Samsung U800 Soulb: kovotepec s duší
recenze

Samsung U800 Soulb: kovotepec s duší

27

Další Samsung série Soul nese označení U800 Soulb. V kovovém těle tenkém pouze s 9,9 mm nalezneme velmi kvalitní výbavu čítající 1GB paměti, 3,2 Mpx fotoaparát, HSDPA nebo QVGA displej. Pokud hledáte pohledný tenký mobil s bohatou výbavou, neměla by vám ujít recenze této novinky, která není ledajakým "béčkem".

V květnu představený Samsung U800 Soulb je další ze série nových Samsungů řady Soul. Bezpochyby nejznámějším zástupcem této řady je top-model U900 Soul, který nabídne vysouvací konstrukci a 5 Mpx fotoaparát. Jeho recenzi jste si ostatně mohli přečíst nedávno na našich stránkách. Nyní se na trh pomalu chystá jeho bratříček klasické konstrukce, který v tenkém kovovém těle nabídne velmi podobou výbavu. Rozdíly najdeme v podstatě jen v podobě horšího fotoaparátu, absenci sekundárního dotykového displeje a v pomalejším HSDPA. Jinak zůstávají funkce vesměs stejné.


Samsung Soulb - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry111 x 46 x 9,9 mm
Hmotnost90 gramů
Konstrukceklasická
Barevné provedenístříbrné
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2 palce
Paměť1GB vnitřní + paměťové karty microSD
Operační systémne / (vlastní UI Samsung)
Organizační funkcee-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, prohlížeč Office dokumentů
Multimédia72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), stereo FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), JAVA 2.0
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), LED dioda, digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání QCIF videa (176 x 144 px, 15 snímků/s)
přední CIF kamerka pro videohovory
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdržLi-Ion 880 mAh
reálná výdrž 3-4 dny běžného používání bez datových funkcí
Cena a dostupnost8 000 Kč (k 1. červenci 2008)
léto 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelský manuál
  • mobilní telefon Samsung U800 SoulB
  • Li-Ion baterii (880 mAh)
  • nabíječku
  • stereo headset

Pro koho je Samsung U800 Soulb?

  • pro ty, kteří hledají stylový telefon zároveň s maximální funkční výbavou
  • pro zájemce o tenký telefon, který zároveň nabídne bohatou funkční výbavu

Design a konstrukce: celokovových 9,9 milimetrů

Samsung U800 Soulb je další telefon, který se může pochlubit tloušťkou pod 10 milimetrů, i když mu do hraniční hodnoty zbývá pouhý milimetr. V nabídce výrobce však nalezneme i mnohem tenčí telefony, například model U100 s pouhými 5,9 milimetry v pase. U telefonů tenčích než 9milimetrů se však setkáváme často s velkými kompromisy ve výbavě. Samsung U800 je v tomto ohledu opravdu vyvážený. V dostatečně tenkém těle se nachází špičková výbava, ve které se díry hledají velmi špatně. Celkové rozměry telefonu činí 111 x 46 x 9,9 mm, námi naměřená hmotnost pak činí 90 gramů. Obě hodnoty jsou vzhledem k výbavě a kovovému tělu nanejvýš příznivé.

Na rozdíl od vysouvacího top-modelu se zde setkáme s jednoduchým leč elegantním designem bez výstřelků typu dotykový displej nebo zrcadlové plochy. Tělo telefonu je vyrobeno z kombinace kovu a tvrdého černého plastu. Díky tomu je celý přístroj dokonale pevný. Vše perfektně doléhá a nikde nic nevrže. Konstrukční zpracování bylo vždy silnou stránkou telefonů tohoto výrobce a U800 to jen potvrzuje.

Přední strana telefonu ničím nepřekvapí, vše je tam, kde byste očekávali. Za zmínku stojí videokamera nad displejem sloužící pro videohovory nebo pohodlná leptaná klávesnice pod displejem. Na tenké boky telefonu se také několik prvků vešlo. Chválíme tlačítka pro regulaci hlasitosti a potěší také slot na microSD karty. Díky nim si můžete rozšířit 1GB vnitřní paměť v současnosti až o 8GB.

Na pravém boku pak nalezneme spoušť fotoaparátu a také konektor pro připojení nabíječka, kabelu i sluchátek. I když nelze zapojit standardní sluchátka přímo do telefonu, potěší alespoň redukce na 3,5 mm Jack na dálkovém ovládání. Vrchní ani spodní část telefonu nenesou žádné prvky. Zajímavá je jen perforovaná struktura na vršku telefonu, která má však jen estetický význam. Zadní stranu pokrývá zejména kovový kryt baterie, ze kterého vystupuje modul s fotoaparátem a LED diodou. Kryt baterie lze velmi jednoduše sejmout, ale přitom drží perfektně na svém místě.

Baterie a výdrž: béčko lepší než Soul

V U800 Soulb nalezneme paradoxně sice stejnou baterii, jako u lépe vybaveného vysouvacího modelu U900 Soul. K dispozici tak máme Li-ion baterii s kapacitou 880 mAh, což na běžné používání v 3G sítích stačí s odřenýma ušima. Díky absenci druhého displeje je však výdrž telefonu o něco lepší, než v případě U900 Soul, u kterého jsme si na nedostatečnou výdrž v recenzi stěžovali.

Při běžném používání v rámci sítě 3G se s U800 dostanete zhruba na necelé 3 dny provozu. V případě, že síť 3G nevyužíváte a jste přihlášeni pouze do GSM sítě, lze se dostat na necelé 4 dny. Při poslechu hudby, datování, využívání emailů a dalších funkcí však samozřejmě lze telefon vybít za zhruba den. Při intenzivním používání datových funkcí se zadní část telefonu výrazněji zahřívá, ale to jsme mohli sledovat již u starších Samsungů.

Klávesnice: vyleptej si SMSku

Ke klávesnici nemohu mít větších výtek. Samsung se v případě U800 oprostil od experimentů a nabídl klasicky střižené alfanumerické i funkční klávesy. Vše je přirozeně rozmístěno a při ovládání nebudete mít problémy. Navigační klávesa nepatrně vystupuje nad ty okolní, a proto se také velmi dobře tiskne. Potíže nepůsobí ani kontextové klávesy, které jsou dostatečně velké, ale odezva by mohla být o něco lepší.

Alfanumerická klávesnice je vyrobena z kovu, přičemž jednotlivé popisky a oddělovníky jsou do této plochy vyleptány. Toto řešení jsme viděli již u mnoha telefonů. Klávesy se dobře ovládají, poskytují i poměrně dobrý zdvih. Jen hmatová orientace je pochopitelně horší, ale časem si na správné rozložení lze bez problému zvyknout. Oproti Samsungu U900 bohužel ubyla řada dedikovaných kláves. Nesetkáme se tak například se šikovnou klávesou pro multitasking nebo tlačítkem pro rychlé sestavené videohovoru. Podsvícení klávesnice je bílé a dostatečně intenzivní.

Displej: tak to má být

Telefon nabízí aktivní TFT displej s rozlišením QVGA (240 x 320 px), schopností zobrazit až 262 tisíc barev a úhlopříčkou 2 palce. Stejně jako u modelu U900, tak i zde budeme displej jen chválit. Potěší zejména skvělé pozorovací úhly, výborný jas i živé podání barev. Potěší i relativně dobrá čitelnost na přímém slunci, neboť Samsung si u tohoto modelu odpustil dnes tolik módní zrcadlovou plochu. V nastavení displeje lze zvolit úroveň jasu v pěti stupních nebo čas podsvícení.

Hlavní menu, ovládání: trochu pomalá klasika

Samsung U800 Soulb nepřekvapí ovládáním. Nalezneme zde klasické prostředí Samsungu, které se příliš nemění. Nechybí možnost vybrat si barevné téma, které kompletně změní vzhled celého menu. Na výběr je ze tří odlišných témat – stříbrného (Monolithic Purity), černého (Elegance Noire) a bílého Samsung Theme. Samozřejmě nejlépe jsou informace čitelné na bílém tématu.


Nastavení displeje: motiv, tapeta, pozdrav, styl hlavního menu a další

Stejně jako u dalších Samsungů, i zde se setkáváme s rozhraním uGo, které ovládá zobrazení grafiky v pohotovostním režimu. Telefon automaticky zobrazí animovaný motiv země, ve které se právě nalézáte. V případě České republiky je to pražské Staroměstské náměstí, nad nímž poletují ptáci. K večeru nastanou změny - na náměstí se efektně rozsvítí světla a hejna ptáků vystřídají občasné padající hvězdy. Nápaditá maličkost, která dokáže mile potěšit. Jen by mě zajímalo, jaký motiv telefon zobrazí po přihlášení do mobilní sítě v dopravním letadle.


Ořezaný multitasking

Zatímco středová a levá funkční klávesa jsou vyhrazeny pro vstup do menu, pravá funčkní klávesa otevírá telefonní seznam. Funkce směrů kurzorového kříže pak lze plně nastavit. U800 sice postrádá speciální klávesu na multitasking, ale funkce nezmizela. Je však mnohem hůře použitelná, protože zde již nemáme speciální klávesu. Jedná se však o dosti ořezaný multitasking, zahrnující přepínání jen mezi hovorem, zprávami, internetem a hudebním přehrávačem. Hlavní menu je plně v duchu Samsungů Ultra Edition. Nechybí 3 x 4 jednoduše animované ikonky. Můžeme také zvolit zobrazení v podobě seznamu.

V menu se lze pohybovat pomocí přiřazených klávesových zkratek a následnému stisknutí určité číslice. Velmi praktickou vlastnostní Samsungů je, že po opuštění menu a následném navrácení zůstane aktivní vždy naposledy použitá položka. Nepříjemná absence možnosti zvolit velikost písma v menu je bohužel vlastní i pro U800 Soulb. Doufejme, že se někdy Samsung poučí a dovolí například zmenšit některé zbytečně velké fonty v menu. Na rozdíl od modelu U900 se zde setkáváme s určitými prodlevami při procházení menu a využívání různých funkcí. U800 zkrátka není nejrychlejším telefonem a občas je na něj třeba čekat.

Zábava: hudební přehrávač, FM rádio i JAVA

Samsung U800 nabídne i přes svou štíhlou konstrukci kompletní hudební výbavu. Nechybí tak hudební přehrávač ani FM rádio s RDS. Jako velmi pozitivní hodnotíme velikost vnitřní paměti, která činí celý 1GB. Nic vám však nebrání do telefonu nahrát další desítky hodin hudby díky slotu pro paměťové karty microSD s podporou 8GB karet.. V Samsungu U800 tak můžete mít pro hudbu a multimédia celkově více prostoru, než v mnoha špičkových smartphonech. Hudební přehrávač v Samsungu U800 podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA. Telefon umí třídit skladby podle ID3 tagů do sekcí interpreti, žánry, alba a skladatelé. Nechybí ani poslední přehrané a nejčastěji přehrávané skladby, možnost tvořit vlastní playlisty či podesty a hodnocení skladeb hvězdičkami. V nabídce však není možné skladby vyhledávat postupným zadáváním textu. Pokud tedy máte více skladeb, obrňte se trpělivostí. Přehrávač nabízí bohužel jen přednastavené režimy ekvalizéru, kterých je sice poměrně dost, ale nemusí vyhovovat každému. Absenci vlatního ekvalizéru tak hodnotíme jako mínus. K dispozici jsou také surround efekty a možnost zapnout postupné zeslabování na konci skladby.


Hudební přehrávač hraje na pozadí...prostředí přehrávače...nastavení

V průběhu přehrávání zobrazuje telefon obal desky a veškeré potřebné informace o skladbě. V přehrávaných skladbách je možné samozřejmě přeskakovat dopředu i dozadu. Hudební přehrávač umí hrát na pozadí a vy tak můžete při poslouchání hudby s telefonem dále pracovat. V takovém případě se navíc přímo v pohotovostním režimu zobrazí lišta s informacemi a základním ovládáním hudebního přehrávače. Potěší také FM rádio s funkcí RDS, které umí taktéž hrát na pozadí při práci s ostatními funkcemi. Video přehrávač je pouze jednoduchý, ale zvládne přehrávat videa v režimu na šířku přes celý displej.


FM rádio nabízí také funkci RDS, dokáže zobrazit název stanice, přehrávané písně a automatické přelaďování

Hlasitost přehrávače se dá regulovat postranními tlačítky na pravém boku telefonu pouze tehdy, když se nacházíte přímo v hudebním přehrávači nebo když je spuštěný na úvodní obrazovce. Pokud se tedy nacházíte kdekoliv jinde v menu, hlasitost nezměníte a tlačítky na regulaci hlasitosti pouze listujete v menu. Paradoxně to ale neplatí při zamknuté klávesnici, to se dá hlasitost regulovat bez problémů. Pokud posloucháte rádi hudbu v letadle, jistě vám přijde vhod off-line profil, který vypne radiovou část telefonu.

Fotoaparát: 3,2 Mpx standardem

Jedním z největších rozdílů oproti top-modelu U900 je horší fotoaparát, který nabídne čip pouze s rozlišením 3,2 Mpx. Navíc se zde nenachází ani automatické ostření. Fotoaparát s těmito parametry však ve třídě tenkých telefonů patří k těm nejlepším. Stejné parametry nabídne Sony Ericsson W890i, Nokia 6500 Classic je na tom naopak hůře. Potěší LED dioda a množství nastavení včetně scénického režimu, vícenásobného záběru, mozaiky, rámečků, samospoušťě, vyvážení bílé (automaticky, denní světlo, žárovka, zářivka, oblačno), efektů (bez efektů, šedá, sépiová, negativ, starodávný, barva vody) a možnost nastavení hodnoty expozice. S přední kamerkou bohužel nelze pořizovat fotografie ani video.

Fotoaparát lze nejrychleji aktivovat stisknutím a přidržením spouště fotoaparátu. Poté, zhruba do tří sekund, naběhne notoricky známé prostředí z jiných Samsungů. V nastavení je možné upravit široký dynamický rozsah, zvuk závěrky (3 druhy závěrky, možnost úplně vypnout zvuk závěrky), kontrast, saturaci, ostrost, výchozí paměť pro ukládá fotografií (paměť telefonu, paměťová karta), hodnotu ISO (automaticky, 50, 100, 200, 400) či měření expozice (normální, bod, vyváženo na střed).

Zkušební fotografie – Samsung U800 Soulb:


Ani v interiéru si SoulB nevede vůbec špatně


Vzhledem k absenci autofocusu se U800 na makrofotografii nehodí

Svou kvalitou nás pořízené fotografie příjemně překvapily. Fotografie mají dobrou kresbu, nízkou hladinu šumu i v méně příznivých světelných podmínkách a dobré podání barev. Znakem kvalitního postprocessingu je téměř neznatelné kompresní fragmenty a dobře podaná barevnost i kontrast. Zamrzí jen absence automatického ostření, kvůli čemuž budou blízké předměty rozostření. Na focení dokumentů nebo makrofotografií v přírodě se U800 nehodí. Vestavěná LED dioda je na rozdíl od modelu U900 průměrně silná a scénu nijak zvlášť neosvětlí..


Prostředí fotoaparátu a různá nastavení

Zklamáním pro nás bylo rozlišení natáčeného videa, které činí jen 176 x 144 px při rychlosti 15 snímků za vteřinu. Pokud rádi točíte videa, nebude pro vás U800 tím pravým ořechovým. Při nahrávání videa je možné použít přisvětlovací LED diodu. Maximální délka videozáznamu odpovídá přímo úměrně velikosti volné paměti. Následně se také naskýtá možnost videonahrávku upravit v kvalitním editoru videí.

Další funkce jsou zcela totožné s modelem U900 Soul. Text je s drobnými úpravami převzat z recenze Samsungu U900 Soul.

Telefonování a telefonní seznam: až 1000 kontaktů

Samsung U800 je triálním GSM telefonem, který podporuje také síť 3.generace UMTS na frekvenci 2100 Mhz. Telefon pojme až 1000 kontaktů, přičemž ke každému záznamu můžeme přidělit kromě několika telefonních čísel také přezdívku, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, obrázek, libovolné vyzvánění či tón zprávy, apod. Kontakty jsou řazeny abecedně podle křestního jména. Vyhledávání je možné pouze zadáním prvních písmen křestního jména. V nastavení můžeme zaškrtnout, jaké kontakty chceme zobrazovat v telefonním seznamu (z paměti telefonu, ze SIM karty, všechny). Nechybí vytváření skupin kontaktů, ke kterým lze přidělit obrázek či libovolné vyzvánění. V telefonu také nalezneme funkci „rychlá volba“, kde stačí přidělit k jednotlivým číslům numerické klávesnice dané kontakty a lze tím docílit následného rychlejšího vytáčení daných čísel.


Telefonní seznam...přidání nového kontaktu...telefonní profily...videohovor

Program Samsung PC Studio 3 umožňuje pohodlně synchronizovat telefonní seznam s Microsoft Outlookem. Na příchozí hovor je samozřejmě možné nechat se upozornit také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA. U Samsungu U800 Soulb také potěší plnohodnotné vyzváněcí profily, které korejský výrobce dlouho ignoroval. Sice pořád není možné vytvářet své vlastní profily, ale šestici přednastavených lze libovolně upravovat. Telefon nabízí 3G včetně videohovorů, které lze uskutečnit v jediném pásmu sítí 3. generace 2100 MHz. Jediné, co u telefonu zamrzí, je absence ovládání hlasem (tzv. hlasové vytáčení).

Zprávy: pamatuje si jen 500 zpráv

Samsung U800 pojme maximálně pouze 500 zpráv, více se do telefonu nevejde. Při psaní lze využívat chytrého slovníku T9, který ale bohužel zkracuje s českou diakritikou výslednou délku zprávy. Potěší odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku a také počítadlo celkového počtu SMS zpráv, do kterých bude následně zpráva rozdělena. Soul nabízí dále možnost posílat zprávy zároveň více příjemcům najednou. V nastavení nechybí aktivace posílání doručenky po odeslání SMS zprávy. Samozřejmostí je podpora multimediálních zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon nabízí e-mailového klienta (POP3, IMAP4, SMTP), který podporuje správu až pěti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo celé zprávy. Potěšující je možnost nechat telefon automaticky kontrolovat nové zprávy v intervalu 30 minut až 1 den. Všechny zprávy mohou být uloženy pouze v paměti telefonu, která má však více než dostatečnou kapacitu 1GB.


Prostředí editoru zpráv, kde je vidět zbývající počet znaků už od prvního zadaného znaku

Datové funkce: kvalitní výbava jak má být

Samsung U900 nabízí datovou výbavu na špičkové úrovni. Zahrnuje totiž kompletní kvarteto datových služeb v podobě GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s). Rychlá nástavba HSDPA je k dispozici v rychlosti rychlostí až 3,6 Mb/s. Pro bezdrátové spojení s okolím nechybí Bluetooth 2.0 (profil A2DP). Pomocí USB kabelu (USB 2.0, konektor Samsung) je možné propojit telefon také s počítačem a třeba jej použít jako modem. Softwarová výbava je také velmi dobrá. Telefon nabízí internetový prohlížeč NetFront ve verzi 3.4, který je poměrně kvalitní. Samsungu U900 nechybí čtečka RSS zpráv nebo přístup k mobilnímu blogu přes klienta ShoZu.


Internetový prohlížeč NetFront 3.4 a různá nastavení

Organizační a datové funkce: omezená paměť kalendáře

Základem organizace času je v modelu U800 kalendář. Nabídne měsíční, týdenní i denní náhled a možnost zapsat 5 typů událostí (schůzka, výročí, svátek, důležité, soukromé). Událostem nechybí upozornění ani opakování. Paměť kalendáře je však omezena na 100 schůzek, 50 výročí, 50 svátků, 20 důležitých a 20 soukromých událostí. To může představovat problém při synchronizaci s Outlookem, který většinu událostí posílá jako schůzka. Kdo má více událostí, nemusí se mu do telefonu všechny vejít. Organizaci času doplňují kvalitně zpracované poznámky a úkoly. Obě aplikace se vzorně a bez problémů synchronizují s Outlookem. Své nápady si můžete zaznamenat rychle i pomocí diktafonu, který váš tok myšlenek utne až po 1 hodině. Výsledný zvukový soubor je ve formátu .amr.


Kalendář s denním, týdením a měsíčním zobrazením, kalkulačka a převodník

Jako skutečně kompletní lze označit i další organizační výbavu. Samsung nezapomněl na stopky, odpočítávací měřič ani užitečný převodník jednotek. Jednoduchá kalkulačka zná prioritu operací. Organizační funkce uzavírá světový čas s textovým náhledem a pětice propracovaných opakovaných budíků s volbou dnů upozornění. Zmínit se musím také o prohlížeči dokumentů NetFront. Samsung totiž jako jeden z mála výrobců umožňuje i u obyčejných telefonů prohlížet dokumenty Word, Excel nebo i PDF. Zklamalo nás ale, že nedokáže otevírat dokumenty nejnovější edice Office 2007, tedy .docx a .xlsx, na otevírání těchto dokumentů si tedy budeme muset ještě chvíli počkat. Samsung U800 podporuje Javu (JAVA MIDP 2.0). V mobilu však nenajdeme žádné výrobcem nainstalované hry. Pokud si budete chtít nějaké opatřit, nezbývá vám nic jiného, než stahovat přímo z internetu. Kabelem ani přes Bluetooth totiž do telefonu žádnou JAVA aplikaci nedostanete, Telefon nabízí vyhledávání přes Google.


Časovač...stopky...budík a možností opakování

Zhodnocení: tenký, ale stále velmi dobrý

Samsung U800 se usadil stupínek pod vrcholným modelem U900 Soul. V 9,9 milimetrů tenkém těle však nabídne téměř shodnou výbavu. Pohoršil si hlavně v parametrech fotoaparátu a rychlosti HSDPA. Potěší velkou integrovanou pamětí a slotem pro microSD karty, kvalitním hudebním přehrávačem a rádiem s RDS, šikovným webovým prohlížečem nebo čtečkou kancelářských dokumentů. Telefon nás mile překvapil kvalitou snímků z fotoaparátu, naopak na videa se U800 nezaměřuje a jsou spíše doplňkovou funkcí. V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout velmi kvalitní konstrukci.

Pokud hledáte elegantní tenký telefon s pokud možno co nejlepší výbavou, je U800 určitě horkým kandidátem. Další alternativou může být Sony Ericsson W890i, který však nedisponuje tak velkou pamětí a neprodukuje tak kvalitní fotografie Na druhou stranu nabídne propracovanější hudební funkce, pohodlnější práci s JAVA aplikacemi a lepší rozlišení videa.

samsung-u800-soulb
Klady
  • pevné kovové tělo s malou tloušťkou a dobrým konstrukčním zpracováním;
  • 2 Mpx fotoaparát produkující nadprůměrně kvalitní fotografie;velmi pěk
  • Excel a PDF;RSS čtečka
Zápory
  • hudební přehrávač postrádá ekvalizér;chybí standardní výstup na sluchá
  • 5 nebo 3
  • 5 mm Jack);hlasitý reproduktor s poměrně plechovým zvukem bez basů;zna
  • úkoly a poznámky;JAVA aplikace lze do telefonu stáhnout pouze z WAPu;n
Diskuze ke článku
M27
Škoda, že samsung s tak dobrými telefony přichází na náš trh tak pozdě, vždy až po Nokii nebo SE, jinak by mohl mít velké úspěchy. Ještě aby byla dobrá i cena a dostupnost :-(
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobry den, cena se bude pohybovat na hranici 8 tisic korun, o cemz informuje tabulka a zacatku recenze. Poridite jej napr. v obchode, ktery nam model zapujcil, a to jiz brzy. Nektere jine obchody jej uz nabizi, staci zapatrat na vyhledavaci. Pekny den
-Samuel-
Martin Pultzner
V průběhu testování jsme na automatické ostření opravdu nenarazili. Jeho absenci ostatně zmiňují i zahraniční recenze.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze