Duel: HTC One mini versus Samsung Galaxy S4 mini (2. díl)

38

Opět jsme si pro vás připravili srovnávací článek. Tentokrát jde přímo o duel mezi modely, které si hrají na vlajkové lodě v malém vydání. Výběr byl vcelku snadný. Proti sobě jsme postavili HTC One mini a Samsung Galaxy S4 mini. Oba pojí displeje s úhlopříčkou 4,3 palce, kompaktní rozměry či Android 4.2. V dnešním finále zjistíme, který z nich se ukáže jako lepší volba.

Po srovnání špičkových telefonů, které jsme měli na programu letos v září, nyní klesáme v cenových kategoriích níže a zaměřili jsme se na vyšší střední třídu, ve které v současnosti operují mini verze vlajkových lodí. Jde o deriváty od HTC a Samsungu. Úvodní představování jsme si odbyli již v prvním díle a než se vrhneme na další soutěžní kola, shrneme si zmíněné první kolo.

Nepřehlédněte: Duel: HTC One mini versus Samsung Galaxy S4 mini (1. díl)

V prvním díle se telefony utkaly na poli konstrukce a ergonomie, kde dle očekávání zvítězila S4 mini. Proklepli jsme také displeje a zvuk, což je silná parketa pro One mini a v našem srovnání se to potvrdilo. V obou kolech bralo bod a rázem bylo HTC na koni. Jenže v posledním kole zabral také Samsung a vyválčil vyrovnávací bod za vynikající výdrž.

Stav je tedy vyrovnaný 2 : 2. Poslední kola tudíž rozhodnou, zda HTC jednou konečně porazí Samsung, nebo bude žít věčně v jeho stínu a od mnohých bude častováno rýpavou poznámkou „věčně druhý“.

5. kolo – Hardware

V pátém kole porovnáváme hardware obou účastníků. Půjde tedy o paměti, procesory i výkon v benchmark testech. Začněme rovnou operační pamětí RAM. Zde One mini nabízí 1 GB RAM. S4 mini však vytahuje do souboje 1,5 GB RAM. Po zapnutí telefonu se u One mini dostáváme na zhruba 420 MB RAM pro vaše aplikace. S4 mini nabídne zhruba dvakrát tolik, kolem 850 MB RAM pro vaše aplikace, což je jednoznačné plus.

Interní paměť je v případě One mini 16 GB. Bohužel po zakoupení se připravte na pouhých 10,5 GB. Galaxy S4 mini nabízí skromnějších 8 GB, přičemž pro vás zůstane už jen zhruba 4,5 GB. One mini tedy nabízí jednoznačné plus větší interní paměti. Jenže radost netrvá dlouho. Galaxy S4 mini zvládá paměťové karty, zatímco One mini nikoliv. Pomyslné misky vah se tak znovu překlápí k Samsungu.

Výkon pod kapotou je velmi podobný. Oba modely vsázejí na dvoujádro od Qualcommu. Takt u One mini je 1,4 GHz, u Galaxy S4 mini 1,7 GHz. Co na to řeknou vybrané benchmark testy?

Smartbench 2012 CF-Bench Nenamark 1 Nenamark 2
HTC One mini 3248 / 2979 8097 59,6 FPS 57,3 FPS
Samsung Galaxy S4 mini 4686 / 3989 13392 59,9 FPS 60,0 FPS

Ve všech čtyřech vybraných benchmarcích zvítězil Galaxy S4 mini, byť občas jen velmi těsně. Nicméně to znamená, že páté kolo Samsung zcela ovládl, po zásluze si připisuje bod a znovu se ujímá vedení.

Stav po pátém kole: 2 : 3

6. kolo – Prostředí, funkce

V šestém kole se dotkneme nejen prostředí a optimalizace, ale také některých prvků výbav obou telefonů. Oba modely pojí operační systém Android. Zatímco One mini v čase našeho testu již nabízí verzi 4.3 Jelly Bean, Galaxy S4 mini si musí vystačit se starší verzí 4.2 Jelly Bean. Rozdílů mnoho není a proto má u nás One mini jen malé plus.

Dlouze zde rozebírat prostředí by bylo vcelku zbytečné. Základ mají oba telefony shodný. Na odemykací i pohotovostní obrazovky lze umístit widgety. Informační lišty jsou dvojího typu a funguje zde tah dvěma prsty pro lištu s rychlým nastavením. Odlišnosti se samozřejmě najdou v nadstavbách. Galaxy S4 mini nabízí tradiční TouchWiz, One mini pak Sense 5.5 s BlinkFeed, což je vcelku šikovná pohotovostní obrazovka navíc s výpisem článků či dění na sociálních sítích a z kalendáře. Jde ale snadno vypnout. Hlavní menu je u Samsungu koncipování horizontálně, u HTC vertikálně.

Prostředí: HTC One mini / Samsung Galaxy S4 mini

Optimalizace základního chodu se zdá být vcelku vyrovnaná. Nabídky se hezky animují, na nic se nečeká. Rozdíly najdeme až například po celém dni používání, kdy otevřete několik aplikací. Zatímco One mini na sobě nedává nic znát a je stále stejně rychlé, u Galaxy S4 mini se projevuje hůře odladěný TouchWiz. Můžete tak zpozorovat menší sekání u animací či delší prodlevu při otevření náročnější aplikace. V tomto ohledu tedy HTC vede.

Telefonní seznamy obou modelů jsou provázány se sociálními sítěmi. Dále je však One mini, které dokáže zobrazit mnohem více informací a navíc podstatně přehledněji. Uživatelská přívětivost na straně Sense zůstává také například u klávesnice. Tlačítka u One mini jsou větší, mají druhotnou funkci při delším dotyku a navíc zbylo dost místa na vlastní tlačítka pro tečku a čárku. U Galaxy S4 mini má vlastní klávesu jen tečka. Nedocenitelným pomocníkem pak jsou směrové šipky, které dokáže zobrazit jen One mini. Jistou nevýhodou u One mini pak může být chybějící alfanumerická klávesnice. Tu naopak Galaxy S4 mini nabízí.

Multimediální funkce jdou na ruku Galaxy S4 mini. V hudebním přehrávači například nepostrádá praktický ekvalizér, který u One mini chybí. Video přehrávač u Galaxy S4 mini si poradí v podstatě se vším, co budete chtít pustit včetně českých titulek. U One mini se budete často potýkat s nemožností přehrát zvuk a na české titulky musíte zcela zapomenout.

Závěrem šestého kola se zastavíme u bezdrátových funkcí. GPS samozřejmě podporují oba modely, avšak fixace satelitů je dosti odlišná. One mini se asistencí internetu spojí do 10 vteřin. Galaxy S4 mini tápe minimálně půl minuty. Stabilita Wi-Fi signálu je pak také na straně One mini. V místech, kde One mini ukazuje plný signál, už Galaxy S4 mini chybí jedna či dvě čárky. Citelnou nevýhodou One mini je však chybějící NFC, které dnes lze využít nejen v kombinaci s Foursquare, ale také k pohodlnému sdílení obsahu, načítání dalších tagů či bezkontaktnímu placení.

Šesté kolo bylo velmi vyrovnané. Bod však nakonec přiřknu HTC One mini, které exceluje v důležitých částech, mezi které řadím optimalizaci prostředí či skvěle zpracované kontakty s provázanými sociálními sítěmi a pohodlnější klávesnici. Stav je tedy znovu srovnaný.

Stav po šestém kole: 3 : 3

7. kolo – Fotoaparát

V posledním klasickém kolem se telefony utkají na poli fotoaparátů. One mini nabízí po vzoru většího One Ultrapixely a rozlišení 4 megapixely. Samsung Galaxy S4 mini pak operuje s 8megapixelovým rozlišením. Oběma nechybí automatické ostření a přisvětlovací LED dioda.

Výsledné snímky hovoří spíše pro Galaxy S4 mini, které ve své třídě podává velmi dobré výsledky, především pak za slunného počasí, což jsme si ověřili v recenzích. V aktuálním inverzním charakteru počasí se rozdíly z větší části smazávají a projevuje se výhoda Ultrapixelů u One mini. Ty by měly pochytit více světla a snímek by měl být kvalitnější.

Fotografie HTC One mini

Více fotografií z HTC One mini najdete v naší galerii.

Fotografie Samsung Galaxy S4 mini

Více fotografií ze Samsungu Galaxy S4 mini najdete v naší galerii.

Záznam videa umožňují oba telefony v rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Shodná je rovněž frekvence 29 snímků za vteřinu. Velmi porovnatelná je také kvalita záznamů, kde se můžete spolehnout na reálné barvy i plynulost.

HTC One mini (testovací video) – exteriér, 1080p

Samsung Galaxy S4 mini (testovací video) – 1080p, exteriér

Sedmé kolo na svou stranu získává nakonec Samsung Galaxy S4 mini za lepší fotografické schopnosti i vyšší rozlišení. Připisuje si tak čtvrtý vítězný bod a nejtěsnějším možným způsobem vyhrává duel mezi HTC One mini a Samsungem Galaxy S4 mini. Samsung vítězil na poli ergonomie, výdrže, hardwaru a fotoaparátu. Naopak HTC One mini mějte ve hledáčku pokud hledáte optimalizované prostředí, prvotřídní displej nebo nadprůměrný zvuk.

Konečný stav: 3 : 4

Vítěz - Samsung Galaxy S4 mini

Bonusové kolo: cena

Na závěr jsme si nechali ještě jedno kolo, které neřadíme po bok ostatních. V tomto kolem půjde o pouhé porovnání cen. Jelikož je však cena pro mnohé nedůležitá, nelze ji přikládat velkou váhu. Při pohledu do českých obchodů je situace jasně dána. HTC One mini se prodává v české distribuce za zhruba necelých 11 000 Kč. Samsung Galaxy S4 mini vychází přibližně o 1 500 Kč levněji. Bonusový bod si tak připisuje Samsung Galaxy S4 mini a potvrzuje tak tím své vítězství v našem duelu.

Nepřehlédněte: Duel: HTC One mini versus Samsung Galaxy S4 mini (1. díl)

Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Keby súdim podľa dizajnu jednoznačne One mini, a viac menej sa dalo čakať že S4 mini vyhra, už len preto že vedie vo všetkom značne o viac ako One mini ten exceluje maximalne tak v kategorií zvuku to je všetko a samozrejme ešte dizajnom. Inak veľmi pekne spracovane a Ďakujem za článok.
Šťastne a Veselé Vianoce posielam zo Slovenska. A teším sa na rok 2014 ktorý strávim určite väčšinou na najlepšej stránke o mobilných technologiach- www.MOBILENET.cz ! :)
Steve
Vynikajuce spravene porovnanie, palec hore. Pred 2 mesiacmi som kupil HTC ONE mini ciernu verziu a neviem si ho vynachvalit, kedze bol u mna dizajn, zvuk a display na prvom mieste, nebolo nad cim rozmyslat. Je to uplne iny pocit mat v rukach kvalitne spracovany hlinik ako kus leskleho okukaneho plastu. Pokial nechcete 5palcove velke placky, tak ONE mini je jednoznacne dobra kupa :-) ale 1000 ludi, 1000 chuti...
Martin Kotlan
Martin Kotlan
:) lepší než cokoli z tohohle, je lepší si koupit Nexus 4 - skleněná záda, vynikající displej, naproto svižne prostředí, aktualizace máte jako první, GPS má taky výbornou citlivost - jediné nevýhody jsou u fotoaparátu a u zvuku (ten je podobný tomu jako má S4 mini) a stojí 7 500 kč !! takže o 2 000 kč levnější než Samsung a o 3 500 kč levnější než HTC :D
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Pěkné porovnání.Myslím,že výsledkem není to,že S4 mini je lepší než One mini,spíš že si každý vybere podle svých potřeb.Já bych bral HTC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze