S Huawei P30 Lite na návštěvě v Šanghaji. Podívejte se, jak fotí 48Mpx fotoaparát

1
S Huawei P30 Lite na návštěvě v Šanghaji. Podívejte se, jak fotí 48Mpx fotoaparát
  • Posuďte, jak si poradil 48megapixelový fotoaparát Huawei P30 Lite s fascinující noční i denní Šanghají
  • Přečtěte si několik zajímavostí a postřehů z redakční návštěvy nejlidnatějšího města Číny

Po nedávném výletu do Gruzie s vlajkovou lodí Huawei P30 Pro jsme se tentokrát v rámci návštěvy veletrhu CES Asia 2019 vydali do nejlidnatějšího města Číny. Název Šanghaj v překladu znamená „na moři“ a se svými 27 miliony obyvateli tato asijská megapole hravě poráží počet obyvatel celé Austrálie.

Během několikadenní pracovní návštěvy jsme měli možnost se podívat pouze na omezené množství míst a přestože nám počasí obvykle nepřálo, rozhodli jsme se otestovat schopnosti nedávno recenzovaného telefonu Huawei P30 Lite. Pořizování portrétů či selfies jsme tentokrát zcela vynechali a vyzkoušeli jsme raději nativní 48megapixelové rozlišení hlavního snímače, což má, jak výrobce uvádí, přijít vhod, pokud byste si rádi vámi zachycený okamžik (například z návštěvy ciziny) zvěčnili vytisknutý na zdi, a to i ve velkém formátu A1 či A2.

Pochopitelně i ultraširokoúhlý 8megapixelový snímač přišel vhod kdykoliv, kdy jsme již nemohli udělat krok dozadu. Zhodnocení toho, jak si Huawei P30 Lite poradil s občas náročnými podmínkami v Šanghaji, již necháme na vás. V článku se můžete podívat na kompletní fotogalerii snímků v původním rozlišení, které si můžete přiblížit skrze ikonku lupy. Pro zpestření si můžete přečíst i několik rychlých postřehů z návštěvy Číny níže.

Hotovost je přežitek

Vše se dá zaplatit elegantně a bez zdržování díky existenci WeChat Pay. Velmi často tak vůbec nepotřebujete nosit hotovost a s WeChat Pay zaplatíte za taxi, v obchodu, restauraci, bistru nebo za bikesharing. Ten je mimochodem v Šanghaji extrémně rozšířený a na trhu figuruje hned několik provozovatelů různě barevných bicyklů. Pokud vás zajímá flóra, doporučujeme vám navštívit jeden z nespočtu velmi pěkných parků. Čistě pro zajímavost, oficiální květinou Šanghaje je šacholán neboli magnólie.

Dejte sbohem Facebooku i Googlu

Zdá se to, že o tomto omezení všichni vědí, ale opakování je matka moudrosti. V Číně je blokována valná většina západních komunikačních služeb, které jsme zvyklí používat, takže si zde nepřečtete zprávy ve vašem Gmail účtu, nepodíváte se na YouTube, ani neprohlédnete, co je nového na Facebooku či neuděláte instastory. Tedy pokud nedisponujete VPN. I s tou však může být připojení značně problematické. Nejlépe na tom z našich zkušeností byli ti, kteří používali roaming v kombinaci s VPN. Ten by byl však s cenou roamingu v Číně u tuzemských operátorů značně drahý, takže pravděpodobně budete spoléhat na Wi-Fi nebo místního čínského operátora.

Doporučujeme si rozhodně nainstalovat Baidu Maps (které nepoužívejte zároveň se zapnutou VPN) stejně jako místní obdobu Uberu s názvem DiDi. Pro spojení s přáteli bez potřeby VPN můžete využít alespoň Skype. Dobrou zprávou také je, že v Číně není blokován LinkedIn, takže si můžete budovat síť kontaktů skrze něj, tedy za předpokladu, že jej má i protistrana.

Ledově vychlazené? Nikoli v Číně

V Šanghaji, kde dosahuje vlhkost vzduchu hodnot přes 80 %, můžete zapomenout na to, že se osvěžíte ledově vychlazeným nápojem. Podle tradiční čínské medicíny totiž není zdravé pít studené nápoje, a tak se s nimi na mnoha místech vůbec nesetkáte. Číňané zcela běžně pijí teplou vodu z automatů. Ideální je údajně začít sklenicí teplé vody hned po ránu. Na místech se studenými nápoji či zmrzlinou dokonce často najdete nápis varující před možnými neblahými následky požití těchto studených substancí.

Huawei P30 Lite

Mimo výše uvedené se může Šanghaj pochlubit několika dalšími zajímavými prvenstvími. Věděli jste například, že se v Šanghaji nachází nejdelší metro na světě? Se svou délkou 676 kilometrů překonává všechna ostatní metra světových velkoměst. Navíc bylo otevřeno oproti jiným metrům „až“ v roce 1995. V rámci tohoto článku s fotografiemi se rovněž sluší zmínit, že panoramatická fotografie Šanghaje byla dlouho, co se rozlišení týče, největší fotografií na světě, a to s ohromnými 272 gigapixely. Šanghajský přístav si však své prvenství drží stále a od roku 2010 je z hlediska objemu přepravených kontejnerů největším kontejnerovým přístavem na světě.

Technické parametry Huawei P30 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce152,9 × 72,7 × 7,4 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,15" (2 312 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:37 hodin
Dostupnostkvěten 2019, 8 999 Kč
Diskuze ke článku
Janek
Ano, Čína je svá, má svůj systém a proto není lokajem nikoho. Představa, že potřebuji Facebook včetně messenger je naprosto mylná, je řada alternativ a určitě kvalitnějších. Pokud se týká Google je situace poněkud složitější, ale jak je vidět i nejlidnatější země světa si s tim bez větších problémů poradí. Těším se na dobu, kdy bude více alternativ a budu si moci vybrat, systém založený na reklamním modelů je pro mne zcela nevyhovující, rovněž zmínka, že se mohu podívat na své zprávy v Google je sporná, mnoho obsahu je propagace a často s politickým přívěskem. To nemá s objektivním zpravodajstvím nic společného. Snad se dočkáme?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze