Samsung Galaxy Note 8.0: první dojmy z MWC 2013

Samsung Galaxy Note 8.0, další z řady náčrtníků od jihokorejské společnosti, vás podle našich statistik návštěvnosti opravdu zaujal. Po preview, katalogu a prvních fotografiích vám tedy přinášíme ještě dojmy z praktického používání. Jaký je přímý konkurent a vyzyvatel Apple iPadu mini?

Vzhled nikoho nepřekvapí

U Galaxy Note 8.0 je vám už zdálky hned jasné, která že společnost jej vyrábí. Na druhou stranu by ale možná bylo dobré s novým rokem přijít také s novým designovým směrem, a ne jen stále dokolečka zvětšovat Galaxy S III. Na druhou stranu, design se obecně líbí, a není tedy důvod měnit něco, co je přijímáno pozitivně. Slícování jednotlivých kusů plastů k sobě je celkem dobré, i když do kovového iPadu to má stále daleko. Uživatel, který má rád opravdu precizní provedení, si prostě v dnešní době musí připlatit.

Celkem pochválit můžeme displej. Rozlišení 1280×800 pixelů je poměrně jemné, i když samozřejmě mohlo být použito i ještě vyšší. Zajímavé je, že i když se jedná o běžný TN panel, je místy vidět až přílišná saturace barev, na kterou si rádi stěžují odpůrci OLED displejů. Rozhodně ale hodně záleží na vašich preferencích, takže toto berte s rezervou spíše jako náš subjektivní dojem. Pozorovací úhly jsou ale velmi dobré, stejně tak jas. K displeji tedy výhrady nemáme. Tělo tabletu je o něco větší, tlustší a těžší, než iPad mini, dobře ale díky zaobleným bokům padne do ruky. Na zadní bílé straně zaujme jemná textura, samotný povrch je ale zcela hladký a opět velmi lesklý.

User Interface, to je oč tu běží

Asi ale budete souhlasit, že v dnešní době je nejlepší příležitost k inovacím software. Zde je situace úplně opačná. Samsung se v uživatelském prostředí TouchWiz snaží pořád vymýšlet novinky, a když použijeme oblíbenou reklamní rétoriku „posunout uživatelský zážitek na vyšší úroveň“, u Galaxy Notů toto platí dvojnásobně díky možnostem stylusu.

Výběr několika detailnějších fotografií Samsungu Galaxy Note 8.0

Přečtěte si také naše preview a podívejte se na kompletní fotogalerii Samsungu Galaxy Note 8.0

S-Pen, jak své značkové pero Samsung nazývá, umí v kombinaci s příslušným softwarem opravdu hodně věcí. Čmárání v poznámkovém blogu je jenom jedna z možností. Užitečná je třeba možnost ovládání různých prvků UI stylusem, který se vznáší nad povrchem displeje, a i tak už dochází k interakci – například výběr nebo zvětšování fotografií a podobně. V Samsungu si řekli, že tato funkce má zajímavý potenciál, a proto nově umožní vývojářům třetích stran vyvíjet různé aplikace. První vlaštovka už je na světě – stal se jí oblíbený interaktivní stream novinek Flipboard.

Nedílnou součástí každého přístroje řady Galaxy Note je samozřejmě dotykové pero S-Pen

Z Galaxy Notu znáte určitě i multi-window. Pro ty, kteří nevědí, o co jde, jen krátce připomeneme možnosti této funkce na příkladu. Někde na internetu vás zaujme jakýkoliv výrobek, který se ale neprodává v Česku. Jednoduše vezmete jeho cenu, otevřete si pod prohlížeče ze seznamu miniapliakcí kalkulačku a rychle vypočítáte, nakolik vás to vyjde v korunách. Prostor pro využití je ale samozřejmě daleko širší, a limitování jste tak vlastně s nadsázkou řečeno jen svou fantazií. Na horní části displeje můžete mít například spuštěný hudební přehrávač, na dolní kalendář a tak dále. Možnosti jsou nezměrné. V praxi jsme si všimli, že režim multi-window je mnohem rychlejší než dříve a v podstatě okamžitě můžete bez prodlevy přecházet mezi ovládáním horní a dolní obrazovky. Celkově je prostředí velmi svižné a ukázkově optimalizované, a to včetně přetáčení orientace displeje. Nevalný zážitek z této oblasti u starších tabletů od Samsugu je tak, zdá se, minulostí.

Samsung Galaxy Note 8.0 – první dojmy z MWC

Samsung si přece jen přichystal ještě jednu inovaci. Stejně, jako před časem Sony, i on znovuobjevil infračervený paprsek. Díky přidružené aplikaci tedy bude možné skrze infraport na boku tabletu přepínat programy na televizi. Velmi praktická věc. Vylepšení se událo také v optimalizaci kontrastu textu e-booků. Potěší, že Samsung kromě své vlastní čtečky Readers Hub podporuje rovněž i konkurenční aplikace od Amazonu a Nooku. Dále například webový prohlížeč bude daleko rychlejší za pomoci blíže nespecifikované technologie komprimace stránek určitě ne nepodobné řešení od Opery) šetřit váš datový limit.

Kupa volitelného příslušenství

V úvodu jsme Samsung kritizovali za to, že se příliš nevěnuje inovacím v oblasti designu. Na druhou stranu teď zase budeme trošku chválit. Jihokorejský výrobce totiž věnuje velkou pozornost vývoji příslušenství. Aktuálně si můžete dokoupit různé kryty, externí nabíječky, držáky do auta, a tak podobně hned pro několik modelů z jeho portfolia. Kompletní fotogalerii volitelného příslušenství přikládáme níže.

Ke Galaxy Notu střední velikosti si budete moci dokoupit i spoustu příslušenství

Fotograf to nebude

Po softwaru musíme spravedlivě trošku pokárat Samsung za fotoaparát. Je jasné, že velké desetipalcové placky prostě nejsou určeny pro focení. Menší sedmipalcové tablety či právě tablety formátu Notu 8.0 by ale už určitě mohly fotit o něco obstojněji, a více se blížit schopnostem fotomobilů. V tomto ohledu je v současné době na koni Apple, jehož iPad mini dokáže podat minimálně o třídu lepší výsledky, Galaxy Note 8.0 ale i tak fotí na poměry tabletů velmi slušně a výsledné fotografie jsou poměrně dobře použitelné. Názor si můžete udělat sami z přiložených fotografií níže.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 8.0

Kompletní specifikace
Konstrukce210,8 × 135,9 × 8 mm, 338 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx, , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2013, 9 990 Kč

A jaký názor máte na Samsung Galaxy Note 8.0 vy?

Diskuze ke článku
Franta
Byly představeny i jíné samsungy./byla tiskovka ,nebo ne/?Bude teda Samsung s qwerty?Díky
Martin
Zařízení je to pěkné záleží na ceně ale volání si neumím představit. Hlavně bych řekl že systém je opravdu rychlý :-)
posik
Pokud ho nezabiji cenou jdu do nej :-)
Jakub
Jen pro upřesnění: Infračervený port je již na Galaxy Note 10.1, je zde i předinstalovaná aplikace, na ovládání TV..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze