak za šedesát klacků, ale lidi to prostě budou chtít, protože mít neohebný mobil bude trapas horší než bílé ponožky v sandálech, takže lidi budou prodávat ledviny jako diví, holky třeba panenství, klidně i někollikrát po sobě, aby si mohli Galaxy F dovolit, to budou takové zisky, že Samsung pak koupí Apple i Huawei, a to pak teprve uvidíte!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze