Sailfish OS schválen pro využití ruskými vládními institucemi

2

Jolla, která stojí za vývojem Sailfish OS, dnes může slavit. Její operační systém byl totiž schválený ruskou vládou pro vládní využití. Rusko tak chce snížit podíl „nebezpečných“ přístrojů s operačními systémy Android a iOS.

Jolla Jolla
Operační systém Sailfish OS se na první pohled velmi podobá Androidu.

Ruská vláda chce do roku 2025 snížit podíl chytrých zařízení, které běží na amerických operačních systémech Android a iOS, které v Rusku měly v uplynulém roce 95% podíl. Sailfish OS v Rusku aktuálně licencuje společnost s názvem Open Mobile Platform a nová zařízení s operačním systémem od finské společnosti Jolla by se v akci na vládních úřadech mohla objevit už příští rok.

Jolla Tablet a Sailfish OS 2.0 – první pohled z MWC 2015

TIP: Yota se odklání od Androidu a nasadí Sailfish OS

Sailfish OS je přitom vcelku rozumnou alternativou k Androidu. Jeho výhodou oproti konkurenčním platformám, jako je například Firefox OS, je skutečnost, že podporuje aplikace napsané právě pro přístroje se zeleným robotem v logu. Jeho nasazení je ze strany ruské vlády bezpečnostním opatřením, které má minimalizovat možnost odposlechu západními zeměmi.

Zdroje: techcrunch.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Taťka
Přeju Salilfish OS, aby se rozjel a stal se konkurencí ostatním, šmírovacím OS. BB OS upadá, Symbian umřel, MeeGo a pod. také, tak snad alespoň Sailfish se rozjede.
Naecken
Aby toho nebylo málo, tak Antti Saarnio a Sami Pienimäki (Jolla) na Slush 2016 neoficiálně ukázali port Sailfish OS na LG G Watch.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze