Samsung Galaxy Grand: levný pětipalec (první dojmy z MWC)

Příval „klonů“ Galaxy S III od Samsungu zdá se nemá konce. Po menším tabletu Galaxy Note 8.0, levných modelech Young a Fame a LTEčkového Expressu výrobce na MWC ukazuje ještě Galaxy Grand. Tento model by měl v první řadě konkurovat stovkám levných čínských smartphonů s velkými displeji.

Na internetových obchodech v dnešní době můžete narazit doslova na mraky různých 5 palcových chytrých telefonů od takzvaných bezejmenných výrobců z Asie. I když se o tom tolik nemluví, těchto kousků se po světě prodávají miliony. Renomovaní výrobci si tohoto vzestupného trendu začínají všímat stále častěji a snaží se uvádět konkurenceschopné modely. Krásným příkladem je i jihokorejský výrobce Samsung, který už dříve představil model Galaxy Grand, který jsme si nyní mohli poprvé vyzkoušet.

Samsung Galaxy Grand – první pohled z MWC

Před MWC Samsung představil velkou řadu novinek. Jednou z nich je i model Galaxy Grand. Nabízí 5 palcový displej s rozlišením 480x800 pixelů, dvoujádrový procesor nižší třídy, 8 GB paměť a operační systém Android 4.1. Výrobce jej na trh nasadí s nízkou cenovkou a vsadili bychom se, že se bude velmi úspěšně prodávat.

Po vzetí do ruky vás v ničem příliš nepřekvapí. Jedná se samozřejmě o přístroj větších rozměrů, takže určitě nebude vyhovovat každému. Kabátek kompletně kopíruje většinu modelů řady Galaxy. Konstrukce je kompletně vyrobená z plastu a její kvalita je taková, na jakou jsme u levnějších modelů zvyklý. Nemůžete očekávat stejně špičkové zpracování, jako u Galaxy S III, ale přesto nikde nic nevrže a konstrukce je solidní.

TIP! veškeré dění v Barceloně shrnuté ve článcích najdete na našem tagu MWC 2013

Zpět k už zmiňovanému displeji. Velká úhlopříčka v kombinaci s WVGA rozlišením dělá své, a rastr zkrátka vidět je. Po čase si na něj ale zvyknete a pro běžné použití je displej rozhodně plně vyhovující. V rámci snížení nákladů použil Samsung LCD technologii. Zobrazení barev je i přesto ucházející a displej je určitě lepší než případě v redakci nedávno testovaných modelů Evolve nebo Prestigio se stejně velkými displeji.

Operační systém Android 4.1 u Samsungu jistě většina z vás dobře zná, takže asi nemá cenu se tu o něm příliš rozepisovat. Důležitější je to, že vše funguje jak má. Odezva není nijak bleskurychlá, ovšem běžné požadavky splní dostatečně.

Jenom připomeneme, že do obchodů dorazí ještě dual SIM varianta Galaxy Grand Duos. Přesnější informace o zahájení prodeje ovšem nemáme ani o ní, ani o klasické verzi. Stále tedy zůstává pouze obecné období dostupnosti v průběhu druhého kvartálu tohoto roku. Dovolujeme si odhadnout, že cena skončí někde na úrovni 8 tisíc korun.

Technické parametry Samsung Galaxy Grand

Kompletní specifikace
Konstrukce143,5 × 76,9 × 9,6 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2013, 7 490 Kč
Diskuze ke článku
DjTygR
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli někdo neví kdy se chystá samsung prozradit ceny? (Hlavně samsungu galaxy note 8.0) :))
Peta
Chysta se Samsung predstavit konecne neco noveho? :-)
Aphort
Už mě opravdu nudí pořád stejný design podle SMG S III. Oproti Nokii nebo Sony v desingu hodně ztrácejí.
fryy
480*800 je na tak veľký displej skutočne málo.toto rozlíšenie je vhodné maximálne do 4. palcov. už z prvého popisu je zrejmé, že to žiaden zázrak nebude.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze