Samsung Galaxy M51 boří se 7 000mAh baterií rekordy. Tipnete si jeho reálnou výdrž?

Test výdrže i rychlosti nabíjení
10
Samsung Galaxy M51 boří se 7 000mAh baterií rekordy. Tipnete si jeho reálnou výdrž?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Galaxy M51 má jednu z vůbec největších baterií na současném trhu
  • Větší baterie znamená nepatrně tlustí tělo a nijak nevystupující modul s fotoaparáty
  • Reálnou výdrž jsme ve výsledku odhadovali delší, než jaká se ukázala
  • Chuť si lze spravit celkem rychlým nabíjením

Oproti zcela původním plánům se Samsung v omezené míře rozhodl dodávat na evropský, respektive český, trh kousky z řady Galaxy M. Ty se vyznačují zpravidla důrazem na kapacitu baterie, a tedy potenciálně i dlouhou výdrž na nabití. A právě na tu se v dnešním článku výhradně zaměříme. Galaxy M51 se totiž rozhodl, že zboří rekordy a v tabulce specifikací vás ihned upoutá baterií o kapacitě 7 000 mAh. Jedná se o výrazně nadprůměrnou hodnotu, která teoreticky slibuje dlouhou výdrž.

Přidaná hodnota

Obvyklá kapacita baterií telefonů střední třídy se dnes pohybuje kolem 4 500 mAh s odchylkami na obě strany. Výrazně vyšší kapacita u Galaxy M51 by měla znamenat velmi zajímavou výdrž. Než se dostaneme k samotnému testování, vypíchneme si ještě pár věcí, které s baterií úzce souvisí.

Samsung Galaxy M51
Rarita dnešních dní, modul s fotoaparáty nevystupuje nad okolní povrch

V prvé řadě je třeba říci, že tloušťka telefonu je o něco větší, než je dnes běžné. Na druhou stranu hodnota 9,5 mm není nic extrémního. Zjednodušeně lze říci, že oproti většině konkurence je Galaxy M51 o 1 milimetr tlustší. V ruce to samozřejmě pocítíte, ale osobně z toho mám spíše dobré pocity. Telefon mnohem lépe padne do dlaně a pohodlně se drží. Větší tloušťka přinesla také dnes skoro nevídané pozitivum. Modul s fotoaparáty totiž nevystupuje nad okolní povrch. Galaxy M51 je tak ideálním ztělesněním toho, po čem voláme – telefonu se silnou baterií a nevystupujícími fotoaparáty.

Společně s tloušťkou narostla i hmotnost, nicméně 213 gramů není ještě vyloženě moc. Výrobci se navíc hmotnost povedlo velmi rovnoměrně rozprostřít a telefon vám v ruce přehnaně těžký nepřijde. Svou práci odvádí i prostý pocit z použitých materiálů, telefon je totiž plastový. O kvalitu zpracování se však netřeba obávat.

Jdeme na test

Před samotným testem výdrže jsme telefon v rychlém sledu dvakrát vybili a dvakrát nabili. Poté započal test běžného používání, kdy standardní telefon nabíjím zhruba každý večer, kdy kapacita baterie klesá pod 30 %.

Samsung Galaxy M51

U Samsungu Galaxy M51 jsem předem odhadoval, že by se výdrž měla bez větších problémů dostat na hranici tří celých dnů. Během testování byl telefon vždy připojen k internetu, přibližně polovinu času strávil na LTE, polovinu na Wi-Fi. Dvě hodiny byla využívána navigace prostřednictvím Google Map, hodinku telefon posloužil jako přenosný hotspot a bylo vyřízeno několik kratších hovorů v délce nepřesahující půl hodinky. Hodně byly využívány i sociální sítě, displej tedy během dne často svítil. Zbývá dodat, že během testování se smartphone pohyboval, častěji tak musel měnit přihlašování ke konkrétní BTS.

Samsung Galaxy M51

První hodiny testu vypadaly nadějně. Po pěti hodinách střídmého používání ubylo pouhých 5 % baterie. Během nočních hodin, kdy telefon nebyl 9 hodin používán a pouze ležel připojen k mobilní síti a Wi-Fi, došlo k úbytku jen 2 % baterie. Náročnější pracovní den již s kapacitou baterie mírně zamával, ale nijak výrazně. Po 24 hodinách baterie hlásila 75 %. I druhá noc následně potvrdila, že jakmile je telefon v klidovém stavu, má naprosto minimální spotřebu. Náročnější druhý den se výrazně podepsal na baterii, po 48 hodinách baterie hlásila již jen 28 %, z čehož jsem osobně neměl vůbec radost.

Konec testu telefon zahlásil po zhruba 66 hodinách, kdy zbývala 2 % baterie. Nutno ale dodat, že poslední hodiny jsme se pohybovali pod hranicí 10 % kapacity baterie a jakmile by bylo zapotřebí zvýšit zátěž telefonu, hrozilo by vybití mnohem rychleji. Výsledkem nicméně je, že při středně náročném používání vydrží Galaxy M51 na nabití pracovat 66 hodin, což je s ohledem na kapacitu baterie poměrně málo. Hodnotu navíc sráží fakt, že v oněch 66 hodinách byly i 3 noci, tedy zhruba 18 hodin, kdy telefon nebyl aktivně využíván.

Míra vybití baterie Čas vybíjení
  100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 0 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 16:40 hodin
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 21:38 hodin
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 25:44 hodin
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 32:19 hodin
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 41:42 hodin
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 44:45 hodin
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 47:16 hodin
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 48:42 hodin
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 58:28 hodin
  2 % ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 65:24 hodin

V praxi nejde o velké překvapení, starší Samsung Galaxy M21 s 6 000mAh baterií při obdobném testu vydržel 49 hodin. Rekordmani Samsungu tak ukazují, že dnešní moderní smartphony s velkými displeji vydrží zpravidla 2, maximálně 3 dny. Nic na tom nezmění ani opravdu velké baterie.

Opětovné nabití

Po vybití nastal čas telefon nabít. Jelikož je Galaxy M51 zástupcem vyšší střední třídy a prodává se za 10,5 tisíc korun, dá se očekávat svižné nabíjení. Dodávána nabíječka podporuje výkon 25 W, což je současně i maximum, kolik dokáže telefon přijmout. Není to vyloženě moc, avšak výrobce i přesto slibuje, že k nabití dojde za 115 minut, tedy za necelé dvě hodiny.

Samsung Galaxy M51

Náš test nabíjení dodávanou 25W nabíječkou optimismus výrobce naštěstí potvrdil, dokonce byl čas ještě lepší. Nabití ze 2 % na 100 % zabralo telefonu 1 hodinu a 52 minut. Na 80 % to telefon stihl za 1 hodinu a 19 minut.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 35 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 46 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 56 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 67 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 79 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 92 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 112 minut

Samsung Galaxy M51 v redakci nadále testujeme a pokud vás o něm cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás přímo v diskuzi pod článkem.

Samsung Galaxy M51

Rozměry163,9 × 76,3 × 9,5 mm, 213 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor7 000 mAh, doba nabíjení: 1:52 hodin
Diskuze ke článku
Owl 81
Owl 81
Ten čas reálného použití tak nějak souhlasí i u mě. Mám ho od neděle. 2,5 dne je pro mě i tak super. Utekl jsem s S20+ kterou jsem výkonově úplně nevyužil. Ale S20+ je za mě totální tragédie. Ačkoliv třeba sociální sítě nepoužívám vůbec, baterie se musela nabíjet 2x za den. Takže když Samsung tak jedině se Snapdragonem. A tahle kapacita baterie u mě jasně zvítězila. Výkonu má dostatek na všechny běžné činnosti i hraní her. Další plus nevystupující modul foťáku jak uvádíte vy. A plast po studeném kovu a skle jsem taky jedině uvítal. Na plastu nevidím nic špatného, spíš naopak. Nepotřebuju před nikým honit triko se super designem a modelem za bůhví kolik , kde je jeho funkčnost a výdrž značně omezená.
Skyheim
Skyheim
Lol, já mám one plus 6 už dva a půl roku, s baterkou pod 4000 mAh a dám v pohodě dva dny se skoro čistým androidem (oxygenOs). Můj otec má nějakou nokijku za 4 tisíce korun, podobnou baterku jak já a čistý android, a vydrží mu 4 dny.
Další důkaz jak hrozně špatnej Samsung co se týče softwaru je...
Pavel Ostravský
Pavel Ostravský
Naposledy upraveno: 30. 9. 2020 14:34
"Boří rekordy" , to už je zpráva jak z TV Nova v podání Lucky ....
Na trhu jsou mobily i s kapacitou 10 a 12 000 a reálná výdrž je něco kolem čtyř dnů běžného používání a cca 24 hod. tvrdého ždímání. Jen to prostě nejsou zprofanované komerčně známé značky o jejichž kvalitách lze polemizovat a kterých jsou pro běžné konzumenty plné regály, samozřejmě za až pětimístné ceny.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
To jsou zase testy výdrže fakt úsměvné :D pak se člověk podívá na GSMarenu a zjisti že Samsung s 6000mAh a výš má reálnou výdrž jako ostatní se 4000mAh.. Takže dost tady těm s prominutím kecáním, Samsung neumí optimalizaci, viz note 20 série a S20 série. Kdy S20 Ultra je s 5000mAh horší než konkurence se 4000mAh, ono mAh čím větší neznamená lepší výdrž. Jde i o optimalizaci. By mě zajímalo kolik by u vás vydržel v testu Ulefone Armor 9 který v gsmarena má 148H Endurance rating.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze