Rekordní tržby a prodeje Applu: za tři měsíce prodal 74,5 miliónů iPhonů

42

Pakliže na podzim panovaly obavy, co řeknou zákazníci na velké iPhony, je nyní jasno. Lidé je musí doslova milovat, protože Apple zbořil veškeré své dosavadní rekordy. Za uplynulé tři měsíce vykázal rekordní tržby, zisk i prodeje. Americké společnosti tak očividně zvětšení iPhonů, které dlouho oddalovala, vyšlo.

Apple Logo

Apple zveřejnil své finanční a prodejní výsledky za první fiskální kvartál roku 2015, který skončil 27. prosince a způsobil v podstatě celosvětové pozdvižení. Nové iPhony zabodovaly na všech frontách a pomohly Applu zbořit nejeden rekord.

Tržby celé společnosti se vyšplhaly na 74,6 miliard dolarů, což je o 17 miliard více než za stejné období před rokem, a o 32,5 miliard více než ve čtvrtletí předcházejícím. Naprosto rekordní je také zisk, který se vyšplhal na 18 miliard dolarů. Mimochodem je to více, než součet zisků ze dvou předešlých období. Před rokem se Apple mohl pyšnit ziskem 13,1 miliard a rozdíl tedy činí 4,9 miliard dolarů.

Tržby (mld. $) Zisk (mld. $) iPhone (mil. kusů) iPad (mil. kusů)
1Q 2015 74,6 18 74,5 21,4
4Q 2014 42,1 8,5 39,3 12,3
1Q 2014 57,6 13,1 51 26

Za nevídanými finančními čísly stojí samozřejmě prodeje produktů s logem Apple. Tentokrát však nezůstaneme nekonkrétní, protože za vším stojí iPhony. V loňském roce Apple představil nové iPhony 6 a 6 Plus, oba povyrostly, oba změnily design a jejich přijetí bylo vcelku chladné. Zákazníci jim však na chuť přišli, neboť celkově se Applu podařilo za tři měsíce prodat 74,5 miliónů iPhonů. Mimochodem Lumiií od Microsoftu se za stejné období prodalo jen 10,5 miliónů. Meziročně se zvýšily prodeje iPhonů o 23,5 miliónů kusů, a nad tímto nárůstem a celkovým prodejem se pozastavil i samotný CEO Tim Cook. „Objem prodejů iPhonů je opravdu těžké pochopit“, řekl a doplnil, že každou hodinu Apple prodal 34 000 nových iPhonů.

Že jsou velké? Zákazníkům to nevadí a skupují nové iPhony více než kdy dříve

Skvělou náladu Applu, která se projevila na 5% růstu cen akcií, nemůže zkazit ani slabší výsledky prodejů tabletů a Maců. Tablety iPad již tolik netáhnou a prodalo se 21,4 miliónů kusů, což je oproti 26 miliónům za stejné období loni dokonce jistý pokles a mohlo by to potvrzovat předpovědi některých analytiků, že boom tabletů již končí a prodeje budou spíše stagnovat. Počítače Mac pak rovněž stagnují na čísle 5,5 miliónů kusů, což je stejný objem jako v předešlém čtvrtletí.

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
blue.sun
CEO Tim Cook: „Objem prodejů iPhonů je opravdu těžké pochopit“...
Ne, není, za růstem je jediný faktor, oficiální zahájení prodejů přes China Mobile, díky kterému se iPhony v Číně mohly dostat na výhodnější ceny a tím pádem k více lidem (China Mobile obsluhuje 700 miliónů zákazníků). Mimochodem, i díky tomuto faktoru se Čína podílí na odbytu iPhonů 36% oproti 24% USA, kde je trh už nasycen. Ale samozřejmě, je třeba to podat jako zázrak a úžasný důkaz toho, že iPhone je prostě nejdokonalejší. Přestávám toho lháře z Applu mít rád.
René
Ohebný iPhone,kdo by nechtěl za ty prachy :)
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Je úplne zbytočné porovnávať ceny IPhone 6 s konkurenciou. Lebo pri kúpe IP6 si vlastne kupujete aj prístup do "uzavretého" sveta Apple. Čiže buď cenu trh akceptuje alebo nie. Ale ako tak sledujem finančné výsledky Apple cena nieje vôbec problém. Čo pri systéme Android neexistuje. A nato teraz doplácajú "značkový" výrobcovia mobilov proti Čínskym výrobcom. Lebo nakoniec majú užívatelia ten istý Google Play v mobiloch. Tak načo si priplácať 2x...
David
Nemel by byt 1. Kvartal do 27. Ledna misto prosince jak mate napsano? Nejde mi totiz do hlavy proc by vysledky byly znamy az ted :-)

Jinak zajimava cisla, proc ne, kdyz se dari, tak se dari, az se neco pokazi, pokazi se vse, tak at si zatim uzivaji. Dulezite je neusnout na vavrinech...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze