Samsung představil levné dotykovky Star 3 a Star 3 Duos

1

Jihokorejský výrobce mobilních telefonů Samsung právě představil dvojici levných dotykových "hlupáků". Jedná se o třetí generaci úspěšného modelu Star a jeho Dual SIM variantu. Očekávejte klasickou výbavu s prostředím TouchWiz, ve které potěší především přítomnost Wi-Fi.

Samsung logo

Tip: přečtěte si také článek - Samsung představil dva "nové" Dual SIM Androidy

Samsung S5230 Star je fenoménem posledních let, který zná snad každý. Během let zažil opravdu velké prodejní úspěchy, a s trochou nadsázky ho můžeme nazvat takovým iPhonem mezi hloupými telefony. Samsung sice představil jeho další generace v podobě modelů S5260 Star II nebo C6712 Star II Duos, žádná z nich ale nezaznamenala tak výrazný úspěch jako právě první model S5230 Star.

Samsung Star - fotografie z recenze
Čtěte - Recenze Samsung S5230 Star: dotyková hvězda za malý peníz

Výrobce se nejspíš toto rozhodl změnit a v dnešní den oficiálně představuje třetí generaci s označením Samsung Star 3 a také jeho mutaci s podporou dvojice SIM karet Star 3 Duos. Podaří se těmto novinkám vyrovnat se svému, mimochodem i po neuvěřitelných 4 letech od jeho představení stále ještě prodávanému předchůdci někdy vyrovnat?

Potěší hlavně nenáročné

Prvním z obou představených novinek je Samsung Star 3. Jde o základní low-endový přístroj, který však nabízí i některé příjemné funkce známé z mnohem dražších smartphonů. Nabízí ovládání skrze 3 palcový dotykový displej s QVGA (240×320 pixelů) rozlišením. Samsung Star 3 je tzv. hloupý telefon, takže nenabízí žádný z otevřených operačních systémů Android neo Bada (Tizen), které u svých telefonů Samsung používá, ale běží na uzavřené proprietární platformě s notoricky známým prostředím TouchWiz ve verzi s přesným označením TouchWiz Lite UI 2.0.

Samsung Star 3 - oficiální fotografie

Design ala iPhone

Telefon je velmi kompaktní. Designové pojetí připomíná starší verze populárního iPhonu (že by další soudní tahanice na obzoru?), takže se můžete těšit na pohodlně zaoblená záda. Na výšku přístroj měří 102 milimetrů, na šířku 58 milimetrů a hluboký je příjemných 11,5 milimetrů. Váhu přístroje dokázal výrobce stlačit na pouhých 95 gramů. Na zadní straně má model Star 3 fotoaparát s rozlišením 3,2 megapixelu bez autofocusu. Z hlediska připojení k internetu můžete telefon využít buď na 2G přenosech EDGE, a nebo zkusit bezdrátovou Wi-Fi 802.11 b/g/n. Z dalších funkcí ještě rychle jmenujme Bluetooth 3.0, FM rádio s RDS, 3,5 mm audio jack a nebo slot na microSD paměťové karty. Zaujme také nativně integrovaný, populární IM klient ChatON. K "úplné" spokojenosti už nám tedy chybí snad jen rychlejší možnost připojení přes 3G sítě, a nebo GPS navigace.

Samsung Star 3 Duos - oficiální fotografie

Samsung Star 3 Duos je podle očekávání ve všech parametrech zcela totožný s výše uvedeným modelem Star 3, a to právě až na zmiňovanou možnost běhu dvou SIM karet současně. Oba přístroje budou cílit především na ty nejméně náročné uživatele, čemuž bude odpovídat i cena odhadem kolem 2 tisíc korun.

Oba přístroje by se měly začít prodávat na hlavních trzích ještě do konce tohoto měsíce, u nás v České republice pak nejspíše průběhu února. Jakmile se tak stane, budeme vás samozřejmě prostřednictvím článku neprodleně informovat.

Technické parametry Samsung Star III

Kompletní specifikace
Konstrukce102 × 58 × 11,5 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 20 MB, vnitřní paměť: 37 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémSamsung OS
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012, 2 370 Kč

Zdroje: gsmarena.com, sammyhub.com