Nokia 7230: stylovka s kazy
recenze

Nokia 7230: stylovka s kazy

16

Do stylové sedmičkové řady zapadající model 7230 potěší zejména elegantním vzhledem, který je v kombinaci s příznivou cenou i kvalitní výbavou silnou zbraní. K dokonalosti však nové rádoby finské princezně chybí několik podstatných věcí. Jak si vedla v našem testu?


Nokia 7230 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 98 x 48 x 14,75 mm
Hmotnost 100 gramů
Konstrukce vysouvací
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + WCDMA 850 / 900 / 2100 MHz
Displej rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť 60 MB + paměťové karty microSD (2 GB v telefonu, maximálně 16GB)
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI Nokia Series 40 6th edition)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, převodník jednotek, převodník konfekčních velikostí, opakovaný budík, vyzváněcí profily, synchronizace s PC
On-line funkce Opera mini, Nokia Mobile Search, Ovi Share, Ovi Contacts, e-mailový klient s přílohami Nokia Messaging, Flickr
Multimédia hudební přehrávač (podpora AMR, AMR-WB, MIDI, MXMF, MP3, AAC, MP4/M4A/3GP/3GA(AAC, AAC+, eAAC+, AMR, AMR-WB), X-Tone, WAV(PCM, a-law, mu-law, ADPCM), WMA (WMA9, WMA10)), FM rádio s RDS, přehrávač videa, Java 2.1, Flash Lite 2.0
Fotoaparát 3,2 Mpx fotoaparát (2048 x 1536 px), 4x digitální zoom, obrazové efekty, vyvážení bílé
nahrávání videa v rozlišení 320 x 240 px a rychlostí 15 snímků/s
Datové funkce USB (Micro USB), Bluetooth 2.1 (A2DP, EDR)
GPRS / EDGE (multislot třída 32), 3G UMTS (až 2 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-ion 860 mAh
Doba hovoru: 246 minut
Pohotovostní režim: 14,3 dní
Cena a dostupnost 3 000 Kč
v prodeji od dubna 2010

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset WH-102
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterii s kapacitou 860 mAh
  • 2 GB microSD paměťovou kartu

Pro koho je Nokia 7230

  • Pro textující mladé dívky
  • Pro ty, co hledají klasický elegantní telefon za dobrou cenu
  • Pro všechny, které zatím neoslovily všudypřítomné dotykové přístroje

Design, konstrukce – vrzající elegán

Nokia už ví, jaké zbraně má vytáhnout při navrhování elegantního telefonu sedmičkové řady. I přes množství chromu a oválné tvary se však drželi designéři poměrně při zdi. Kde jsou ty časy, kdy sedmičkové Nokie oplývaly zlatou barvou s kytičkami nebo roztodivnými chromovanými klávesnicemi na temně černém laku. V porovnání s nimi působí nová 7230 skoro konzervativně.


Nokii 7230 vládnou elegantní tvary a chrom

Oblázek s nijak neobvyklými rozměry 98 x 48 x 14 milimetrů padne opravdu výborně do ruky. Trošku zbytečná je vyšší hmotnost 100 gramů, která mohla být v dnešní době bez problému o 20 gramů nižší. Finové použili velké množství chromu pro zvýšení elegance, což se jim bezpochyby povedlo. Chromovaná je obruba displeje i kompletně celý bok telefonu.

Do chromu se halí i okolí konektorů na horní straně, kde kromě nabíjecí zdířky nalezneme Micro USB konektor a dokonce i 3,5 mm jack pro připojení vlastních sluchátek. Přístroj tak díky chromu a hezkým tvarům vypadá dražší, než byste hádali.

V chromové obrubě telefonu se navíc nachází vtipně schovaná bílá LED dioda, která v pravém horním rohu poblikává v případě zmeškaného hovoru či nové zprávy. V případě nabíjení telefonu pak stylově svítí. Pokud jste špindírové, asi vám Nokia 7230 příliš slušet nebude. Celý telefon je totiž vzhledem k lesklým materiálům magnetem na otisky prstů, takže se připravte na častější čištění.

Nokia však opět pokazila celkový dojem z telefonu chybou, kterou u jejích telefonů často nalézáme. Ano, opět se setkáváme s výrazně vrzajícím, a navíc značně plastově vypadajícím krytem baterie. Už při lehkém uchopení se setkáváme s nepříjemným povrzáváním, které se objeví až po pár týdnech používání. Jako nový tak kryt vrzat nemusí.


Plastovou imitaci chromu nalezneme opravdu všude: kolem konektorů, fotoaparátu i na bocích

Kryt, který je nutno ze svého umístění vyloupnout, je navíc z velmi měkkého a tenkého plastu. Pokud tedy často vyměňujete SIM karty, držte se od tohoto telefonu dál. Levně působí i spoušť fotoaparátu na pravém boku a body ubírá také absence tak samozřejmé věci, jako jsou klávesy pro regulaci hlasitosti hovoru.


Zlobivý zadní kryt vypadá levně a výrazně vrže

Kritika však naštěstí nebude pokračovat u vysouvací konstrukce, která je na telefon této cenové kategorie nadprůměrná. Pojezd je hladký, bez plastových zvuků a pružina klade ideální odpor. Škoda zadního krytu. Nebýt jeho odfláknuté konstrukce, mohla by do Finska putovat velká pochvala za konstrukční zpracování.


Nokia 7230 je elegantní i při vysunutí

Baterie a výdrž – 3G průměr

V této disciplíně si Nokia 7230 zaslouží průměrné hodnocení. Li-Ion baterie s kapacitou 860 mAh udrží telefon při životě necelé 3 dny při průměrném používání, sestávající zejména z občasného volání, napsání zprávy a poslechu hudby. Pokud používáte například e-mailový klient a obecně datové přenosy, očekávejte zhruba dva a půl dne v síti 3G, což je mezi klasickými telefony průměrná hodnota. Mínusem je nemožnost nabíjet telefon také přes Micro USB konektor, vždy musíme sáhnout po klasické Nokia nabíječce.


Baterie podává standardní výkony

Klávesnice – jednou si dole, jednou nahoře

Klávesnice je plná protikladů. Zatímco tlačítka pod displejem si zaslouží spíše kritiku, pohodlná alfanumerická vysouvací klávesnice se již těší na psaní dlouhých zpráv. Vezměme to ale popořadě. Přední strana telefonu je překryta poměrně tuhým plastem, který tvoří rovněž funkční klávesy. Ty tak nijak nevystupují nad povrch, jsou poměrně tuhé a nemají příliš dobře nahmatatelné umístění. Mnohokrát se mi stalo, že jsem si vůbec nebyl jist, zda jsem klávesu stiskl. To samé platí i pro klávesy se zeleným a červeným telefonkem, které jsou rovněž poměrně tuhé. Při ovládání je tak potřeba poctivě zatlačit. Směrová klávesa s potvrzovacím středem je naopak perfektní a je radost s ní telefon ovládat.


Alfanumerická klávesnice je kvalitní, konstrukce tlačítek pod displejem ale nevhodná

Alfanumerická klávesnice se objeví po vysunutí telefonu a lze ji hodnotit jednoznačně pozitivně. Klávesy jsou dobře přístupné, rozlišitelné i ovladatelné. Nejsou vůbec tuhé a psaní SMSek tak bude radostí. Nebýt tristních chyb, o kterých bude řeč dále, mohla by být Nokia 7230 skoro ideální pro SMSkující teenagerky, které však nevyměňují SIM karty.

Zvuk - stylový řvoun

Hlavní reproduktor se nachází na zadní straně přístroje. Díky šikovnému vroubkování jej nelze v kapse nedopatřením utlumit a opravdu solidně hlasité vyzvánění se k vašim uším vždy dostane. Nijak převratný hudební zážitek sice neočekávejte, ale na nehudební telefon hraje 7230 překvapivě kvalitně.


Reproduktor nalezneme v zadní části

Pochválit musíme 3,5 mm jack, který v dnešní době stále není v této cenové kategorii samozřejmostí. Díky němu si připojíte libovolná vlastní sluchátka a díky paměťové kartě si pohodlně pustíte vlastní hudbu. Maximální hlasitost je opravdu uši rvoucí a díky ekvalizéru médií si lze zvuk pěkně vyladit a i z takto levného telefonu dostat zvuk lepší, než z mnohých high-endových telefonů. Potěší také podpora stereo A2DP Bluetooth profilu, která potěší hlavně ty, kteří nemají rádi dráty. Díky této technologii lze připojit vlastní stereo Bluetooth sluchátka a hudbu poslouchat bezdrátově.

Displej - nějak se mi ztrácíš

Nová finská stylovka přináší klasický TFT displej se slušnou úhlopříčkou 2,4 palce a rozlišením 240 x 320 bodů (QVGA). Čitelnost na slunci je veskrze průměrná. Kvůli lesklé čelní straně nejde o žádný zázrak, ale vše lze bez problému přečíst i za letního jasného poledne. Zamrzí ale špatné pozorovací úhly. Už při mírnějším natočení se barvy mění, což například při ukazování fotografií přátelům nepotěší.

Prostředí – známá Series 40

Uživatelské prostředí je v poslední verzi šesté edice S40, která prošla drobnými inovacemi. Novinka se pyšní bohatými možnostmi uživatelského nastavení. Například podoba hlavního menu může mít až pět „tváří“ – kromě zobrazení ikonek a ikonek s popisky si můžete vybrat i podobu praktických záložek, seznamu nebo zobrazení jedné položky na displej, jako jsme to znali ze starších telefonů. Ikonky lze v menu uspořádat a nechybí ani vlastní menu Jdi na, přístupné z pohotovostního režimu.


aktivní pohotovostní režim s mnoha možnostmi úprav

Ten lze nechat zobrazit pouze s velkými hodinami, nebo si na domácí obrazovku naskládat šikovné moduly aktivního pohotovostního režimu dle libosti. Nechat si tak můžete zobrazit nadcházející události v kalendáři, ovládání hudebního přehrávače, rádia nebo zkratky pro nejčastěji používané funkce a aplikace. Máte-li rádi barvičky, určitě zajásáte nad možností změnit barvu písma v pohotovostním režimu dle libosti. Výrobce také připravil nepřeberné množství témat, kterými můžeme sladit telefon do křiklavých a extravagantních barev.


pět způsobů zobrazení hlavního menu

Prostředí a jeho ovladatelnost je samo o sobě bezproblémové a Nokia stále hraje první housle co se pohodlnosti a rychlosti ovládání telefonů týče. Nokia 7230 je poměrně vhodná i pro osoby s horším zrakem, protože lze jednotně v nastavení změnit velikost písma napříč menu a například pro zprávy a kontakty nastavit opravdu obří font. Kritiku si však Nokia zaslouží za absenci multitaskingu, což je dnes opravdu na pováženou. Aplikace tak nemůžou běžet na pozadí. Píšete například email a chcete se podívat na internet nebo do kalendáře? Bez šance. Aplikaci vždy musíte zavřít, vykonat požadovanou činnost a poté znovu otevřít a začít znovu. V této disciplíně je Nokia naopak hodně pozadu. U Nokie jsem nečekal ani problémy s překladem, kterých v menu pár nalezneme. Zarazí například označení videokamery jako „dig.fotoaparát“ a podobné nepřesnosti.



ukázka dalších barevných témat

Fotoaparát - fotografem se nestane

Co Nokii 7230 nejde, je focení. Pokud hledáte telefon, kterým byste občas vyfotili své kamarády na oslavě nebo zachytili momentky a chcete, aby z nich i něco bylo, poohlédněte se jinde. Nová Nokia má totiž 3,2 Mpx fotoaparát, který postrádá jak LED diodu, tak automatické zaostřování. Výsledkem tedy je, že nevyfotíte nic za zhoršených světelných podmínek ani text a jiné blízké předměty.


prostředí fotoaparátu

Fotí se v režimu na šířku, ale přepnout lze i na portrétní režim. V průběhu fotografování máte k ruce poměrně dost grafických efektů a nastavení. Kromě vyvážení bílé můžete aktivovat jeden ze šesti efektů nebo zapnout samospoušť s volitelnou dobou prodlevy. Pozitivní je, že lze kompletně vypnout zvuky fotoaparátu. Vyfocení je pohotové, ukládání ale velmi zdlouhavé. Telefon sice dlouhé zpracovávání obrázku nedává znát, ale pokud chcete hned po vyfocení vymazat nepovedený obrázek, narazíte.


Fotografie jsou nekvalitní - vinou softwarových úprav telefon produkuje snímky bez detailů a s velmi viditelnou kompresí

Výsledné fotografie bohužel musím zkritizovat. Trpí šumem, výraznou kompresí, velkou ztrátou detailů, přepaly a vůbec vším, co u fotoaparátu nesmí být vidět. Kvůli absenci automatického zaostřování zapomeňte na focení textů a chybějící LED dioda odsoudí telefon pouze pro použití za dostatku světla. Nijak přesvědčivá není ani kvalita natáčeného videa, snímaného v rozlišení 320x240 bodů rychlostí 15 snímků za vteřinu. Plynulé video tedy z telefonu nedostanete.


Fotky z interiéru jsou pak kvůli kompresi a šumu velmi špatné


Chybějící autofocus je znát zejména při fotografování blízkých předmětů

Multimédia a zábava: hudbu bez problémů s sebou

Díky použitému prostředí Series 40 asi víte, co si pro nás Nokia 7230 nachystala. Hlavním rozcestníkem do světa zábavy jsou v hlavním menu ikonky Galerie a Aplikace. V Galerii vás čeká možnost zobrazení všech fotografií v jednom seznamu s hezkým zobrazením, pohodlným procházením a rychlými reakcemi. Potěší možnost prohlížet obrázků na šířku a širokých úprav obrázků. Pro lepší orientaci lze zobrazit fotografie na časové ose nebo si řadit vaše výtvory do alb. Vzhledem k řečené nevalné kvalitě fotoaparátu ale alba asi nebudou příliš plná. Samozřejmě lze prohlížet veškeré soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě pomocí standardního prohlížeče souborů. A kolik se toho do Nokie 7230 vejde? Vnitřní paměť telefonu poskytne standardních 60 MB, které lze rozšířit pomocí paměťových karet microSD. Nokia byla poměrně štědrá a i přes nízkou přidala kartu s kapacitou 2GB. Vložit ale můžete až 16GB kartu.


prohlížení obrázků a jejich úprava - to se opravdu povedlo

Dva GB už lze využít pro vcelku slušnou sbírku hudební alb. Hudební přehrávač se od dalších Nokií s prostředím Series 40 6.edice nijak neliší. Skladby tak šikovně roztřídí podle interpretů, alb a dalších kritérií. Nechybí seznamy skladeb ani vlastní ekvalizér, díky kterému si lze vyladit zvuk. I když není Nokia 7230 hudebním telefonem, zvukový výstup je poměrně obstojný a hlavně neobyčejně hlasitý. Hudební nabídku završuje FM rádio s RDS, pro jehož poslech je nutné připojit sluchátka. Pochválit musím pohotové RDS i kvalitní příjem. Nokia 7230 nabídne i základní přehrávač videa, který se kromě pouštění natočeného videa nevalné kvality hodí pro přehrávání YouTube videí, které lze i přetáčet.


Hudební přehrávač je kvalitní a díky ekvalizéru si lze zvuk i celkem slušně vyladit

Aplikace se nacházejí trochu nešikovně v podsložce Extra, kde lze nalézt 4 JAVA hry a poměrně velké množství JAVA aplikací. Mezi nimi nechybí převodník jednotek, velmi šikovný převodník konfekčních velikostí, Flickr a Ovi Share klient, světový čas a nepostradatelnou Operu Mini. Zamrzí absence klienta pro Facebook, Twitter nebo YouTube. V dnešní době jsou sociální sítě samozřejmostí a Nokia 7230 je v tomto ohledu opět pozadu.


přehrávač videa, správce souborů a FM rádio

V aplikacích lze nalézt pouze odkazy na mobilní verze zmíněných služeb, které nabízejí jen základní funkce ve strohém hávu. A co hry? Kromě notoricky známého hada, Sudoku a Bounce narazíme na 3D závodní Rallye hru, která ale grafikou a zvukem příliš nepřesvědčí. Díky přítomnosti Ovi Store si ale můžete stáhnout další hry a aplikace. Stáhnout lze Facebook klienta, Nimbuzz pro chatování a spoustu dalších aplikací, jejichž nabídka se i pro Series 40 postupně rozrůstá.


předinstalované hry zabaví


Takto bohužel vypadá prohlížení YouTube, Facebooku a Flickru - speciální aplikace však lze najít na Ovi Store

Telefonní seznam a telefonování: finský standard

Telefonní seznam nabídne uložení 1000 vícepoložkových kontaktů, což bude jistě většině uživatelů dostačovat. Kontakty mohou obsahovat více čísel, emailovou adresu, vlastní vyzvánění nebo odlišení obrázkem. Také je můžeme zařadit do libovolných námi předefinovaných skupin. Jednotlivé kontakty můžeme kopírovat, přesouvat či hromadně mazat. Pochválit musím také bezproblémové řazení jmen s diakritikou, které nejsou přesouvány na konec seznamu, ale správně podle abecedy. Jako jeden z mála výrobců umožňuje Nokia zobrazení čísel na SIM kartě i v telefonu v jednom seznamu. Potěší provázání kontaktů s mapovou aplikací, takže lze rychle najít přesnou adresu kontaktu. Vhod přijde také propojení narozenin u kontaktů s kalendářem, ve kterém se poté automaticky ukazují. Stejně jako ostatní Nokie Series 40, i 7230 má dobře vyřešeno filtrování hovorů a nastavení profilů. Kvalita hovoru je dobrá a zvuk ve sluchátku je čistý. I když Nokia 7230 podporuje sítě 3.generace, neporadí si vůbec s videohovory.


Telefonní seznam je kvalitní a potěší například propojení s mapami

Zprávy: SMS i MMS s radostí, e-mail jako nouzovka

V oblasti textových zpráv již tradičně nacházíme výborný standard. Při psaní textové zprávy se zobrazuje odpočítávání od 160-ti znaků. Můžeme aktivovat nebo deaktivovat vestavěný slovník T9, který nám usnadní psaní. Bohužel psaný text je včetně diakritiky, která výrazně zkracuje délku zprávy. Diakritiku ale naštěstí lze deaktivovat a využít tak plnou délku zprávy. Od majitelů telefonů s operačním systémem lze často slyšet nářky na absenci animovaných ikon – smajlíků. Tato „hloupá“ novinka nám je naštěstí nabídne. Paměť na přijaté zprávy je sdílená a není tak problém uchovat stovky zpráv dle vlastní libosti. Zprávy MMS s poměrně pochopitelným vytvářením rovněž nechybí a vy tak své fotografické i jiné výtvory můžete posílat přátelům.


Práce s SMS a MMS zprávami je standardní a lze ji pochválit

Do dřevních dob se Nokia vrací e-mailovým klientem. Ten je nutné totiž vždy manuálně otevřít a ručně se navíc přihlásit k jednotlivým účtům. O automatickém stahování zpráv a upozorňování na ně si tak můžete nechat jen zdát. To, že vám přišel e-mail, nijak nezjistíte a vždy si to musíte pracně ručně ověřit. Pozitivní je snadné nastavení pro velké e-mailové providery (gmail, Live, Yahoo) i vlastní e-mail a podpora příloh s kompresí na serveru. Tím ale chvála končí a následují výtky. Chybí podpora HTML emailů a vše trvá neuvěřitelně dlouho. Pro občasné stažené jednoduché textové pošty samozřejmě tento klient dostačuje, ale nic víc očekávat nelze.


e-mailový klient lze sice snadno nastavit, je však velmi pomalý a hlavně neumí stahovat e-maily na pozadí

Organizační funkce: klasika a mapy k tomu

Organizační funkce mají už dlouho neměnný základ. Spolehnout se můžeme na přítomnost poznámek, úkolů i kalendáře, který nabídne týdenní nebo měsíční vyobrazení. Opět zde platí stejné „paměťové“ pravidlo, že kapacita je vázána na dostupnost volné sdílené paměti. Budík může být pouze jeden, za to nás může budit periodicky, a můžeme si zvolit libovolný vyzváněcí tón. Sportovně založení lidé jistě uvítají přítomnost stopek či odpočítávání, nechybí ani kalkulačka.


Tradičně propracované organizační funkce v podobě kalendáře, úkolů a poznámek


kalkulačka, diktafon an stopky nechybí

Velmi kvalitní je dodávaná mapová a navigační aplikace Mapy. Ty jsou sice v jednodušší verzi, než ty pro chytré telefony se Symbianem, ale i tak lze spolehlivě a rychle vyhledat adresu, zobrazit opravdu velké množství zájmových bodů a plánovat trasu. Nevýhodou je samozřejmě absence GPS modulu, takže pokud budete chtít Nokii 7230 použít i pro automobilovou navigaci či zjištění polohy, je potřeba připojit Bluetooth GPS modul. Případná hlasová navigace je pak přístupná za poplatek. Licenci pro střední Evropu získáte za poplatek, činící 76 Kč za měsíc nebo 254 Kč na rok.


mapová aplikace je kvalitní - stačí dokoupit GPS modul a licenci a lze ji používat i jako navigaci

Internet a datové funkce: Opera Mini a 3G zachraňují pověst

Na internet se podíváte prostřednictvím vestavěného prohlížeče, který příliš nepřesvědčí nebo pomocí výborné Opery Mini, která je taktéž v telefonu nainstalována. Pomocí ní lze sledovat také RSS kanály nebo záložky synchronizovat se stolním prohlížečem Opera. Doporučuji však upgrade na aktuální verzi. Kromě GPRS a EDGE potěší i přítomnost 3G, díky kterému je prohlížení webu a stahování o krapet rychlejší a příjemnější. Konektivita s okolním světem je zajištěna prostřednictvím konektoru Micro USB nebo technologie Bluetooth 2.1.


Předinstalovaná Opera Mini se bude hodit..


...protože vestavěný prohlížeč není příliš dobrý

Zhodnocení: levný elegán s chybami

Nokia 7230 je standardním telefonem nižší střední třídy s elegantním vzhledem, přehledným menu a průměrnou výbavou. Za cenu mírně přesahující 3 tisíce potěší podporou sítí 3.generace a kvalitními hudebními a organizačními funkcemi. Pořádně však zamrzí vrzající zadní kryt, hůře ovladatelné funkční klávesy pod displejem, nedotažený e-mailový klient, tragický fotoaparát, chybějící aplikace pro sociální sítě a spoustu dalších maličkostí. Pověstných „ale“ je vcelku mnoho a v konkurenci dotykových i klasických telefonů to bude mít Nokia 7230 poměrně těžké. Kdo však hledá poměrně levný elegantní vysouvací telefon a je zvyklý na ovládání Nokií, zřejmě se Nokia 7230 dostane mezi vážné kandidáty.

Nokii 7230 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-7230
Klady
  • elegantní vzhled
  • kvalitní hudební funkce
  • hlasitý reproduktor a konektor 3,5 mm jack
  • podpora 3G UMTS
  • kvalitní organizační funkce
Zápory
  • vrzající zadní kryt
  • špatné pozorovací úhly displeje
  • méně pohodlná tlačítka pod displejem
  • nekvalitní fotoaparát a kamera
  • chybějící aplikace pro sociální sítě
  • omezený e-mailový klient
Diskuze ke článku
Verča
Ahoj, může mi někdo, prosím, poradit, jak vypnout diakritiku, když píšu T9? Děkuji
Martin Pultzner
dobry den,

staci jit do menu-zpravy-nastaveni-nastaveni textovych zprav a zvolit omezenou podporu diakritiky misto uplne.
zdenča
dle Vašeho návodu jsem si chtěla vypnout diakritiku a vůbec jsem ve svém mobilu tuhle nabídku nenašla... mám mobil koupený u vodafonu..., také mě tady u tohohle typu schází MOJE SLOŽKY,zprávy k odeslání,koncepty a šablony - tohle tenhle mobil asi neumí - což je trošku větší mínus, moje starší nokie tohle uměla... a to byla předchůdce tohohle typu..., hodiny na displeji nejdou upravit - zmenšit, takže jsem si je vypla úplně..., snad tohle všechno vyřeší nějakou aktualizací softu...co nejdříve...!!!
Jarka
Ahoj, dočetla jsem a nevím jestli jsem pochopila dobře, ale měly by být v tomto telefonu nějaké mapy? Já tam nemám nic, co udělat pro to, aby tam byly? Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze