Řešení GoPro Karma kombinuje dron a stabilizaci do ruky (video)

3

Společnost GoPro je dlouhodobě jedním z lídrů v oblasti outdoorových kamer a nechyběla ani na konferenci MWC 2017 v Barceloně. My jsme navštívili jejich stánek, kde jsme si mohli prohlédnout zajímavé řešení GoPro Karma. To kombinuje moderní dron se snadným ovládáním a samostatný camera-grip s jedním gimbalem.

Drony jsou v posledních letech na vzestupu a přestože obyčejnému uživateli moc užitku nepřinesou, jedná o velmi zajímavá zařízení. Společnost GoPro představila před několika měsíci své řešení GoPro Karma, které je určeno pro všechny dobrodruhy. Přístup, který společnost zvolila je poměrně netradiční, ale o to zajímavější.

GoPro Karma – MWC 2017

Celá myšlenka je taková, že vám stačí jedna kamera, abyste s ní mohli létat i chodit po horách. Základem je totiž samostatný gimbal neboli stabilizátor, který dokáže nést kameru GoPro Hero 5 (případně Hero 4 s redukcí). Ten dokáže stabilizovat kameru ve vertikální i horizontální ose a zajistí tak perfektně plynulé záběry i při divočejší jízdě. Tento gimbal můžete poté nasadit do těla dronu, ale stejně tak do gripu – samostatné rukojeti s akumulátorem a ovládáním.

TIP! Recenze Xiaomi Mi Drone (Full HD) – Vzhůru do oblak

Překvapilo mne, že dron GoPro Karma je poměrně velký a rozměry se moc neliší například od dronů DJI Phantom. V žádné případě se tedy nejedná o konkurenci pro DJI Mavic PRO, který je opravdu kompaktní a vejde se vám do každého batohu nebo dokonce kapsy u kabátu. Naštěstí jej však můžete složit a přenášet v praktickém batohu, který s GoPro Karma automaticky obdržíte.

Na rozdíl od DJI nabízí Karma ovládání nezávislé na vašem smartphonu. Ovladač má totiž samostatný displej, je poměrně velký, ale pohodlně se drží. Po stránce ergonomie jsem s ním neměl žádný problém a myslím, že ovládání s ním bude pohodlné. Jakmile však z dronu vytáhnete gimbal, tak jej můžete vložit do samostatné rukojeti s akumulátorem a ovládáním tzv. grip.

Tento grip pak můžete například připnout na držák na batohu, na kole, ale třeba na přilbu je nepříjemně velký. Především jej ale můžete držet v ruce a pokračovat v natáčení i poté, co se vám dron vybije, nebo když jednoduše dron nemáte s sebou či jej nemůžete použít.

GoPro Karma dorazí na trh v průběhu jara a základní sada obsahuje dron s ovladačem, gimbal, grip a batoh, ve kterém můžete vše přenášet. Tato sada vyjde na 899 €, tedy necelých 25 tisíc korun. Pokud budete chtít zakoupit komplet včetně kamery Hero 5, tak sada vyjde na 1 299 € (cca 35 tisíc korun).

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Trocha offtopic: Touto cestou by som chcel pozdraviť p. Pultznera ktorý tvrdil že nová stránka mobilenet.cz bude ešte pred MWC (Už sa o tom píše vyše roka že bude...). Ako mne osobne táto verzia vyhovuje len ma neskutočne štve že mi nechodia na mail notifikácie keď na mňa niekto reaguje v diskusii... Iba preto mi vadí že ešte stále nie je. Úplný gól ale bude ak bude nový web a notifikácie stále nebudú chodiť...
Pavel Černík
Dobrý den, Bylo by dobré uvést že na rozdíl od mnoha jiných produktů představených/ukázaných na MWC bylo Gopro Karma před několika měsíci nejen představené ale hlavně i uvedené do prodeje. Nicméně poté přišly katastrofální problémy včetně zraněných lidí poté co jim selhala navigace a dron se stal neovladatelný. Následně Gopro všechny drony stáhlo jak z obchodů tak již prodané kusy a od té doby je ticho po pěšině.
Mirek
GoPro Karma je jeden z nejhorsich dronu na trhu, teda byl, nez ho stahli z prodeje. Staci se podivat na nejake review na Youtube, vcetne ukazkovych videii natocenych pomoci Karma. Jeden z nedostatku je to, ze neni vyvazeny, takze kdyz natacite video, kde je videt horizont, tak vidite, ze je to cele nakrivo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze