Rostoucí inflace brzdí prodeje chytrých telefonů. Meziročně klesly o 9 %

2
Rostoucí inflace brzdí prodeje chytrých telefonů. Meziročně klesly o 9 %
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Důvodem je rovněž malá poptávka
  • Výrobci přehodnocují strategii pro zbytek letošního roku
  • Největší potíže trápí segment střední třídy

Agentura Canalys zveřejnila zprávu o propadu trhu s chytrými telefony. Jejich dodávky mezi dubnem a červnem klesly při meziročním srovnání o 9 %. Podle Runara Bjørhovdeho, výzkumného analytika agentury Canalys, za tím stojí především rostoucí inflace, která trápí většinu zemí. Kvůli tomu se řada výrobců potýká s tím, že se jim plní sklady telefony, o které není zájem. To vede mimo jiné k tomu, že výrobci přehodnocují své prodejní plány pro zbytek letošního roku.

Canalys

Nejvíce se propad projevuje na telefonech střední třídy. Ta je obvykle bohatě zastoupena nespočtem různých modelů, avšak aktuálně lidé hledají v ještě nižších cenových hladinách. Zmíněný 9% pokles však nejde na vrub pouze inflaci. Zmínit je nutné i velmi vysokou poptávku ve stejném období v loňském roce, kterou zapříčinil krizový rok 2020, po němž došlo k nárůstu poptávky.

Canalys

Ve 2. čtvrtletí letošního roku si při meziročním srovnání podržel první příčku mezi výrobci Samsung. Na druhou pozici se vrátil Apple, který odsunul Xiaomi zpět na bronzové umístění. Za úspěchem Applu dle Canalysu stojí velmi dobré prodeje iPhonu 13. První pětku uzavírá čínské duo Oppo a Vivo.

Diskuze ke článku
Petr Paulika
Petr Paulika
Telefony jsou předražené. Nic víc za tím nehledejte. Stačí zlevnit a prodeje pojedou zase jako po másle. Starší A52s za 6k nebo A53 za 7k by bylo dneska terno, ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze