Samsung G800: test fotoaparátu a kamery
recenze

Samsung G800: test fotoaparátu a kamery

1

Výsuvný Samsung G800 je vybavenějším bratříčkem modelu G600. Jde o vlajkovou loď korejského výrobce, a proto se předem můžeme těšit na pořádnou dávku funkcí. Zaujme ale hlavně 5 Mpx fotoaparátem s 3x optickým Inner zoomem a xenonovým bleskem. Právě na jeho schopnosti se v našem tradičním testu fotoaparátu zaměříme.

Následující článek se zabývá pouze schopnostmi 5 Mpx fotoaparátu v Samsungu SGH-G800. Recenzi celého telefonu si budete moci přečíst již za několik dnů.

Samsung drží krok s konkurencí a snaží se zaměřovat i na velmi silné odvětví fotomobilů. Novinkový model G800 (celým kódovým označením SGH-G800) je toho příkladem. Tento vlajkový model výrobce v oblasti fotografování nabízí opravdu to nejlepší, co lze dnes na našem trhu koupit. Fotoaparát s maximálním rozlišením 5 Mpx, autofocusem, 3x optickým Inner zoomem, xenonovým bleskem, detekcí tváře a širokou paletou nastavení, to je opravdu lákadlo pro každého. Na našem trhu je to teprve třetí telefon, který přináší 3x optický zoom (po Nokiích N93 a N93i). Pojďme se nyní podívat, jak si vedl Samsung G800 v našem testu. Nejdříve vám však nabídneme podrobnou tabulku schopností fotoaparátu.

TIP: Přečtěte si také naše podrobné preview Samsungu G800.

Technické parametry fotoaparátu a kamery

Rozlišení fotografií 5,0 Mpx (2560 x 1920 pixelů)
Nižší rozlišení fotografií 3 Mpx (2048 x 1536 px), 2 Mpx (1600 x 1200 px), 1,3 Mpx (1280 x 960 px), VGA (640 x 480 px)
Zoom ano, až 3x optický Inner zoom, dále až 4x digitální zoom
Blesk xenonový blesk s přisvětlovací LED diodou
Autofocus, makro režim ano, zapnuto / vypnuto
Stabilizátor obrazu ano
Krytka fotoaparátu ano, mechanická krytka z nerezové oceli
Paměť 160 MB vnitřní + paměťové karty microSD
Pořizování snímků předním, zadním fotoaparátem
Režimy snímání Jeden snímek, Vícenásobný záběr (až 9 snímků v řadě), Mozaikový záběr, Fotografování snímků (ráměčky), Panoráma
Samospoušť vypnuto, 3 sekundy, 5 sekund, 10 sekund
Vyvážení bílé automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka
Měření expozice normální, bod, vyváženo na střed
Hodnota expozice normální, +0.5,+1.0,+1.5,+2.0,-0.5,-1.0,-1.5,-2.0
Barevné efekty vypnuto, šedá, negativ, sépiová, starodávný, barva vody
Barevné rámečky ano (celkem 20 rámečků)
Náhled zapnuto, vypnuto (automatické uložení)
Citlivost ISO automaticky, ISO 50, ISO 100, ISO 200, ISO 400
Kvalita obrázku vysoká, normální, ekonomická
Světlo ostření automaticky, vypnuto
Zvuk závěrky Závěrka 1, Závěrka 2, Závěrka 3, žádná
Široký dynamický rozsah zapnuto, vypnuto
Kontrast, saturace, ostrost hodnota 0, -50, -100, +50, +100
Scény na výšku, na šířku, sport, párty / uvnitř, pláž / sníh, západ slunce, soumrak / úsvit, barva podzimu, vlny a sníh, noční záběr, protisvětlo, ohňostroj, text
Přední kamerka pro videohovory ano, rozlišení VGA (640 x 480 px)
Video formát MP4 nebo 3GP, QVGA (320 x 240 pixelů), 30 snímků za sekundu
nižší rozlišení 176 x 144 px
Možnosti videa samospoušť (vypnuto, 3 sekundy, 5 sekund, 10 sekund), mikrofon (zapnuto, vypnuto), makrorežim (zapnuto, vypnuto), měření expozice, vyvážení bílé, barevné efekty, stabilizátor obrazu, kvalita (vysoká, normální, ekonomická)
Další funkce po vyfocení možnost odeslat obrázek pomocí Bluetooth, zprávy či e-mailu, uložit na web (pomocí klienta ShoZu), nastavit jako tapetu nebo obrázek volajícího, otočit o 90°, dále lze tisknout obrázek pomocí USB nebo Bluetooth, nechybí možnost upravit obrázek v editoru fotografií



VIDEO: Samsung G800 ze všech stran

Ovládání a ergonomie

Fotoaparát je možné spustil dvěma způsoby. Buď přímo příslušnou ikonkou v menu telefonu a následném posunutí krytky nebo jen pouhým posunutím krytky objektivu, což je tedy určitě mnohem rychlejší řešení. Prostředí fotoaparátu se načte celkem rychle, zhruba do 3 sekund. Nastejno se také aktivuje bílé podsvícení dvojice tlačítek pro přijmutí/ukončení hovoru a numerické klávesnice, i když je klávesnice zasunutá. Pokud ji ale vysunete, lze využít jednotlivá tlačítka jako zkratky pro rychlou změnu položek v nastavení. Fotografování probíhá v takto vybaveném fotomobilu samozřejmě v režimu na šířku.

Samsung G800 disponuje nejen fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx a xenonovým bleskem, ale i 3x optickým zoomem. V případě korejské vlajkové lodi jde o Inner zoom, což znamená, že se objektiv fotoaparátu nevysouvá nad úroveň ochranného krytu, ale že výsuvný krok probíhá uvnitř pod krycím sklíčkem. Z toho důvodu se tedy nelze divit tloušťce telefonu, která činí 18,8 milimetru. Obrázek lze před vyfocením přiblížit postupně 1.25x, 1.50x, 1.75x, 2.00x, 2.25x, 2.50x, 2.75x a 3.00x optickým zoomem, dále až 4x digitálním zoomem (celkem tedy 6x, 9x a 12x).

Rychlost ostření, focení, ukládání a práce s fotografiemi

Samsung G800 nabízí dvoustupňovou spoušť, stejně tak, jako u běžných digitálních fotoaparátů. První stupeň je pro zaostření, které trvá přibližně 1-2 vteřiny, posléze telefon zeleným rámečkem a ikonkou oznámí úspěšné zaostření a možnost domáčknutí spouště. Fotografie nejvyšší možné kvality a rozlišení se ukládá zhruba 3-4 vteřiny. Pořízené snímky lze rovnou někomu odeslat jako zprávu, e-mail nebo přes Bluetooth. Obrázek je možné také uložit na web, a to pomocí klienta ShoZu. Pokud však budete chtít snímek upravit v obrázkovém editoru, pak budete muset nejprve opustit prostředí fotoaparátu a daný obrázek najít mezi soubory. Lze přidat efekt, opravit červené oči, změnit velikost, obrátit, oříznout, vložit rámečky, kliparty, emotikona, text, atd.

Fotografie můžete ukládat samozřejmě jak do telefonu, kde je připravena paměť o velikosti 160 MB, tak i na paměťovou kartu microSD. S telefonem však v balení žádnou nedostanete. Pokud tedy budete pořizovat snímky o nejvyšší možné kvalitě a rozlišení, jejichž velikost se pohybuje zhruba okolo 2 MB, tak se koupi paměťové karty jistě nevyhnete.

Kvalita fotografií: exteriér, interiér a makro režim

Samsung G800 má všechny papírové předpoklady k tomu, aby se stal novým králem fotomobilů na našem trhu. Fotoaparát s rozlišením 5 Mpx, 3x optický Inner zoom, xenonový blesk, autofocus, stabilizátor obrazu, detekce tváře a široká paleta nastavení. Bohužel, prozatím tento korejský vysouvák svoji možnou pozici nepotvrzuje. S telefonem jsme pořídili několik fotografií a i když můžeme říct, že jejich kvalita není vůbec špatná, mohla být také tak mnohem, ale mnohem lepší. Zkušební fotografie jsme fotili automatikou, nijak jsme nenastavovali vyvážení bílé, ostrost (pouze u jednoho snímku), saturaci, kontrast či měření expozice.


S krajinou si Samsung G800 poradí bravurně...fotografie jsou v tomto případě dobře zaostřené
po celém snímku, podání barev také velmi reálné...


Další várka fotografií s krajinou... | ...dvojice snímků s různou hodnotou ostrosti...na prostředním
snímku automatická, na pravém nejvyšší hodnota 100, kde jsou vykresleny i sebemenší detaily...


Dětské hřiště...pokus o vytvoření netradiční fotografie...třpyt slunečních paprsků na vodě...

Na fotografiích při horších světelných podmínkách se občas objevovalo mírné rozostření, především v rozích snímků. Podání barev také zatím nelze považovat za úplně nejlepší. Při dobrých světelných podmínkách však lze Samsung G800 přinejmenším srovnávat i s těmi nejlevnějšími 5 Mpx digitály. Telefon nabízí například i nastavení různé hodnoty ostrosti, což se následně projeví tak, že při zvýšené hodnotě jsou na snímcích více vykresleny sebemenší detaily. Pokud budete chtít dosáhnout co nejlepších fotografií, pak doporučuji používat režim scény. Mezi nimi nechybí: sport, párty/uvnitř, pláž/sníh, západ slunce, soumrak/úsvit, barva podzimu, vlny a sníh, noční záběr, protisvětlo, ohňostroj nebo text.


Použití xenonověho blesku, kdy Samsung G800 osvětlí s přehledem předměty do 1,5 metru, se
vzálenějšími předměty již nastávají potíže...všimněte si, jak Samsung podává různé pojetí barev oblohy...


Stejná fotografie nejprve bez přiblížení...|...poté s 3x optickým zoomem...

Bohužel nás však velmi zklamal blesk. Ten je sice xenonový, ale velmi slabý. Jeho intenzita je dokonce nižší než u mnohých LED diod a stěží osvětlí předměty 1,5 metru vzdálené. Telefon má také velké problémy zaostřit ve tmě, červená dioda mu příliš nepomáhá. S makro režimem už je to ale lepší. Samsung G800 si s ním poradí bravurně.


Podání barev se u Samsungu G800 hodně přibližuje realitě...


Kvalitní makrorežim v podání korejského vysouváku G800...

Pro srovnání: nalevo fotografie z Nokie N95, napravo ze Samsungu G800:




Nalevo fotografie z Nokie N95...|...napravo ze Samsungu G800...

Video: sice kvalitní QVGA, ale proč ne VGA?

Samsung už sice několik svých modelů z vyšší cenové kategorie vybavil i VGA videem, jenže právě model G800 mezi nimi nefiguruje. Je to opravdu škoda, rozlišení 640 x 480 px by mu určitě mnohem více slušelo. Rozlišení QVGA je dnes již víceméně průměrné. Ze zkušebního videa je vidět, že pasáže jsou plynulé a kvalitní (30 snímků/s). Lze nahrávat se zvukem nebo bez zvuku, můžete použít samospoušť, barevné efekty, stabilizátor obrazu, vyvážení bílé apod. Video je možné nahrávat ve formátu MP4 nebo 3GP. Bohužel však chybí jakékoliv přisvětlení a noční režim. Následně se také zde naskýtá možnost videonahrávku upravit v kvalitním editoru videí.

Zkušební video 1 (mp4, 1 659 KB, QVGA, 320 x 240 bodů)
Zkušební video 2 (mp4, 412 KB, QVGA, 320 x 240 bodů)


Samsung G800 ve srovnání s Nokií N95, která taktéž disponuje 5 Mpx fotoaparátem...

Zhodnocení: jeho doba teprve přijde

Korejský výrobce má jistě ještě dlouhý kus cesty před sebou, aby dokázal s modelem G800 porazit fotomobily od konkurence, ale i tak pro ně bude bezesporu silným soupeřem. Jeho snímky se sice snaží co nejvíce přiblížit se svou barevností skutečnosti, ale oku lahodící to zatím příliš není. Nokia proto už před několika lety začala fotografie softwarově upravovat kvůli tomu, aby byly barvy mnohem více sytější než jsou ve skutečnosti. Je jen otázkou, co je podle vás lepším krokem. Zda-li reálnější fotografie, které jsou trochu ochuzené, nebo naopak pestřejší snímky.

samsung-g800
Klady
  • rozlišení fotoaparátu 5 Mpx
  • 3x optický Inner zoom
  • xenonový blesk
  • autofocus
  • detekce tváře
  • stabilizátor obrazu
  • široká paleta nastavení
  • krytka fotoaparátu
  • natáčení kvalitního QVGA videa
Zápory
  • absence zrcátka pro autoportréty
  • občas mírný šum v horších světelných podmínkách
  • slabá přisvětlovací LED dioda i slabší xenonový blesk
  • chybí přisvětlení a noční režim u videa