Samsung G800: fotograf tělem i duší
recenze

Samsung G800: fotograf tělem i duší

19

Výsuvný Samsung G800 je vybavenějším bratříčkem modelu G600. Jde o vlajkovou loď korejského výrobce, a proto se předem můžeme těšit na pořádnou dávku funkcí. Zaujme 5 Mpx fotoaparát s 3x optickým zoomem a xenonovým bleskem, dále hudební přehrávač, FM rádio s RDS nebo kvarteto datových služeb v podobě GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. 2x VIDEO

Samsung slaví své úspěchy především se svojí řadou tenkých telefonů Ultra Edition a Ultra Edition II, ve kterých nalezneme například modely U100, U300, U600 nebo U700. Korejský gigant se však začíná snažit zhruba od poloviny roku 2007 své výnosy rozprostřít i na zcela novou řadu G, kde prozatím dominuje pouze dvojice modelů: G600 a G800. Zatímco první na sebe upoutá spíše svým elegantním designem, druhý model bojuje vynikajícím 5 Mpx fotoaparátem s 3x optickým zoomem, xenonovým bleskem a širokou paletou nastavení. To ale není vše, co vám může nabídnout. Pojďte se podívat, co v sobě Samsung G800 dále skrývá a jak se celkově povedl.

TIP: Přečtěte si také naši podrobnou recenzi fotoaparátu Samsungu G800.


Oficiální fotografie - Samsung G800

Technické parametry

Rozměry 101,5 x 52 x 18,8 mm
Hmotnost 129 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení stříbrné, černé (pouze v Koreji)
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť 160 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 4GB) a microSDHC (až 32GB)
Operační systém ne / (vlastní UI Samsung)
Organizační funkce kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, diktafon, 5 opakovaných budíků, vyhledávání přes Google a Yahoo, Gmailový účet, Power Point, PDF reader, Office, RSS čtečka, video editor, editor obrázků, světové hodiny, převodník, časovač, stopky, PictBridge, flight-mode
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, MIDI, ACC, ACC+, eAAC+, WMA, ASF), video přehrávač (MPEG4, 3GPP, H.263, H.264), FM rádio s RDS, SOS zprávy, WAP 2.0, SyncML, Outlook Sync, internetový prohlížeč Access Net Front v3.4, TV výstup, JAVA MIDP 2.0, mobilní blogování (klient ShoZu), zesilovač ICE power značky Bang & Olufsen
Fotoaparát 5 Mpx (2560 x 1920 px), až 3x optický Inner zoom, až 4x digitální zoom, autofocus, xenonový blesk, detekce tváře, redukce červených očí a stabilizátor obrazu
makro režim, sekvence snímků, panorama, vysoké ISO (hodnota až 800)
VGA kamerka (640 x 480 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa v QVGA (320 x 240 px) rozlišení, Wide Dynamic Range (kvalitnější záznam zvuku)
Připojení Bluetooth 2.0 (profil A2DP), USB 2.0 (konektor Samsung), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 7,2 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 1 000 mAh
pohotovost max.: 220 hodin
max. doba hovoru: 200 minut
Cena a dostupnost 10 000 Kč
listopad 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD se softwarem Samsung PC Studio
  • mobilní telefon Samsung G800
  • stereo headset
  • datový USB kabel (USB 2.0 / Samsung konektor)
  • Li-Ion baterii s kapacitou 1 000 mAh
  • nabíječku


Obsah balení s mobilním telefonem Samsung G800

Pro koho je Samsung G800?

  • pro začínající fotografy, kteří chtějí mít svého pomocníka vždy u sebe
  • pro ty, co hledají výborně vybavený telefon zároveň s propracovaným designem
  • zvolí ho i ti, kteří hledají telefon bez operačního systému s podporou 3G včetně HSDPA

Samsung G800 na komerčním videu

Design a konstrukce: na špičkové úrovni

Dalo by se říci, že korejský výrobce vybral pro model G800 již svoji typickou konstrukci. S výsuvnými telefony totiž zaznamenal výrobce mnohé úspěchy. Není se tak čemu divit. Dílenské zpracování je vynikající, vše na sebe prvotřídně lícuje, v žádném případě nikde nic nevrže. Tím Samsung i nadále dokazuje, že výsuvné telefony prostě umí a má tak mírný náskok před konkurencí. Design Samsungu G800 je také velmi zdařilý. Výrobce vsadil i tentokrát na dnešní módu lesklých ploch. Zrcadlový povrch je ale celkem nepraktický. Otiskům prstů se nevyhnete, budete muset minutu po minutě leštit upatlaný lesklý povrch na přední straně, který zakončují až zaoblené kovové hrany. Zbytek těla je vyrobeno z odolné nerezové oceli, která se upatlá jen zřídkakdy. Samsung G800 se u nás prodává pouze ve stříbrném barevném provedení. V Asii ale můžete narazit i na černou variantu.


Samsung G800 se drží v ruce dobře, a to hlavně díky oblým rohům a jemným křivkám...


Korejský vysouvák z přední strany a také zadní část s posuvnou krytkou...

Samsung G800 trpí mírnou nadváhou i tloušťkou. Je to daň za použité kovové materiály a kvalitní optiku 5 Mpx fotoaparátu. S rozměry 101,5 x 52 x 18,8 milimetru a hmotností 129 gramů určitě neudělá velkou díru do světa, s nezájmem se potýkal zvláště u žen. V ruce se ale drží dobře, a to hlavně díky oblým rohům a jemným křivkám. Vyšší tloušťka v žádném případě nemůže vadit. S vysokou hmotností je ale Samsung G800 předurčen spíše mužům. V kapse i ruce je totiž 129 gramů celkem znát.


Telefon v porovnání s kreditní kartou...

Na přední lesklé straně se nachází QVGA displej, nad ním reproduktor pro hovor, název výrobce a VGA kamera pro videohovory. Pod displejem najdeme čtyřsměrné ovládací tlačítko s potvrzovacím středem, dvojici kontextových kláves, mazací tlačítko C, tlačítko pro přijmutí a také pro ukončení hovoru, které slouží i pro zapnutí/vypnutí telefonu. Po vysunutí přední části se objeví numerická klávesnice.


Ladné boky Samsungu G800 z nerezové oceli

Pravý bok telefonu přináší pouze spoušť fotoaparátu a dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti. Na levém boku nalezneme vedle sebe slot pro paměťové karty microSD a konektor Samsungu pro připojení sluchátek, USB kabelu či televize. Slot i konektor jsou chráněné pevnou gumovou krytkou. Pokud ale máte připojená sluchátka a telefon nosíte výhradně v kapse, tak časem může dojít k jejímu odtržení. Na levém boku nechybí dále dírka pro uchycení šňůrky. Horní stranu obydluje pouze dvojice kvalitních stereo reproduktorů. Opět nám nezbývá než hořekovat, proč výrobce neumístil reproduktory spíše na spodní stranu, při přehrávání videa v režimu na šířku by byl zvukový zážitek o poznání lepší. Na zadní straně se vyvyšuje posuvná krytka fotoaparátu s nápisem 5 Mpx. I zde najdeme název korejského výrobce.


Slot pro paměťové karty microSD a konektor pro připojení sluchátek na levém boku telefonu...

Baterie a výdrž: excelentní výkon

Pro vniknutí do útrob telefonu budete potřebovat značnou sílu a také někdy trpělivost. Nejlepší je nejprve u telefonu vysunout klávesnici a následně oběma palci zatlačit podle návodu na spodní díl. Poté spatříme Li-Ion baterii s kapacitou 1 000 mAh. Samsung G800 nám vydržel na příjmu v sítích GSM s průměrnou zátěží tak okolo 3 až 4 dnů. Někdy ale i déle, pokud jsme telefon tolik nezaměstnávali. Na delších cestách vám jistě také pomůže ušetřit baterii tzv. flight-mode. Jde o funkci, kdy lze mít telefon spuštěný i bez přihlášení k vašemu operátorovi. Trochu nás zklamala indikace baterie. Nelze totiž zjistit přesný stav, informuje pouze ikonka se třemi dílky. Pokud budeme chtít postupovat ještě dále do útrob telefonu, pak budeme muset vyjmout baterii. Poté získáme přístup i ke slotu pro kartu SIM. Tady si výrobce zaslouží naši pochvalu. Kartu operátora lze totiž jednoduše zasunout i vyjmout bez sebemenších problémů. A na závěr jedna zajímavost. Když už dochází baterie a telefon se nachází v kritickém stavu před úplným vybitím, pak nejde spustit diktafon, FM rádio, přehrávač a fotoaparát. Je potřeba tedy telefon připojit co nejdříve do nabíječky. Poté již není nic blokováno. Samsung G800 se nabíjí z vybitého stavu do nabitého zhruba 3 hodiny a 30 minut. Škoda, že výrobce nemyslí také na možnost, jak připojit sluchátka i během nabíjení, podobně jako například Sony Ericsson s průchozí nabíječkou. Model G800 je možné dobíjet také přes USB kabel z počítače.


V útrobách výsuvného Samsungu G800...

Zvuk: umím stereo a kvalitně

Samsung G800 nabízí dvojici hlavních reproduktorů na horním boku telefonu. Ty hrají stereo a svojí reprodukcí je lze označit za nadprůměrné. I při vyšší hlasitosti můžeme zpozorovat kvalitní zvuk s basy. Výborný požitek z hudby zaručí zesilovač ICE power luxusní značky Bang & Olufsen. Telefon podporuje také A2DP profil, díky kterému máte možnost poslouchat hudbu bezdrátově v Bluetooth sluchátkách. Druhý reproduktor slouží při hovoru a jeho kvalita reprodukce nijak nevybočuje z dnešního průměru.


Stereo reproduktory se nachází na horním boku telefonu... | ... druhý reproduktor nad displejem pro hovory...

K Samsungu G800 je v balení také dodáván stereo headset s klasickými peckovými sluchátky. Ten slouží zároveň jako anténa k FM rádiu. Pokud budete poslouchat své vlastní skladby, jistě vás zamrzí, že se na dálkovém ovládání nenachází nic jiného než tlačítko pro přijetí hovoru. Pro přepínání skladeb tak bude vždy nutné telefon vyndat z kapsy a ručně zvolit jinou skladbu. Zamrzí také chybějící redukce na 3,5 mm Jack, do které budete muset v případě potřeby zainvestovat zvlášť.


Stereo headset se nachází v základním balení...

Klávesnice: jednolitá a dobře ovladatelná

K numerické klávesnici se dostaneme tak, že zatlačíme zespodu na vrchní díl telefonu, poté docílíme vysunutí této části. Výsuvný mechanismus je velmi kvalitní. Po několika týdnech intenzivního testování lze potvrdit, že je nejen velmi pevný, ale i pohodlný a nikde nic zbytečně nevrže. Do horní úvrati nám pomůže pružina. Poté se dostaneme k samotné numerické klávesnici.


K numerické klávesnici se dostaneme až po vysunutí přední části telefonu...

Tlačítka jsou uspořádána ve třech rovnoběžných sloupcích se čtyřmi řady. Jednotlivé klávesy bohužel výrobce zarovnal přímo s okolním kovovým povrchem, a tak se mnohem hůře ovládají poslepu. Díky jejich velikosti naštěstí lze tento problém časem překonat. Podsvícena je pouze numerická klávesnice a trojice tlačítek: přijmutí/ukončení hovoru a mazací C. U všech tlačítek je podsvícení rovnoměrné, v bílé barvě. V nastavení je možné zadat, od kdy do kdy má být podsvícení aktivní a kdy naopak ne. Tím značně ušetříte baterii. Chybí naopak podsvícení ovládacího bloku s dvojicí kontextových tlačítek.


Numerická klávesnice je sice jednolitá, za to tlačítka jsou velmi dobře ovladatelná...

Otisky prstů nemají na numerické klávesnici sebemenší šanci se uchytit. Škoda, že stejnou povrchovou úpravu výrobce nepoužil i u ovládacího bloku, který se při každém dotyku prstem ihned ušpiní. Pokud numerickou klávesnici zasuneme do původní polohy telefonu, pak se automaticky zamknou všechny klávesy. V nastavení ale můžete tuto možnost také změnit. Bohužel, telefonu chybí možnost nastavení automatického zámku kláves. Odemknutí probíhá vždy buď automaticky vysunutím horní části telefonu či stisknutím nejprve levé a poté pravé kontextové klávesy. Numerickou klávesnici lze využít také u fotoaparátu, kdy tlačítka: 0, 1, 2, 3, hvězdička a křížek slouží k rychlému nastavení například samospouště, režimu makro apod.


Podsvícení numerické klávesnice a ovládacího bloku ve tmě...

Displej: QVGA se zatím neztratí

Samsung použil u modelu G800 kvalitní TFT displej s rozlišením QVGA (240 x 320 bodů), který zobrazí až 262 tisíc barev. Potěší zejména skvělé pozorovací úhly, výborný jas i živé podání barev. Sluneční paprsky mu ale trochu ztrpčují život. Pokud se totiž nedíváte kolmo, tak je téměř nemožné díky zrcadlové přední ploše na displeji něco přečíst. Při správném natočení jsou ale informace i na černém tématu uspokojivě čitelné. Model G800 nenabízí aktivní pohotovostní režim. Chybí také možnost zobrazení kalendáře nebo poznámky na úvodní obrazovce, kterou již známe z jiných modelů od Samsungu.


Pohotovostní režim s rozhraním uGo, které zobrazí u nás pražské Staroměstské náměstí...

Hlavní menu, ovládání: chytré, ale někdy příliš okázalé

Samsung G800 přináší takřka shodné prostředí jako u modelu U700. Proto jsme následující pasáž použili z naší dřívější recenze a pouze přidali pár nových poznatků. Samsung se zbavil mnohdy kýčovitých omalovánek a přináší střízlivé, ale přitom elegantní a vzhledově pěkné menu. Vládne mu černá barva, kterou však nelze změnit. Bílé téma (jako u jiných Samsungů) zde nenajdeme. Vezmeme to ale postupně. Po vcelku dlouhém startování na nás vykoukne pohotovostní režim s rozhraním uGo. Telefon automaticky zobrazí animovaný motiv země, ve které se právě nalézáte. V případě Česka je to pražské Staroměstské náměstí, nad nímž poletují ptáci. K večeru se zobrazením změn: na náměstí se efektně rozsvítí světla a hejna ptáků vystřídají občasné padající hvězdy. Nápaditá maličkost, která potěší. Samozřejmě jde nastavit i běžná tapeta. Vybrat se dá také z několik druhů hodin.


Možnosti nastavení telefonu, datumu a času nebo také vyzváněcích profilů...

Nastavit lze čtyři směry kurzorové klávesy, funkce kontextových kláves jsou však napevno přiřazeny. Pokud běží přehrávač na pozadí, slouží čtyřsměrná klávesa s potvrzením k jeho ovládání. Funkce kontextových kláves se poté změní. Na rozdíl od modelu U700 nenajdeme u Samsungu G800 speciální klávesu, která by měla přímo na starosti funkci přepínání mezi běžícími aplikacemi. Naštěstí je ale možné přiřadit tuto funkci k tlačítku spouště fotoaparátu. Užijeme si tedy alespoň jakési ořezané varianty „multitaskingu“, jakou známe ze Sony Ericssonů. Za pomocí klávesy pro spuštění fotoaparátu si lze odskočit z webového prohlížeče do zpráv, vykonat hovor a nebo spustit hudební přehrávač, zatímco webový prohlížeč běží na pozadí. Šikovná pomůcka, která je však bohužel omezená pouze na zmíněné čtyři funkce, další přidat nelze.

Hlavní menu je plně v duchu Samsungů Ultra Edition. 3 x 4 jednoduše animované ikonky na černém pozadí neprovokují a vypadají elegantně. Můžeme také zvolit zobrazení v podobě seznamu. Rychlost pohybu po hlavním menu se blíží zpomalenému filmu, v dalších úrovních menu je však G800 již velmi svižná. V nastavení je možno zvolit, zda se má při zasunutí telefonu vše ukončit nebo pokračovat v činnosti. V menu se lze pohybovat pomocí přiřazených klávesových zkratek a následnému stisknutí určité číslice. Proto při opuštění menu a následném navrácení zůstane aktivní vždy naposledy použitá položka. Šikovným a práci zrychlujícím prvkem jsou také malé kontextové rámečky, zobrazující položky v podmenu (pokud existuje) vedle aktuálně vybrané položky. Tato pomůcka je užitečná například při procházení menu nastavení. Překvapením je absence barevných témat, Samsung dokonce nepřidal ani tradiční bílé téma, které bývalo u Ultra Edition vítanou alternativou. Většina uživatelů si stěžuje na to, že nejde zmenšit velké písmo, které je opravdu otravné. Chybí také tzv. inteligentní vyhledávání, pomocí kterého lze snadno najít v mobilu veškeré soubory.


Multimédia v menu telefonu...lze je chránit heslem proti nežádaným hostům...

Fotoaparát: fotím, zn. kvalitně

Korejský vysouvák bohužel prozatím nepotvrzuje svoji možnou pozici. S telefonem jsme pořídili několik fotografií a i když můžeme říct, že jejich kvalita není vůbec špatná, mohla být také tak mnohem, ale mnohem lepší. Zkušební fotografie jsme fotili automatikou, nijak jsme nenastavovali vyvážení bílé, ostrost (pouze u jednoho snímku), saturaci, kontrast či měření expozice.

TIP: Fotoaparátu jsme se podrobně věnovali v samostatném článku.


Posuvná krytka objektivu fotoaparátu je pevná, v kapse však občas dojde k jejímu nechtěnému vysunutí...

Na fotografiích při horších světelných podmínkách se občas objevovalo mírné rozostření, především v rozích snímků. Podání barev také zatím nelze považovat za úplně nejlepší. Při dobrých světelných podmínkách však lze Samsung G800 přinejmenším srovnávat i s těmi nejlevnějšími 5 Mpx digitály. Telefon nabízí například i nastavení různé hodnoty ostrosti, což se následně projeví tak, že při zvýšené hodnotě jsou na snímcích více vykresleny sebemenší detaily. Pokud budete chtít dosáhnout co nejlepších fotografií, pak doporučuji používat režim scény. Mezi nimi nechybí: sport, párty/uvnitř, pláž/sníh, západ slunce, soumrak/úsvit, barva podzimu, vlny a sníh, noční záběr, protisvětlo, ohňostroj nebo text. Bohužel nás však velmi zklamal blesk. Ten je sice xenonový, ale velmi slabý. Jeho intenzita je dokonce nižší než u mnohých LED diod a stěží osvětlí předměty 1,5 metru vzdálené. Telefon má také velké problémy zaostřit ve tmě, červená dioda mu příliš nepomáhá. S makro režimem už je to ale lepší. Samsung G800 si s ním poradí bravurně.


S krajinou si Samsung G800 poradí bravurně...fotografie jsou v tomto případě dobře zaostřené
po celém snímku, podání barev také velmi reálné...


Stejná fotografie nejprve bez přiblížení...|...poté s 3x optickým zoomem...


Podání barev se u Samsungu G800 hodně přibližuje realitě... | ... kvalitní makrorežim v podání korejského vysouváku...

Samsung už sice několik svých modelů z vyšší cenové kategorie vybavil i VGA videem, jenže právě model G800 mezi nimi nefiguruje. Je to opravdu škoda, rozlišení 640 x 480 px by mu určitě mnohem více slušelo. Rozlišení QVGA je dnes již víceméně průměrné. Ze zkušebního videa je vidět, že pasáže jsou plynulé a kvalitní (30 snímků/s). Lze nahrávat se zvukem nebo bez zvuku, můžete použít samospoušť, barevné efekty, stabilizátor obrazu, vyvážení bílé apod. Video je možné nahrávat ve formátu MP4 nebo 3GP. Bohužel však chybí jakékoliv přisvětlení a noční režim. Následně se také zde naskýtá možnost videonahrávku upravit v kvalitním editoru videí.

Zkušební video 1 (mp4, 1 659 KB, QVGA, 320 x 240 bodů)
Zkušební video 2 (mp4, 412 KB, QVGA, 320 x 240 bodů)

Přehrávač hudby: zamrzí jen absence ekvalizéru

Hudební přehrávač v modelu G800 podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA. Telefon dokáže zobrazit obal desky, jež je připojený k MP3 souboru. Samotné prostředí je velmi povedené, může se klidně srovnávat i s hudebními modely Walkman od Sony Ericssonu. Přehrávač umožňuje opakování skladeb, náhodné přehrávání nebo přehrávání na pozadí. V přehrávaných skladbách je možné samozřejmě přeskakovat dopředu i dozadu. Nechybí schopnost vytváření vlastních playlistů. Telefon vám rovněž nabídne sekce: poslední přehraná píseň, naposledy přehrané, nejčastěji přehrané skladby a vybrat se ale dá i podle interpretů, žánrů, alb a skladatelů. Největším zklamáním je absence ekvalizéru.


Prostředí hudebního přehrávače, bohužel však zklame absence ekvalizéru ... | ... a prostředí FM rádia...

Kdo nebude s přehrávačem spokojen, může využít vestavěného FM rádia, které podporuje i funkci RDS. Rádio umí hrát na pozadí při práci s ostatními funkcemi telefonu a lze jej odtud také přímo ovládat. Hudební přehrávač to zvládá také. Pro uložení multimédií je v přístroji připravena vnitřní paměť s kapacitou 160 MB. Tu je dále možné rozšířit pomocí paměťových karet microSD (do velikosti až 8GB). Pokud jste náruživými posluchači hudby z mobilu nebo budete hodně fotografovat, pak pro vás bude celkem nezbytné přikoupit nějakou tu paměťovku. Veškeré soubory přesunete z počítače do mobilu nejsnáze přes dodávaný USB kabel. Nejprve je ale nutné nainstalovat v PC software PC Studio 3, díky kterému lze přesouvat soubory z vnitřní paměti mobilu do počítače a naopak. Při připojení telefonu k počítači nelze používat fotoaparát, hudební přehrávač, internetový prohlížeč ba dokonce ani otevřít zprávy.


Třídění skladeb podle interpreta, alba, skladby apod... | ... a nastavení přehrávače...

Hlasitost přehrávače se dá regulovat postranními tlačítky na pravém boku telefonu pouze tehdy, když se nacházíte přímo v hudebním přehrávači nebo když je spuštěný na úvodní obrazovce. Pokud se tedy nacházíte kdekoliv jinde v menu, hlasitost nezměníte a tlačítky na regulaci hlasitosti pouze listujete v menu. Paradoxně to ale neplatí při zamknuté klávesnici, to se dá hlasitost regulovat bez problémů.

Telefonování a telefonní seznam: vyzváněcí profily se nadobro usídlili

Telefonní seznam Samsungu G800 pojme až 1000 kontaktů. Ke každému z nich lze zadat kromě jména a příjmení pět telefonních čísel, e-mailovou adresu, poznámku, narozeniny, funkce a nebo také tón zprávy. Nechybí ani možnost zvolit libovolné vyzvánění, fotografii nebo obrázek. V telefonním seznamu se jako vždy vyhledává pomocí postupného zadávání znaků. Dále se nabízí možnost nastavit si až osm nejpoužívanějších čísel pro rychlé vytáčení přiřazené jednotlivým klávesám alfanumerické klávesnice (2-9).


Kontakty a nastavení ... | ... podrobný přehled o všech hovorech, včetně délky hovoru... | ... skupiny volajících...

V nastavení potěší možnost aktivace tónu spojení hovoru, minutové oznámení při hovoru nebo tón ukončení hovoru. Samsung G800 nabízí dokonalý přehled všech uskutečněných a zmeškaných telefonních hovorů. Volání od jedné osoby sdružuje pod sebe a ukazuje, kolikrát jste se pokoušeli někomu dovolat nebo kolikrát to zkoušela daná osoba směrem k vám. Pokud tuto informaci dále otevřete, uvidíte detailní přehled všech uskutečněných hovorů s tímto kontaktem, včetně data s časem a délky každého z nich. V telefonním seznamu lze také vytvářet skupiny volajících (obchodní, přátelé, rodiny a další). Samsungu G800 již nechybí vyzváněcí profily, jako u starších modelů. Kdekdo jistě ocení také pěknou grafiku při psaní telefonního čísla. Můžete si dokonce vybrat i z několika typů.


Ke kontaktu lze přidat několik položek... | ... v nastavení můžeme změnit styl i barvu písma při vytáčení...

Zprávy: jdu na to chytře

Paměť telefonu na textové zprávy uloží až 1000 zpráv. Při psaní lze využívat chytrého slovníku T9. Potěší odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku a také počítadlo celkového počtu sms zpráv, do kterých bude následně zpráva rozdělena. Samsung G800 nabízí také možnost posílat zprávy zároveň více příjemcům najednou. V nastavení nechybí aktivace posílání doručenky po odeslání sms zprávy. Samozřejmostí je u Samsungu G800 podpora multimediálních zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon nabízí e-mailového klienta (POP3, IMAP4, SMTP), který podporuje správu až pěti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo celé zprávy.


Nastavení SMS a MMS zpráv... | ... stav paměti... | ... a zkouška textu na Samsungu G800...


...a také nastavení emailového klienta....

Datové funkce: s plnou polní

Datová výbava je u Samsungu G800 na špičkové úrovni. Zahrnuje totiž kompletní kvarteto datových služeb v podobě GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s). Rychlá nástavba HSDPA 2.generace je k dispozici dokonce s rychlostí až 7,2 Mb/s. Pro bezdrátové spojení s okolím nechybí Bluetooth 2.0 (profil A2DP). Pomocí USB kabelu (USB 2.0, konektor Samsung) je možné propojit telefon také s počítačem a třeba jej použít jako modem. Softwarová výbava je také velmi dobrá. Telefon nabízí internetový prohlížeč NetFront ve verzi 3.4, který je poměrně kvalitní. Pro někoho však bude stejně instalace aplikace Opera Mini lepší volbou. Samsungu G800 nechybí čtečka RSS zpráv nebo přístup k mobilnímu blogu přes klienta ShoZu. Infraport v telefonu nenajdeme, pomalu jej vypouští i další výrobci.


Samsung G800 nabízí internetový prohlížeč NetFront ve verzi 3.4 ...

Organizační funkce: omezené množství přidělává vrásky

Základem organizace času je v modelu G800 kvalitní kalendář. Nabídne měsíční, týdenní i denní náhled a možnost zapsat 5 typů událostí (schůzka, výročí, svátek, důležité, soukromé). Událostem nechybí upozornění ani opakování. Paměť kalendáře je však omezena na 100 schůzek, 50 výročí, 50 svátků, 20 důležitých a 20 soukromých událostí. To může představovat problém při synchronizaci s Outlookem, který většinu událostí posílá jako schůzka. Kdo má více událostí, nemusí se mu do telefonu všechny vejít. Organizaci času doplňují kvalitně zpracované poznámky a úkoly. Obě aplikace se vzorně a bez problémů synchronizují s Outlookem. Své nápady si můžete zaznamenat rychle i pomocí diktafonu, který váš tok myšlenek utne až po 1 hodině. Výsledný zvukový soubor je ve formátu .amr.


Nastavení klienta ShoZu přes který se posílají fotografie či video do blogu...

Jako skutečně kompletní lze označit i další organizační výbavu. Samsung nezapomněl na stopky, odpočítávací měřič ani užitečný převodník jednotek. Jednoduchá kalkulačka zná prioritu operací, setkáme se zde, stejně jako u modelu U700, také s nedokonalým překladem (výsledek je přeložen jako „odpovědět“). Organizační funkce uzavírá světový čas s textovým náhledem a pětice propracovaných opakovaných budíků s volbou dnů upozornění. Zmínit se musím také o prohlížeči dokumentů NetFront. Samsung totiž jako jeden z mála výrobců umožňuje i u obyčejných telefonů prohlížet dokumenty Word, Excel nebo i PDF, zklamalo nás ale, že nedokáže otevírat dokumenty nejnovější edice Office 2007, tedy .docx a .xlsx, na otevírání těchto dokumentů si tedy budeme muset ještě chvíli počkat.


Převodník... | ... časovač... | ... stopky... | ... kalkulačka... | ... a světové hodiny...


Poznámka a úkol ... | ... vyhledávání přes Google a Gmail...

Samsung G800 podporuje Javu (JAVA MIDP 2.0). V mobilu však nenajdeme žádné výrobcem nainstalované hry. Pokud si budete chtít nějaké opatřit, nezbývá vám nic jiného, než stahovat přímo přes WAP. Telefon nabízí vyhledávání na Googlu a potěší také TV výstup, díky kterému je možné na domácím televizoru prohlížet například pořízené fotografie či video.


Kalendář a způsob zobrazení... | ... hlasový záznamník... | ... a možnost zamknutí některých složek...


Samsung G800 nabízí prohlížeč dokumentů Word a Excel...

Zhodnocení: fotím, fotíš, fotíme…

Samsung G800 je kvalitní vlajkovou lodí korejského výrobce, která trpí jen mírnějšími nedostatky. Rozměrově a díky vysoké hmotnosti si s ním nejspíš někteří nebudou rozumět. Přesto přináší povedený design s tělem z nerezové oceli. Pokud bychom srovnali konstrukční zpracování, tak se s ním v dnešní době nemůže rovnat většina výsuvných modelů ostatních výrobců. Telefon zaujme také 5 Mpx fotoaparátem s autofocusem, 3x optickým Inner zoomem a širokou paletou nastavení. Mírným zklamáním je xenonový blesk, který jen stěží dokáže osvětlit předměty vzdálené na více než 1 metr. Samsung také mnohdy zbytečně omezuje uživatele, například nejdou do telefonu doinstalovat JAVA aplikace, pokud si je nestáhnete přímo z WAPu, což je celkem škoda. Za částku pohybující se zhruba kolem hranice 10 tisíc Kč si ale můžete být v případě Samsungu G800 jisti, že kupujete fotomobil, který vám zjednoduší život.


Samsung G800 ve srovnání s Nokií N95, která taktéž disponuje 5 Mpx fotoaparátem...
samsung-g800
Klady
  • stylový vzhled a kvalitní konstrukční zpracování;kvalitní QVGA displej
  • EDGE
  • 3G a HSDPA (až 7
  • 2 Mb/s);5 Mpx fotoaparát
  • autofocus
  • xenonový blesk
  • 3x optický Inner zoom;detekce tváře
  • stabilizátor obrazu;kvalitní posuvná krytka fotoaparátu;slot pro paměť
Zápory
  • lesklá přední strana zhoršuje čitelnost displeje na slunci;neosvětlená
  • které nejde v nastavení zmenšit;chybí přisvětlení u videa a noční reži
  • slabší xenonový blesk;oproti konkurenci je multitasking velmi omezený;
Diskuze ke článku
BeBe
Dokud bude dělat Samsung telefony, které si neporadí s více jak 100 poznámkami v kalendáři, což je případ i tohoto modelu, tak i kdyby měl foto s 8 MPx, pro běžného člověka bude k ničemu.
xXx
nejde jen o to, například stahování java aplikací jen přes WAP je taky hodně ujetý :-/
Samouch
Podle me je to vyborny telefon s trochu masivnejsi konstrukci, ale s o to lepsim fotoaparatem, je to komplexne vyrovnany pristroj s prijemnou ergonomii ovladani.
Xlendi
Já mám tedy model D880 (to je zatím jediný značkový model podporující dvě SIM karty) a také mi trvalo asi půl hodiny, než jsem přišel na fígl, jak nainstalovat Java aplikace. Je to poměrně jednoduché - stačí si stáhnout do počítače *.jar soubor, pomocí nějakého JAD creatoru (nebo ručně) z něj extrahovat vytvořit příslušný *.jad soubor a oba soubory poslat pomocí bluetooth do telefonu. Pak stačí v "My files" najít složku "Other files" a tam se oba soubory nacházejí. Stačí spustit *.jad a aplikace se nainstaluje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze