Samsung Galaxy Tab oficiálně představen

3

Momentálně nejočekávanější novinka Samsungu byla dnes oficiálně představena. Jaký je Samsung Galaxy Tab, největší konkurent Apple iPadu? To se dozvíte v dnešním preview.

Po velkém úspěchu iPadu se s tablety doslova roztrhl pytel. Zprávy o připravovaných tabletech se na nás hrnou ze všech stran, ovšem asi největší rozruch vyvolává tablet od společnosti Samsung. Jedná se o první tablet s operačním systémem Android, za kterým nestojí žádná nevýznamná čínská společnost, nýbrž světová dvojka v mobilních zařízeních. Všem spekulacím ohledně výbavy je nyní konec, protože Samsung Galaxy Tab(GP-P1000) byl právě dnes v Berlíně oficálně představen.


Samsung Galaxy Tab - oficiální foografie

Samsung jako první ze světových výrobců zareagoval na rostoucí poptávku po zařízeních mezi netbookem a mobilním telefonem. Přesně do této kategorie se totiž řadí tablety. Samsung Galaxy Tab přináší velice bohatou výbavu zabalenou do úhledného těla s rozměry 190.09 x 120.45 x 11.98 mm a hmotností 380g.

Přední straně naprosto jasně dominuje velký dotykový displej s úhlopříčkou 7" a rozlišením WSVGA (1024x600). Displej je samozřejmě kapacitní, podporuje multitouch, avšak je pouze typu TFT. Je tak vidět, že výrobní linky Samsungu na AMOLED displeje jsou skutečně naprosto vytížené a nestíhají vyrábět prozatím ani pro telefony Samsung. Nad displejem nalezneme čočku kamery s rozlišením 1,3 MPx a světelný senzor. Pod displejem zase 4 senzorová tlačítka, pro Android naprosto typická. Zadní strana je čistá, obsahuje pouze pár textových informací, ale hlavně čočku fotoaparátu. Ten se pyšní rozlišením 3.2 MPx a je vybaven automatickým ostřením a přisvětlovací LED.


Samsung Galaxy Tab - oficiální foografie

Výbava Samsungu Galaxy Tab je naprosto špičková. Tablet běží na nejnovější verzi operačního systému Android 2.2 Froyo a dostatek výkonu mu dodává procesor Cortex A8 1.0GHz. S grafikou mu ještě pomáhá výkonný grafický procesor PowerVR SGX540 GPU, který můžeme znát například ze Samsungu Galaxy S. Tím je zajištěn bezproblémový a rychlý chod OS stejně jako například možnost sledovat HD video na 7" displeji. Samozřejmě by byl hřích nevyužít takový výkon i pro hraní her a s tím nám navíc pomůže sada senzorů, kterými Samsung Galaxy Tab disponuje. Nalezneme zde gyroskop, geomagnetický senzor, akcelerometr a senzor okolního světla. S Androidem 2.2 Froyo také přišla plná podpora Adobe Flash 10.1, takže surfování na Samsungu Galaxy Tab bude naprosto bez problémů se zobrazením stránek s flashovým obsahem.

Pro pořádný výkon je také potřeba pořádná paměť, a tak nám Samsung Galaxy Tab nabízí rovnou 512MB RAM. Veškerá multimédia pak můžeme skladovat v interní paměti, jejíž kapacita je podle verze 16 nebo 32GB, nebo na paměťové kartě. Podporovány jsou paměťové karty microSDHC až do kapacity 32GB. Celková paměť tak může vyšplhat až na hodnotu 64GB, což už je pořádná dávka dat. Tabletu dodává energii baterie s kapacitou 4000 mAh, která údajně umožní až 7 hodin sledování videa.


Samsung Galaxy Tab - pomocník pro všední život

Samsung Galaxy Tab ale není jen obyčejný tablet. Aby byla zajištěna možnost být neustále online, je v Galaxy Tabu přítomen i telefonní modul. Ten podporuje jak sítě GSM, tak sítě 3G a umožňuje mimo datového provozu také telefonní hovory. Bezdrátovou konektivitu ještě doplňuje přijímač WiFi 802.11 b/g/n nebo nejnovější Bluetooth 3.0, užitečné hlavně pro spojení s BT handsfree nebo synchronizaci s počítačem. Propojit Samsung Galaxy Tab s počítačem je možno ještě pomocí USB kabelu.

Samsung Galaxy Tab se začne prodávat v Evropě v polovině září, na ostatní trhy se dostane v řádu měsíců. Cena zatím nebyla stanovena.

Aktualizace: Samsung Galaxy Tab bude prodáván za cenu mezi $200 a $400, což vítáme. Dřívější zvěsti totiž hovořily až o hranici $1000.

Technické parametry

Rozměry, hmotnost 190.09 x 120.45 x 11.98mm, 380g
Konstrukce klasická, dotykový displej
Barevné provedení černo-bílé
Sítě 2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE) : 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G (HSUPA 5.76Mbps, HSDPA 7.2Mbps) : 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, kapacitní TFT LCD, rozlišení 1024x600 pixelů, úhlopříčka 7", akcelerometr
Procesor Cortex A8 1.0GHz s grafickým procesorem PowerVR SGX540 GPU
Paměť 16/32 GB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32 GB) 512MB RAM
Otevřený operační systém ano / Android 2.2 Froyo
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia audio (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, AMR-NB, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC, XMF) video (HD(720p@30fps) video reprodukce a nahrávání - kodek: mpeg4, H.264, H.263, H263Sorenson, DivX/ XviD, VC-1. Formát: 3gp (mp4), WMV (asf), AVI (divx), MKV, FLV), klasický 3,5 mm jack
Fotoaparát Hlavní: 3.2 Mpx, autofocus, přisvětlovací LED. Přední kamera: 1.3 Mpx
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS
Datové funkce USB 2.0 (30pin Samsung konektor), Bluetooth 3.0
GPRS, EDGE, UMTS / HSPA, Wi-Fi (802,11 b/g/n)
Baterie a výdrž Li-Ion 4000 mAh, až 7 hodin sledování videa
Cena a dostupnost ? Kč, polovina září 2010
Diskuze ke článku
Honzík
Moc hezký kousek.
Honzík
Ještě bych měl dotaz,ten tablet neobsahuje FM rádio ?
Vojta Dalekorej
Bohužel nikde se o FM rádiu nezmiňují. Bohužel nejspíš není přítomné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze