Samostatný Swarm dělá Foursquare hravějším

4

Na počátku května oznámil Foursquare, že rozdělí dosavadní aplikaci na dvě. Foursquare jako takový bude i nadále těžit z obrovské databáze míst, jako jsou restaurace, služby, oblasti zájmu a podobně, a bude sloužit k jejich vyhledávání. Samotná hra se sbíráním „checkinů“ a sociální interakce s přáteli, se nyní odehrává v samotné aplikaci Swarm.

Název „Swarm“ nepoužil Foursquare samoúčelně. Stejně se jmenoval odznak, který jste mohli získat za checkin alespoň 50 hráčů na jednom místě. Právě sociální rozměr, je přitom podstatou této aplikace. Swarm jako roj hmyzu pak symbolizuje i tvar buněk plástve, který byl použit například u tvaru profilových fotografií.

Samotné výrazné odlišení obou aplikací se přitom odehrává už na samé úrovni barev. Zatímco Foursquare si zachovalo své ladění do modra, u Swarmu byl použita světle oranžová horní lišta v kombinaci s bílou, což dává aplikaci hravost.

Aplikace je pak rozdělena do čtyř obrazovek, mezi nimiž se přepíná pomocí ikon v horní liště. Ta zůstává na všech obrazovkách neměnná, stejně jako pás s vaším profilovou fotkou, na kterém se zobrazuje poslední checkin a je zde ikona pro ohlášení polohy. Tahem prstu na tomto pásu pak zapínáte, zda chcete být vidět v sousedství, či nikoli, což je zdůrazněno i odlišnou barvou. Při zapnuté viditelnosti je pásek tmavě oranžový, při vypnuté pak šedý.

Na úvodní obrazovce jsou přehledně zobrazeny checkiny vašich přátel, které jsou přehledně rozčleněny podle vzdálenosti na: RIGHT HERE (právě zde) – do 150 metrů, A SHORT WALK AWAY (v docházkové vzdálenosti) – do 1,5 kilometru, NEARBY (poblíž) – do 10 kilometrů, IN THE AREA (v oblasti) – do 40 kilometrů a konečně pak všechno ostatní FAR FAR AWAY (daleko).

Při kliknutí na ikonu přítele, vám aplikace, nabídne možnost napsat mu přes Facebook Messenger, zatelefonovat nebo poslat SMS. Dále je zde název místa, kde se nachází, a před jakou dobou se zde přihlásil. Název místa můžete dále rozkliknout a kromě adresy a mapy zde najdete, jaké podrobnosti o checkinu a odkaz na Foursquare pro další podrobnosti.

Druhá záložka pak reprezentuje seznam posledních checkinů seřazených podle času, jak jsme na to zvyklí z Foursquare. Zajímavá je však třetí záložka, ve které můžete vytvořit své plány, co chcete dělat. Ty se posléze rozešlou přátelům ve vašem městě a ti se tak mohou přidat. Poslední záložka, pak obsahuje klasické notifikace.

Přibyly nálepky a o mayorství vás připraví jen přítel

Jednou ze zásadních novinek, kterou nový Swarm přinesl je, že o to být Mayorem konkrétního místa se už nepřetahujete se všemi hráči, ale pouze se svými přáteli. Vaše hra se tak v podstatě smrskne jen na tu konkrétní komunitu, kterou tvoří vaši přátele. Zda je to krok správným směrem, může vnímat každý jinak. Už se nemusíte zlobit, že vám nějaký cizinec vyfoukl vaši pracně vybudovanou pozici. Na druhou stranu se však hřiště výrazně smrskne.

Dosavadní body a žebříčky přátel podle počtů bodů v aplikaci chybí. Počítány jsou však stále návštěvy konkrétních míst a aplikace vám tak třeba řekne: „Je to již čtvrtý týden v řadě, co jste navštívil posilovnu.“ Oblíbené odznaky ve Swarm rovněž nenajdete, ale úplně zrušeny nebyly, tvůrci slibují, že jejich nová verze, která nahradí ty současné, se objeví s novou aplikací Foursquare v létě.

Zajímavou novinkou jsou však i samolepky, které si při checkinu můžete přidat k profilovému obrázku a vyjádřit tím svou náladu. Do začátku jich máte k dispozici deset, ale další si odemknete postupným objevováním světa.

Zhodnocení

Zdá se, že Fousquare udělal krok správným směrem. Ti, kdo používali Foursquare především jako hru a hnali se za body, odznaky a mayorstvími, nebudou zklamáni a mohli by ocenit posílení herní složky a nové funkce, které jim umožní lépe se poměřovat s přáteli. K informacím z databáze míst ve Foursquare se stejně dostanou přes tlačítko přímo v aplikaci, jen si budou přitom muset otevřít samostatnou aplikaci. Při hře se bez toho obejdou. Naopak ti, kteří se chtějí pouze o konkrétních místech, nebudou v aplikaci Foursquare otravování herními prvky. Vydělají tak na tom obě skupiny uživatelů.

V současnosti je Swarm k dispozici pouze pro Android 2.3.3 a vyšší a pro iOS 7.0 a vyšší. Tvůrci však slibují, že v průběhu léta by se měla objevit i aplikace pro platformu Windows Phone.

Stáhnout Swarm

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Zdroje: play.google.com, itunes.apple.com, blog.foursquare.com

Diskuze ke článku
Jakub
Kdy bude Swarm pro wp ?
Pavel Škopek
Pavel Škopek
Dobrý den, měl by být v průběhu léta. Bližší datum se v tuto chvíli neví.
Caddy
Ach jo, to je zase vymysl, misto jedne komplexni, funkcni a celkem prehledne aplikace dve...no, aspon vim, ze bych asi uz nemel aktualizovat 4SQ a snad vydrzi v soucasne podobe co nejdele...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze