Samsung Omnia W: nástupce s Windows Phone 7.5 Mango

7

Série Omnia značí u Samsungu příslušnost k Windows Phone. Svůj loňský model Omnia 7 nyní vylepšuje a představuje nástupce Omnia W, který již nese jméno v duchu nového systému označování telefonů. Vylepšení však nejsou velká a novinka dokonce přináší i menší displej.

Největší změnu postřehneme již při letmém pohledu na oficiální obrázky. Samsung Omnia W přesedlal na operační systém Windows Phone a využívá jeho nejnovější verzi s názvem Mango, s čímž se pojí veškeré jeho vlastnosti a funkce. Můžeme tedy očekávat klasickou sbírku aplikací a uživatelské prostředí přizpůsobené milovníkům Microsoftu.

Je tu internetový prohlížeč Internet Explorer 9 s vyhledávačem Bing i specifický rozcestník People Hub, do kterého jsou integrovány sociální sítě Facebook, Twitter, a samozřejmě Windows Live a Linkedln. Office Hub nabízí mobilní odnož prohlížeče dokumentů a PDF souborů, kde nechybí Word, Excel či PowerPoint.

TIP! Nesmíte minout také naše dojmy z testování systému Windows Phone 7.5 Mango.

Pracovní nástroje následuje čistě oddychová oblast s obrázkovým, hudebním a video hubem, což dle očekávání obstarává Microsoft Zune. Navíc by to nebyl Microsoft, kdyby do telefonu nepřidal herní účet Xbox Live a svůj online obchod, kde v současné době naleznete více než 30 000 aplikací. Ale dost bylo řečí o softwaru, pojďme se podívat pod kapotu.

Hned poté, co se okouká minimalistický a stylový design, si nelze nevšimnout nádherného Super AMOLED displeje s úhlopříčkou 3,7 palců a WVGA rozlišením. Předchůdce Omnia 7 však měl rovnou 4 palce. Je tedy možné, že se dočkáme ještě jednoho lepšího modelu a současné Wčko je pouze modelem střední třídy, čemuž by odpovídalo také označení W. Nad ním je totiž podle nového systému ještě písmenko R, které si zřejmě Samsung schovává pro lepší model.

Vylepšení však postihlo procesor, který je nyní sice opět jednojádrový, ale s taktem 1,4 GHz. Procesor doplňuje 512 MB paměti a interním úložištěm o velikosti 8 GB bez možnosti rozšíření, což je poměrně velký problém. Potěší podpora online úložiště Windows Live Skydrive s až 25 GB volného místa pro vaše potřeby. Pro připojení k internetu je pak k dispozici široká paleta možností od 3G až po Wi-Fi.

Nakonec na zadní straně najdeme 5 MPx fotoaparát s LED diodou a možností natáčet HD videa (720p), což je dneska už jaksi standardem u přístrojů podobné třídy.

V České republice bude Samsung Omnia W dostupný ve druhé polovině listopadu za doporučenou maloobchodní cenu 8 899,- Kc vcetne DPH.

Technické parametry Samsung Omnia W

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 58,8 × 10,9 mm, 115,3 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, ?
Diskuze ke článku
Karel
Ačkoliv musím uznat, že technologicky je samsung momentálně na špičce, designem je na tom mizerně. Škoda. Design jako má SE nebo dražší Nokie je úplně jiná liga.
freeman
Iba 8GB pamäte a bez možnosti rozšírenia ?! Tak to si dáva hneď na začiatku Microsoft s WP7 gól do vlastnej bránky. V tomto prípade nemožno haniť výrobcov lebo tí nemajú problém vložiť do mobilu aj slot na micoSD. Tu to zakazuje práve Microsoft.
skacelp
25Gb na SkyDrive je hezká věc, problém je s rychlistí a FUP internetých připojení našich operátorů a pro mě je třeba důležité mít svá data "doma", bez rizika vůle cizích stran.
:-(
VELICE nepovedena recenze.... Autor pouze v podstate opsal veci z krabicky a prvnivh stranek manualu:-D Zadne vlastni dojmy, pocity... Zbytecna ztrata casu;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze