Řežábová: Gamee bude šířit hry webem stejně jako YouTube videa

2

České Gamee již během prvního roku existence dostalo své hry do Telegramu i Facebook Messengeru a jeho ambice zde určitě nekončí. Přinášíme vám rozhovor s Boženou Řežábovou, spoluautorkou projektu, která v Gamee vidí něco jakou YouTube pro hry, díky kterému bude možné snadno šířit hry kdekoli po webu a soupeřit se svými přáteli.

Gamee je unikátní český projekt, který byl představen na konci ledna 2015. Jedná se o herní sociální síť, v rámci které lidé hrají jednoduché hry, chlubí se svými výsledky a soupeří spolu. Nabídka titulů ke hraní je přitom skutečně široká.

V Gamee najdete vše od arkádových her přes skákačky, závody aut až po logické hry. Zvláště populární jsou pak tituly založené na principu dnes již kultovních her, které známe z klasických konzolí či třeba Gameboye, jako jsou Tetris, Arkanoid, Had a podobně.

Jednotlivé hry jsou nahrány na vzdáleném serveru a do telefonu se hra stáhne až v momentě, kdy ji spustíte. To sice znamená, že bez připojení k internetu si novou hru nezahrajete, ale má to také dvě zásadní výhody. Tou první je, že v telefonu máte opravdu jen ty hry, které hrajete, a paměť vašeho telefonu tak není zahlcena. Co se týče výhody druhé, vývojáři mohou díky tomuto systému hry do Gamee přidávat okamžitě bez toho, aby musela být aktualizována celá aplikace.

Po roce od spuštění Gamee se dá říci, že platforma sklízí úspěch. Nejde ani tak o úctyhodný počet hráčů, kteří aplikaci ke hraní využívají, jako o signály, že se vize, se kterou vývojáři do projektu šli, naplnila. Platforma se stala zdrojem her pro oblíbenou komunikační službu Telegram a později i pro Facebook Messenger, takže v rámci těchto aplikací si hry od Gamee můžete s kamarádem zahrát přímo v okně konverzace.

Nás tento celosvětový úspěch Gamee zaujal a vyzpovídali jsme proto spoluautorku projektu Boženu Řežábovou, která nám k dosavadním počínání platformy řekla více a nastínila i to, kam se má Gamee v nejbližší době ubírat.

Gamee Oficial

Platforma Gamee se nejprve stala zdrojem her pro Telegram a následně i pro mnohem větší Facebook Messenger. Napadlo vás již v době spuštění Gamee, že by se něco takového mohlo povést? Vznikal projekt s podobnými ambicemi a zaměřením?

V době spuštění Gamee aplikace bylo na trhu několik signálů, že všechno co děláme v aplikaci se bude hodit pro integrace v dalších sociálních sítích. Telegram spustil první chat bots již v roce 2015, přestože k současné podobě měl ještě daleko. Google uvedl reklamní formát, ve kterém je přímo možné hrát HTML5 hry. Facebook začal používat HTML5 na feedu pro video. Všechno, co se dělo dál už jen navazovalo a my jsme byli připraveni.

Gamee má za sebou rok a půl své existence. Podařilo se mu i jako samostatné aplikaci naplnit představy svých zakladatelů? Má koncept mezi mobilními hráči úspěch?

V tuto chvíli máme přes 3 miliony aktivních hráčů a právě v aplikaci hráči tráví nejvíc času za den, aplikace má nejloajálnější komunitu. V tomto ohledu určitě naše očekávání naplnila. Z technického pohledu si v aplikaci můžeme dovolit nejvíc a ty nejlepší nápady potom implementovat u našich partnerů.

Když jsem byl v dubnu minulého roku na tiskové konferenci, kde bylo Gamee představováno, mělo se za to, že projekt bude vydělávat primárně prostřednictvím „brandovaných“ her. Daří se toto naplnit? Jsou hry s viditelnou reklamou mezi hráči oblíbené?

Mezi naše partnery patří světové značky jako NASA, Guinnessův svět rekordů a Manchester City. Tyto značky mají velkou fanouškovskou základnu a hry pro ně mají skvělé ohlasy – například Mars Rover hra, která byla uvedena u příležitosti 5. výročí robota na Marsu.

Pracovali jsme ale i s více komerčními značkami jako například Coca-Cola, O2 nebo Komerční banka. Na Gamee mají miliony odehraných her, klienti jsou spokojeni a hráče to baví. Nejde ani tak o hru s viditelnou reklamou, jako spíše o sponzorovaný obsah – hra ladí s tématem kampaně, má since branding, ale ten nijak nesmí omezovat hratelnost.

Být dodavatelem her pro Facebook zní jako mimořádně lukrativní záležitost. Je tomu skutečně tak, nebo jde spíše o zviditelnění sebe sama a otevření dveří pro další možné spolupráce?

Spolupráce s Facebookem není v tuto chvíli o penězích. Jde především o to, že jsme jedna z prvních herních firem na světe, která spoluutváří herní tvář Facebooku. Rozvíjíme naši platformu a určitě to otvírá další dveře.

Gamee v Telegramu

Vrátíme-li se ještě k Telegramu, jeho zakladatel Pavel Durov je mimořádně zajímavou osobností (útěk před ruským režimem a podobně). Setkali jste se s ním osobně? Jak k navázání spolupráce vůbec došlo?

Ano, přišli jsme s nápadem her v Telegramu přímo za Pavlem Durovem, jednání sice trvala nějakou dobu, ale vyšlo to. Setkali jsme se jednou na několik dní a probrali jsme mnoho možností, jak integraci udělat dobře. Několik měsíců poté jsme produkt spouštěli.

Myslíte si, že je dohoda s Facebookem důsledkem té s Telegramem?

Ano, všechno je propojeno.

Co Gamee čeká do budoucna? Jaké máte s platformou další plány? Kde Gamee vidíte řekněme za rok?

YouTube umožnil, že kdokoli může přidat video a to lze potom přehrát a sdílet napříč internetem. Chceme něco obdobného dokázat pro hry s Gamee, tak aby každá hra na Gamee byla hratelná s přáteli a bylo ji možné sdílet napříč internetem. V letošním roce se budeme dál soustředit na růst komunity a postupné otvírání Gamee dalším vývojářům.

Stáhnout Gamee

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Otakar Hobza
Otakar Hobza
Dobrý den,
společnost Gamee Mobile s.r.o. s aplikací #Gameeapp porušuje autorská práva neoprávněným používáním řádně registrované ochranné známky. Paní Božena Řežábová po dvouletém sporu neodvolatelně prohrála sebou sama vyvolaný spor a v případě řízení před Úřadem průmyslového vlastnictví neuspěla. Majitel ochranné známky bude trvat na změně názvu aplikace a společnosti, kterou pro tyto účely zřídila. V následujících dnech bude na nástěnce úřadu vyvěšeno rozhodnutí.

http://gamee.cz/22449-gamee-cz-vyhralo-spor-o-ochrannou-znamku

https://isdv.upv.cz/webapp/webapp.ozs.det?pozk=15539948&plan=cs&s_naze=gamee&s_sezn=%20&s_majs=

S pozdravem
Anonym
Firma GAMEE se venuje vytvareni kopii her, napr. od Ketchappu a prezentuje je za sve. Za me rozhodne palec dolu tomuto startupu. Radeji si zahraju originalni hru, nez nepovedenou kopii.bh

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze