Samsung Galaxy S4 mini v redakci: první dojmy a videopohled

Předchozímu S III mini se poměrně daří a i přes vyšší cenovku patří mezi prodejní hity střední třídy. Naváže na něj nástupce? Bude to mít ovšem těžké, protože přichází s velmi vysokou cenovkou na úrovni mnohem lépe vybavených zařízení. Jaké jsou naše první dojmy vám odhalíme v tomto článku společně s videopohledem.

Ideální rozměry, elegantní design, ale co ten zadní kryt?

Galaxy S4 mini jako by z oka vypadla svému většímu sourozenci, od kterého je novinka odvozena. Mohl bych prakticky zkopírovat pasáž o vzhledu z recenze vlajkové lodi S4 a doplnit jen, že má model mini menší rozměry. S III mini byla sice hezky zaoblená, ale také z mého pohledu působila moc plastově a nijak hodnotně. Na nástupce už pohlížím jinak. Líbí se mi silný obvodový rámeček, připomínající kov (je to ale plast), ne tak kulaté, ale stále elegantně zaoblené boky a rohy a sympaticky tenký rámeček kolem displeje. Telefon působí svými proporcemi velmi štíhle, elegantně a v ruce sedí naprosto perfektně. Velikostně se pro mnoho lidí bude jednat o ideál a zejména ženy ocení kompaktnější rozměry. Tmavá barevná varianta je hodně lesklá, zejména zadní kryt je takřka zrcadlový, i když se vzorem.

Samsung Galaxy S4 mini – videopohled

Zpracování je velmi dobré, ale ne špičkové. V redakci máme současně tři kusy a prozatím u dvou kusů je zjevné praskání zadního krytu. Na několika místech se ozývají ne zrovna příjemné zvuky. Poslední, zcela nový kousek má však konstrukci ukázkově pevnou. Je ale možné, že se buď zmíněné neduhy projeví později, nebo se jedná o problém nulté testovací série, která se dostala k novinářům.

S4 mini má zcela ideální velikost pro pohodlné ovládání jednou rukou, výborné ergonomii napomáhají i zaoblené rohy

Na slunce mám alergii

Cenová kategorie přes jedenáct tisíc korun s daní mi nejde dohromady s displejem a jeho rozlišením 960 x 540 bodů. Neříkám, že je to špatné rozlišení, to vůbec. Jemnost je dostatečná, rastr není příliš znatelný. Výhrady mám k tomu, že konkurence v této cenové kategorii už běžně nabízí HD rozlišení 1280 x 720 bodů, nicméně přihlédneme-li k menší úhlopříčce, lze použité rozlišení akceptovat. Samotný displej je pak vyroben technologií Super AMOLED. Překvapilo mne podání bílé, která není sice čistě bílá, ale už nepůsobí jako šedá v případě S III mini.

Zobrazení barev i sytost jsou tradičně excelentní. Samotná čitelnost na přímém slunci je poměrně špatná. Stačí mít displej trochu upatlaný a nastavené tmavé pozadí, což je kombinace, za které na přímém slunci neuvidíte na displeji ani na nejvyšší jas nic moc. V přímém porovnání je ale čitelnost například lepší, než u předchozí Galaxy S III mini i původní vlajkové lodi Galaxy S III. Naštěstí, výrobce se probudil a již nezapomněl na čidlo regulující jas displeje podle okolních světelných podmínek.

Telefon se špičkovou výdrží?

Uvnitř zařízení nalezneme novější dvoujádrový procesor Snapdragon Plus s taktem 1,7 GHz a grafikou Adreno 305, potěší také 1,5 GB RAM. A ještě že tak, protože po zapnutí přístroje si systém s nadstavbou TouchWiz ihned řekl o 650 MB. Optimalizaci prostředí bych hodnotil jako velmi dobrou, při běžném používání je vše dokonale plynulé. Jak je ale u TouchWizu zvykem, tu a tam se něco zaškobrtne nebo není zcela plynulé, zejména pod zátěží jsou místy znát občasná zpomalení a rychlost zejména při procházení pohotovostními obrazovkami a v hlavním menu by mohla být vyšší. Rychlejší by mohlo být načítání S Plánovače nebo Galerie, to je ale problém i vyššího modelu Galaxy S4. Běžný uživatel však bude s rychlostí spokojen.

Novinka si zaslouží ocenění za to, že v kategorii telefonů se 4,3 palcovým displejem nabídne baterii s velmi vysokou kapacitou 1900 mAh. A takto vysoká kapacita se skutečně pozitivně podepisuje na pohotovostní výdrži. Co víc? Již při prvních cyklech mohu uvést, že jsem málokdy testoval zařízení s Androidem, které by podávalo tak dobré výsledky. Během celodenního provozu mi ubyla baterie o 25 - 30%. U jiných zařízení mi při stejném používání klesá baterie o 60 - 70%. Uvidíme, jak si novinka povede v našich standardizovaných testech výdrže a po dlouhodobějším používání, zatím to ale vypadá velmi nadějně.

Kompakt do kapsy

Fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů, softwarová část se pak vyznačuje novým prostředím. Reakční doba spouště fotoaparátu je velmi rychlá. Za denního světla jsou snímky skutečně výborné, mají příkladnou úroveň detailů, ani detaily trávy či jiných zdánlivě jednobarevných ploch se neslévají. V ruce tak máme zřejmě jedno z nejlépe fotících zařízení střední třídy. Fotoaparát ještě podrobně otestujeme za horších světelných podmínek a v recenzi se můžete těšit na ortel.

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, SmartBench 2012 a AnTuTu

Od dospělé Galaxy S4 se novinka odlišuje absencí mnohých softwarových vychytávek. Když to shrnu, stroze uvedu, že přítomna je vlastně pouze funkce pro nezhasínání displeje, kdy přední kamera vyhodnocuje, zda se na zařízení díváme a případně nechá displej rozsvícený. Dosavadní testování potvrdilo funkčnost této vychytávky na 100%. Další funkce, jako rozsvícení displeje gestem nebo natáčení displeje dle polohy vaší hlavy už zde přítomny nejsou a zůstávají vyhrazeny jen dražšímu modelu. Škoda, mohly to být zajímavé funkce odůvodňující vyšší cenovku. Potěšil mne i hlasitý a kvalitní hudební výstup z reproduktoru i během hlasového hovoru.

Fotoaparát si vede velmi dobře, však posuďte sami

Tímto uzavírám dnešní první dojmy a budu pokračovat v přípravách vyčerpávající recenze. Budu rád za jakékoliv vaše dotazy, náměty a tipy, na co se během testování zaměřit, a co otestovat. Vaše příspěvky přidávejte přímo do diskuze pod tímto článkem.

Technické parametry Samsung Galaxy S4 mini

Kompletní specifikace
Konstrukce124,6 × 61,3 × 8,9 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:25 hodin
Dostupnostčervenec 2013,
Diskuze ke článku
Stanislav
dobrý den mě by zajímal váš názor na ten procesor co je v galaxy s4 mini zda zvládne všechny náročné hry atd a potom by mě ještě zajímalo že uplně stejný procesor používá sony xperia sp taky dvoujádro 1,7ghz a proč xperia sp má adreno 320 a galaxy s4 mini adreno 305 když oba to sou snapdragony 400 díky.
readytogo
Poprosil by som o porovnanie displeja na priamom slnku s inym mobilom, napr. xperiou sp,alebo inym mobilom (fotoaparatom). Dakujem
Hm
Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli je procesor v Galaxy S4 mini a v Xperia SP naprosto totožný a jestli by třeba zvládl i 64GB nebo 128GB MicroSDXC kartu (jestli s takovou kapacitou vůbec existuje:)). Díky a těším se na recenzi.
Milda
Zapoměli jste zmínit ještě Galaxy SII jako konkurenta pro lidi, co chtějí max. 4.3´displej. Sice nabízí jen 2x1.2GHz, ale disponuje čtyřjádrovou Mali400MP, pochybuju, že adreno 305 bude výkonější. Jak na S4 mini běhá např.GTA3 nebo Vice City?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze