Vyzkoušeli jsme ChatON, aplikaci pro chatování od Samsungu

9

Pro komunikaci prostřednictvím mobilního telefonu se už dávno nepoužívá jen volání a SMS, s nástupem chytrých telefonů ji začaly doplňovat e-maily a různé další komunikační programy. S jedním takovým programem přichází i společnost Samsung. Je zdarma, má název ChatON a funguje na Androidu, iOS a Bada.

ChatON je multiplatformní aplikace pro komunikaci v reálném čase, jde o jakousi obdobu ICQ, Google Talk, Live Messenger či Skype. Tvůrcem aplikace je společnost Samsung, to ale neznamená, že je omezena pouze na telefony této značky. Můžete si ji nainstalovat do libovolného telefonu na podporovaných platformách, aktuálně je podporovaný Android, iOS a Bada. ChatON si můžete stáhnout a používat zcela zdarma, aplikace by měla být do budoucna automaticky předinstalovaná ve všech podporovaných modelech Samsung telefonů.

Samsung Wave 3

Aplikace je vázaná na telefonní číslo, na které si necháte poslat potvrzovací SMS, nemáte tedy žádné uživatelské jméno ani heslo. Jediná možnost, co s vaším účtem v nastavení telefonu můžete dělat, je smazat ho a založit nový, vázaný na stejné nebo jiné číslo. Nepřišel jsem na způsob, jak stávající účet použít na jiném zařízení, aby mi zůstal zachován seznam přátel. Pokud se na stejném zařízení zaregistrujete znova, začínáte vždy se zcela novým účtem.

Samsung Galaxy Nexus

A proč ChatON používat, když na trhu jsou už zavedené komunikační aplikace, jako je Google Talk, ICQ či Skype? Líbí se mi na něm hlavně možnost jednoduchého posílání různých typů multimediálních a jiných souborů v rámci chatu. Lze poslat fotografii, video, mluvené slovo, nakreslit nějaký obrázek či animaci, poslat kontakt, údaj kalendáře či místo na mapě.

Nyní se pojďme podívat na to, jak ChatON vypadá na různých platformách.

Zkušenosti s verzí pro Android

Trochu mě zarazilo, jaká všechna oprávnění apliakce ChatON požaduje. Je jich 20, pokud bych nevěděl, že autorem aplikace je přímo Samsung, nikdy bych si ji nenainstaloval, představovala by příliš velké bezpečnostní riziko, může si s vaším telefonem dělat prakticky cokoli. No posuďte, je to například oprávnění pro plnou kontrolu nad účtem ve vašem telefonu, přímé volání na telefonní čísla, čtení a zápis kontaktů, či čtení a přidávání událostí do kalendáře.

ChatON pro Android

Hned první problém nastal při zakládání účtu. Zadáváte v něm číslo mobilního telefonu, na ten by vám do tří minut formou SMS měl přijít registrační kód. Žádná SMS však nepřišla, a to ani po opakovaném vyžádání kódu. Naštěstí na toto Samsung myslel, a na webu této služby je možnost vyžádání automatického hovoru, kdy vám kód bude nadiktován. Na rozdíl od SMS se hovor uskutečnil za pár vteřin po jeho vyžádání, a to dokonce v češtině. Čtyřmístný kód zafungoval, a mohl jsem aplikaci hned používat.

Prostředí aplikace se skládá ze tří záložek, na první vidíte seznam vašich přátel, na druhé seznam aktivních i starších konverzací, třetí záložka je věnována informacím o vás. Můžete si tam změnit profilovou fotografii, doplnit nějaké své informace, či přidat nějakou stavovou zprávu, vidíte i stavové zprávy jiných uživatelů, je to vlastně taková hodně zjednodušená sociální síť, podobná Twitteru či Facebooku.

ChatON pro Android

Verze pro Android není bohužel v češtině, ale příjem a odesílání znaků s diakritikou podporuje.

Chtěl jsem ChatON vyzkoušet i na novém Samsung Galaxy Nexus či na tabletu Asus Transformer, ale nešlo to, Ice Cream Sandwich ani Honeycomb není zatím podporován. Vývojáři však verzi pro Ice Cream Sandwich slibují vydat nejpozději do jednoho měsíce.

Zkušenosti s verzí pro iPhone

Verze pro iOS se na App Store objevila nedávno, konkrétně 7.1.2012. Stává se tak přímým soupeřem obdobné služby iMessage přímo od Apple. Výhodou ChatON je samozřejmě to, že je multiplatformní, iMessage je omezena pouze pro iPhone.

ChatON pro iOS

Dle mého názoru je na první pohled iOS verze mnohem hezčí, než verze pro Android, je navíc kompletně v češtině. Verze pro Android je celá laděná do tmavých barev, verze pro iPhone je naopak světlá. Opět zde najdeme záložky, jsou ve spodní části displeje, oproti Androidu je zde ještě navíc Nastavení, to u Androidu najdeme ukryté pod klávesou Menu.

Apple iPhone 4S

Mimo iPhone je podporovaný i iPad a iPod Touch.

Zkušenosti s verzí pro Bada

Aplikaci ChatON jsme vyzkoušeli i na operačním systému Bada 2.0 v novém telefonu Samsung Wave 3. Až na drobné detaily je prakticky identická, jako verze pro Android. Výrobce opět zapomněl bohužel na lokalizaci, spokojit se musíte s anglickým prostředím, ale české znaky jsou jinak zcela korektně zobrazovány.

ChatON pro Bada

A co Blackberry a Windows Phone 7?

Verze pro Blackberry je v plánu, není ale zatím známé žádné předpokládané datum vydání. Spekuluje se i o verzi pro Windows Phone 7, ale podle sdělení vývojářů aplikace ChatON na jejich Facebook stránce s verzí pro Windows Phone 7 vůbec nepočítají.

BlackBerry Torch 9800

Nutno podotknout, že po celou dobu testování fungovala aplikace ChatON na všech platformách bez problémů, zpráva na jiný telefon přišla vždy téměř okamžitě.

Bude aplikace úspěšná? Těžko říct. Největší problém všech podobných služeb je ale vždy stejný, a to je uživatelská základna. Nikomu se nechce používat nic nového, když je se současnými komunikačními programy spokojený. Samsung má ale tu výhodu, že ChatON bude už předinstalovaný v jeho telefonech, a nepotřebuje žádnou složitou registraci (pomineme-li momentální nefunkčnost SMS kódu pro potvrzení registrace).

Jakou komunikační službu na svém telefonu používáte vy?

Diskuze ke článku
neo
Predpokladam, ze chat probiha po datove siti? Potom by bylo asi dobre upravit to "chatovani zdarma" nebo to snad funguje na klasickem gsmku? Nikde jsem to v clanku nepochytil, jestli jsem to nekde neprehledl...
Petr
Mám na svém Wave I a je to super aplikace. Každým dnem mi ušetří spoustu peněz za sms-ky.
pepa
Budu si pořizovat svůj první Android telefon, tak mám možná hloupou otázku, ale přesto ji položím.
Pochopil jsem dobře, že když si chci s někým psát, musí mít nainstalovanou identickou aplikaci? Nefunguje to tedy tak, že já to z ní pošlu a jemu to přijde jako SMS? Jak je to s "hloupými" telefony? Existuje něco podobného i v JAVA? ICQ mi nikdy v JAVA nevyhovovalo a Skype jsem nikdy nezkoušel.
Jiří Škrampal
Osobně používám WhatsApp. Funguje téměř identicky jako ChatOn, je to výborná náhrada SMS, pokud máte datový tarif a patřičně vybavené přátele.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze