Samsung Galaxy Note10+: nejlepší z nejlepších je tady a my jsme ho vyzkoušeli

62
Samsung Galaxy Note10+: nejlepší z nejlepších je tady a my jsme ho vyzkoušeli
  • Galaxy Note10+ je novou vlajkovou lodí Samsungu
  • Poprvé nabídne dvě velikostní verze, přičemž ta větší je i lépe vybavená
  • Galaxy Note10+ přináší obrovský 6,8palcový displej, čtečku otisků prstů v něm, tři fotoaparáty, větší baterii a vylepšený S Pen
  • Novinka přišla o 3,5mm jack
  • Prodávat se začne na konci srpna za 29 tisíc korun ve variantě Galaxy Note10+ a za 25 tisíc v případě menší verze

Řada Galaxy Note od Samsungu je již pojmem. Každoročně aspiruje na titul nejlepšího telefonu na trhu a i letos se Samsung hodně snažil, aby tomu tak bylo. Do své vlajkové řady Note přinesl očekávaná vylepšení, ale vytasil se i s některými překvapivými novinkami. Vůbec poprvé také Samsung představil dvě velikosti Notu, které se liší i funkčně. My jsme obě novinky mohli vyzkoušet s týdenním předstihem a zde jsou naše podrobné dojmy a představení.

Samsung Galaxy Note10 a Note10+ – preview

Hlavní novinky Galaxy Note10+ oproti loňskému modelu

  • mnohem větší 6,8palcový Infinity O displej s naprosto minimálními rámečky
  • ultrasonická čtečka otisků prstů v displeji
  • větší akumulátor s kapacitou 4 300 mAh
  • S Pen s novou baterií a výdrží 10 hodin
  • tři zadní fotoaparáty + ToF senzor
  • absence 3,5mm jacku
  • sdružení tlačítek pro vypínání a Bixby na levou stranu
  • nový procesor Exynos 9825 vyrobený 7nm procesem
  • zajímavé propojení s Windows a novinky v natáčení videa

Hlavní rozdíly mezi Galaxy Note10+ a menším Galaxy Note10

  • menší 6,4palcový displej s nižším Full HD+ rozlišením
  • menší 3 500mAh baterie
  • absence slotu pro paměťové karty
  • menší 8GB RAM
  • absence ToF senzoru
Samsung Galaxy Note10+ a Note10

Velikost a design: úžasně tenké rámečky a žádný jack

Asi největší mezigenerační změnou prošel displej. Pokrývá takřka celou přední stranu (konkrétně 90,7% poměr displeje k tělu) a má výrazně tenčí rámečky. Díky tomu se podařilo do stejně velkého těla Samsungu vměstnat 6,8palcový Dynamic AMOLED displej s krásným QuadHD+ rozlišením i mnohem větší baterii s kapacitou 4 300 mAh. Celý telefon je dokonce tenčí a lehčí než Note9. A naživo vypadá tak obrovský displej s tenkými rámečky doslova úchvatně. Není tomu tak dávno, kdy se 7palcové displeje vyjímaly v malých tabletech. A dnes je máme v kapesním těle Notu10+.

Samsung Galaxy Note10+

Jak velký rozdíl v displejích to je, posuďte sami z obrázků. Zatímco Note9 měl nahoře 6,9mm rámeček, Note10 má jen 1,5 mm. Oproti Galaxy S10 je o milimetr menší i „průstřel“ na fotoaparát, který se nově přesunul doprostřed horní strany displeje a nepůsobí tak rušivě. Tělo je samozřejmě špičkově zpracované, Gorilla Glass 6 je jak na přední, tak na zadní straně a nechybí ani odolnost IP68. A nenechte se zmást, i Note10 má klasický reproduktor nad displejem, ale průduch je velmi tenký. Telefon má tedy stereo reproduktory, které mají i slušný basový nádech. S jejich vyladěním pomáhalo AKG.

Oproti Galaxy S10 je o milimetr menší i „průstřel“ na fotoaparát.

Kvůli obrovskému displeji působí nový Note10+ hodně „hmotným“ dojmem. Samsung má řešení – představil i menší Note10 s 6,4palcovým displejem, který má stejně špičkový poměr displeje k tělu, ale může uspokojit ty, kteří chtějí S Pen, ale nepotřebují nosit v kapse „lopatu“. Na druhou stranu se musíte u displeje připravit na kompromis v podobě nižšího Full HD+ rozlišení a pár dalších ústupků ve výbavě. Oba displeje mají svítivost 1 200 nitů i podporu HDR10+.

Menší Samsung Galaxy Note10

Samsung také sáhl po nových barvách. Kromě obligátní a naživo nudné černé tu máme novou stříbrnou barvu nazvanou Aura Glow, která hází až neskutečné barevné odlesky. Není výjimkou, kdy na záda telefonu místo stříbrné barvy hrají všemi barvami duhy. Naživo je tedy hodně zajímavá a nikdy vlastně nevíte, jakou barvu bude váš telefon mít. Ale podmínkou zachování fascinace je neustálé leštění. Zrcadlová zadní strana se totiž velmi snadno upatlá. Aura Glow je zároveň barva, na kterou bude Samsung lákat nejvíce a párována je s elegantně tmavě modrým S Penem. Na modro-žlutý kontrast, který nabídl loňský Note9, tak zapomeňte.

Celkovou novinkou v řadě Note je také ultrasonická čtečku otisků prstů přímo v displeji, která funguje stejně dobře a rychle jako u S10 . A teď něco, co bude chtít trochu zvyku – po léta jsme byli zvyklí, že vypínací tlačítko mají Samsungy na pravém boku, nyní je vlevo a nově se jeho dlouhým stiskem aktivuje Bixby. A jak se bude telefon vypínat? Stejně jako iPhone, kombinací tlačítek. Zřejmě nevyhnutelným krokem, který Samsung oproti konkurenci odkládal, je odstranění 3,5mm jacku.

S Pen na steroidech

Ikonickou a unikátní funkcí řady Galaxy Note je stylus S Pen. Ten byl v letošním roce hodně vylepšen. Zatímco vloni dostal do vínku Bluetooth a možnost 30 minut ovládat například prezentaci nebo selfies jako dálkový ovladač, u Galaxy Note10 nahradila kapacitor lithium-titanátová baterie, která dovolí až 10 hodin provozu.

Nový je i S Pen

Novinkou jsou pak gesta využívající šestiosý gyroskop uvnitř S Pen. Fotoaparát tak můžete po stisku tlačítka ovládat gesty bez toho, abyste se museli telefonu dotýkat, což se může hodit třeba při zoomování u selfies. Gesty lze ovládat i jiné aplikace. Note se naučil také videosnímání obrazovky a do takto vytvořených videí můžete rovnou kreslit perem. I to v praxi funguje velmi pěkně a může to být skutečně užitečné.

Čtveřice fotoaparátů, která umí divy

Inovací prošel také modul fotoaparátů. Ty jsou nově tři, přičemž u větší verze Galaxy Note10+ je doplňuje ještě VGA ToF senzor pro snímání hloubky ostrosti. To se hodí i díky tomu, že Note10 přináší novou funkci rozmazání pozadí na videu při snímání přední i zadní kamerkou. V praxi jsem to vyzkoušel a rozmazání pozadí na videu je skutečně působivé a funguje velmi dobře. Novinkou jsou také zajímavé vychytávky v AR režimu a přibyla funkce Zoom-in kamery. Dle úrovně zoomu se díky třem mikrofonům zaměří a zesílí zvuk natáčeného objektu.

Samsung Galaxy Note10+

Fotoaparáty mají jinak stejné parametry, jako Galaxy S10+, nechybí tedy standardní 12Mpx fotoaparát se špičkovou světelností f/1.5 a optickou stabilizací či duální clonou, širokoúhlý fotoaparát (bohužel bez automatického zaostřování i stabilizace) i 2× optický zoom, opět s optickou stabilizací. Nově je ale například super-stabilizované video k dispozici i v Hyper-lapse režimu. Ty, co rádi upravují videa, určitě potěší nový základní editor přímo v telefonu, který například dovoluje i kreslení S Penem. A pokud chcete něco pokročilejšího, můžete sáhnout po aplikaci Adobe Rush, na kterou mají uživatelé Galaxy Note10 20 % slevu.

Parádní výkon a ultrarychlé nabíjení

A co je pod kapotou? Jen to nejlepší. V Česku se setkáme s procesorem Exynos 9825 vyráběným nově 7nm procesem. Výkon se oproti Galaxy Note9 zvýšil o 21 procent, grafický výkon rovnou o 45 %. Spotřeba je přitom nižší o téměř 20 %. V kombinaci s velkou 4 300mAh baterií tak Note10+ slibuje slušnou výdrž. U menšího Galaxy Note10 s 3 500 mAh bude ale výdrž spíše jen průměrná. Menší Note10 má na palubě 8 GB RAM a 256 GB vnitřní paměť, kterou si ale dále nerozšíříte o paměťové karty. To větší Note10+ přichází s 12GB RAM a vnitřní paměť může mít 256 i 512 GB. Zároveň si ji díky hybridnímu slotu rozšíříte i o paměťové karty.

Nabíjet i připojovat sluchátka budete skrze USB-C, 3,5milimetrový jack chybí

Prostředí One UI s Androidem 9 neprošlo oproti Galaxy S10 žádnými změnami a budete se cítit jako doma. Prostředí je rychlé, lehké a přehledné. Samsung dále vylepšil režim DeX, kdy stačí telefon připojit USB kabelem k počítači a používat prostředí blízké počítačovému, nebo jednoduše přetahovat soubory z telefonu do PC. Samsung také propaguje úzké propojení s Windows, kdy bude možné na počítači s Windows zobrazovat displej telefonu v okně a kompletně ho ovládat nebo dostávat notifikace o příchozích/zmeškaných hovorech přímo na počítač.

Samsung vyzdvihuje úzké a snadné propojení s Windows.

Samsung zapracoval i na nabíjení, protože Note10+ nově podporuje výkon až 45 W, což znamená pohodlné nabití do 100 % za méně než hodinu. Takto rychlou nabíječku ale s telefonem nedostanete, v balení se ale můžete těšit na 25W, se kterou telefon nabijete za 65 minut. Menší Note10 podporuje jen 25W nabíjení, takže vám tato nabíječka bude i stačit. Samozřejmostí je pak i bezdrátové nabíjení (s výkonem 15 W, resp. 12 W ) a nechybí ani reverzní bezdrátové nabíjení pro dobití hodinek nebo telefonu kamaráda v nouzi.

Naše dojmy: opět nejlepší z nejlepších

Samsung Galaxy Note10+ je očekávanou evolucí, kterou zvládl Samsung na jedničku. Pro uživatele současného Notu9 bude design a displej velkým skokem, zbytek funkcí prošel mírnou evolucí, kde lze vypíchnout hlavně fotoaparáty, lepší S Pen nebo větší baterii či úspornější a výkonnější procesor. Upgrade se tedy určitě vyplatí. Opět půjde na nějakou dobu o nejlepší telefon na trhu, na který ale Huawei a Apple už na podzim chystají odpověď. Notu ale skutečně nic nechybí (kromě jacku) a překonávat se bude skutečně velmi těžko.

Samsung navíc letos poprvé představil dvě velikosti Notu. Ta menší bude zajímavá především pro ženy nebo všechny, pro které je 6,8palcový displej už zbytečně velký. Vždyť tomu není tak dávno, kdy 7 palců měly malé tablety. Škoda jen, že u menšího modelu Samsung sáhl k některým funkčním kompromisům, které sice telefon zlevňují, ale menší Galaxy Note10 pak už není špičkou. Tou je a zůstává vrcholná verze Galaxy Note10+.

Špička, za kterou si zaplatíte

Pokud chcete špičku, pořádně si za ní zaplatíte. Galaxy Note10+ startuje na 29 tisících Kč ve verzi s 256 GB vnitřní pamětí a za 512GB verzi dáte 31 tisíc. V Česku bude k dispozici stříbrná a černá verze, u dražší varianty pak jen stříbrná.

Pokud za nový telefon nechcete dávat tolik peněz, nebo nechcete tak velký telefon, přesto byste rádi používali S Pen, dává vám letos Samsung šanci díky menšímu Note10. Ten pořídíte už za 25 tisíc Kč.

Nový Note jen za 10 tisíc? Jak na to?

Předobjednávky startují 7. srpna a končí 23. srpna, kdy bude zahájen prodej. Samsung si pak připravil pro ty, co si Note10 nebo Note10+ předobjednají, zajímavou akci. Pokud se na stránkách www.novysamsung.cz registrujete, můžete zároveň prodat svůj současný telefon a získat výkupní cenu až 10 tisíc Kč. K ní pak přidá Samsung dalších 5 tisíc Kč, pokud je vykupovaný telefon typu Galaxy Note (od první generace až po Note9) a 2 500 Kč pokud jde o jiný telefon nebo tablet. Nový Galaxy Note10 vás tak teoreticky může vyjít jen na 10 tisíc Kč a Galaxy Note10+ na 14 tisíc. A to je hodně lákavá nabídka.

Technické parametry Samsung Galaxy Note10+ 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,3 × 77,2 × 7,9 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,8" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9825, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostsrpen 2019,

Technické parametry Samsung Galaxy Note10

Kompletní specifikace
Konstrukce151 × 71,8 × 7,9 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9825, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:07 hodin
Dostupnostsrpen 2019, 24 999 Kč
Diskuze ke článku
Márv
Podľa mňa najkrajší telefón súčasnosti.
T
Už měsíc předem se vědělo snad vše a letos celkem nuda. Ten displej je snad vtip. Takhle zprasit kdysi vynikající stroj.
Stanislav
Já nechápu jak může Samsung udělat tak krásný mobil a přitom zároveň ukázat světu ten hnusný fold.
Carda
No humus ani bych to nepředstavoval už jen kvůli té díře v displeji a zádům okopírovaných od Huawei samozřejmě nesmím zapomenou ten nudloidní displej s nesmyslným poměrem stran který se nikde nepoužívá. A hlavně ten jack konektor jak chybí to to bude asi lákadlo ani redukci nepřibalí a ještě jako bonus nedají lepší nabíječku přesně jak Apple to je mi náhoda že by se Samsung inspiroval? ty ceny by tomu odpovídali.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze