Testujeme Samsung Galaxy Xcover 2: obrněnec s Jelly Beanem

44

V redakci se nám zabydlela druhá generace odolného Samsungu Galaxy Xcover, která se před nedávnem začala prodávat. Odolný Jihokorejec letos dospěl a nabízí výbavu, která směle konkuruje telefonům střední třídy. Nechybí například dvoujádrový procesor, Android 4.1, 5megapixelový fotoaparát a samozřejmostí je zvýšená odolnost. Jaké jsou naše první dojmy?

Samsung Galaxy XCover 2 - oficiální fotografie

Samsung svůj nový Xcover 2 prodává několik hned ve dvou barevných variantách. V šedé a červeno-černé. První jmenovanou máme i my v redakci a několik dní telefon pilně testujeme. Jaké na nás zanechává první dojmy?

Střídmý obrněnec

V šedé variantě působí Xcover 2 velmi konzervativně a z dálky takřka nepoznáte, že jde o telefon se zvýšenou odolností. A přesto se můžete spolehnout na certifikaci IP67, která zaručuje odolnost proti prachu a také vodě. Telefon můžete například půl hodiny topit v metrové hloubce. Telefon by měl přežít také pád do sněhu či na zem. Pogumován kryt sice není, nicméně plast je hodně odolný a ani při házení o zem na něm nejsou známé žádné škrábance. To se snaží evokovat také boky, které jsou zdrsněné.


Samsung Galaxy XCover 2 ve sněhu

Proti vniknutí vody a prachu je telefon chráněn krytkami a zadní kryt přitiskne zámek, k jehož odemčení vám postačí kovová koruna nebo i nehet. I po dotažení se ale po promačkání krytu ozývají nějaké zvuky, což zamrzí. Nemyslete si ale, že utažením zadního krytu se pod něj voda nedostane. Po vytažení z vodní lázně byla voda všude (i v okolí fotoaparátu), ale nepronikla tam, kam neměla, tedy k baterii, která má kolem sebe výrazné těsnění. Výtku mám ke klávesám po bocích. Působí velmi lacině, viklají se a netisknou se vůbec dobře.

Do ruky padne XCover 2 dobře

Na čelní straně vás asi nejvíce překvapí tlačítka. Kdysi něco samozřejmého, ale dnes velká rarita. Galaxy Xcover 2 totiž nabízí ještě hardwarovou trojici kláves, což je při ovládání v rukavicích a vůbec v nestandardních podmínkách výhodou. Nad tlačítky se rozprostírá displej, který je ale pouze typu TFT TN. Ten je však přesto kontrastní a skvěle čitelný ze všech úhlů. Při nastavení vysokého jasu není problém ani na ostrém slunci. Bohužel však chybí automatická regulace jasu. Displej jinak povyrostl na čtyři palce a nabízí rozlišení 800 x 480 pixelů. Zamrzí, že displej nemá vyšší citlivost (jako například Nokie Lumia 920 a 820), díky čemuž by ho bylo možno ovládat i v rukavicích. Vzhledem k určení telefonu, který je určen pro venkovní použití, by to bylo více než žádoucí.

Dech ztrácející Android

Prostředí zajišťuje operační systém Android ve verzi 4.1.2 Jelly Bean. Nechybí samozřejmě nadstavba TouchWiz, která přebírá tapety i zvukové efekty, které můžete znát z Galaxy S III. O jeho pohon se stará dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz a 1 GB RAM, ze které zbývá běžně okolo poloviny. Bohužel se zdá, že to nestačí a prostředí zcela plynulé není. Prostředí působí tu a tam lehce trhaně, na některé úkony se čeká. Podotýkám, že to platí ve stavu, kdy v telefonu jsou pouze aplikace přímo od výrobce.

Chuť si lze spravit u zvukového výstupu. Reproduktor je skvěle hlasitý. To docení například uživatelé pohybující se v hlučném prostředím, například na stavbách. Vyzvánění byste určitě neměli přeslechnout. Výstup přes 3,5 mm jack konektor do obyčejných peckových sluchátek Koss se řadí k lepšímu průměru. V přehrávači navíc nechybí ekvalizér s možností vlastního nadefinování.

Po sněhu přišla i klasická koupel

Odolný telefon by měl nabídnout i nějaké doplňkové funkce či aplikace. Samsung se zrovna příliš nepředal, ale něco přeci jen nabídne. Začít můžeme svítilnou. Na té by nebylo nic neobvyklého. Lze však nastavit, aby ji bylo možné při zhasnutém displeji rychle zapnout přidržením tlačítka Volume nahoru. Bonusovou aplikací je pak Cardio Trainer, kde si můžete vést váš rejstřík sportovních aktivit a sledovat vaší kondici.

Závěrem prvních dojmů se podíváme na fotoaparát. Ten nabízí 5 megapixelů, automatické ostření a také přisvětlovací LED diodu. Výsledná kvalita není vůbec špatná a na pořizování momentek bude Galaxy XCover 2 sloužit dobře. V případě záznamu videa počítejte s rozlišením 1280 x 720 pixelů s 30 snímky za vteřinu.

Ukázkové fotografie

Samsung Galaxy XCover 2 (testovací video) – exteriér, 720p

Technické parametry Samsung Galaxy Xcover 2

Kompletní specifikace
Konstrukce130,5 × 67,7 × 12 mm, 148,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2013, 8 000 Kč
Diskuze ke článku
Prowi
Zakoupil jsem si ho před týdnem a hned zklamání. Mám zakoupenou offline navigaci Sygic se střední evropou. Jelikož má telefon použitelnou pouze 1GB interní pamět a nelze na instalaci aplikací využít SD kartu, tak není šance je dostat do telefonu (mapy mají 1,5GB). Po kontaktování Sygicu a Samsungu se mi nedostalo žádného vyjádření. Pouze že vnitřní pamět je na aplikace 1GB a SD je pro multimédia. Já to vyřešil tím, že jsem přesunul manuálně složku na SD kartu. Tím se však neviřešilo to, že nelze stáhnout nové mapy, které jsou větší jak aktuální volné místo ve vnitřní paměti. Nechápu co je tak těžkého na tom, dát ve výrobě o něco větší interní paměť, nebo zprovoznit aplikace na SD kartu, jak tomu bylo v 2.3.6 verzi Androidu
Prowi
A ještě jedna věc, kterou nedokázala vyřešit podpora Samsung ani autorizovaný servis v ČR. Mobil ani zaboha nejde propojit s Windows XP. Prošel jsem všechna fora a zkusil všechno kromě ROOTu, do kterého nepujdu. Všech 20 rad operátora též nejde. Po připojení do Win 7 se ihned připojí. Má někdo nějakou zkušenost?
Pítrs
Ahoj konečně něco co se mi bude hodit v vodě)))Těším se na recenzi,.Kdy by měla tak být?Děkuji
P
Prowi je potřeba napsat svůj problém zde, na heureku, na stránky czc.cz, na mobilmanii, samsungmanii a kdo ví ještě :-) Třebas pomůže http://www.youtube.com/watch?v=rdGZtUC-a8g

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze