Retro: Nokia 7230 – vysouvák v době dotykové

2
Retro: Nokia 7230 – vysouvák v době dotykové

Doba běží neúprosně kupředu a telefony, které jsme nedávno vítali a jako horké novinky testovali, stárnou. Dokonce natolik, že je můžeme směle zařadit i do našeho seriálu Retro. To je případ i Nokie 7230, která dosáhla věku 8 let. Jedná se o telefon s vysouvací konstrukcí, který však přišel v době, kdy takové telefony takřka definitivně vymizely.

Ve 118. díle seriálu Retro jsme si z historického košíku vytáhli jeden z posledních telefonů vysouvací konstrukce. Tím je Nokia 7230, která byla světu oficiálně představena v listopadu 2009. Od té doby nám tak uplynulo přesně 8 let, což je ideální příležitost si zavzpomínat.

Krátké představení

Pokud jste si vybírali telefon před 15 lety, mohli jste sáhnout po klasické, véčkové nebo vysouvací konstrukci. Tato hojnost se však postupně vytrácela. Nejprve to odskákala véčka, později také vysouvací telefony. Ty však nějakou dobu přežívaly po boku klasických a dotykových zařízení. Postupný konec můžeme datovat do závěru první dekády 21. století. Ten stihla ještě Nokia 7230. Označení napovídá, že by se mělo jednat o stylový telefon se slušnou výbavou. Nacházíme se však v roce 2009, kdy již Nokia svá označení tak striktně nedodržovala.

Retro: Nokia 7230

Nokia 7230 se snažila hrát na stylovou notu. Oválné tvary a stříbrné chromování vypadalo dobře. Telefon byl také příjemně malý a se svou 100gramovou hmotností padl pohodlně do ruky. Čelní stranu okupoval 2,4palcový displej s QVGA rozlišením. Pod ním zbylo místo pro dostatečně rozměrný čtyřsměrný ovladač a další čtveřici tlačítek. Ta však nebyla nijak rozčleněna a jejich stisk nebyl příliš jistý. Poslední klávesa, která byla v zavřeném stavu viditelná, se nacházela na pravém boku. Sloužila ke spuštění fotoaparátu a pořízení snímku.

Nokia 7230

Vysunutí telefonu probíhalo velmi snadno, mechanismus se Nokii povedl zpracovat dobře. Vysunutí odkrylo alfanumerickou část klávesnice. Jednotlivé klávesy byly takřka identické bez rozestupů. Přesto byla klávesnice vcelku pohodlná a k dokonalosti chyběl jen výraznější zdvih. Zpracování telefonu bylo solidní, což platilo s výjimkou zadního krytu. Ten byl sice pružný a takřka nezničitelný, jenže od samého počátku povrzával. To jsme mimochodem kritizovali i v naší tehdejší recenzi.

Výbava

Veškerá výbava stanula na základech prostředí Series S40, a to konkrétně v jeho 6. generaci. Uživatelé si mohli hlavní obrazovku z části sami upravit a posázet užitečnými zástupci či informacemi. Samozřejmostí byla možnost instalace aplikací či her v jazyce Java. Nativně se však v telefonu pár her nacházelo, například 3. genrace populárního Hada.

Kromě práce, pro kterou sloužil kalendář či velký vícepoložkový telefonní seznam, se Nokia 7230 nebála ani multimédií. Interní, přibližně 70MB paměť byla rozšiřitelná paměťovou kartou. Na tu jste si mohli uložit například hudbu ve formátu MP3. Pakliže vás vaše hudba omrzela, nechybělo ani FM rádio. Na zadní straně se nacházel 3,2megapixelový fotoaparát, avšak bez automatického ostření a přisvětlení. Ve výsledku tak výsledné snímky příliš neuchvátily.

Nokia 7230

Závěr

Nokia 7230 se zkraje roku dostala také na český trh. Pokud se vám vzhled ani výbava moc nezdá, vše objasnila cena. Ta totiž startovala kolem hranice 3,5 tisíc korun a jednalo se tedy o zástupkyni nižší třídy. Navíc třídy, do které pronikaly první dotykové telefony, které samozřejmě mnohé uživatele lákaly více než svým způsobem okoukaný vysouvák.

Technické parametry Nokia 7230

Kompletní specifikace
Konstrukce98 × 48 × 14,8 mm, 100 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 8 FPS
Chipset, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 60 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor860 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2010,
Diskuze ke článku
luky
Konstrukčně podobná Nokia E66 a N86, rád na ně vzpomínám. Pro mě nepřekonatelny telefony, co se ovládání týče.
Petr
Telefon za 30 litru a nemá ani FM radio. Směšné at si za ty love strčí doprdele

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze